Jongeren steeds vaker slachtoffer misdrijven

De veiligheid van jongeren moet verbeterd worden.

Het gaat niet goed met Nederlandse jongeren. De meesten van hen doen hun best op school, en ja, ze plegen minder misdrijven dan in het nabije verleden,  en – alweer ja – ze hebben het helemaal gehad met de knotsgekke cultuur van de jaren zeventig, maar jammer genoeg kan hun veiligheid niet bepaald gegarandeerd worden door de overheid.

Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds vaker het slachtoffer zijn van misdrijven als mishandeling, diefstal of vandalisme.

In 2013 is één op de vijf jongeren van 15 tot 18 jaar de dupe geworden van geweld of een vermogensdelict. Dat blijkt dinsdag uit de Kinderrechtenmonitor 2013 (pdf) van Kinderombudsman Marc Dullaert.

Kinderen zijn in zijn ogen te vaak slachtoffer. “Deze monitor laat zien dat Nederland te kort schiet in het waarborgen van de veiligheid van kinderen”, aldus de Kinderombudsman.

Dat is, natuurlijk, een waarheid als een koe. Als 20% van de jongeren van tussen de 15 en 18 jaar het dupe is van een gewelds- of vermogensdelict gaat er iets vreselijks mis op het niveau van de wetshandhaving.

En dat is niet alles. Ook worden jongeren steeds vaker slachtoffer van seksueel geweld: 62.000 jongeren per jaar komen daar voor het eerst mee in aanraking. Let wel, voor het eerst. Er zijn dus meer jongeren die seksueel misbruikt worden, alleen gaat in de overige gevallen om kinderen die al eens eerder zoiets vreselijks hebben meegemaakt.

In verband hiermee is het nauwelijks onverwachts te noemen dat het aantal meldingen van kinderporno het afgelopen jaar ook is toegenomen. Er zijn dus meer predators actief dan ooit.

Een staat die zijn jeugd niet kan beschermen tegen pedofielen, misbruikers en misdadigers is niets waard. Staatssecretaris Teeven en minister Opstelten dienen dan ook zo snel mogelijk met een plan op de proppen te komen om de stijging van deze misselijkmakende cijfers tegen te gaan en onze jeugd eindelijk in bescherming te nemen tegen kwaadwillenden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. C.oitus

  Ik vraag mij af hoe dat nou zomaar kan gebeuren. Misschien iemand een idee.

 2. Cresto

  Kinderen zijn goed van vertrouwen. Daar kan dus makkelijk misbruik van worden gemaakt.
  Enige remedie: Veel strenger straffen. Maar kom daar maar eens om bij een rechterlijke macht die daders zieliger vindt dan slachtoffers.

 3. Witwas

  Je meent het. Weet je wie ook steeds vaker slachtoffer zijn: ouderen en gehandicapten. We hebben namelijk een groep notoire criminelen in ons land die het uitsluitend hebben voor zien op de zwakkeren in de samenleving. En dan ook nog vrijwel uitsluitend zwakkeren van autochtone afkomst.
  De moeite om een plan te bedenken kunnen Opstelten en Teeven zich gevoeglijk besparen. Dat plan is er namelijk allang en staat hier:
  http://pvv.nl/index.php/component/content/article.html?id=197:criminaliteitsplan-pvv-gepresenteerd
  En ja, dat is een harde aanpak, maar dat is nou eenmaal de enige taal die criminelen begrijpen.

 4. joga

  Wat kunnen die 2 nu eigenlijk wel. Elke dag komen ze in het nieuws met de ene mislukking na de andere. Maar de VVD laat ze mooi zitten en trouwens de oppositie ook(behalve de PVV, maar daar wordt (nog) niet naar geluisterd). Cordon sanitair weet u nog. Wat maken die Rutte,Samsom en hun hulpje Pechtold er toch een rotzooi van . Daarom actie mensen, in maart 2015 krijgen we een unieke kans om voor eens en voor altijd met ze af te rekenen, die minkukels. Het zal je dochter of zoon maar wezen.

 5. Mike V.

  Allochtoneninflux en criminaliteitscijfers. Is er een causaal verband?

 6. V.K.

  -Ach, over een paar weekjes heb je weer die nieuwjaarsborrels van de politie, dan zal wel weer blijken dat de cijfers verkeerd zijn geïnterpreteerd .

 7. joga

  Mike V.
  Nee,joh hoe krijg je het bedacht? Trouwens waarom influx en geen instroom? Hoewel, staat wel interessant en geleerd.

 8. Ingwaz

  Volgens mij is er een correlatie tussen het stijgen van dit soort praktijken en de massa immigratie incluis het opnemen van economische vluchtelingen. Ook het verwateren van het Nederlanderschap en iedereen maar voorzien van een NL paspoort zonder de daarbij behorende normen en waarden. Verder is een voorbeeld uit
  Engeland betreffende ISLAMITSCHE verkrachters en kleine autochtone engelse kinderen een schot in de roos.

  Wat een verrijking he… 😉

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.