LIVE: Dappere militair krijgt Militaire Willems-Orde van Koning

Majoor Gijs Tuinman is een held.

Het kabinet mag dan proberen het complete Defensie-apparaat weg te bezuinigen, er zijn nog altijd Nederlandse militairen die ontzettend knap werk leveren in het verre buitenland. Voor de tweede keer in zestig jaar tijd wordt een Nederlandse soldaat tot Ridder Militaire Willems-Orde (RMWO) geslagen, zoals dat dan heet.

De 35-jarige majoor Gijs Tuinman krijgt de ridderorde vandaag tijdens een speciale ceremonie uitgereikt op het Binnenhof. Die krijgt hij niet voor niets:

Tuinman krijgt de bijzondere onderscheiding vanwege zijn voortdurende en onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden tijdens een uitzending in Afghanistan.

De vorige militair die de ridderorde ontving, was kapitein Marco Kroon. Er zijn volgens het ministerie van Defensie nog vier RMWO’s in leven op het moment:

De laatste individuele Militaire Willems-Orde (MWO) is op 29 mei 2009 toegekend aan kapitein Marco Kroon, pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen. Samen met hem zijn er nu nog 4 Ridders MWO in leven. Verder zijn er nog enkele nationale en internationale militaire eenheden drager van de Militaire Willems-Orde.

Vanaf 10:00 uur is de ceremonie live te volgen op Nederland 1, ook online. De Koning maakt tijdens een toespraak bekend voor welke acties in Afghanistan Tuinman precies wordt geëerd. Na het afleggen van de eed door Tuinman slaat de Koning hem tot Ridder der Militaire Willems-Orde der vierde klasse.

Het wordt ongetwijfeld een prachtige ceremonie. Tuinman heeft de uitreiking 100 procent verdiend. Hij wordt onze nieuwe nationale held. We kunnen niet genoeg heldhaftige en moedige militairen hebben die het landsbelang dienen. Dus, kabinet, waar wachten jullie nog op? Hop, hop, investéér nou eens in Defensie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. joga

  Ik hen nooit iets over deze “held” gelezen, Wel over Geert Wilders, die elke dag Nederland probeert te redden met continu gevaar voor eigen leven. Dat is pas een prestatie, die een klap op de schouder waard is.

  1. cmsuijkerbuijk

   Dat je niet over deze man gelezen hebt, wil niet zeggen, dat hij geen held is!

 2. joga

  sorry “hen” is heb natuurlijk.

 3. Frits B

  Maar meer dan de vierde klasse zit er niet in, daarvoor was Tuinman niet hoog genoeg in rang. Wat is dat toch voor een rare vertoning.

  1. cmsuijkerbuijk

   Over de vier graden zijn in de 19e eeuw misverstanden ontstaan. Britse marine-officieren waren verbaasd over het feit dat zij, die vanwege hun rang in de marine op commandeurskruisen en grootkruisen in vreemde orden mochten rekenen, het ridderkruis in de Militaire Willems-Orde ontvingen. Koning Willem I heeft in 1815 gekozen voor een orde naar het voorbeeld van de Orde van Maria Theresia waarin het grootkruis voor veldmaarschalken, admiraals en staatshoofden gereserveerd is. Het commandeurskruis is voor zegevierende bevelhebbers van legers en vloten gedacht. Het ridderkruis der derde klasse of vierde klasse kunnen aan succesvolle bevelhebbers van schepen en legereenheden worden toegekend. In feite is alleen de 4e klasse een onderscheiding voor persoonlijke dapperheid. Wie nogmaals zo moedig dat hij of zij de Willems-Orde verdient kan tot Ridder 3e klasse in de Orde worden bevorderd. Om te voorkomen dat men een officier beneden de rangen der vlagofficieren voor een derde dappere actie het commandeurskruis zou moeten omhangen is de eresabel ingesteld.

   1. Frits B

    Ja, dat stukje had ik ook op Wikipedia gelezen. Neemt niet weg dat de mate waarin je als held geëerd wordt, afhangt van je militaire of maatschappelijke rang. Je zou verwachten dat dat onderscheid onder de hand gesneuveld zou zijn.

  2. hans-e-pans

   Ja zeker, der vierde klas. Militairen met een hogere rang gaan overwegend niet op gevaarlijke missies, gaan ze wel dan zitten ze meestal goed verstopt in een bom/aanslagveilige ruimte. De grote baas, opperbevelhebber generaal Huppeldepuptentje, zal best wel meerdere keren stiekem gaan kijken.

   Ja zeker, der vierde klas is hoog genoeg voor de frontmensen die het gevaarlijke werk op moeten knappen.

 4. Matthijs

  Dat de beste man heldhaftig is, twijfel ik niet aan, dat hij een onderscheiding ontvangt kan ik hem mee feliciteren.
  Toch, heb ik de volgende bedenkingen;
  Wat hebben wij te zoeken in Afghanistan?
  Is het heldhaftig opereren binnen een moreel verwerpelijke context, nog steeds heldhaftig?
  Helpt het werkelijk de mensen in Afghanistan vooruit?
  Of is het hele terrorisme circus, en daarmee de oorlog tegen terrorisme, opgetuigd om meer macht naar de overheid toe te trekken?
  En als dat zo is, hoe moet ik dan deze onderscheiding zien?

 5. NemTudom

  Volgens mij zijn deze onderscheidingen, bedacht om bij nood nog wat aanhang te hebben als het fout loopt en het volk in opstand komt. Echte helden liggen onder de grond en verdienen 72 maagden.

 6. Cresto

  De PR-machine van Defensie draait weer op volle toeren. Van deze Gijs Tuinman hebben weinigen gehoord. Buiten het leger waarschijnlijk niemand, uitgezonderd zijn directe (sociale) omgeving. Het blijft ook geheel duister wat voor bijzondere heldhaftige verrichtingen Gijs op zijn naam heeft staan.

  Wat er werkelijk speelt, is dat de vorige ‘held’ in het maatschappelijke leven helemaal niet zo’n held blijkt te zijn. Drugsgebruik, uitbater van een kroeg met bedenkelijke reputatie, foute vriendjes etc. Defensie heeft dus dringend behoefte aan een nieuw boegbeeld. En dat is Tuinman geworden. Vast en zeker is deze Gijs net zo braaf als hij er op de foto uitziet. Dat zal Defensie deze keer uitvoerig gecheckt hebben. Want een 2e zeperd bij het uitreiken van een ridderorde kan het leger zich niet veroorloven.

 7. Telegraaf: ‘Krijgsmacht blootgesteld aan linkse afbraak’ – De Dagelijkse Standaard

  […] stoppen met het kapotmaken van onze krijgsmacht, en dat we meer waardering zouden moeten tonen voor onze helden die Nederland en onze belangen in de wereld verdedigen (dat we onze spierballen moeten tonen, wordt […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.