Maurice de Hond verklaart PvdA voorlopig dood

Pil-Nedover
Foto:

Zowel in cijfers als in geschrift rekent de pollster genadeloos af met de Arbeiderspartij. En ook leider Samsom krijgt het voor de kiezen.

Deze politieke week stond in het teken van de algehele teloorgang van de PvdA, en dat is ook in de peilingen van Maurice de Hond goed te merken. Allereerst dalen de sociaal-democraten 1 zetel waarmee ze (wederom) uitkomen op hun all-time low van 11 zetels. Daarmee zou de PvdA de zesde partij van Nederland worden, nog net voor GroenLinks.

Maar de problemen van de PvdA gaan dieper. Het vertrouwen in politiek leider Diederik Samsom gaat ook richting een diepterecord. Alle kiezers geven de man nog maar een 3,5, terwijl ook het PvdA-electoraat voor een behoorlijke onvoldoende opteert door de man een 4,4 op te geven.

En zo dendert de statistiekentrein van Maurice de Hond verder over de sociaal-democraten heen. Het vertrouwen in dit kabinet is onder PvdA-kiezers nog kleiner dan dat van de D66- en CDA-achterban en minder dan de helft wil dat het de rit uitzit.

In een begeleidend schrijven komt De Hond vervolgens tot een vernietigende conclusie:

Ruim drie maanden voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten (en de Eerste Kamer) is er geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat de PvdA het bij die verkiezingen echt beter zal doen dan bij de twee verkiezingen in 2013. Of dat de positie van Samsom duidelijk zal verbeteren. Ik vraag me zelfs af mocht de PvdA, net zoals in februari 2012, de stekker uit het stopcontact trekken van dit kabinet, het electorale resultaat van de PvdA dan echt zal verbeteren.

Kortom: het worden zware tijden voor de PvdA en diens leider Diederik Samsom. Met een fikse portie problemen gaan zij straks het nieuwe jaar in, waarvan het nog maar de vraag is of het de arbeiderspartij enig goeds zal brengen. Sowieso lijkt een nederlaag bij de Provinciale Statenverkiezingen onafwendbaar, maar wat heeft het noodlot nog meer in petto? Aftreden van Samsom? Val van het kabinet? Potentiële Tweede Kamerverkiezingen waarbij de PvdA met een heel sterk gekrompen fractie terugkeert? De partijleiding zal serieus rekening moeten gaan houden met al deze scenario’s, want het ziet er buitengewoon somber uit voor de sociaal-democraten.

En voor wie geïnteresseerd is, hieronder het zetelaantal dat de andere partijen deze week virtueel zou behalen:

peilingen0712


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!