Nederlandse ISIS-psychopaat op onthoofdingsvideo

Geen categoriedec 19 2014, 16:00
Thijs Belmonte vindt het fantastisch dat iemand gekruisigd en onthoofd wordt.
Toen de Italiaans-Nederlandse extremistische moslim Thijs Belmonte naar Syrië vertrok hoopten velen van ons dat hij daar snel aan zijn einde zou komen. Met een beetje mazzel zou er een bom op zijn hoofd vallen was en was het einde oefening voor hem.
Helaas blijkt het hem iets anders te zijn gegaan. Hij is namelijk prominent in beeld op een nieuwe onthoofdingsfilm van ISIS, die de organisatie onlangs op YouTube heeft gegooid. U kunt een deel van de video hier kijken, op de website van De Telegraaf.
De video is - zoals we onderhand gewend zijn van ISIS - behoorlijk gruwelijk. Een man die ervan beschuldigd wordt een spion te zijn voor vijanden van de terreurorganisatie wordt voor de ogen van allerlei burgers - kinderen incluis - gekruisigd. Vervolgens wordt zijn hoofd eraf gesneden. De toeschouwers, waaronder Belmonte, lijken het allemaal prima te vinden. Hoe meer moorden, hoe beter.
Ze knipperen niet alleen niet met de ogen als ze zien dat iemand op grove wijze mishandeld en vermoord wordt, ze juichen het zelfs toe. Dit terwijl ze tegelijkertijd - net als u en ik - weten dat de kans groot is dat de 'verdachte' hartstikke onschuldig is. Waarschijnlijk deed hij gewoon even niet wat 'kalief' Abu Bakr al-Baghdadi wilde, of was hij op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats. Zo gemakkelijk wordt je tegenwoordig uit de weg geruimd in de gebieden waar ISIS het voor het zeggen heeft.
Het blijft bevreemden dat een man als Belmonte - een kind van een Italiaan en een Nederlandse - zich daar door aangetrokken voelt. Net als u en ik is hij immers een kind van de verlichting; iemand die is opgegroeid met de idee dat religie en staat van elkaar gescheiden moeten worden en dat harde regels van religie zo niet ronduit achterlijk, dan in ieder geval problematisch zijn.
Op pagina 2: een interessante documentaire over "The Rise of ISIS".
Om ISIS en diens opmars enigszins te begrijpen is het handig om niet alleen artikelen te lezen over die materie, maar ook om documentaires te bekijken. Hieronder één van de beste waarin al bij het begin wordt uitgelegd dat oud-premier Nouri al-Maliki een enorme fout maakte door een sjiitische coup te plegen toen de Amerikanen hun troepen terugtrokken uit zijn land.
Soennieten werden massaal opgepakt, van verraad beschuldigd, opgesloten en erger. "Many sunnis didn't even make it to jail": sjiitische milities schoten "verdachte" soennieten gewoon dood voor ze zich konden verweren tegen de beschuldigingen. Hoe langer hij aan de macht bleef, hoe meer hij veranderde in een sjiitische versie van Saddam Hoessein.
Geen wonder dat soennieten zich steeds sterker tegen hem keerden en er zodoende een machtsvacuum ontstond in soennitische regio's. Hele volksstammen soennitische Irakezen waren letterlijk aan het bidden voor een groep die Al-Maliki zou aanpakken. Er waren niet veel die daar toe in staat waren... tot ISIS werd opgezet. Opeens bleek er een soennitische organisatie te zijn die Al-Maliki en zijn sjiitische vrienden het leven zuur kon maken. Het gevolg? Vrij grootschalige steun voor die organisatie vanuit Iraaks soennitische stammen, wat de opmars van ISIS natuurlijk flink vergemakkelijkte.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=gFfFP7g_Fiw[/embed]
Kijk de video hierboven even om te begrijpen wat er mis is gegaan in Irak en Syrië. Een groep als ISIS komt nooit zomaar uit het niets opzetten. Om ervoor te zorgen dat we dit soort problemen in de toekomst voorkomen moeten we begrijpen hoe ze kunnen ontstaan. In dit specifieke geval is het duidelijk dat Al-Maliki en Amerika allebei bijzonder veel fouten hebben gemaakt waardoor ISIS uiteindelijk kon toeslaan. Als men het verstandiger had aangepakt, had deze puinzooi voorkomen kunnen worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten