Mbo’ers hebben meer kans op een baan dan hogeropgeleiden

Wie een baan zoekt, moet een mbo-opleiding volgen.

Wie een mbo-opleiding volgt, heeft de komende jaren meer kans op een baan dan hogeropgeleiden. De auteurs van de MBO keuzegids 2015 schrijven:

Het hangt er wel sterk vanaf welke richting je kiest: de zorg, een aantal techniekstudies, maar ook secretariaatswerk bieden perspectief. Dat geldt vooral voor de langere opleidingen, op niveau 3 en 4.

Verrassend? Niet echt. Mbo’ers hebben het in de (huidige) arbeidsmarkt nu eenmaal makkelijker dan hbo’ers en mensen die zijn afgestudeerd aan de universiteit. Ik zie het overal om mij heen: de meeste hoogopgeleiden doen er jaren over voordat ze echt ergens aan de bak komen (lees: voordat ze een serieuze baan op niveau hebben).

Ik citeer:

Voor 30 procent van de werkzoekende mbo’ers verwacht de gids een ‘redelijk’ tot ‘zeer goed’ perspectief op werk in de komende tijd. In het hbo en wetenschappelijk onderwijs gaat het om respectievelijk 20 en 16 procent.

Wel kiest ongeveer de helft van de afgestudeerde mbo’ers ervoor om niet direct werk te zoeken, maar om verder te leren. Dat vermindert de concurrentie onder de middelbaar opgeleiden en vergroot die juist onder de mensen met een hbo-opleiding of hoger.

Als het mbo ook nog zou focussen op écht vakmanschap, dan zou iedere mbo’er in no time aan een baan komen na de opleiding. Helaas wil minister van Onderwijs Jet Bussemaker het liefst dat zoveel mogelijk mbo’ers doorstromen naar het hbo. Dat is helemaal niet nodig. Laat het mbo vakmannen en vakvrouwen afleveren, want die hebben we kei- en keihard nodig.

We hebben al genoeg hogeropgeleiden die geen baan kunnen vinden en die misschien wel nooit een baan op niveau kunnen vinden. Het is misschien hard, maar zij hadden beter een mbo-opleiding kunnen volgen in plaats van een hbo-opleiding. Niet iedereen hoeft een hbo’er of een afgestudeerde met een bachelor- en masterdiploma van de universiteit te zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. lic

  Ik zie zat hoogopgeleiden om mij heen die gewoon niets kunnen. gewoon de verkeerde opleiding gevolgt, want er zijn zat hogere opleidingen waarna je zo aan het werk kan.

  Er zijn ook veel opleidingen die opleiden tot werk bij de overheid, omdat je er verder niet veel mee kan. Neem bijvoorbeeld geschiedenis.

  Het ligt niet aan de hoogte van de opleiding, maar aan de richting. Waarbij dat ‘hoge’ bij veel opleidingen ook twijfelachtig is. Een hoop is gewoon leuk voor erbij, niet als opleiding waar je je werk in gaat vinden.

 2. aquarius

  Ja en daarom is het uurloon van de loodgieter etc. tegenwoordig net zo hoog als dat van een academicus .

 3. pietkremer

  In programma Baanbrekers zoekt een directeur van een bedrijf dat industriële ovens bouwt een medewerker voor de bouw en het installeren van die ovens bij klanten. Ondanks vele advertenties en andere wervingsmethoden kan hij geen geschikte kandidaat vinden. Baanbrekers brengt hem in contact met drie kandidaten. Al drie rond de vijftig jaar. Opmerkelijk maar niet verwonderlijk dat er geen twintigers of dertigers te vinden waren, want technische opleidingen hebben niet de belangstelling van jongeren en hun ouders. Vanaf begin jaren zeventig legden vooral de socialistische ministers van onderwijs de nadruk op algemeen vormend onderwijs als middel op gelijke kansen op maatschappelijke stijging voor alle scholieren. Ook een VMBO-er en MOB-er moest over voldoende algemene ontwikkeling beschikken om zich als politiek bewuste burger te kunnen manifesteren. Om daarmee voldoende ondergrond te hebben voor bijvoorbeeld de functie van gemeenteraadslid. Daarbij ging men er volledig aan voorbij dat algemeen vormend onderwijs voor veel kinderen verre van boeiend is. Zo heeft een handvaardige buurjongen van mij die VMBO-metaal doet, geen kans op een diploma vanwege zijn afkeer van algemeen vormende vakken, waardoor hij in ieder geval niet verder kan op het MBO en dus zonder diploma de arbeidsmarkt op moet. Hij klaagt over het feit dat hij nauwelijks met metaal in de weer kan tijdens zijn vmbo-opleiding. De PvdA is met de mond altijd erg voor de kleine man, maar frustreert in de praktijk de kans van die kleine man op zingevend werk. En dat terwijl ons land het juist moet hebben van mensen die technisch geschoold zijn. Met die mensen verdient ons land zijn brood.

 4. pietkremer

  Scholieren kunnen op het VMBO en MBO beter een technisch vak leren dan een studie in ict, management, administratie, dienstverlening, omdat ze in die laatste vakken op de arbeidsmarkt voorbijgelopen worden door HBO-ers en academici. Hoger opgeleiden werken immers niet graag met hun handen.

 5. Bes Tolen

  Bussemaker zou eindelijk eens als minister toto aftreden moeten worden gedwongen. Zij is een ramp voor de toekomst van dit land. Ook de Nederlandse studenten zouden moeten begrijpen dat de visie van deze minister is, dat ze moeten worden vervangen door buitenlandse studenten, liefst van heel ver natuurlijk. Waar blijft het protest?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.