Islamofobie, welke islamofobie?

Geen categoriedec 17 2014, 9:00
Professionele islamitische slachtoffers klagen al jaren dat moslims zwaar gediscrimineerd worden, maar dat valt nogal mee.
Het afgelopen jaar zijn er namelijk maar 150 meldingen gemaakt van moslimhaat. Natuurlijk is ieder geval er één te veel, maar vergeleken met discriminatie op basis van seksuele voorkeur en jodenhaat valt het alleszins mee. Zeker als je in gedachten houdt dat moslimorganisaties continu roepen dat ze vervolgd en gediscrimineerd worden. Ja, ja, heel Nederland zou last hebben van een bijzonder intense islamofobie.

De politie heeft vorig jaar 150 meldingen gehad van moslimdiscriminatie, van scheldpartijen tot varkenshoofden bij moskeeën. Dat is weinig in vergelijking met Jodenhaat (717 keer) en discriminatie vanwege seksuele voorkeur (1343 keer). Dat blijkt uit een themaonderzoek van de politie dat woensdag naar de Tweede Kamer gaat, schrijft de Volkskrant.

De reden dat moslims niet massaal aangifte doen van 'discriminatie' terwijl er nogal wat moslims zijn die beweren dat ze slecht behandeld worden vanwege hun religieuze denkbeelden? Mohamed el Achkar, landelijk programmamanager discriminatie bij de politie, denkt het antwoord te weten: hij beweert dat joodse organisaties en LHBT-clubs hun achterban continu oproepen om misstanden aan de kaak te stellen. Islamitische organisaties zouden dat niet.
Dat is één manier om ernaar te kijken, hier een andere: het valt nogal mee met de islamofobie in ons land. Islamitische allochtonen mogen zich dan 'gediscrimineerd' voelen, maar ze hebben geen enkel bewijs om hun gevoel hard te maken, wat toch wel handig is als je daadwerkelijk in actie wilt komen. 'Gevoel' zit in jezelf; de politie kan daar niets mee.
Kortom, het heeft er alle schijn van dat a) islamitische organisaties een beetje té gevoelig zijn en b) dat het gewoon wel meevalt met de islamofobie in ons land. Het zou El Achkar en zijn vrienden sieren als ze dat zouden toegeven... en in plaats van continu te klagen over het gedrag van niet-islamitische Nederlanders hun best zouden doen om iets van hun leven te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten