Erdogan beledigende Turkse tiener even op vrije voeten

Geen categoriedec 26 2014, 15:00
Heel lang kan dat niet duren in het Turkije van nep-sultan Recep Tayyip Erdogan.
Eerder deze week werd een zestien jarige Turk opgepakt omdat hij de euvele moed had gehad om zich op een negatieve manier uit te spreken over zijn president, Recep Tayyip Erdogan. Islamist, autocraat, en grote baas van de regerende AK Parti. In een speech voor leeftijdsgenoten had de jongen Erdogan "president van de corruptie" genoemd, wat gezien het grote corruptieschandaal van vorig jaar - waar zijn zoon zelfs bij betrokken was - een redelijke toepasselijke term lijkt.
Helaas denken de president en zijn aanhangers daar net een beetje anders over. Volgens hen kwam dit neer op "belediging van het staatshoofd." Het gevolg: de jongen werd opgepakt en mag zich binnenkort verantwoorden voor een rechter.

Een Turkse tiener die was opgepakt voor belediging van president Tayyip Erdogan, is weer vrij. Volgens de BBC mocht hij vandaag weer vertrekken na twee dagen in de cel te hebben gezeten.

In Turkije is er woedend gereageerd op deze arrestatie, maar helaas heeft premier Davutoglu de acties van de politie verdedigd. Hij vindt namelijk dat je alles mag zeggen... maar wel met duidelijke beperkingen. "Iedereen moet het ambt van president respecteren, wie het ook is."
Met andere woorden, de vrijheid van meningsuiting wordt verdedigd in Turkije... tenzij je iets kritisch zegt over de president. Op dat moment maak je je schuldig aan 'belediging' en word je gewoon vastgezet.
Veel enger dan dit wordt het niet. Erdogan begint zich met de dag meer als een sultan te gedragen. Nog even en zijn politieke tegenstanders belanden automatisch op een zwarte lijst en verliezen al hun rechten. Zelf mag hij de ergste dingen zeggen over critici, maar wee je gebeente als je iets onaardigs over hém zegt. Voor je het weet slaat de politie je dan in de boeien terwijl jij je verdwaasd afvraagt wat er toch gebeurd is met het concept van 'grond- en mensenrechten.'
Zorgwekkend en bijzonder gevaarlijk, maar het ergste is dat Europa er nog steeds niets aan doet. We láten het gebeuren. Wanneer komt daar verandering in?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten