Gemeenteraad Maastricht boos op Hoes

Geen categoriedec 15 2014, 11:00
Ach jongens toch, wees vooral boos op jezelf.
De gemeenteraad van Maastricht zegt hart-stik-ke boos te zijn op (oud-)burgemeester Onno Hoes. De bekende schuinmarcheerder liet onlangs namelijk weten totaal geen spijt te hebben van zijn gedrag, waardoor hij uiteindelijk in de problemen kwam en zijn baan kwijtraakte. In zijn ogen is hij het slachtoffer van een hetze.
De raadsleden vinden dat belachelijk. Hoezo van een ander! Hoes heeft zelf fout op fout gestapeld!

Volgens de raadsleden valt Hoes wel degelijk te verwijten dat hij niet slim heeft gehandeld. Dat onder meer zijn werkagenda is uitgelekt, is wel degelijk de schuld van Hoes zelf, oordelen ze. Het irriteert Maastrichtse raadsleden verder dat Hoes zijn besluit om op te stappen niet heeft besproken met de raad. Naar buiten toe deed de gemeenteraad het overkomen alsof het vertrek werd geaccepteerd 'in het belang van de stad', maar volgens 1Limburg is dat wel 'tandenknarsend' gebeurd.

Wat een flauwekul toch weer. Ik begrijp dat de gemeenteraad het jammer vindt dat zij de Zwarte Piet in de schoenen geschoven krijgen, maar heel gek is dat niet. Ze hebben er nu eenmaal een puinhoop van gemaakt door Hoes op het offeraltaar te gooien. Natuurlijk had de VVD-bestuurder zelf ook beter moeten weten, maar als puntje bij paaltje komt was het toch echt een groot politiek spel van zijn tegenstanders. Zij kunnen vervolgens wel huilen dat het allemaal niet eerlijk is, maar helaas, de feiten spreken voor zich.
Natuurlijk betekent dit niet dat Hoes zelf geen fouten heeft gemaakt. Het tegendeel is waar. Een man (of vrouw) in zijn positie (hetero, homo of biseksueel) moet weten dat hij in de gaten wordt gehouden en dat hij zich dus minder kan veroorloven dan niet-bestuurders/niet-politici. Hij is daar niet één keer, maar twee keer op een totaal verkeerde manier mee omgegaan... en dus is het logisch dat hij forse reputatieschade heeft opgelopen.
Dat betekent echter niet dat de gemeenteraad gelijk heeft en had door hem keihard te laten vallen. Als raadsleden ook maar een beetje fatsoen in hun lijf hadden zouden ze gereageerd hebben op dit nieuws door te stellen dat het ze niet uitmaakt wat Hoes in zijn vrije tijd doet, zolang hij zijn verantwoordelijkheden als burgemeester maar serieus neemt. Als men zo had gereageerd was de media-aandacht vrijwel zeker snel overgewaaid: de enige reden dat de media los gingen was dat ze bloed roken. Had de gemeenteraad zich anders opgesteld dan had men al snel overgeschakeld op andere onderwerpen.
Kortom, Hoes had dit kunnen voorkomen door zich niet zo losbandig te gedragen, maar de gemeenteraad hoeft niet aan te komen met verhalen over dat zij zo zielig zijn. Nee, dat zijn jullie niet. Jullie hebben goedkope politieke spelletjes gespeeld. Punt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten