Jongeren steeds vaker slachtoffer misdrijven

Screen Shot 2014-12-16 at 12.39.45
Foto: Demi Brooke (bron: Flickr)

De veiligheid van jongeren moet verbeterd worden.

Het gaat niet goed met Nederlandse jongeren. De meesten van hen doen hun best op school, en ja, ze plegen minder misdrijven dan in het nabije verleden,  en – alweer ja – ze hebben het helemaal gehad met de knotsgekke cultuur van de jaren zeventig, maar jammer genoeg kan hun veiligheid niet bepaald gegarandeerd worden door de overheid.

Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds vaker het slachtoffer zijn van misdrijven als mishandeling, diefstal of vandalisme.

In 2013 is één op de vijf jongeren van 15 tot 18 jaar de dupe geworden van geweld of een vermogensdelict. Dat blijkt dinsdag uit de Kinderrechtenmonitor 2013 (pdf) van Kinderombudsman Marc Dullaert.

Kinderen zijn in zijn ogen te vaak slachtoffer. “Deze monitor laat zien dat Nederland te kort schiet in het waarborgen van de veiligheid van kinderen”, aldus de Kinderombudsman.

Dat is, natuurlijk, een waarheid als een koe. Als 20% van de jongeren van tussen de 15 en 18 jaar het dupe is van een gewelds- of vermogensdelict gaat er iets vreselijks mis op het niveau van de wetshandhaving.

En dat is niet alles. Ook worden jongeren steeds vaker slachtoffer van seksueel geweld: 62.000 jongeren per jaar komen daar voor het eerst mee in aanraking. Let wel, voor het eerst. Er zijn dus meer jongeren die seksueel misbruikt worden, alleen gaat in de overige gevallen om kinderen die al eens eerder zoiets vreselijks hebben meegemaakt.

In verband hiermee is het nauwelijks onverwachts te noemen dat het aantal meldingen van kinderporno het afgelopen jaar ook is toegenomen. Er zijn dus meer predators actief dan ooit.

Een staat die zijn jeugd niet kan beschermen tegen pedofielen, misbruikers en misdadigers is niets waard. Staatssecretaris Teeven en minister Opstelten dienen dan ook zo snel mogelijk met een plan op de proppen te komen om de stijging van deze misselijkmakende cijfers tegen te gaan en onze jeugd eindelijk in bescherming te nemen tegen kwaadwillenden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!