Jongeren kunnen zoveel drinken als ze willen

Heilig huisje omver gekegeld: alcohol heeft geen negatieve invloed op de hersenen van jongeren.

Sinds jaar en dag gaat ‘iedereen’ ervan uit dat het drinken van alcohol slecht is voor jongeren. Het hoe, wat een waarom is niet helemaal duidelijk, maar die regel wordt over het algemeen voor waar aangenomen. Alcohol is slecht, het zou de jongeren op een negatieve manier beïnvloeden, ze zouden zich minder goed kunnen concentreren, etc.

Nou, dat blijkt je reinste onzin te zijn:

Alcohol drinkende jongeren blijken niet slechter te functioneren op concentratievermogen, impulscontrole en geheugen dan hun niet-drinkende leeftijdgenoten. Dat schrijft Sarai Boelema van de Universiteit Utrecht in haar proefschrift.

Het is heel vervelend voor bemoederende betweters die zich uitgeven voor politici, maar uit deze langetermijn studie blijkt dat alcohol geen enkele negatieve impact heeft op de leervermogens van jongeren. Om het onderzoek zo goed en volledig mogelijk te doen besloot Boelema om haar onderzoekssubjecten in verschillende klassen onder te verdelen, van niet-drinkers tot zware drinkers. Haar conclusie: niets aan het handje. De enige ‘maar’ is dat jongeren die veel drinken vaak wel wat agressiever zijn dan hun niet-drinkende soortgenoten, maar daar hoeft geen causaal verband tussen te zijn… en als dat er wel is kon het weleens omgekeerd zijn: rebelse jongeren drinken meer.

Natuurlijk betekent dit niet dat ouders zich niet dienen te bemoeien met het drinkgedrag van hun kroost. Om persoonlijke redenen kun je er tegenstander van zijn dat je kind wekelijks dronken wordt. Het betekent echter wél dat het de overheid geen bal aangaat. Dat soort bemoeials hebben nu geen reden meer om zich in dit opzicht te bemoeien met de manier waarop u uw kinderen opvoedt. En ja, dat is buitengewoon goed nieuws; ieder argument om de overheid terug in zijn hok te drukken is welkom.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. richard

  Michael,

  Bij dit soort onderzoeken moet je nooit naar 1 specifieke studie kijken. Er zijn de afgelopen decennia al een boel onderzoeken geweest en de ruime meerderheid daarvan zegt dat alcohol drinken op jonge leeftijd wel schadelijk is.

  Als deze juffrouw gelijk heeft dan zullen er wel wat meer onderzoeken volgen die dat ook zeggen. Nu is het echter nog veel te vroeg voor dit soort conclusies.

 2. jonathan

  Maar alcohol is wel degelijk scahdelijk. Als jongeren flink drinken dan doen ze dat ook op latere leeftijden. Met het gevolg een beschadigd lichaam. Ja alcohol is slopend voor de lever, bloeddruk,vaten,hart,darmen,slokdarm,milt,alvleesklier en niet te vergeten de hersenen. Je kunt korsakov krijgen. Dan reageer je als een persoon met dementie met dat verschil dat als ze zeggen dat het 8 uur ‘savonds is dat een dement je niet begrijpt en een korsakov patient wel. Maar hij is het ook snel weer kwijt. Nee alcohol dient met mate te worden gedronken en jongeren liever niet of zo laat in leeftijd mogelijk. Want de hersenen zijn wel in ontwikkeling. Dat proces van groeien wordt belemmerd door alchohol. Ik wacht meer onderzoeken af voor ik ben overtuigd wat deze persoon zegt.

 3. joga

  Gefeliciteerd Michael met de keuze van jouw PICA;

  DUVEL het lekkerste Belgisch biertje, dat inmiddels over de hele wereld verkrijgbaar is. Je drinkt het puur voor de smaak en niet voor de dorst. Volkomen ongeschikt voor tieners dus.
  Op de 2e plaats Pilsener Urquell uit Tsjechië, de lekkerste pilsener zonder chemicaliën (nach Reinheitsgebot), heerlijk bitter en onvergelijkbaar met het slootwater van Heineken en andere Nederlandse brouwsels (m.u.v. Brand UP)

  1. cmsuijkerbuijk

   “onvergelijkbaar met het slootwater van Heineken en andere Nederlandse brouwsels (m.u.v. Brand UP)”
   Dan heb je zeker nog nooit Alfa op. Limburgs bier en de enige Nederlandse brouwerij met een eigen bron. En als je dan de Speciale Dortmunder drinkt………., om van hun Bockbier nog maar te zwijgen! Daar kan geen Duvel tegenop,

   1. Phoenix

    Duvel is zwaar overgewaardeerd. Veel alcohol in een bier maakt het nog geen goed bier. De smaak deugt gewoon niet.

 4. Limburgse Kuifje

  Als je veel vlees eet dan ben je een asociale hufter, volgens twee toen nog gerenommeerde onderzoekers. Dit soort onderzoeken hebben voor mij geen waarde. Het kan namelijk wetenschappelijk nooit worden vastgesteld.

  1. Phoenix

   Inderdaad, er wordt bijvoorbeeld ook niet naar langetermijn-effecten gekeken. Dom en kortzichtig om hierover nu maar te gaan juichen en de effecten van overmatig drinken te bagatelliseren. Wat geeft het immers dat je hersenen worden beschadigd als je er op je 19e nog geen last van hebt?

   Citaat uit een ander onderzoek van DEZELFDE onderzoekster ( http://tinyurl.com/ng8wbok ):

   “Samengevat: er bestaan sterke aanwijzingen dat alcohol schade berokkent aan het zich ontwikkelende brein, ook in de leeftijd van zestien tot achttien jaar. Zowel bij dieren als mensen, en zowel in structureel als functioneel opzicht werden er beschadigingen of achterstanden gevonden in de hersenen of het functioneren van individuen die fors alcohol consumeren of bingedrinken. Het is goed mogelijk dat meisjes deze schade eerder oplopen dan jongens.”

   Nee hoor, niks aan de hand, doorlopen mensen!

 5. joga

  CMS en Phoenix

  Smaken verschillen nu eenmaal en het gaat mij niet over het alcoholpercentage. Maar in ieder geval proost!

 6. Avander

  Laat de jeugd maar wachten tot ze volwassen genoeg zijn om te begrijpen wat het restant van onze souvereine regenten en de policor kliek van de hogescholen allemaal met je aan het uitvreten zijn.
  Dan pak je vanzelf wel de fles om je ellende even weg te drinken.

 7. Wilhelmson

  Alles met mate. Moet kunnen. Toch ? Enkel schadelijk bij overmate.
  Betreffende studies. Niets voor niets bestaat er een onderdeel in de statistiek die artsen en andere medici de middelen geeft goede van waardeloze studies te onderscheiden. Ook is belangrijk om weten wat men test en hoe, beter nog wat niet.

 8. Staphylocoque

  De auteur kraait wel heel makkelijk victorie, maar in de wetenschap werkt het niet zo. Één onderzoek tegen allerlei eerdere onderzoeken zegt nog niet heel veel.
  Daarnaast gaat het hier om de neuropsychologie, de relatie tussen brein en gedrag. De onderzoekster in kwestie heeft geen negatief effect op een beperkt aantal gebieden kunnen aantonen. Een neuroloog is ze echter niet, ze heeft niet de neurologische langetermijneffecten bestudeerd.
  Verder vergeet de auteur dat alcohol niet alleen effect heeft op hersenen, maar ook op andere organen zoals de lever. Ook daar gaat het onderzoek niet over.
  Journalistiek gezien is dit artikel ook niet erg sterk. Als de auteur even had gewacht met het schrijven van dit artikel, wat verder onderzoek had gedaan, was hij wel gestuit op een NOS-artikel waarin de onderzoekster zelf ook aangeeft dat alcohol ook om andere redenen schadelijk is. Enfin, u kunt het zelf lezen.
  http://nos.nl/artikel/2006981-e-n-alcoholonderzoek-bij-pubers-zegt-nog-niets.html
  De titel “Jongeren kunnen zoveel drinken als ze willen” is dus zwaar overdreven en nergens op gebaseerd. Net als de stelling: “dat blijkt je reinste onzin te zijn”.
  Misschien in het vervolg iets minder oppervlakkig journalistiek bedrijven?

 9. cmsuijkerbuijk

  Eén ding is echter wél bewezen: Altijd zat is óók een geregeld leven!

 10. Baksteen

  Ik ben bang dat deze dame met dit ,politiek incorrecte, onderzoek een verdere carriere wel kan vergeten.
  Als wetenschapper moet je je wel aan de regels houden en dat betekent dat:
  verzadigde vetten slecht zijn voor de gezondheid
  de aarde steeds sneller opwarmt
  de zeespiegel steeds sneller stijgt
  dat vlees ongezond is
  dat groene energie goed is voor het milieu en de natuur
  dat groene energie goed is voor de economie
  etc etc

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.