De dreiging voor de VS komt van binnenuit

De raciaal gemotiveerde rellen in de Amerikaanse plaats Ferguson en daarbuiten zijn niet alleen een uiting van woede over een juryuitspraak maar ook van decennialange frustratie. De verschillen tussen arm en rijk worden steeds schrijnender en zijn in 90 jaar niet zo groot geweest. De mensen die gezamenlijk de top 10% van de grootste verdieners uitmaken incasseren ruim de helft van al het inkomen dat de Amerikanen verdienen. De 1% rijkste Amerikanen bezitten evenveel als de 90% die het minst bezitten.

Ondanks democratische presidenten of democratische meerderheden in het congres wordt het verschil tussen arm en rijk al 40 jaar groter en is inmiddels onvergelijkbaar met enig ander land. Zelfs een democratische Afro-Amerikaanse President heeft het tij vooralsnog niet kunnen keren. Sinds het uitbreken van de crisis in 2008 lijkt het allemaal nog eens in een stroomversnelling te zijn gekomen. De werkloosheidscijfers zijn behoorlijk gedaald in de VS en staan officieel nu op 5,8%. In werkelijkheid zijn er veel meer mensen werkloos, omdat ze simpelweg niet meer als zodanig staan geregistreerd. Het werkelijke cijfer komt eerder uit op 11,5%. Onder jongeren is dit 18,6% en onder de Afro-Amerikaanse jongeren zelfs 32,6%.

Zij die wel werk hebben krijgen minder geld voor meer werk. Het gemiddelde loon van een mannelijke werknemer is – aangepast voor inflatie – in 40 jaar gedaald met bijna $ 800 per jaar. Bij vrouwen is de teruggang aanmerkelijk groter.

Er zijn verschillende statistieken, maar gemiddeld wijzen ze erop dat bijna een kwart van alle Amerikaanse kinderen onder de 18 jaar in armoede opgroeien. Zo’n 3,5 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar lijden zelfs honger.

Wanneer een overheid als gevolg van de politieke polarisatie er niet in slaagt om meer mensen verlichting en kans op verbetering te bieden stijgen de spanningen verder. Zo’n proces in Ferguson is slechts een uitlaadklep voor de kanslozen.

Ook in de Verenigde Staten staan steeds meer mensen stil bij het geprezen en verguisde boek Kapitaal van de Franse schrijver Thomas Piketty die o.a. over dit onderwerp handelt. Sommige Amerikaanse senatoren proberen door middel van initiatiefwetgeving iets aan de ongelijkheid te veranderen, maar tot nu toe zonder succes. De strijd die de Presidenten Clinton en Obama hebben gevoerd om iedereen een gezondheidsverzekering te bieden is illustratief voor de wijze waarop het politieke bestel daar werkt. Geen middel wordt geschuwd om een democratisch aangenomen besluit te voorkomen of anders te torpederen. Als vertragingstactieken zoals de filibuster niet werken, dan wordt het ene proces na het andere aangespannen. Nadat de wet Obamacare was aangenomen in 2010 zijn er al meer dan 100 rechtszaken tegen de President en zijn regering aangespannen om via de rechter de wet van tafel te krijgen. Nu de republikeinen de meerderheid in het congres hebben, zullen ze President Obama zeker proberen te chanteren om Obamacare af te zwakken of te elimineren. Hierbij zullen zaken zoals het schuldenplafond of de staatsbegroting als losgeld worden gebruikt.

De kruik gaat net zo lang te water totdat hij barst en toenemende burgerlijke ongehoorzaamheid en rellen zullen alleen maar toenemen, zeker als over twee jaar de Republikeinen niet alleen de senaat en het huis van afgevaardigden in handen hebben en ook wellicht het presidentschap.

Michael Toorop
Managing Partner Persist Global Wealth Management BV

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

20 reacties

 1. Henk

  Goed artikel. Te weinig inkomensongelijkheid is niet goed, omdat dit het particulier initiatief smoort. Denk maar aan de voormalige communistische landen. Maar te veel inkomensongelijkheid is ook niet goed en leidt op termijn tot sociale onrust. De Franse Revolutie is het klassieke voorbeeld.
  De vraag is of die sociale onrust ook overslaat naar EU. In landen als Griekenland, Spanje en Portugal zijn door de mega-bezuinigingen als gevolg van de mislukte € ook veel mensen beneden de armoedegrens gedreven. Daarnaast worden de Europese samenlevingen ook nog eens ontwricht door aanhoudende immigratiestromen van kanslozen. In Nederland is het nog niet zover, hoewel de voedselbanken sinds de introductie van de € wel een sterke groei hebben doorgemaakt. Aan de andere kant worden we dag in dag uit geconfronteerd met een graaiende elite van topmanagers, bestuurders, ambtenaren en (oud-)politici. Dus ook hier neemt de onvrede toe. De opkomst van PVV en SP komt grotendeels voort uit onvrede.
  Enfin, kwestie van tijd voordat het ook in Europa mis gaat.

 2. Francois Mol

  WAARDELOOS ARTIKEL

  Het is JUIST de Democratische partij die de zwarte gemeenschap heeft vernietigd door deze te betuttelen en alles zgn. voor ze te regelen. Community organizers hebben van mensen professionele slachtoffers gemaakt.

  Inkomensongelijkheid maakt helemaal niets uit. Het feit dat er weinig banen zijn komt juist door bemoeienis van de politiek,

  Ik stel voor dat dit soort van artikelen op joop.nl ofzo worden geplaatst, want als dagelijkse standaard lezer heb ik niets aan deze onzin. Dirk-Jan van Baar in het kwadraat.

  1. Hans_VS

   Precies!… Ik heb een werker… Part time… Ze zit op “food stamps”, krijgt “section 8” behuizing, krijgt gezondheid verzekering voor noppes (Obama Care)… Ze haalt ook nog iedere week een doos eten bij een voedsel bank… Ze is gescheiden en heeft een dochter…

   Veel heeft ze niet maar $10.00 per dag voor “weed” heeft ze wel!… Zo’n $200.00 per maand voor de kapster en “mani/pedi” heeft ze ook!…

   Leuk leven als iemand anders er voor betaalt!…

 3. joga

  Kompleet met François Mol eens. Verder commentaar volledig overbodig.

 4. Costa

  Probleem zit ‘m in de VS ook deels in de volslagen mallotige werking van het Congres daar.

  Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zitten beide vol met mensen die elkaar het licht in de ogen nog niet gunnen. Daarnaast zijn beide kamers in staat om wetsvoorstellen te blokkeren of eindeloos te recyclen. Komt een stuk uiteindelijk op de agenda dan moet het in 2 minuten worden afgehamerd.

  En ja, filibusteren is een belachelijke manier om het proces te frustreren. Frappante is dat het Congres zelf de middelen heeft om hier een einde aan te maken (het is slechts een deel van het huisreglement) waarje gewoon een kleine meerderheid voor nodig hebt.

  Gevolg van al dit is complete besluiteloosheid, logheid en een Congres dat als een schildpad op z’n rug ligt uit hulpeloosheid.

  Nee, in Nederland hebben wij het zo slecht nog niet.

 5. Matthijs

  Geachte Michael Toorop,
  Managing Partner Persist Global Wealth Management BV,

  In welk punt van de geschiedenis heeft een overheid er niet voor gezorgd dat de rijken rijker werden?
  Mensen zorgen voor innovatie, vooruitgang en rijkdom. Instituten als de overheid zorgen, met de geschiedenis in acht nemend, voor dood, honger en verderf.

  Waarom zou je dan naar de president en congres van een oorlogsnatie kijken of ze bruggen kunnen bouwen, terwijl hun hele geschiedenis gestoeld is op bruggen opblazen?

  1. MT

   Vanaf de jaren dertig tot in de jaren zeventig werd het verschil tussen de rijkste inwoners en de armsten steeds kleiner in de VS.

 6. M. Brandenburg

  De strijd die Aboma heeft gevoerd…. zijn beleid heeft direct gezorgd voor meer armoede, waarom blijven sommige mensen deze slechtste president uit de Amerikaanse geschiedenis zaken toedichten, die hij nooit voornemens was te bewerkstelligen. Obama is een socialist/communisten, zijn leermeesters waren communisten, en als we iets weten van socialisten en communisten, is het dat zij tegen rijkdom van anderen zijn(zelf worden zij namelijk wel altijd rijker, en vaak van belastinggeld, zonder tegenprestatie), Obama wordt misselijk van de gedachten dat anderen geld hebben en wil ook niets anders dan complete gelijkheid in armoe, zijn beleid wijst daar in alle vormen op.

  Wanneer gaan mensen hem beschrijven zoals hij werkelijk is, en hem benoemen op zijn daden die meer armoe hebben veroorzaakt, en vooral onder zijn eigen kiezers! Maar ja zij hebben daar dan ook voor gestemd.

  1. MT

   Het klinkt een beetje uit de tijd van Senator Joe McCarthy. U vergeet even de financiële crisis die in 2007/2008 uitbrak. Deze crisis kunt u moeilijk in de schoenen van Obama schuiven. Toch was de crisis hoofdverantwoordelijke voor de recessie.

 7. Realist

  6 jaar zijn de Democraten aan de macht. En nog steeds presteren mensen als Toorop om alle schuld in de schoenen van de Republikeinen te schuiven. Dat het niet opschiet met wetgeving en andere uitvoerende taken ligt helemaal aan Obama, als hij dingen erdoor drukt die onvoldoende politiek draagvlak hebben, is dat zijn eigen schuld. Hij zit aan het stuur immers.

  Verder is de werkeloosheid en de zombie-economie het gevolg van het verdwijnen van kapitaalintensieve banen die internationaal geld in het laatje brengen. Offshoring dus. De winsten daarvan gaan naar de CEO, aandeelhouders en banken, maar de mensen zelf blijven achter zonder een baan. Daarom ook Amerika’s fixatie op de petrodollar als wereldreservemunt, omdat anders de hele economie in elkaar dondert. Want die is te zwak om op te staan.

  De achterstand van zwarten in Amerika is zeker de raciale historie aldaar, maar ook een flinke portie eigen schuld dikke bult. Daarnaast is het juist Obama die de rassentegenstelling aanwakkert, in de geest van de verstikkende politiek correcte cultuur. Daar hebben wij inmiddels via de Zwarte Piet discussie ook al aan mogen proeven.

  Zo, nu weer aan het werk.

 8. gerardvongevers

  Inderdaad François Mol heeft volkomen gelijk. Toorop is een typische sociaal-democratische schrijver die de mening van het linkse establishment kritiekloos herhaald.

  De economie van de VS wordt op dit moment volkomen kapot gereguleerd door Obama en consorten en door de identity politics gaan steeds meer groepen zich als slachtoffer profileren.

  Met het gevolg dat iedere vorm van persoonlijke verantwoordelijkheid uit het zicht verdwijnt.

  Dat wil overigens niet zeggen dat er geen racisme in de VS voorkomt of dat de politie daar niet bijzonder agressief tegen iedere burger reageert.

  Bovendien is ‘ongelijkheid’ een zuiver statistisch gegeven. Er kunnen grote verschillen in inkomen in een land zijn zonder dat er iemand echt arm is en er kan in een land een zeer grote gelijkheid zijn terwijl iedereen arm is.

  Zelden zo’n slecht artikel op de Dagelijkse Standaard gelezen. Het staat boordevol uitgekauwde clichés en typisch linkse vooroordelen. Om over de flauwe referentie naar Thomas Piketty, die zowat door iedere serieuze econoom is weerlegd, maar te zwijgen.

  O, en het reageer tekstveld zou een stuk groter mogen zijn. Ik moet flink scrollen om een goed overzicht te krijgen.

 9. Kuifje

  Wat een onzin artikel. Het lijkt wel een artikel van de Democratische propaganda machine. (of van de Amerikaanse media die een verlengstuk zijn van de Democratische partij. )

  De rellen zijn ontstaan omdat de media en linkse activisten halve waarheden en leugens hebben rondgestrooid en zo de mensen opgehitst hebben.

  Inplaats te wachten op de jury uitspraak waaruit uit onderzoek bleek dat de agent uit zelfverdediging schoot.

  Ook Obama heeft een dubieuze rol gespeeld, net zoals ook bij de Zimmerman en Gates zaak waar Obama min of meer de kant van de relschoppers koos en de rechterlijke uitspraak min of meer als ongeldig verklaarde.
  http://www.city-journal.org/2014/eon1125hm.html

  In Amerika is een hele industrie van z.g race hustlers die altijd de zaak op de spits drijven en de raciale problemen uitbuiten en alleen maar verergeren.
  http://www.washingtontimes.com/news/2014/aug/22/borelli-a-collection-of-race-hustlers/?page=all

  Zolang de media (waar veel sympathie is voor deze race hustlers) aan deze race hustlers een grote megafoon bieden zal er niets verbeteren aan de situatie van zwarten in de VS.

  En Obamacare (de ziektewet van Obama) is er met leugens doorgedramd en ondervind nu grote problemen bij de uitvoering. Niets voor niets is Obamacare zeer onpopulair bij de meeste mensen.
  http://www.washingtonpost.com/blogs/the-fix/wp/2014/08/01/obamacare-hits-a-new-low-in-popularity-but-its-not-a-dominant-issue/

  Ook is de positie van de zwarten onder Obama achteruit gegaan en zijn de raciale problemen in de VS onder Obama alleen maar toegenomen; mede door het gedrag van Obama. Obama heeft vaak de zaak op de spits gedreven dan een positieve rol gespeeld bij de oplossingen van de rassen problemen in de VS.
  http://www.nationalreview.com/article/378087/black-americans-are-worse-under-obama-deroy-murdock

  http://www.newsmax.com/Newsfront/obama-blacks-poverty-education/2014/01/08/id/545866/

  Nog even dit,Obama heeft weer een record gebroken wat zijn uitgave patroon betreft:
  National debt exceeds $18T, sparking renewed criticism of spending under Obama
  http://www.foxnews.com/politics/2014/12/03/federal-debt-exceeds-18-trillion-sparking-criticism-on-spending-under-obama/

  Met alle respect voor de DDS, dit artikel hoort eerder gelezen te woorden op b.v huffingtonpost en Joop.nl. Die websites verdedigen Obama en het beleid van Obama door dik en dun.

  DDS hoort juist een tegengeluid te bieden aan dit soort artikelen; artikelen die boordevol van linkse propaganda en leugens.

  In VS is er een website die de z.g links politiek correcte bias van de VS media in de gaten houd en deze belicht. Zeer aan te raden om deze website dagelijks te bezoeken.

  Die website laat duidelijk zien met voorbeelden hoe links bevooroordeeld de media zijn. Hoe bepaalde zaken worden verzwegen door de media en/of hoe bepaalde zaken juist in de schijnwerpers word gezet door de media.
  http://newsbusters.org/

  1. MT

   Kuifje,
   Ik geloof niet dat ik het beleid van Obama aan het verdedigen was. Ik geef alleen een aantal voorbeelden van het falen mede als gevolg van de polarisatie. Daarnaast heb ik het ook niet over racisme en discriminatie, maar meer over de armoede. Hoe groter dat verschil wordt, des te groter wordt de kans dat dit tot frictie zal leiden. De teneur van uw reactie is een mooi voorbeeld van de polarisatie die in de VS zo vaak verlammend werkt. Het is ook niet toevallig dat u bronnen als Fox News aanhaalt. Ik deel zeker uw bezorgdheid over de enorme staatsschulden in de VS. Daar waar er onder Clinton nog sprake was van een begrotingsoverschot hebben de oorlogen in Iraq en Afghanistan met een kostenpost van $ 6000 miljard + het land vakkundig in een economisch moeras gedreven. De staatsschuld had makkelijk een derde lager kunnen zijn.

 10. jwhueting

  Flutstuk. Niet waard om al te diep op in te gaan.

  Ik zou het willen omdraaien. Niet ondanks de democraten, maar dankzij de democraten zijn de verschillen groter geworden.

  Obamacare een democratisch gekozen besluit? Het is er doorheen gedrukt zonder ook maar één Republikeinse stem en vervolgens via een uiterst kromme redenering door SCOTUS overeind gehouden.

  Alleen het afbouwen van de welfare-state, waarbij mensen weer hun eigen verantwoordelijkheid moeten gaan nemen, zal de nodige dynamiek voortbrengen zodat IEDEREEN erop vooruit gaat.

  Het platbranden van winkels is blijkbaar een noodzakelijke uitlaatklep voor kansloze figuren. Wat een vertrouwen in de mensheid!

  Ik denk ook aan deze klassieker:

  https://www.youtube.com/watch?v=okHGCz6xxiw

  Dat bovenstaand flutstuk geproduceerd wordt door iemand die onder zijn naam ‘Managing Partner Persist Global Wealth Management BV’ zet, maakt het geheel nog eens lachwekkend ook.

  1. MT

   Enig idee hoeveel wetten er in de VS zijn aangenomen “along the party line”? Als de meerderheid ergens voor is en de oppositie tegen is het dan geen democratisch besluit?

 11. Hans_VS

  Ik wil best geloven dat de werkloosheid onder de Afro-Amerikaanse jongeren 32,6% is… Maar die jongeren zijn dan ook vaker dan niet ongeschoold…
  Dat bijna een kwart van alle Amerikaanse kinderen onder de 18 jaar in armoede opgroeien en dat zo’n 3,5 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar zelfs honger lijden geloof ik ook wel…

  Maar daar komt dan wel bij dat een groot merendeel van de kinderen binnen bepaalde groepen buiten echtelijk geboren worden… En broers/zusters zijn vaker dan niet van verschillende vaders!…

  Moeders en vaders zijn vaker dan niet ongeschoold en geven hun geld liever uit aan “weed”, kleren, kapper, auto enz…

  In andere woorden – een recept voor armoede!!!

  1. San

   Klopt als een bus Hans. Echter dat mag je niet zeggen. Als ze wat meer hun handen uit de mouwen zouden steken voor echt werk hebben ze een toekomst. Helaas hebben ze recht op alles vinden ze door hun slavernij verleden. Zwarten die het wel goed doen worden aangeduid door hun rasgenoten als “acting white”.

   Die vader van de doodgeschoten jongen kan wel mooi huilen op tv maar als hij wat beter had opgelet dan had ie nu nog een zoon gehad!
   Ben benieuwd of er nog een onderzoek komt naar die stiefvader die de boel heeft lopen ophitsen met Burn this bitch down daarbij doelend op de stad.

   1. MT

    Een derde van de mensen die onder de armoedegrens vallen zijn Afro Amerikaan.

 12. Philippine

  Sommige politiemensen in Ferguson zijn lid van de KuKluxKlan.

 13. ikwoudatiedereennadacht

  Hallo Philippine,
  Als je serieus meent wat je schrijft, wil je dit dan svp serieus onderbouwen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.