Jongeren kunnen zoveel drinken als ze willen

Duvel bier
Foto: Smabs Sputzer (bron: Flickr)

Heilig huisje omver gekegeld: alcohol heeft geen negatieve invloed op de hersenen van jongeren.

Sinds jaar en dag gaat ‘iedereen’ ervan uit dat het drinken van alcohol slecht is voor jongeren. Het hoe, wat een waarom is niet helemaal duidelijk, maar die regel wordt over het algemeen voor waar aangenomen. Alcohol is slecht, het zou de jongeren op een negatieve manier beïnvloeden, ze zouden zich minder goed kunnen concentreren, etc.

Nou, dat blijkt je reinste onzin te zijn:

Alcohol drinkende jongeren blijken niet slechter te functioneren op concentratievermogen, impulscontrole en geheugen dan hun niet-drinkende leeftijdgenoten. Dat schrijft Sarai Boelema van de Universiteit Utrecht in haar proefschrift.

Het is heel vervelend voor bemoederende betweters die zich uitgeven voor politici, maar uit deze langetermijn studie blijkt dat alcohol geen enkele negatieve impact heeft op de leervermogens van jongeren. Om het onderzoek zo goed en volledig mogelijk te doen besloot Boelema om haar onderzoekssubjecten in verschillende klassen onder te verdelen, van niet-drinkers tot zware drinkers. Haar conclusie: niets aan het handje. De enige ‘maar’ is dat jongeren die veel drinken vaak wel wat agressiever zijn dan hun niet-drinkende soortgenoten, maar daar hoeft geen causaal verband tussen te zijn… en als dat er wel is kon het weleens omgekeerd zijn: rebelse jongeren drinken meer.

Natuurlijk betekent dit niet dat ouders zich niet dienen te bemoeien met het drinkgedrag van hun kroost. Om persoonlijke redenen kun je er tegenstander van zijn dat je kind wekelijks dronken wordt. Het betekent echter wél dat het de overheid geen bal aangaat. Dat soort bemoeials hebben nu geen reden meer om zich in dit opzicht te bemoeien met de manier waarop u uw kinderen opvoedt. En ja, dat is buitengewoon goed nieuws; ieder argument om de overheid terug in zijn hok te drukken is welkom.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!