Luke Somers vermoord door Al Qaeda

Geen categoriedec 06 2014, 18:00
Tijdens een bevrijdingspoging werd de Britse Amerikaan vermoord.
Luke Somers, de Brits-Amerikaanse journalist die vorig jaar werd gekidnapt door Al Qaeda in Jemen, is niet meer. Zijn gijzelnemers schoten hem dood toen de Jemenitische en Amerikaanse autoriteiten een reddingspoging deden. De Zuid-Afrikaan Pierre Korkie kwam daarbij ook om het leven.

Tijdens de actie schoten de gijzelnemers Somers neer, schrijft de Amerikaanse krant. Hij had zware verwondingen toen de commando's hem bereikten. De Amerikaan werd in kritieke toestand naar een nabijgelegen Amerikaans marineschip gebracht, maar toen hij daar aankwam was hij al aan zijn verwondingen overleden.

En zo heeft Al Qaeda dus weer een onschuldige burger gedood wiens enige 'zonde' zijn nationaliteit was. Hoewel geboren in Londen werd Somers later Amerikaan... en dat was genoeg reden voor de terroristische organisatie om hem a) te ontvoeren, b) misdadig te mishandelen, en c) vervolgens te vermoorden. Als u nog meer redenen nodig had om ervan overtuigd te zijn dat Al Qaeda helemaal om zeep moet worden geholpen heeft u het nu.
De komende dagen zal er ongetwijfeld kritiek komen op de manier waarop de Amerikanen hiermee zijn omgegaan, maar ze hadden eigenlijk geen andere keuze. Het Westen kan het zich niet veroorloven om Al Qaedas kas te spekken door gegijzelde burgers vrij te kopen... en we kunnen ook geen deal met ze maken dat zo iemand wordt vrijgelaten op de voorwaarde dat wij vervolgens weet-ik-hoeveel terroristen moeten laten gaan. Op termijn kost dat - geld dan wel het vrijlaten van terroristen - het Westen namelijk meer dan het oplevert; één keer een gijzelaar vrijkopen kan resulteren in een bloedige aanslagen - of aanslagen - waarbij veel meer onschuldige mensen omkomen.
Voor Somers' familie is dat ongetwijfeld een schrale troost, maar zij kunnen het Obama en/of het Amerikaanse leger niet kwalijk nemen dat ze niet akkoord zijn gegaan met de voorwaarden van Al Qaeda en dat ze Somers hebben geprobeerd te bevrijden. Een andere mogelijkheid hadden ze eenvoudig niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten