Crisis! Valt het kabinet?

Het lot van Rutte II ligt in handen van de drie dissidente PvdA’ers én minister Schippers.

Als de PvdA-dissidenten niet meewerken aan een oplossing voor de impasse rond de beperking van de vrije artsenkeuze raakt het kabinet in een echte, ouderwetse crisis. Een bron die de onderhandelingen nauwgezet volgt zegt dat vanmorgen tegen De Telegraaf.

Minister Schippers (Volksgezondheid) is niet van plan met een volledig nieuw voorstel te komen over de inkoopmacht van zorgverzekeraars. Wel is ze bereid om eerder met aanvullende maatregelen te komen. Die zorgen dat klanten van verzekeraars meer te vertellen krijgen over het beleid en dat er kwaliteitscriteria komen die zorgverzekeraars moeten gebruiken wanneer ze een specialist of verslavingskliniek willen weigeren.

Heel gek is het niet dat Schippers weliswaar iets van flexibel is, maar zich weigert over te geven. Vooraf waren er namelijk afspraken gemaakt met de PvdA en de gedoogpartners – CU, D66 en SGP. Zij zouden haar plannen allemaal steunen waardoor het ternauwernood door de Eerste Kamer zou komen.

Tot er gisteren daadwerkelijk moest worden gestemd. Die PvdA-senatoren gooiden de kont tegen de krib en ineens staat de minister in haar hemd. Voor haar is dit een enorme afgang. In een andere tijden zou zo’n vernedering automatisch resulteren in een kabinetscrisis of het opstappen van de verantwoordelijke minister. Schippers beseft dat wat er ongetwijfeld de reden van is dat ze de PvdA niet zomaar geeft wat het wil. Zij moet deze strijd winnen. Doet ze dat niet, dan komt ze niet alleen ongeloofwaardig over in de ogen van de kiezer, maar ook in die van de Tweede Kamer.

Daar komt bij dat het voor de VVD helemaal niet verkeerd zou zijn als het hele handeltje nu in elkaar zou storten. Sterker nog, de liberalen kunnen daar waarschijnlijk zelfs van profiteren.

Lees verder op pagina 2.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. Limburgse Kuifje

  Het eind van het liedje zal zijn dat de drie dissidenten gewoon akkoord zullen gaan. Er is hier in het zogenaamde vrije westen helemaal geen democratie, alleen maar een SCHIJNDEMOCRATIE.

  Ben benieuwd wat ze Ter Horst zullen aanbieden: burgemeesterschap, een baantje in Brussel of voorzitter van een duurbetaalde commissie. We zullen het over een tijdje weten.

  Maar u allen laat zich lekker in de luren leggen, want wie gelooft dat deze mensen vertegenwoordigers van het volk zijn (ze noemen zich volksvertegenwoordigers), die kan beter naar de Efteling gaan, want daar zie je ook sprookjes, maar dan leuker dan in Den Haag.

  1. loritta

   Hier ben ik ook bang voor dat het zo gaat gebeuren!

 2. Pietje Precies

  welnee, dit is gewoon job security voor de 3 senatoren. Die komen immers in maart niet meer terug, en worden in ruil voor inbinden weer aan mooie baantjes geholpen.

 3. joga

  Wanneer de VVD deze kans op breken zal laten liggen is dit alleen aan Rutte te wijten, omdat hij dat ziet als een persoonlijke nederlaag.Maar een betere manier om de pvda te vermorzelen is er nu niet. Vervolgens kan hij voor de verkiezingen weer terug naar rechts en de schade beperken. Voor nieuwe verkiezingen liggen er dan weer open kansen met andere partijen, inclusief de PVV vooral t.a.v. de EU en de immigratie-politiek, waar tegen nu in andere EU-landen zoals Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Denemarken, Hongarije, Finland, etc. ook anders wordt aangekeken. En een functie van enige waarde in Brussel kan hij allang vergeten, want daar zien ze hem toch al lang als de grootste slapjanus van Europa. Nee, wanneer je dit laat liggen hoor je niet thuis in de politiek en toon je onweerlegbaar aan inderdaad geen ballen te hebben, oh wacht……..

 4. LantR.fant

  Als de VVD haar knopen telt laat ze nu de boel ploffen. Kan ze de schade voor haar partij nog enigszins beperken, want elke maand doorregeren levert een nieuw verloop op van teleurgestelde stemmers.

  Asscher zit nog niet in het PvdA zadel en wat ook wel lachen is: Dijsselbloem koopt zich met ons belastinggeld in voor een luxe positie in Brussel. Maar net voor hij springt breekt zijn springplank af.

  Bovendien zal de gulle gift van ons belastinggeld aan Brussel de PvdA ook geen goed doen, maar zal dat de VVD minder schaden als het kabinet valt.

  Kortom: payday voor de rooie honden.

 5. tonzwart

  Maakt niet uit waarover dit kabinet struikelt, als het maar valt. Het kan nooit erger worden…

 6. V.K.

  -Ha ha, gisteren premier Pechthold op TV gezien, vermakelijk. 🙂

 7. Mike V.

  Volgens de telegraaf: “Rutte vindt het in de politiek ontzettend belangrijk dat afspraken worden nagekomen.”. Moehahahaha, laat me niet lachen, de grootste leugenachtige verrader (van de laatste paar jaar) spreekt over afspraken nakomen.

 8. Bart

  Het zal absoluut een geval baantje regelen zijn, voor de dag om is zullen ze akkoord zijn denk ik. Terwijl ze eigenlijk gewoon hun werk hebben gedaan, namelijk zelf een afwegen maken en onafhankelijk stemmen. De gemaakte afspraken zijn eerder een schandaal dan dat leden van de eerste kamer onafhankelijk hun stem uitbrengen.

 9. Daniel

  Deze crisis is niet voorzien, niet door het parlement, tweede Kamerfracties, noch door de parlementaire journalistiek. Principieel ben ik het wel met de dissidenten eens, de zorgverzekeraars krijgen door deze wet wel heel erg veel macht in het zorggebeuren. Nu het PvdA dissidenten betreft ligt het bij velen aan de dissidenten, Maar die dissidenten onttrekken zich aan de verstikkende kadaver discipline en dat kan ik wel waarderen, ook zelf willen nadenken.
  Bij veel partijen heerst er kadaver discipline, voor mij een reden nooit een functie in de politiek te ambiëren.
  Vroeger was echt niet alles beter, maar in de politiek was er iets minder partij discipline dan heden ten dage.
  Het blijft wel mooi om de politiek te volgen, daar kan ik van genieten.

  1. Laetitia

   Dit is gewoon een wraakaktie van die drie omdat ze op een niet verkiesbare plaats staan. Toevallig he?
   Dit is heel vuile politiek, gaat om het pluche heeft niets met landsbelang te maken!!

 10. Witwas

  Laat maar vallen, kunnen we de verkiezingen in maart 2015 combineren zodat een nieuw kabinet in ieder geval een meerderheid heeft in beide kamers. De PvdA kan dit spinnen als een keuze voor het volk en zal hier eerder vruchten van plukken dan nog meer schade lijden. Helaas.

 11. Michelxot

  De drie ‘dissidenten’ binnen de senaatsfractie van de PvdA worden heus wel omgeluld door Samsom. Een regeringscrisis kan men zich niet veroorloven, laat staan nieuwe verkiezingen. Het 3-tal wil natuurlijk wel een punt maken. Allereerst vanwege het feit, dat ze niet meer verkiesbaar zijn. Secundo; de Partij van de Arbeid staat er zeer beroerd voor. Niet op de laatste plaats is het een ultieme poging van de salonsocialisten om te laten zien dat men niet alles pikt van de coalitiegenoot VVD. Nogmaals; de zogenaamde arbeiderspartij kiest uiteindelijk weer eieren voor haar geld en gaat door het stof voor de neoliberalen.

 12. Sjipke

  De politieke moraal is ver te zoeken

  Niet alleen het zorgstelsel wordt om zeep geholpen door een kabinet dat een samenraapsel is

  geworden van opportunisten die te pas en te onpas graaien in de ruif die staatskas heet.

  Daar waar de afbouw van de zorgzame maatschappij mede in gang gezet is door de dissidenten van nu, roept de premier dat “het toch o zo belangrijk is dat afspraken die we in de politiek met elkaar maken ook worden nagekomen” Dat uit de mond van een premie die de afgelopen periode de ene na de andere belofte aan zijn kiezers en eigen achterban heeft gebroken is, wat je in de volksmond noemt een ‘Gotspe’.
  Het plotselinge geheugen verlies van deze hooggeplaatsten is stuitend en een vorm van minachting naar het electoraat.

  Uitspraken als ‘een ieder duizend euro netto erbij’ ‘ of ‘geen euro meer naar Griekenland’ en de flinkpraterij na het ongeval met de MH17 hebben een trend ingezet waarin het acceptabel lijkt te zijn geworden dat politici zich niet langer hoeven te verantwoorden voor hun demagogische gebral.

  Is het dan alleen de premier die zich van de ene leugen naar de andere leugen sleept? Nou, nee dus!
  Juist politici die min of meer gedwongen op een zijspoor zijn gerangeerd willen nogal eens, waarschijnlijk vanuit een opgekropte frustratie, op de principiële toer gaan.

  Mensen die door hun partij, al dan niet terecht, buiten het pluche bootje worden gehouden blijken zich plotseling te moeten opwerpen als kruistochtgangers die strijden om de moraal hoog te houden.

  Een scala van politici is deze ‘dissidenten’ voor gegaan. Namen als o.a. Pronk, van Agt, van Dam, (natuurlijk is het slechts een kleine greep uit het scala zo genaamde moralisten) die ook einde van hun politieke carrière nog snel even het beeld neer willen zetten dat ze het allemaal zo goed bedoeld hebben. Ook de namen van ter Horst en van Duijvestein blijken zich uitstekend thuis te voelen in dit rijtje. Gemakshalve even vergetend dat ze zelf naar harte lust hebben meegewerkt aan de afbrak van de ‘zorgzame maatschappij’

  Ik ben bang dat de uitkomst van deze nachtelijke poppenkast zal zijn dat we allemaal niets mee opschieten. De afbraak van het zorgstelsel gaat door, het lijkt niet meer de uitkomst van beleid te zijn maar een doel op zichzelf te worden. Een zorgstelsel waarin de kwaliteit van zorg alleen nog betaalbaar is voor de rijkste in dit land, is geen zorgstelsel en doet afbreuk aan zowel de socialistische- als aan de liberalen uitgangspunten.

  Een vriend van mij omschreef het als volgt: ‘de oplossing wordt, een of andere formulering in de wet die in geen geval de status van de zorg verzekeraars in gevaar zal brengen.’ Ik ben bang dat hij gelijk zal krijgen.

  Of dit is waar het land op zit te wachten? Ik betwijfel het.

  Dat kunnen we natuurlijk pas toetsen als bij de parlementaire enquête, die er ongetwijfeld op een goed moment zal komen, blijkt dat er weer een directeur van een zorgverzekeraar rond rijd in een Maserati als dienstauto.
  Pas dan gaan de ogen open en roept een ieder weer ach en wee!!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.