Maurice de Hond verklaart PvdA voorlopig dood

Zowel in cijfers als in geschrift rekent de pollster genadeloos af met de Arbeiderspartij. En ook leider Samsom krijgt het voor de kiezen.

Deze politieke week stond in het teken van de algehele teloorgang van de PvdA, en dat is ook in de peilingen van Maurice de Hond goed te merken. Allereerst dalen de sociaal-democraten 1 zetel waarmee ze (wederom) uitkomen op hun all-time low van 11 zetels. Daarmee zou de PvdA de zesde partij van Nederland worden, nog net voor GroenLinks.

Maar de problemen van de PvdA gaan dieper. Het vertrouwen in politiek leider Diederik Samsom gaat ook richting een diepterecord. Alle kiezers geven de man nog maar een 3,5, terwijl ook het PvdA-electoraat voor een behoorlijke onvoldoende opteert door de man een 4,4 op te geven.

En zo dendert de statistiekentrein van Maurice de Hond verder over de sociaal-democraten heen. Het vertrouwen in dit kabinet is onder PvdA-kiezers nog kleiner dan dat van de D66- en CDA-achterban en minder dan de helft wil dat het de rit uitzit.

In een begeleidend schrijven komt De Hond vervolgens tot een vernietigende conclusie:

Ruim drie maanden voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten (en de Eerste Kamer) is er geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat de PvdA het bij die verkiezingen echt beter zal doen dan bij de twee verkiezingen in 2013. Of dat de positie van Samsom duidelijk zal verbeteren. Ik vraag me zelfs af mocht de PvdA, net zoals in februari 2012, de stekker uit het stopcontact trekken van dit kabinet, het electorale resultaat van de PvdA dan echt zal verbeteren.

Kortom: het worden zware tijden voor de PvdA en diens leider Diederik Samsom. Met een fikse portie problemen gaan zij straks het nieuwe jaar in, waarvan het nog maar de vraag is of het de arbeiderspartij enig goeds zal brengen. Sowieso lijkt een nederlaag bij de Provinciale Statenverkiezingen onafwendbaar, maar wat heeft het noodlot nog meer in petto? Aftreden van Samsom? Val van het kabinet? Potentiële Tweede Kamerverkiezingen waarbij de PvdA met een heel sterk gekrompen fractie terugkeert? De partijleiding zal serieus rekening moeten gaan houden met al deze scenario’s, want het ziet er buitengewoon somber uit voor de sociaal-democraten.

En voor wie geïnteresseerd is, hieronder het zetelaantal dat de andere partijen deze week virtueel zou behalen:

peilingen0712

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

36 reacties

 1. Lieftinck

  Wacht maar af. Straks komt Asscher en die zal door de MSM onthaald worden als ware hij de Messias. De meeste kiezers hebben een geheugen van een goudvis, en zijn dan al lang alles weer vergeten. En als de peilingen tegen zitten dan begint het zo weer van voren af aan.

  1. Twan 21

   Daar ben ik dus ook bang voor. De PvdA zou met Asscher wel eens groter kunnen worden dan de VVD.

   De VVD heeft niemand (geen echte liberaal tenminste) waar ze op terug kunnen vallen.

   VNL zie ik niet genoeg stemmen krijgen om het verschil te kunnen maken.

   1. Eminem2

    Zouden ze met iemand naar wie dit rampenkabinet mede vernoemd is het echt beter kunnen doen dan met Samson? Het is toch juist het geheel aan kabinetsmaatregelen waardoor het zo slecht gaat met de PvdA?
    En bovendien: die partij is de afgelopen 12 jaar al 3x (!) teruggekomen van een laag zetelaantal in de peilingen (Bos begin 2003, Cohen begin 2010 en Samson eind 2012). Zouden ze dat kunstje na zo’n ongelooflijk slecht kabinet, waarmee de partij onmiskenbaar duidelijk heeft gemaakt dat de linkse kiezer vrijwel niets van haar te verwachten heeft, zomaar kunnen herhalen? Waarom zouden linkse kiezers de moeite nemen om de PvdA groot te maken, als deze daarna toch doodleuk VVD/D’66 beleid mogelijk gaat maken? Als ik links was, zou ik SP stemmen of helemaal thuis blijven…

 2. bandini

  De PvdA zal de komende verkiezingsnederlaag gebruiken om Samsom de zwarte piet toe te schuiven en hem te dumpen; dan kunnen ze weer met een schone lei beginnen!

  1. Eminem2

   Als de PvdA de PS-verkiezingen (ik typte eerst “verliezingen”…) fors verliest, dan hebben ze tot begin 2019 (!) een laag aantal senatoren. Dus dan duurt het heel lang voordat die “schone lei” van ze enig effect zal sorteren…

 3. joga

  Belangrijkste conclusie: PVV bijna even groot als VVD en PvdA samen. En dan zonder de gordijnbonus, want bij de Hond worden allochtonen niet of nauwelijks gepeild en durven veel autochtonen nog steeds niet toe geven, dat ze PVV stemmen. Trouwens als PVV-stemmer mag ik blij zijn, wanneer ik 1x per jaar wordt uitgenodigd.

  1. BETSIEvrouwtje

   Inderdaad ,JOGA, ik ben al langer als 1 jaar niet meer uitgenodigd,terwijl ik daarvoor bijna elke maand opgeroepen werd!Ik heb daarom al een email gestuurd en de reden gevraagd,maar De Hond gaf als antwoord dat MIJN politieke voorkeur(PVV) geen reden was mij niet op te roepen!

 4. Nou2maar

  De PvdA bestaat uit ordinaire baantjesjagers ze gaan over lijken dat blijkt nu wel weer. Samsom wordt geofferd krijgt de schuld van alles wat fout is en gaat in de PvdA zodat ze dicht bij het pluche en de subsidiepotten kunnen blijven! Jammer dat de PVV wel goede standpunten heeft maar dat niet op een normale manier kan communiceren. Op die manier verspelen ze de kans om heel groot te worden 50 zetels en meer!

  1. BETSIEvrouwtje

   Het is niet een abnormale manier van communiceren,maar een hatelijke manier van debatteren van de gedogers GL CU D66 en coalitie partijen,VVD PvdA ,waarmee zij gemeenschappelijk ons systeem de vernieling inhelpen!.Ik beluister bijna altijd de zittingen maar ik kan me niet onttrekken aan het idee dat de kamerleden,behalve de PVV, opzettelijk aan de ondergang van onze economie bezig zijn. Vooral bij het asieldebat ,schijnen Gersthuizen Voortman en de CU bij elke asielzoeker die wij binnenkrijgen …een vreugde-dansje te maken.

 5. Antivenin

  Hoe kun je de PvdA nog betitelen als “arbeiderspartij’? Hun achterban bestaat tegenwoordig voor een groot deel uit niet-werkende allochtonen, die hun stem inruilen voor het met gulle hand uitgestrooide geld van anderen…

  1. tipo

   En de voorhoede van de PvdA bestaat uit miljonairs betaald met belastingbetalersgeld.

   Inderdaad een wel heel vreemde omschrijving van de PvdA.

 6. Limburgse Kuifje

  Wat mij altijd opvalt is dat onderaan er drie mogelijke coalities worden gevormd. En nooit tref je daar een coalitiemogelijkheid in aan waarin de PVV is vertegenwoordigd. Hiermee wil de (onafhankelijke) media en de (onafhankelijke) Maurice het beeld creeren en in stand houden dat er echt niemand met de PVV wil samenwerken. En dat noemt men dan de onafhankelijke pers en democratie in het westen !!!!!!!!!!!

  1. Twan 21

   En wie heeft er dan de kwaliteiten binnen de PVV om minister of staatssecretaris te worden?

   Ik moet er niet aan denken om iemand als Dion Graus een staatssecretaris, of nog erg, een ministerspost te zien bezetten.
   Laurence Stassen zou het kunnen maar die heeft Wilders met z’n stomme uitspraken weggejaagd. Verder zie ik niemand bij de PVV.

   1. Lieftinck

    Hoe groter de PVV, hoe meer de traditionele partijen hun punten zullen overnemen. Ook dat is winst.

    1. Phoenix

     Ik denk dat dit een belangrijk punt is. Er wordt altijd gezegd dat de PVV toch nooit in de regering zal komen, of alleen al met andere partijen zal samenwerken, en daarom geen invloed kan hebben, en dat het daarom zinloos is om op de PVV te stemmen, maar je moet de indirecte invloed van zo’n partij niet onderschatten. Hierdoor kan het politieke klimaat op den duur wel degelijk veranderen. Dat is belangrijker dan het ene linkse kabinet te laten vallen om vervolgens het volgende linkse kabinet (met wat uitwisseling van poppetjes en partijtjes) te installeren en daar dan opeens heil van te verwachten.

   2. W.H.J. Reiss

    Vind je leugenaar Rutte dan zo goed ! Of die oude babbelaar van over de 70 jaar, die net nog de knop van een T.V. weet in te duwen. Of gewezen ‘Timmerfrans’, ook al een leugenaar of die dwaas met dat hoedje op die jaarlijks op de boot staat in de ‘Gay’ parade in A’dam. Stop toch met telkens te wijzen naar PVVers. Kijk ook eens naar de achterlijke kwaliteit die er nu zit. Dit is ook een van de redenen waarom de PVV niet groter wordt.

   3. Limburgse Kuifje

    Wel Twan, daar zou je je nog weleens goed in kunnen vergissen. Er zijn zat prominente Nederlanders die voor de PVV minister zouden willen worden. Een ervan zou bijvoorbeeld Moskowickz kunnen zijn op justitie. En zo zijn er nog velen. Het is niet zo dat kamerleden per definitie bij regeringsdeelname in het kabinet moeten plaatsnemen. Dat gebeurt bij de eenheidspartij helaas wel en je ziet wat voor bagger je dan krijgt. Een meisje op defensie die niets hiervan weet maar wel moet ze defensie aansturen. Tja weg leger. Een dikke papzak op economische zaken en die ligt naar eigen zeggen elke nacht wakker van de vogelgriep, een ex-burgemeester die justitie aanstuurt maar als opa niet eens weet wat er in de samenleving plaats vindt en het liefst roept hij BOE tegen een boef.

    En Wilders hoeft echt niet premier te worden, die kwaliteiten dicht ik hem ook niet toe, ofschoon hij niet slechter dan die grijnzende en lachende geschiedenisleraar zou zijn. Maar er zijn er genoeg, alleen men moet wel een groter draagvlak onder de kiezers creeren dan de 28 zetels van nu, zeg maar zoiets als 40 plus.

   4. BETSIEvrouwtje

    Als je Lilian Helder of harm Beertema bekijkt …vind ik dat er genoeg in de PvdA en de VVD zitten die niet aan hun kunnen tippen

  2. lic

   Wat mij betreft moet de PVV ook niet met andere partijen willen samenwerken. Uit de EU moet een heel erg hard breekpunt zijn, wil ik er nog op stemmen.

   Ik heb geen zin in een VVD-CDA kabinet met steun van mijn stem.

  3. Maaike

   Beste Limburgse Kuifje, je hebt blijkbaar nog niet begrepen dat de PVV nooit meer, in welke vorm dan ook zal deelnemen aan een regering. En dat ligt geheel en al aan Wilders zelf. Dat heeft niets met een pers, of links, of allochtoon of PvdA, of weet ik veel te maken.

 7. Dagelijkse Standaard - commentaar en achtergronden bij het nieuws

  […] stijgt GroenLinks in de peilingen van Maurice de Hond dan ook door naar 9 zetels, waarbij het verlies in 2012 alweer bijna is goedgemaakt. Gaat […]

 8. Locke

  Of men nu door de hond of de kat gebeten wordt het is een pot nat, het is een conglomeraat dat bestaat uit verschillende afdelingen met dezelfde insteek de eeuwige rooftocht voor eigenbelang en soldij. Het Politieke systeem van Links/ Rechts is een echt wapen voor mensen een bepaalde richting uit te duwen maar uiteindelijk betalen wij allemaal het gelag, het is dan ook van belang dat mensen hier eens over nadenken. Het zogenaamde algemeen belang dat zij pretenderen te vertegenwoordigen is een farce, daar heb ik die niet voor nodig en daar zijn ze ook niet voor. Als dat eens duidelijk zou worden bij de kiezers dan zou dat na het uitbannen van het geloof binnen het Politiek bestel een belangrijke stap voorwaarts zijn. Het systeem van wieg tot het graf is als van de geboorte tot de dood naar Pappie en Mammie luisteren ondertussen wel kostgeld blijven betalen. Als deskundigen hier nu eens goed naar zouden kijken ik wacht met spanning het oordeel af.

 9. Nou2maar

  Maar hoe is het mogelijk dat er binnenkort weer op de PvdA wordt gestemd met zo’n visieloze Asscher aan het roer. Een paar gladde praatjes via onze staatsomroep en dan is het geloof weer terug bij de zombies ook wel kiezers genoemd. Deze man is goed in het oplaten van ballonnetjes maar er komt nooit iets echt van de grond. Op zo’ n nieuwe theedrinker zit niemand te wachten, misschien met uitzondering van onze Moskee-bezoekers en de subsidieslurpers.

 10. Gielah

  Voorlópig dood zijn komt weliswaar in de Bijbel voor … dat hebben het dochtertje van Jaïrus en Lazarus en de jonge man uit Naïn meegemaakt… en in de eerste plaats natuurlijk Jezus Zelf.

  Maar zoiets als opstanding komt binnen de aardse politiek dus niet voor… laat staan een eeuwige opstanding… en dat lijkt mij in het geval van de PvdA een onvervalste zegen.

 11. toetssteen

  @Twan21

  Lilian Helder is meester in de rechten.

  Teun v. Dijck is ir. Studeerde bedrijfskunde aan de TU Eindhoven.

  Reinette Klever drs. economie.

 12. HenryJoseph

  Bij de vorige verkiezingen waren de VVD en de PvdA tot elkaar veroordeeld. Pechtold doet er verstandig aan maar vast te wennen aan de PVV. Daar kan hij straks niet meer omheen als hij op het pluche wil: PVV+CDA+D66 = 75

 13. MareJane

  Hebben jullie ook in de gaten hoe onze EU-trol Pechtold opgehemeld wordt met niets? Al onze politici die komen opdraven bij de Bilderbergmeeting worden op e.o.a. duistere manier premier. Samson was er afgelopen zomer en kreeg toen waarschijnlijk ingefluisterd dat de PvdA de koers richting totale EU niet snel genoeg kan doorzetten en dat Pechtoldje nu toch wel echt aan de beurt is. En laten we eerlijk zijn: ik verwacht in dit corrupte land toch echt niet dat ze eerlijk omgaan met de uitslagen van welke verkiezingen dan ook. Asscher die genadelozer is dan Samson (denk ik) kan dan ook meebesturen, dat is dan om de bevolking nog sneller naar de grond te krijgen en slaafs aan die onzalige EU. Want arme mensen, verraad en chaos…..

 14. Dagelijkse Standaard - commentaar en achtergronden bij het nieuws

  […] maar eerst en vooral omdat regeren zijn partij kapot maakt. Zijn woorden worden ondersteund door de meest recente peiling van Maurice de Hond waaruit blijkt dat de PvdA op sterven na dood […]

 15. peterdeRuyter

  De Eenheidspartij blijft even groot en ik geloof, dat we dit fatale verschijnsel houden. Nu zijn er toch echt méér dan genoeg redenen ( asiel en immi, islamisering,eu, euro,diefstal van de middenklasse,verraad aan de natiestaat) om niet meer op oude partijen te stemmen,zeker voor de 40 + , die van nabij hebben kunnen zien in hun leven, hoe de zaak van het gouvernement gemanipuleerd en bedrogen wordt. BInnen die Eenheidspartij vinden zelfs enge verschuivingen plaats, naar die kwaadaardige geitenwollensokken trol Ojink en de laffe Slob b.v.. Ook de groei van het CDA zegt in feite alles over het vermogen van de kiezer tot onderscheid.Blindheid dus. U leeft dus in een land,zeg maar werelddeel, dat zichzelf kapot aan het importeren is van verkeerde zaken en mensen en waarvan de meeste kiezers gewoon dienen te krijgen waar ze willens en wetens om vragen: verdriet, ondergang, armoede en knechting.

 16. Dagelijkse Standaard - commentaar en achtergronden bij het nieuws

  […] stemt en actief is binnen een linkse partij. Maar deze cijfers zijn inderdaad eng, doodeng. De PvdA is op sterven na dood, Diederik Samsom is al bijna weggestuurd omdat de PvdA er nog nooit zo slecht voor heeft gestaan […]

 17. Dagelijkse Standaard - commentaar en achtergronden bij het nieuws

  […] Het ziet er bijzonder slecht uit voor de toekomst van Nederland. In de peiling van Maurice de Hond van deze zondag staat D66 op 23 zetels, net één zetel onder het CDA en vijf zetels onder de PVV. Als Geert Wilders geen minister-president wordt, dan is de kans levensgroot dat Alexander Pechtold het Torentje aan de Hofvijver mag gaan bezetten. Voor het overzicht hier de volledige peiling van De Hond: […]

 18. Dagelijkse Standaard - commentaar en achtergronden bij het nieuws

  […] heeft echt heel veel linkse partijen. Ik som hier alleen de serieuze linkse partijen op die bij de volgende verkiezingen sowieso één zetel (maar waarschijnlijk meer zetels) […]

 19. Dagelijkse Standaard - commentaar en achtergronden bij het nieuws

  […] ding staat vast: 2015 wordt niet het jaar van Diederik Samsom. Het wordt wél het jaar van de afslachting van de PvdA. De verbeten Samsom zal het veld moeten ruimen, want alles gaat mis met hem. Natuurlijk wordt er […]

 20. Dagelijkse Standaard - commentaar en achtergronden bij het nieuws

  […] Er staan weinig interessante namen op de lijst: Marleen Barth gaat de kar weer trekken en Ruud Vreeman staat op de tweede plek. Daaronder staan Jannette Beuving, Nico Schrijver en Jopie Noren. Verder dan plek vijf hoeven we niet te kijken, want meer Eerste Kamer-zetels haalt de PvdA niet bij de verkiezingen als we op de peilingen afgaan. […]

 21. clash of clans hack online

  clash of clans hack online

  http://tinyurl.com/os6h24l

 22. VVD stort als een pudding in elkaar – De Dagelijkse Standaard

  […] trend is nu: PvdA kan nog maar rekenen op 11 zetels – de partij is op sterven na dood – en de VVD dus op 19. Het afgelopen jaar leek het verlies voor de VVD nog mee te vallen […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.