OM laat zichzelf opsluiten… voor het goede doel

Alleen in Nederland.

Zoals ieder jaar doen alle media ook dit keer weer schaamteloos mee aan de promotie van Serious Request, waarin drie dj’s voor een week worden opgesloten in een Glazen Huis ter meerder eer en glorie van zichzelf. Ook als u niets met dit glibberige kijk-eens-hoe-goed-wij-wel-niet-zijnfestijn te maken wil hebben, is er geen ontkomen aan. (Ere wie ere toekomt: het Reformatorisch Dagblad is de enige krant van Nederland die zich hier niet voor laat lenen.)

In de schaduw van deze actie worden altijd weer kleinere acties georganiseerd, maar de zelfbevlekking blijft nooit ver weg.

Zo kwam het Openbaar Ministerie Noord-Holland met het lumineuze idee om zijn eigen medewerkers voor het goede doel op te laten sluiten in een cellenbus van de oproerpolitie. Jalta-columnist Jonathan van het Reve constateert:

Openbare zelfkastijding voor een goed doel is natuurlijk altijd al potsierlijk, maar wanneer mensen die als taak hebben om andere mensen achter tralies te krijgen zich laten opsluiten in hun eigen cellen, voegt dat weer een heel nieuwe laag ongemakkelijkheid toe.

Het was inderdaad een potsierlijk gezicht. Omdat het, zoals Van Het Reve ook schrijft, natuurlijk alleen maar om aandacht ging, werd er getwitterd en maakten de OM-medewerkers filmpjes met hun telefoon, die vervolgens op YouTube werden geplaatst. Dat leverde dit soort materiaal op:

https://www.youtube.com/watch?v=CVR4AYzuX9o

Confronterend, want typisch Nederlands. Zo zijn onze autoriteiten. Soft, zichzelf niet zo serieus nemend, zichzelf te kijk zettend. Kan u zich een Amerikaanse openbaar aanklager voorstellen die zich laat opsluiten in de county jail en vanuit de cel gaat jammeren over hoe erg het daar is? Amerikanen, die harde aanklagers verlangen omdat zij de publieke veiligheid moeten beschermen, zouden hem nooit een volgende termijn geven.

De vrouw uit bovenstaand filmpje, persofficier van justitie Gabrielle Hoppenbrouwers, concludeert in haar derde filmpje, vlak voordat ze de cel verlaat: “Ik heb echt onwijs veel respect voor de drie mannen die de hele week in het Glazen Huis zitten.”

Want daar draait dit natuurlijk uiteindelijk allemaal om: niet om het goede doel, maar om drie ego’s in een vissenkom.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. Avander

  Ze hadden ze gewoon moeten laten vastzitten de komende 14 dagen, daarna een job bij de reclassering met een vrijwilligers bijdrage.

 2. Freek

  Goed stuk, kan er niet veel meer van maken of erover zeggen. Enige wat bij mij opkwam toen ik het las en zag was “Look at me, Look at me”

 3. Limburgse Kuifje

  Een persvoorlichter die klaagt, terwijl ze er ‘warmpjes met sjaal en dikke jas’ bij zit.

  Overigens verwacht ik van een persvoorlichter goed Nederlands. Ze zegt dat de mensen die daar in die cel terecht komen het aan henzelf te ‘danken’ hebben. Nou is dit dus geen goed Nederlands, want het moet zijn ‘aan zichzelf te wijten hebben’. Is echt een verschil. En dit noemt zich persvoorlichter.

 4. huuskesjong

  De Hilvo-inteelt, toch al overlopend van inbeelding, loopt weer eens te koop met de eigen onkunde om goede programma’s te maken. En natuurlijk op onze (belasting)kosten.
  En, ‘Limburgse Kuifje’, wat dacht U van het platgeslagen Drugsdorpse/Mokumse dialekt waarmee onze oren regelmatig worden gekonfronteerd? Zoals door ratelmachine Marco Verhoef (die van dat weerbericht), en nieuwslezeres Aïsha? Zoiets zouden U of ik eens moeten doen als nieuwslezer, resp. op zijn Limburgs of Twents. Ontslag op staande voet bij het NPS-sjenaal zou het gevolg zijn!
  En het tot norm verheffen van Westnederlands zoals ‘je kan’, i.p.v. ‘je kunt’, wat nog door de veel kijkers wordt geslikt ook?
  En het er soms afdruipende van de politieke voorkeur van die ‘Klup Ophitserij’? Voorbeeld: Wilders wordt weggezet als een boef-in-het-kwadraat. Zoals in een verslag waarin NIET het smalende en storende “aaaachchchch” van Rutte tijdens een rede van Geert wordt getoond, maar wèl Geerts reaktie van “doe effen normaal man”!
  En de dialogen tussen nieuwslezer(es) en reporter ter plaatse, die onschuldig-spontaan lijken, maar zorgvuldig-voorgekookt zijn? Ter herinnering: het was een specialiteit van het duo/de combinatietang Sacha de Boer-Dominique van der Heijde.
  En wat dacht U van flutnieuws uit Drugsdorp-aan-de-Amstel dat uitgebreid gebracht wordt, mits het maar uit dat Kwekkwek-Madurodam komt?
  En niet onvermeld laten: Hun OMGEKEERDE DISCRIMINATIE. Zo hadden ze weer alle aandacht voor een ZWARTE Amerikaan die door een BLANKE politieman was neergeschoten….. Het neerschieten van blanke Amerikanen door Afro’s melden ze gewoontegetrouw nooit.
  Hilvoland objektief? Die Farizeeërs kennen dat woord niet eens!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 5. W.H.J. Reiss

  Een Hollander ziet het verschil niet goed tussen kennen en kunnen. Dat is in Limburg al jaren bekend.
  Moet toch kunnen ! Of op zijn Hollands: Het ken toch wel !
  Iedere dag zie ik op BVN bij de NPO staan: Wij zijn er voor iedereen (of iets dergelijks). Dit is gewoon een sneer van het ‘linkse Crapaille’ naar Hr. Wilders en de PVV toe. Iedere dag weer. Indoctrinatie van het Volk zonder dat deze het door hebben !

 6. huuskesjong

  Heer/dame Reiss.
  Hoe ze ten Westen van Amersfoort, en onder Alkmaar plus boven de Moerdijkbruggen, het Algemeen Nederlands willen gebruiken, dat moeten ze helemaal zèlf weten. Uiteraard.
  Maar ik heb er iets tegen als dat dialect, op des belastingbetalers kosten, op TV wordt neergezet als de norm. Waaraan, zo wordt daarmee meteen gesuggereerd, ook het Noorden, Oosten en Zuiden van NL zich dienen te houden.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.