Dissident Duivesteijn: PvdA is een lege huls

Joh, dat merkt ‘ie nu pas?

Eén van de drie dissidente PvdA-senatoren doet dit weekend van zich spreken in de weekendeditie van NRC Handelsblad. Eerste Kamerlid Adri Duivesteijn zegt daarin namelijk dat dat zijn partij al jarenlang een ideologisch lege huls is.

Daar voegt hij aan toe dat hij, toen Diederik Samsom fractieleider werd van de PvdA, dacht dat hij de partij terug op linkse pad zou zetten. Helaas, dat viel flink tegen.

“Daar was ik toen heel positief over. Hij is  een activist, dat was ik ook. Maar de wijze  waarop het regeerakkoord is afgesloten  vind ik ronduit dramatisch. Maar ja, er is gekozen voor Wouter Bos als informateur.”

Met andere woorden, uiteindelijk is alles de schuld van Bos. Die heeft het regeringsakkoord in elkaar gezet en Samsom gedwongen om zijn handtekening eronder te zetten.

Oh wacht.

Flauwekul natuurlijk (Samsom is de architect van Rutte II), maar toch leuk dat Duivesteijn de fractieleider in de Tweede Kamer nog een beetje uit de wind probeert te houden. Effectief en geloofwaardig is het niet, maar goed, hij wil Samsom toch niet helemaal met een mes in zijn rug steken.

Interessant genoeg zegt Duivesteijn ook dat de PvdA al jaren in een vacuüm opereert: sinds de tijd van Wim Kok. Sindsdien zou het bergafwaarts zijn gegaan met de partij doordat die zaken deed met ‘rechts’ (ahem) clubs als D66, het CDA en natuurlijk de VVD. Nee, dan waren de jaren onder, zeg, een Joop den Uyl vele malen beter; Nederland werd toen immers op veel efficiëntere wijze kapotgemaakt in een poging om het socialistische walhalla te schapen.

Jahaa, dat waren nog eens tijden!

Hoe dan ook:

“Waarom kun je wel samenwerken met de VVD en niet met de SP? Terwijl de SP bij uitstek onze eigen achterban vertegenwoordigt.”

 

Duivesteijn heeft natuurlijk gelijk: het zou logisch zijn voor de PvdA om samen te werken met de SP. Die partij deelt haar principes in theorie immers.

Helaas voor hem is dat in de praktijk eigenlijk niet meer zo. De PvdA is het slachtoffer van dezelfde ontwikkeling die de VVD in zijn greep houdt: de traditionele, grote partijen gaan steeds meer op elkaar lijken. Ze hebben geen principes meer en laten zich enkel leiden door een paar (toch wel linkse!) impulsen: belastingverhogingen, minder vrijheid voor het individu, de staat kan het beter maken. Klinkt allemaal lekker progressief, maar een echt ideologisch fundament is er niet. En dus krijg je twee partijen die een coalitie met elkaar aangaan en vervolgens onderwerpen ‘uitruilen’: het interesseert ze in principe toch geen biet wat wel en niet voor elkaar komt.

Als Duivesteijn dat begrijpt – en zijn interview duidt daar op – dan moet het hem ook duidelijk zijn dat een linkse activist als hij eigenlijk niets meer te zoeken heeft bij de PvdA. Als je wat liberaler bent ingesteld kun je als PvdA’er prima terecht bij D66, hij past heel goed bij de SP. En laat de PvdA ondertussen maar kapotgaan; geen mens die nog op die partij zit te wachten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. V.K.

  -Een 1e kamerlid welke doet wat hij moet doen ipv achter de meute aanlopen een dissident noemen?

  1. toetssteen

   @VK
   Waar jij op doelt, had in de Tweede Kamer moeten stranden als ze het er niet mee eens waren geweest. De Eerste kamer dient om te toetsen aan de wet.
   Dus ja, een dissident.

   En dat laat volkomen onverlet hoe ik zelf in deze materie sta. Ik sta achter het standpunt van de PVV.

   1. V.K.

    -@ Toets,

    -Dat de 1e kamer tegenwoordig een verlengstuk van de 2e kamer is, is natuurlijk kolder. iedereen moet voor zichzelf stemmen. Dat er een wet welke door de 2e kamer is goedgekeurd op een of ander niet door de 1e kamer komt, da’s dan jammer, Maar om iemand welke gelijk met de meerderheid heeft gestemd weg te zetten als dissident, da’s toch vreemd. Oke, binnen de PvdA is het wel een dissident, maar als senator dan weer niet.

    -Wanneer ik een beetje terugkijk, dan zie ik dat, het voor de PvdA opeens, om de meerderheid te behouden, er moet worden bekeken of het niet mogelijk is om zetels op te eisen voor de partij indien deze bezet worden door (dissidente Turken) mensen welke niet volgens de partij stemmen.He, sleutelen aan de grondwet is dan wel opeens mogelijk.
    -Het blijkbaar voor een meerderheid van de 2e kamer geen probleem is om te regeren met AMvB’s, om zo dissidenten binnen de partij kalt te stellen.

    -Uitgerekend Guusje Te Horst, de vrouw welke als minister van BZ een lans brak voor de Elite door te stellen dat er te weinig naar de elite wordt geluisterd, wordt nu door de EUssr welgezinde pers weggezet als staatsgevaarlijk (dissident).

    -Na ja, Dijsselbloem gaat ook weer eens 1,1 miljard storten en Trias heeft ook nog eens een appeltje te schillen met Klijnsma betreffende het verkwanselen van de pensioengelden via een democratisch onwaardige truuk.

  2. LantR.fant

   Is het niet zo dat de 2e kamer wetsvoorstellen accepteert en de 1e kamer controleert of de tot standkoming van die wetsvoorstelling op de juiste manier is verlopen?

   Heeft vrindje Duivenstein die rol op zich genomen? Of wilde hij als een 2e 2e kamer gaan opereren?

 2. Maaike

  Een partij met socialistische roots zou de burger meer moeten beschermen, door bijvoorbeeld de overheid. Nu steeds meer aan de markt wordt overgelaten,onder het mom dat het dan beter en goedkoper wordt, wordt de burger die zich iets minder goed zelf redt, en die wat

  1. toetssteen

   @Maaike
   U begrijpt niets van de vrije markt. Gezondheidszorg kan de helft goedkoper als de overheid op zou bokken. Er moet concurrentie komen in plaats van nog meer verplichte bureaucratie, lees administratie. Aan zorg wordt maar een fractie uitgegeven van het binnengehaalde bedrag, dat is niet normaal!
   En overal zie ik gesjeesde overheidspoppetjes opduiken. Verstand hoeven ze niet te hebben van de zorg, als ze maar regeltjes op kunnen leggen. Hop op weg naar nog meer bureaucratie.

  2. LantR.fant

   Ik hoop niet dat u het over de zorg hebt. Want als er één sector is waar de burger die zichzelf iets minder goed redt in de watten wordt gelegd, is het wel de zorg.
   De zorg kost per Nederlander gemiddeld € 4.000, = per jaar. Daarvan betaalt de onderkant van de samenleving -inclusief het volle eigen risico ca. € 700, =
   Nu kost de zorg ca. 20% van een gemiddeld inkomen en als we dat maar op zijn beloop laten wordt dat 40%.
   Dat is gewoon niet houdbaar.
   En als dat daarop ooit klapt…. Wie denkt u dat dan het grootste slachtoffer gaat worden?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.