Willem Holleeder blijft langer vastzitten

Geen categoriedec 16 2014, 21:00
Eindelijk gerechtigheid?
Het is te hopen dat Willem Holleeder, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidaties op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006), nog héél lang blijft vastzitten. De onderwereld moet nu eindelijk eens een keer keihard worden aangepakt.
Daarom is het goed nieuws dat de inmiddels alweer 56-jarige Holleeder nog twee weken blijft vastzitten op last van de rechter-commissaris. Over twee weken volgt dan een nieuwe beoordeling door de raadkamer of het zinnig is om hem nog langer vast te houden om het onderzoek goed af te kunnen ronden:

Zijn arrestatie volgt op onderzoek dat is gedaan naar de verklaringen van de nieuwe kroongetuige, Fred Ros in het omvangrijke Passageproces over de liquidaties. "Hij heeft belastend over Holleeder verklaard," aldus een woordvoerster van het OM. Ook kroongetuige Peter la S. legde al belastende verklaringen over Holleeder af.

Hoewel momenteel vooral de mocromaffia de dienst lijkt uit te maken in de Amsterdamse onderwereld is het van ontzettend groot belang dat ieder figuur uit de onderwereld de straffen krijgt die hij verdient. Dat geldt dus ook voor Holleeder, die hopelijk voor de rest van zijn leven achter de tralies verdwijnt (als inderdaad wordt bewezen dat hij betrokken is geweest bij de liquidaties).
Te vaak gelden voor onderwereldfiguren andere regels dan voor de rest van Nederland. Het mag niet zo zijn dat types als Holleeder en zijn trawanten andere criminelen rustig kunnen (laten) neerknallen zonder dat er gepaste celstraffen van tientallen jaren volgen. We leven hier in een democratische rechtsstaat, niet in een anarchistische vrijplaats voor allerhande criminelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten