Partij-ideoloog PvdA: 'PvdA moet uit het kabinet'

Geen categoriedec 07 2014, 16:00
"We regeren ons kapot."
PvdA partij-ideoloog en oud-Tweede Kamerlid Paul Kalma heeft het helemaal gehad met het kabinet Rutte II. Niet (alleen) omdat het regeringsbeleid wanstaltig is, maar eerst en vooral omdat regeren zijn partij kapot maakt. Zijn woorden worden ondersteund door de meest recente peiling van Maurice de Hond waaruit blijkt dat de PvdA op sterven na dood is.
Tegen het Algemeen Dagblad zegt hij:

"Het is een slag. Een grote sociaaldemocatische partij is inhoudelijk en electoraal aan het verschrompelen. Er moet van alles veranderen, maar het begint allemaal toch met een analyse: wat is er gebeurd?"

Hij gaat verder: "Hoe langer de PvdA in dit kabinet zit, hoe groter de schade. De partij wordt heel hard geraakt en dat komt rechtstreeks voort uit het beleid dat wordt gevoerd. Dit kabinet had al eerder opgeblazen moeten worden."
Het is moeilijk zo niet onmogelijk om het hiermee oneens te zijn. En raad eens wie Kalma hiervoor verantwoordelijk houdt? Juist, Diederik Samsom, de man die al zwaar onder vuur ligt:

"Ik wil dit verhaal niet richten op Samsom persoonlijk, maar terugkijkend was die felle campagne tussen PvdA en VVD een speeltuin, vergeef me het woord. Er volgde een bizarre formatie, gericht op uitruilen, zonder samenhang of draagvlak, onbegrijpelijk. Er zijn onverantwoorde dingen gebeurd. Op terreinen die van wezenlijk belang zijn voor de sociaaldemocratie wordt bezuinigd."

Met andere woorden, hij wil de schuld niet alleen maar in de schoenen schuiven van Samsom, maar die is hier uiteindelijk wel degelijk verantwoordelijk voor. Blijkbaar vindt Kalma zichzelf te netjes omdat hardop te zeggen, maar daar komen zijn woorden wel degelijk op neer.
Kortom, project 'Maak Samsom Kapot' gaat stug door. Nog even en de fractieleider mag definitief op zoek naar een nieuwe baan, natuurlijk buiten de politiek. De vraag is dan: hoe reageert de achterban van de PvdA op de nieuwe fractieleider (die vrijwel zeker Lodewijk Asscher heet)? Houden ze hem net zo verantwoordelijk voor het kabinetsbeleid als Samsom of laten ze zich toch weer in de luren leggen? Gezien de achterlijkheid van dit soort kiezers twijfel ik niet aan de uitkomst: nadat Samsom helemaal is afgebrand en vervangen is door Asscher zal de partij vrijwel zeker weer opstaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten