D66'ers willen het liefst veroordeling van Wilders

Geen categoriedec 23 2014, 12:00
Van alle kiezers hopen D66'ers het meest dat de PVV-leider wordt veroordeeld.
Uit de jongste peiling van Maurice de Hond blijkt andermaal dat meer dan de helft van de Nederlanders hoopt dat PVV-leider Geert Wilders niet wordt veroordeeld voor zijn uitspraken over Marokkanen.
Toch wil 18 procent van de Nederlanders dat hij een taakstraf krijgt, 16 procent een gevangenisstraf en 11 procent een boete.
Wat opvalt is dat het percentage dat hoopt op vrijspraak, met afstand het kleinst is bij D66'ers. Hoopt nog 41 procent van de SP'ers, 31 procent van de PvdA'ers en 29 procent van de CDA'ers op vrijspraak, onder D66'ers is dit slechts 10 procent, veruit het laagste van alle partijen.
Natuurlijk is D66 in de Tweede Kamer de luidruchtigste tegenstander van de Partij voor de Vrijheid, desalniettemin is het opvallend dat de - hoogopgeleide, liberale - achterban van die partij Wilders het liefst juridisch wil aanpakken.
De uitspraken van Wilders waren dom, en politiek gezien ook onverstandig, omdat hij hoogopgeleide kiezers bij de PVV heeft weggejaagd - hoewel de partij in peilingen nog altijd de grootste is. Maar vervolging van een politicus, of wie dan ook, vanwege een omstreden mening (zonder dat hij oproept tot geweld), is onverstandig en onliberaal.
Dat zouden toch juist D66'ers moeten beseffen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten