D66’ers willen het liefst veroordeling van Wilders

Van alle kiezers hopen D66’ers het meest dat de PVV-leider wordt veroordeeld.

Uit de jongste peiling van Maurice de Hond blijkt andermaal dat meer dan de helft van de Nederlanders hoopt dat PVV-leider Geert Wilders niet wordt veroordeeld voor zijn uitspraken over Marokkanen.

Toch wil 18 procent van de Nederlanders dat hij een taakstraf krijgt, 16 procent een gevangenisstraf en 11 procent een boete.

Wat opvalt is dat het percentage dat hoopt op vrijspraak, met afstand het kleinst is bij D66’ers. Hoopt nog 41 procent van de SP’ers, 31 procent van de PvdA’ers en 29 procent van de CDA’ers op vrijspraak, onder D66’ers is dit slechts 10 procent, veruit het laagste van alle partijen.

Natuurlijk is D66 in de Tweede Kamer de luidruchtigste tegenstander van de Partij voor de Vrijheid, desalniettemin is het opvallend dat de – hoogopgeleide, liberale – achterban van die partij Wilders het liefst juridisch wil aanpakken.

De uitspraken van Wilders waren dom, en politiek gezien ook onverstandig, omdat hij hoogopgeleide kiezers bij de PVV heeft weggejaagd – hoewel de partij in peilingen nog altijd de grootste is. Maar vervolging van een politicus, of wie dan ook, vanwege een omstreden mening (zonder dat hij oproept tot geweld), is onverstandig en onliberaal.

Dat zouden toch juist D66’ers moeten beseffen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

37 reacties

 1. Limburgse Kuifje

  Wat zichzelf tegenwoordig hoogopgeleid noemt kun je vergelijken met mulo niveau van voorheen. De zogenaamde hoogopgeleiden kunnen nauwelijks rekenen (slechts met een rekenmachine in de hand lukt het hen) en zijn de Nederlandse taal niet eens machtig.

  Verder heeft de hoogopgeleide nauwelijks kennis opgedaan van een vak als geschiedenis. Ze zijn zogenaamd hoogopgeleid door het met succes afronden van hun pretpakketjes, ingevoerd door nog zo’n hoogopgeleide partij de PVDA.

  Ik kan me nog herinneren dat ik in 13 vakken examen moest doen en en passant deed ik er nog twee facultatieve vakken bij. Moet je nu eens bij hen mee aankomen. Ze kunnen daarentegen wel goed twitteren, facebooken en whatsappen, dat mag je ze wel nageven (lol).

 2. halo1

  D66 zit natuurlijk in de spagaat van (naief) “alles-moet-kunnen” versus “Wilders-moet-weg”..onder het mom van : “”de (linkse) rechter heeft gesproken”” kom je dan handig van een kritische opponent af…ik snap dat wel.

 3. Pieter G

  citaat: De uitspraken van Wilders waren onverstandig omdat hij hoogopgeleide kiezers bij de PVV heeft weggejaagd, hoewel de partij in peilingen nog altijd de grootste is.
  ——————
  Hoezo weggejaagd?
  Ik ben helemaal niet weggejaagd.

  Enig hard bewijs voor die stelling?
  Mij lijkt het logischer dat hoog opgeleide personen (zoals ikzelf) juist meer voor de inhoud gaan dan de vorm.
  Maar goed, ik heb net ergens gelezen dat de zgn hoogopgeleide zich het meest laat bedotten bij internet aankopen.
  Dat zullen dan wel die D66 hoog opgeleide kiezers zijn. Want de hoogopgeleide of gewoon opgeleide, en ” laag opgeleide” PVV kiezer is meer rationeel en realistisch. Die laten zich niet zo snel bedotten door leugens en goedkope verkooppraatjes.
  Die snappen dat er maar 1 partij is die dit land vooruit wil helpen.
  En dat is niet de weg met ons D66 partij of de andere vermolmde oude partijen die ons land helemaal niet te bieden hebben gezien de chaos in dit land waar zij verantwoordelijk voor zijn.

 4. V.K.

  -Hoogopgeleid?..dat zijn de reaguurders van Geen Stijl, dit zijn nou niet bepaald de mensen welke achter Pechtold aan marcheren.

 5. JanvanEechoud

  “De uitspraken van Wilders waren dom, en politiek gezien ook onverstandig, omdat hij hoogopgeleide kiezers bij de PVV heeft weggejaagd”.
  R- Nee, nee…, dat zie je verkeerd.
  Omdat hij “domme” kiezers die ‘meer op de vorm dan op de inhoud letten’ bij de PVV heeft weggejaagd.
  De vergoeding voor dit corrigeer werk mag je storten op het rekeningnummer de stichting “helponzeemotionele armemedemens”.
  Mvg, Jan v. E.
  Fijne Kerst

 6. LantR.fant

  Verrassend! Stond er in die peiling ook nog iets over in het water vallen en nat worden?

 7. nick

  Vermoed dat JanvanEechoud gelijk heeft 🙂 Dank voor de correctie!
  Ben ook niet weggejaagd, integendeel!
  Het bewijst maar weer dat D66 een totaal andere achterban heeft dan ze pretenderen te zijn. Oppervlakkig en kortzichtig. Veel gebrek aaan wijsheid en( geschiedenis) kennis kan ik ook nog noemen. Niet te hopen dat we daar ooit de “oorlog” mee moeten winnen want ze zijn bij voorbaat al landverraders, heel triest.

 8. joga

  Ik zou niet graag tot die d66-NSB club van landverraders gerekend willen worden. De afrekening met dat misselijk makend deel van de Nederlandse bevolking komt vanzelf, net zoals na de 2e wereldoorlog. Vandaar voor onze vrijheid: Stem op 18 maart PVV, de enige partij die het tij nog probeert te keren. Hulde voor deze patriotten.

 9. 4Duwertje3

  Ik mag me rekenen tot een hoogopgeleide kiezer en blijf toch achter de PVV staan. Vreemd? Voor mij niet, ik heb teveel gezien tijdens bezoeken aan de Perzische Golf regio en begrijp daarom des te beter wat de PVV bedoelt met hun waarschuwingen. Waar de Ned. politieke partijen jaren voor hebben geknokt o.a. voor gelijke rechten van de vrouwen t.a.v. de mannen, waar de SGP jarenlang is aangevallen omdat vrouwen geen politieke functie mochten bekleden en dit zelfs voor het Europese gerechtshof is gebracht met als uitkomst dat vrouwen dezelfde rechtspositie moeten bekleden, waar gedreigd werd met intrekking van de subsidie voor de SGP, wordt nu door het gros van die Ned. pol. partijen, behalve de PVV, de Islam aanvaard als een verrijking van onze samenleving, maar volgens mij wordt het, als het zo verder gaat, een verpauperde samenleving zonder veel rechten voor de burgers.

 10. Wachteres

  Wilders heeft hoogopgeleiden weggejaagd?

  Nee hoor, wij [mijn man en ik] stemmen nog steeds op hem en van andere hoogopgeleiden hoor ik ook niet dat ze zijn ‘weggelopen’ bij de PVV.

  Ik mag van hoogopgeleiden toch verwachten dat ze weten waarom zij op de PVV stemmen en om die reden zullen ze niet voor elk wissewasje naar een andere partij op zoek gaan.

  Die is er trouwens niet, als je je heel goed bewust bent waarom je PVV stemt.

 11. Jasterke

  .
  Met Man & Macht probeert men ’t nog te sturen
  met leugen-etiketjes en geladen woorden
  maar wat zich aandient is gewoon het resultaat
  .
  van woede tegen Gezag dat Vrijheid blijft vermoorden
  daarom vrienden, overstroomt HET VOLK de straat
  en dat houdt je met vilein gezwam niet tegen…
  .
  dit is ‘n Geest die echt niet meer de fles ingaat
  er is té lang geslikt en toch maar weer gezwegen
  maar nu ontdekt men : we hebben buren
  .
  en die zijn nét zo murwgebeukt als wij…
  nee, Geert of geen Geert, dit gaat niet wéér voorbij !

 12. Matthijs

  Slimme mensen kiezen niet.
  Die weten dat kiezen nutteloos is.
  Die weten dat ze zelf een verantwoordelijkheid dragen waarvan je niet geëxcuseerd wordt wanneer je stemt op de ‘juiste’ partij.
  Slimme mensen zien wat Wilders werkelijk is, een onderdeel van het systeem, in leven geroepen om ook de buitenbeentjes weer bij het systeem te betrekken.

 13. J.C.

  De misleide en bedwelmde D66’ers aanbidden in grote getale de grote Verleider Zeus (die iedere gedaante kan aannemen, die hij nodig acht voor de op dat moment van toepassing zijnde situatie, tot er voor de goedgelovigen geen weg terug meer is).

  Ik blijf alleen al daarom PVV stemmen.

  1. MS

   Mooie beeldspraak J.C.

 14. Witwas

  @Matthijs Misschien heb je gelijk, maar bewijzen kan je het niet. En dat is toch wel een zwakke positie voor een slim iemand. En een alternatief heb je ook niet echt. Ja, niet meer stemmen en bij een bepaald percentage niet-stemmers zullen de machthebbers vrijwillig hun macht afstaan. Dat vind ik eerder naïef dan slim. Ik hoop dat PVV ooit de kans krijgt haar woorden om te zetten in daden en dan zullen we zien of dat beter uitpakt dan de huidige situatie. Maar liever had ik een partij die in haar partijprogramma heeft staan dat ze Nederland om willen vormen naar Zwitsers model.

  1. Matthijs

   Op welk specifieke punt wil je bewijzen hebben?
   Dat het normale volk er nooit door stemmen op is vooruit gegaan?
   Of dat Wilders ook onderdeel uit maakt van het zelfde systeem dat ons ten gronde richt?
   En als je bewijs wilt, waarom ga je zelf niet zoeken? Slimme mensen proberen zichzelf altijd van het tegenovergestelde te overtuigen. Dan weet je namelijk of je juist zit.

 15. MS

  Ook ik, hoogopgeleid, ben niet weggejaagd. D66’ers zijn een elitair, kortzichtig, dom en arrogant volkje. Pechtold is hun spiegelbeeld. Ik heb nog liever met PvdA’ers te maken dan met mensen die D66 aanhangen. Laat D66 alsjeblieft nooit meer aan de macht komen!

 16. Taljaard

  D’66 is de partij voor mensen wiens besef van beschaving ophoudt bij het ophangen van je broek aan een hangertje tijdens het naar bed gaan. Het rechtop aan tafel zitten en het eten met mes en vork bij het eten, dat zij ”diner” noemen. En het poetsen van je schoenen en je tanden, het kunnen knopen van een stropdas, het niet roken en het ten allen tijde spreken met twee woorden.
  En vuurbang om ook maar in iets uit de toon te vallen of uit de pas te lopen. En daarom heel ”netjes” en ”fatsoenlijk”, net als die ”nette meneer” Pechtold.
  Kortom een BURGERTRUTTEN-PARTIJ voor lui met een innerlijke leegte, die zij vergeefs trachten op te vullen door zichzelf en anderen te laten zien en wijs te maken dat zij beschaafd zijn. Nazaten van andere ”nette” burgers, die in de XIX e eeuw, met hun gepoetste schoenen, over mensen heen stapten die in de goot lagen te creperen, en die tijdens de bezettingsjaren heel hard en bang de andere kant op keken toen hun Joodse buren werden weggevoerd. Of die misschien wel stiekem, voor drie riksen, ondergedoken mensen hebben verraden.
  Walgelijk volk!

 17. peterdeRuyter

  Ik heb de D’66-typen bij ons tijdens een verkiezingsmanifestatie een goed bekeken, een man vrouw of 7, 8, van een kleine afstand ene half uur gadegeslagen. Ik vraag me nl af hoe deze mensen ademen, óf ze überhaupt ademen en geen kunstmatige produkten van de UvA cs zijn. Hoe ze praten en tot hun bijkans waanzinnige en lichtzinnige standpunten komen, daarbij hun haat voor de tegenpool ongebreideld etalerend, het liefst via de media, die in hun macht zijn of hen vrijwel met de PvdA exclusief zijn toegedaan.Veel lachen, schateren, extravert , goed verzorgd, goed gekleed en wat dédain als een passant niet zo bevalt, overtuigd dat het eigen gelijk onwrikbaar is, risicoloos gokkend op de vage stippen,die hun vrolijke maar weinig omlijnde beeld van de toekomst uitmaken. Vrolijk, zonder ongelijk te kunnen toegeven, fanatiek de afgrond in – landverraden zonder het wellicht écht te beseffen, zo diep gevallen in onbenul en vermogen tot dóórdenken.Dat straalt men ook wel uit, een niet aflatende oppervlakkigheid,maar wel netjes. Ik vraag me trouwens af meneer Langelaar, of de nu wel bekende redactionele sneer naar Geert Wilders, een soort verplicht nummer is, alhier, net als iedere artiest die voor RTL of NOS camera komt ff een Wilders/PVV bash moet doen van de omroepbazen en de amusementsbaas, die fijne meneer van den Ende, wiens industrie mede teert op subsidies, die de PO bij zijn bedrijven uitgeeft. Mevrouw Verlinde volgt hem trouwens op,ook zo’n nummer dus.

 18. Kuifje

  “De uitspraken van Wilders waren dom, en politiek gezien ook onverstandig, omdat hij hoogopgeleide kiezers bij de PVV heeft weggejaagd”

  Spekman PvdA 2008: “We moeten Marokkanen vernederen”
  Samson PvdA 2011: “Marokkanen monopolie op geweld”.
  Rob Oudkerk PvdA Amsterdam: Kut Marokkanen

  Hebben deze uitspraken de “hoog opgeleide” PvdA kiezers weggejaagd?

  Het zijn niet de uitspraken van Geert Wilders die kiezers “wegjagen” maar de media hetze die na deze uitspraken op gang kwam. De media zagen dit als een gelegenheid om de aanval op Wilders te openen.

  Het is bij dit soort zaken altijd de media die als katalysator een rol speelt om stemming te maken tegen Geert Wilders

  Net zoals de media nu stemming maken tegen de Pegida demonstranten in Duitsland.

  Toen Spekman Oudkerk en Samson hun uitspraken deden over Marokkanen was er natuurlijk geen media hetze tegen deze PvdA leden.

  Overigens is 43% het eens met de “minder” Marokkanen uitspraak van Geert Wilders.

 19. W.H.J. Reiss

  En ook ik ben hoger opgeleid.
  D’66ers worden hier goed omschreven.
  En de media is inderdaad de hoer van de samenleving. Ook hier, telkens en telkens weer die minachting naar Hr. Wilders. Met een schrijver als deze bij Jalta, dan vraag ik mij af hoor ik bij die D’66 (Jalta) club thuis ?

 20. Freek

  >> De uitspraken van Wilders waren dom, en politiek gezien ook onverstandig, omdat hij hoogopgeleide kiezers bij de PVV heeft weggejaagd – hoewel de partij in peilingen nog altijd de grootste is.

  Als je dit gelooft dan snap je niet het verschil tussen vorm en inhoud. Dat zegt iets over je intelligentie en/of vermogen te relatieveren.

  Een tip kan zijn om eens wat materiaal van https://www.youtube.com/results?search_query=theo+hiddema te bekijken.

 21. janszm

  De echte, hoogopgeleide Nederlander, die van zijn land en cultuur houdt, kan alleen maar PVV stemmen.
  Het wordt tijd, dat de PVV aan de macht komt. Ik weet zeker dat ook zij kunnen regeren, want wat de huidige machthebbers niet kunnen, dat kan de PVV ook

 22. tonzwart

  Grappig om te zien dat er geen enkele reaguurder van zichzelf meldt dat hij/zij laag opgeleid is.
  Mag ik de eerste zijn. Mensen, ik ben een laag opgeleide niet weggelopen PVV stemmer die toch niet blind is voor de soms niet al te hoogopgeleide uitglijders die Geert maakt….

 23. reageerbuis

  Wij denken er niet aan om Geert af te vallen; hij heeft gelijk en hij zegt dat in zijn eigen woorden. We hebben ons altijd erover verbaasd, dat de PVV wordt voorgesteld als een partij van asocialen. Kennissen die PVV stemmen zijn net als wij academisch gevormd.

 24. Avander

  Kan iemand voor mij een definitie geven van wat hoogopgeleid is. Laat de opleidingen in vrije tijdsbesteding en vakantie pret even buiten beschouwing.

 25. tonzwart

  @Avander

  Interessante vraag. Ik denk niet dat er een bestaande definitie is. Laat ik het eens proberen.

  Laag opgeleid: lagere school eventueel aangevuld met LTS of huishoudschool. Maar dat is natuurlijk het oude schoolsysteem van voor Cals met zijn mammoetwet .
  Hoog opgeleid: universiteit/ HTS Met uiteraard vooraf doorlopen middelbare opleiding HBS/HAVO/Gymnasium/ Lyceum
  Zoiets misschien?

 26. Bromsnor

  Ik krijg op DDS het idee dat diverse columnisten dat ook wel zouden willen, die hebben zich laten knechten door de vvd66 en de gevestigde politieke kliek .
  Wat was de opdracht ? alles doen om Geert en de PVV te beschadigen ?
  Want we krijgen nu wel erg veel last van die partij.

 27. Ruud562

  D66, een walgelijke, puur ondemocratische partij die hard bezig is onze vrijheid af te pakken met hun EU-beleid! Mensen, wees gewaarschuwd voor deze club ‘hoogopgeleiden’, lui die nimmer in de samenleving staan! En ja, ik stem op de PVV, heb de middelbare school doorlopen maar sta wél midden in deze maatschappij! Een maatschappij die mede door lui van D66 behoorlijk is verrot!!

 28. arie_jansz

  @kuifje

  op je vraag of de stevige uitspraken over Marokanen de “hoog opgeleide” PvdA kiezers heeft weggejaagd, zou ik eens even de laatste peilingen er op naslaan.

  zo te zien zitten deze “hoog opgeleide” ex-PvdA’ers nu bij D66 of de PVV.

 29. Joseph L

  Waar gaat het eigenlijk om? Vrijheid van meningsuiting . Voor een ieder een grondrecht maar al helemaal voor een volksvertegenwoordiger. Als we uitspraken willen gaan verbieden, laten we dan op straat beginnen met iedereen op te pakken die mijn vrouw en dochters (allemaal W.O.) hoer durven te roepen.

 30. arie_jansz

  Ik mag @tonzwart wel, de enige hier die het snapt de enige die er geen zak om geeft hoe slim of dom hij is.

  Voor mij in ieder geval de meest slimme tussen alle apen die beweren de langste, grootste en zwaarste te hebben.

  Ik ben ook zo laag opgeleid als maar kan en zelfs ik ben slim genoeg om te zien dat Wilders en zijn PVV-aanhang van nep aan elkaar hangt.

  Oh…eigenlijk ging het in deze discussie helemaal niet over hoog opgeleid, maar dat hadden alle academisch geschoolde mensen hier nog even niet door.

 31. Jacobus

  Het maakt natuurlijk niet uit of het volk op het dorpsplein hoopt op een veroorddeling van Wilders of niet. Relevant is dat dit gebeurt door de onafhankelijke rechter. Wel kan door iedereen met enig juridisch inzicht worden ingezien dat die rechter niet veel anders zal kunnen doen dan Wilders veroordelen. De hoogte van de straf lijkt me nog het enige aspect waarin hij een beetje speelruimte heeft.

 32. Joop Klepzijkert

  Voor de politieke partijen is elke stem er 1 of je nou hoogopgeleid bent of niet.
  Politieke partijen houden van ja knikkend stemvee.
  Geert Wilders is voor mij een vrijheidsstrijder, maar dat komt omdat ik me niet laat hersenspoelen door linkse media etc.Verder heb ik een redelijk I.Q en een hoog E.Q met veel empathie.

  1. Jacobus

   Dat redelijke IQ wekt wel verbazing maar ik wil u er nochtans mee gelukwensen.

 33. rationa

  Dat zijn dan die zelfde D66’ers, die zich altijd beroepen op hun grenzeloze tolerantie!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.