Brandweer aan burgers: blus je eigen branden zeg!

Geen categoriedec 31 2014, 8:00
Terechte zelfredzaamheid of te gek voor woorden?
De brandweer heeft een nogal merkwaardige oproep gedaan aan inwoners van de Randstad: ze moeten vanavond hun eigen branden blussen.

De korpsen van Den Haag, Rotterdam en Amsterdam doen een beroep op de zelfredzaamheid van de mensen, omdat zij zelf te druk zijn om overal te kunnen helpen.

"Op een normale dag krijgen we rond de 70 meldingen binnen, maar tijdens oud en nieuw zijn dat er wel 1500 in een paar uur tijd [red.: wat ongetwijfeld komt door het gebruik van vuurwerk]. Daar kunnen we niet allemaal op reageren”, aldus woordvoerder Lucien Groenewegen van de Veiligheidsregio Haaglanden. Hij voegt daar aan toe: "Er zijn tal van vuurtjes die mensen zelf kunnen doven met water of zand, maar vanzelfsprekend moeten we wel worden gealarmeerd als er mensen in gevaar zijn of auto’s in brand kunnen vliegen."
Goh, dat is enorm aardig van meneer Groenewegen zeg! Ze mogen de brandweer wél bellen als er levens in gevaar zijn of al hele auto's affikken. Voor de rest is het snaveltjes toe.
Natuurlijk hebben de mensen altijd de verantwoordelijkheid om in de eerste plaats voor zichzelf te zorgen en de autoriteiten pas in te schakelen als ze de boel niet onder controle krijgen. Als er ergens een prullenbak in de fik staat, tsja, als buurtbewoners kun je samen ook een paar ladingen zand of emmers water op de mik gooien en klaar; de brand is niet meer.
Daarin heeft Groenewegen dus gelijk.
Toch is het niet verstandig dat hij een dergelijke oproep doet. De gemiddelde Nederlander beseft heel goed wanneer iets aan hem is en wanneer hij de brandweer moet inschakelen. Dat hoef je hem niet te vertellen. De kans is aanwezig dat Jan met de Pet door Groenewegens woorden meer risico's neemt dan verstandig is. Wat als dat gebeurt? Wat zegt Groenewegen als een paar burgers denken "ach, dit kunnen we zelf wel" (omdat hij zegt dat ze dat moeten doen), maar vervolgens ernstig in de problemen komen? Wat als een kleine brand plots uitgroeit tot een gevaarlijke brand waardoor mensenlevens in gevaar komen? Je kunt de brandweer daarna wel bellen, maar dan is het misschien al te laat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten