Ireen Wüst sportvrouw van de wereld 2014

Wat een heldin.

Ireen Wüst wordt niet alleen in eigen land beschouwd als één van de grootste vrouwelijke sporters ooit, maar ook in het buitenland. Reuters heeft haar gisteravond namelijk uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar.

De schaatster hield tijdens de stemming (onder sportjournalisten) de Amerikaanse tennisster Serena Williams achter zich. Geen geringe prestatie, zeker niet gezien het feit dat met name veel Nederlanders tegenwoordig net doen alsof schaatsen alleen gerespecteerd wordt in Nederland. Uit deze uitverkiezing blijkt dat absoluut niet te kloppen. De sport wordt buitengewoon serieus genomen… alleen zijn Nederlanders er extreem goed in. Zie het maar een beetje als basketbal; daar klaagt ook niemand over dat het een niet-sport is omdat de Amerikanen alles winnen en alle andere teams wegspelen.

De reden dat Wüst deze prijs – terecht! – heeft gekregen? Tijdens de Olympische (Winter) Spelen van dit jaar won ze maar liefst twee gouden en drie zilveren medailles. Dat is een bijna ongekende prestatie; vijf Olympische plakken voor één atleet, tijdens één Olympisch toernooi. Ze heeft daarmee het oude medaillerecord geëvenaard; knap, knapper, knapst.

In totaal heeft Wüst nu vier gouden medailles, waarmee ze de meest succesvolle Nederlandse olympiër ooit is.

Wüst is één van die weinige atleten die, hoewel ze ontzettend succesvol zijn, altijd meer willen. Juist daardoor is ze een echte heldin. Op drie toernooien een gouden plak winnen; het kan alleen maar als je honger voor succes nooit verdwijnt en je iedere keer weer nieuwe uitdagingen ziet en nieuwe doelen voor jezelf stelt.

In de schaatssport hebben we veel kampioenen gehad, maar geen zo groot als Wüst. Als iemand deze prijs en internationale erkenning verdient is zij het.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.