Islamofobie, welke islamofobie?

Professionele islamitische slachtoffers klagen al jaren dat moslims zwaar gediscrimineerd worden, maar dat valt nogal mee.

Het afgelopen jaar zijn er namelijk maar 150 meldingen gemaakt van moslimhaat. Natuurlijk is ieder geval er één te veel, maar vergeleken met discriminatie op basis van seksuele voorkeur en jodenhaat valt het alleszins mee. Zeker als je in gedachten houdt dat moslimorganisaties continu roepen dat ze vervolgd en gediscrimineerd worden. Ja, ja, heel Nederland zou last hebben van een bijzonder intense islamofobie.

De politie heeft vorig jaar 150 meldingen gehad van moslimdiscriminatie, van scheldpartijen tot varkenshoofden bij moskeeën. Dat is weinig in vergelijking met Jodenhaat (717 keer) en discriminatie vanwege seksuele voorkeur (1343 keer). Dat blijkt uit een themaonderzoek van de politie dat woensdag naar de Tweede Kamer gaat, schrijft de Volkskrant.

De reden dat moslims niet massaal aangifte doen van ‘discriminatie’ terwijl er nogal wat moslims zijn die beweren dat ze slecht behandeld worden vanwege hun religieuze denkbeelden? Mohamed el Achkar, landelijk programmamanager discriminatie bij de politie, denkt het antwoord te weten: hij beweert dat joodse organisaties en LHBT-clubs hun achterban continu oproepen om misstanden aan de kaak te stellen. Islamitische organisaties zouden dat niet.

Dat is één manier om ernaar te kijken, hier een andere: het valt nogal mee met de islamofobie in ons land. Islamitische allochtonen mogen zich dan ‘gediscrimineerd’ voelen, maar ze hebben geen enkel bewijs om hun gevoel hard te maken, wat toch wel handig is als je daadwerkelijk in actie wilt komen. ‘Gevoel’ zit in jezelf; de politie kan daar niets mee.

Kortom, het heeft er alle schijn van dat a) islamitische organisaties een beetje té gevoelig zijn en b) dat het gewoon wel meevalt met de islamofobie in ons land.  Het zou El Achkar en zijn vrienden sieren als ze dat zouden toegeven… en in plaats van continu te klagen over het gedrag van niet-islamitische Nederlanders hun best zouden doen om iets van hun leven te maken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. DeKadt

  Ik ben al lang gestopt met het ontkennen dat ik islamofoob ben. Het is een geuzennaam geworden. Islamofoob zijn betekent dat je afkeer hebt van alles wat islam is. Wat is daar mis mee? Niks dus.

  Net zoals er mensen die een hekel hebben aan andere religies of ideologien of zelfs culturen. Ik heb helemaal niks met islam. Niks, nada, rien.

  Islam is een abjecte cultuur met perverse gewoontes die bij mij alle krediet heeft verspeeld. Haten doe ik het niet, want haat is een negatieve onproductieve gedachte. Maar aversie en weerzin heb ik des te meer van de islam. Ik beschouw het als een plaag, bijna een ziekte. Het tast de hersens aan bij mensen die er door gegrepen zijn.

  Islam beschouw ik dus als iets slechts, iets wat je ver van je moet houden. Iets wat je niet kan vertrouwen. Iets dat je kan vernietigen. Islam is slecht voor mens en milieu. Het is een duivelsleer en verspreid dood en verderf onder de mensheid.

  Daarom ben ik trots om te kunnen stellen:
  Ich Bin Islamofoob!

 2. joga

  Islamofobie? Met hun lange tenen en hun dagelijkse gedrag m.b.t. criminaliteit en bedreigen van autochtonen
  hebben ze dat wel zelf over zich afgeroepen , terwijl hun vrienden bij IS, AL Quaira, Al Shahab, Taliban, etc. hun uiterste best doen om dit in de hele wereld over zich af te roepen. Nee het is gewoon in de slachtofferrol kruipen, omdat ze weten, dat dit achterlijke en angstige Nederlandse volk er voor een groot deel in trapt. Nog wel,ja. Daarom PVV zo groot mogelijk, want anders verandert dit nooit meer. U bent voor de zoveelste keer gewaarschuwd !!

  1. Pjotter

   En nog een plus, maar het moet 50plus worden

 3. JanvanEechoud

  Zie boven…, bij gebrek aan een +-je…..

 4. Evora

  Jodenhaat 717 incidenten
  Islamofobie 150 incidenten
  Homodiscriminatie 1343 incidenten.

  Nou nog even de aard van de daders opnemen en tegen het slachtofferschap wegstrepen. Blijft er niks van over.

 5. hendrikush

  Wie met de koran in de hand haat zaait kan haat terugverwachten. Wie niet islamofoob is, is niet goed wijs (geldt ook voor mohammedanen).

 6. joga

  Nou Michael je had het dus bij het juiste eind. Gezien jouw achtergrond ben ik trots op je deze keer. Niet meer verpesten met je PVV-fobie dus.

 7. Jantje

  Een fobie is een angst voor iets waarvoor je geen angst hoeft te hebben.
  Dit geldt niet voor de islam. Op de islam is het woord fobie niet van toepassing. Dagelijks het nieuws volgen bewijst dit afdoende.
  Degene die dit een fobie durft te noemen steekt, expres, zijn kop in het zand.

 8. Mike V.

  Ik ben het eens met DeKadt.

 9. NemTudom

  Ik ben het met alle schrijvers eens. De islam moet onthoofd worden.

 10. Witwas

  Misschien zouden we eens een jaartje consequent aangifte moeten doen van iedere vorm van discriminatie en belediging van autochtonen door allochtonen? Gewoon omdat het kan.

 11. janszen

  Moslims hebben daarentegen last van Christofobie en dat overal ter wereld.

 12. kees rudolf

  “Van scheldpartijen tot varkenshoofden bij moskeeën”. Daar zit nogal een afstand tussen. Ik krijg uit het bericht geen goed inzicht, noch in kwantiteit noch in kwaliteit van incidenten van islamhaat. ’t Kan meevallen, ’t kan tegenvallen. Er zullen zeker zo nu en dan wel onverkwikkelijke incidenten zijn. Die worden dan toegeschreven aan de toegenomen islamofobie. Op zich niet onjuist. Natuurlijk is er een relatie tussen dit soort incidenten en het feit dat de islam er bij grote delen van de Nederlandse bevolking niet zo goed op staat (even daargelaten hoe dat komt). Dat feit werkt drempelverlagend voor potentiële vandalen. De fout die sommigen wel maken -opzettelijk of naïevelijk- is dat gemakshalve dit vandalisme onder de noemer van “islamofobie” op één hoop wordt gegooid met op zijn minst deels redelijke kritiek op de islam en begrijpelijke afkeer van bepaalde uitingsvormen van de islam (of bepaalde islamvarianten), om vervolgens die legitieme kritiek en begrijpelijke afkeer evenzeer verwerpelijk als dat vandalisme te noemen. De suggestie is dan uiteindelijk dat we geen afkeer van en/of kritiek op de islam ( of bepaalde islamvarianten) mogen hebben, want zie, daar worden varkenshoofden bij moskeeën gelegd en volmaakt keurige moslims op straat uitgescholden. Daar ben je dan medeschuldig aan, sterker, bij jou ligt de wortel van het kwaad dat moet worden uitgeroeid, en hoe kan het kwaad beter worden uitgeroeid dan door bij de wortel te beginnen? Dat is een hele verkeerde suggestie. Maar het vandalisme moet natuurlijk bestreden worden. Niet zo makkelijk hoe je dat het beste kan doen.

 13. kees rudolf

  Je hoort hier en daar wel beweren dat moslims de moslimhaat grotendeels aan zichzelf te wijten hebben. Ze zouden niet zo gehaat worden als ze zich allemaal netjes gedroegen. Dus dan zouden de moslims het beste zelf ervoor kunnen zorgen dat het vandalisme verminderde, gewoon door zich beter te gaan gedragen. Varkenshoofden bij moskeeën? Eigenlijk een gevalletje eigen schuld dikke bult. Dat lijkt mij ook geen goede redenatie.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.