Poetin bezegelt zijn lot

In een nieuwe toespraak benadrukt Poetin opnieuw dat de Krim bezit van Rusland is én blijft.

President Poetin is een soort Duracellkonijn. Hij kent maar één stand: volstrekt en autistisch keihard doorgaan. Stoppen, afremmen of deëscaleren is er niet bij voor de erfopvolger van Stalin. Olie op het vuur gooien, oorlogsretoriek en manisch doormaaien des te meer. Ondanks dat de Russische economie door al het onnodige gedonder volstrekt op z’n gat ligt, bulldozert Poetin vrolijk door met het beleid dat zijn land aan de rand van de afgrond brengt:

Poetin vergelijkt de Krim met heilige Tempelberg in toespraak

In zijn jaarlijkse toespraak in het parlement heeft de Russische president Vladimir Poetin met ferme taal zijn agressieve buitenlandpolitiek onderstreept. Hij noemde een dergelijk beleid zelfs noodzakelijk. De president zei dat de Krim voor Russen hetzelfde betekent als de Tempelberg voor joden. Met deze woorden heeft de Poetin de bezetting van de het schiereiland in Oekraïne door Rusland opnieuw beargumenteerd. ‘De Krim is van heilige betekenis voor Rusland’, zei hij. ‘Voor nu en voor altijd.’

Volstrekt ongepast, al is het alleen maar omdat het Kremlin zelf nogal een scheve schaats rijdt ten opzichte van Israël. Niet alleen erkent Rusland de terroristische mogendheden die tezamen het bestuur van de Palestijnse gebieden vormen als een zelfstandig land (!), maar ook onderhandelt Poetin rücksichtlos met Iran over het bouwen van kernreactoren. U weet wel: het Iran dat dolgraag Israël van de kaart veegt. Poetin is zo anti-Israël als ze maar komen, maar toch meent hij zichzelf met Joden te moeten meten. Een walgelijke actie.

Daarnaast is het ook gewoon onzin. Vergelijkbaar met de Tempelberg voor de Joden, is Moskou voor de Russen. En dus niet de Krim, want als dat gebied immers zo cultureel belangrijk was geweest, was het nooit officieel overgegaan naar Oekraïne.

Poetin gebruikt dus een hoop ferme taal, maar hij slaat de plank behoorlijk mis. Maar zoals ik als schreef: de economie van zijn land gaat helemaal door het putje, en dat komt voor het grootste gedeelte op zijn conto. En tja, een kat in het nauw maakt nu eenmaal rare sprongen. Stom van hem, want hij blokkeert nu iedere mogelijke ‘normale’ uitweg uit dit conflict. Het alternatief is dat dit rampzalig gaat uitpakken voor ofwel Rusland, ofwel Poetin. Maar waarschijnlijk voor allebei.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

34 reacties

 1. Baksteen

  Aardig zijn tegen de Amerikanen helpt echt niet als ze op oorlog uit zijn, en dat zijn ze al 200 jaar bijna continu, kijk hier maar eens naar, een dame die bij de CIA heeft gewerkt :https://www.youtube.com/watch?v=68LUHa_-OlA

 2. Niek Verheyen

  “…..want hij blokkeert nu iedere mogelijke ‘normale’ uitweg uit dit conflict.”

  Er is geen normale uitweg voor Poetin, Tim, want de USA is er daadwerkelijk op uit om Rusland kapot te spelen zoals Poetin in zijn toespraak duidelijk maakte. De USA is degene die het hele spel op de wagen heeft gebracht. De EU is daarbij ook nog eens zo stom om zich voor dat doel te laten gebruiken door ramppresident Obama. Het hele sanctiegebeuren heeft de EU zich door de strot laten duwen. En wij zitten straks met de gebakken peren.

 3. Twan 21

  @Tim
  want als dat gebied immers zo cultureel belangrijk was geweest, was het nooit officieel overgegaan naar Oekraïne.
  ——–
  Toen de Krim aan Oekraïne overging was het een non issue omdat beide landen onderdeel van de USSR waren. Toen de USSR uiteen viel was de Krim opeens Oekraïens. Rusland heeft dat heel terecht weer ongedaan gemaakt.

 4. aquarius

  Naar ik meen heeft rusland dit jaar nog een contract met Israel gesloten om een groot olie-/gasveld bij Israel te exploiteren . Dus zo anti Israel is dat nu ook weer niet .

 5. jofele jood

  Ik denk eerder dat “wij” ons lot bezegeld hebben door ons achter die EUrofiele oorlogshitsers te scharen die blindelings Aboe Obama volgen….

 6. Anna

  Poetin heeft volkomen gelijk! Poetin geef de Krim niet aan de Amerikanen, ze zullen jullie nog verder kapot maken.
  Intussen zitten ex Amerikanen in de regering Kiev. De bedoeling van oorlogzuchtige NAVO, VS en vazal EU is niet alleen Oekraïne maar ook de Krim te annexeren.Europa wordt door het agressieve beleid NAVO,VS in een onveilige situatie gebracht. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat er mensen zijn die het handelen van de Amerikanen niet door hebben of willen en kunnen inzien. Feit blijft als we afhankelijk worden van de Amerikaanse overschotten aan olie en schaliegas zal de energie er voor Europa niet goedkoper op worden. EU maakt een grote fout om de Russen zo schandelijk te behandelen. Rusland is Europa, ongeveer zelfde cultuur en religie, onze goede buur en goede handelspartner totdat die verschrikkelijke Amerikanen gingen dreigen. Nu zitten wij in een gevaarlijke situatie door NAVO en VS. Wanneer krijgen die angsthazen van de EU eens een eigen mening.

  1. cmsuijkerbuijk

   Anna, even ter verduidelijking: De NAVO doet niets zelfstandig. Haar handelen wordt bepaald door de Noord-Atlantische Raad, een politiek orgaan, voorgezeten door de Secretaris-Generaal (momenteel de Noor Stoltenberg). Die politieke raad bepaalt de koers van de NAVO en die heeft daar naar te handelen. Dus uw uitspraken over de NAVO als zijnde oorlogszuchtig, slaan nergens op, want de NAVO volgt slechts bevelen op!

 7. MS

  Het aanbrengen van argumenten om een bewering te staven door Tim Engelbart is bedroevend slecht. Als hij jurist is zou hij beter moeten weten. Zo schrijf je toch geen column. Voorbeeld: een aanname i.v.m. de Krim: ‘als dat gebied cultureel zo belangrijk was geweest, was het nooit overgegaan naar Oekraïne’. Hoe heb je dat getoetst Tim? Wat weet jij daar van? Heb je daar een diepgaand onderzoek naar gedaan?
  Is dit de manier van journalistiek bedrijven?

 8. Anna

  IK zou graag willen weten met welke smerige bedreigingen de Amerikanen de EU leiders onder druk hebben gezet.
  Het is algemeen bekend als Washington haar zin niet krijgt gaan ze je bedreigen en kapot maken. Intussen hebben ze in Kosovo een van de grootste militaire basis geplaatst. Met zo’n 7000 troepen. De NAVO heeft daar haar hoofdkwartier. Servië was bevriend met Rusland en ze kregen hun energie vanuit Rusland. Dus, Servië moest kapot. worden gebombardeerd. NAVO en VS zijn een groot gevaar voor de wereldvrede. Dat kunnen we dagelijks horen en zien.

 9. Ahles

  Wat de redevoering van Poetin vooral aantoont is dat die door het westen ingestelde boycot NIET zal werken en dat was te voorspellen. De EU is de oorlogshitser in de zaak Oekraïne en niet Poetin. Poetin zal het geen enkele moeite kosten zijn burgers achter zijn opvattingen te krijgen en het zal zijn binnenlandse positie alleen maar versterken. Waarom de politieke leiders van EU, NAVO en US dat niet begrijpen is een raadsel en kan alleen verklaard worden door een verontrustend niveau aan kwaliteit in hun diplomatieke denkwereld. Daarmee zet ze wel de welvaart van Europa op het spel. Alvast bedankt dus.

 10. Anna

  Intussen hebben de Tsjetsjenen (ISIS) weer eens hun islamitische geweld en moord laten zien in Grozny. De Russen weten wat het is om de islamitische Tsjetsjenen achter je aan te krijgen. De Amerikanen stonden achter deze moslims en bewapende deze moordenaars. Allemaal om de Russen kapot te krijgen. Het zal ze niet lukken in het Witte Huis.

 11. pejoar

  De US wil graag dat de EU de Oekraïne lid maakt.
  Dit om de russen kort te houden.Als je 1 landkaart van bijv. 1980 bekijkt en 1 van nu zie je dat de russen heel veel invloed kwijt zijn geraakt.De balans is behoorlijk verstoord t.o.v. vroeger.Drijf de russen nu niet in een hoek want straks krijgen we veel gevaarlijkere leiders daar en het leed is dan niet te overzien.
  De EU moet los raken van de corrupte en onbetrouwbare Oekraïne en de dialoog met Putin weer aan gaan.Anders komt er echt shit !!!

 12. tonzwart

  @ANNA zo, Johanna, je hebt je naam blijkbaar veranderd. Maar door je mega Amerika haat loop je toch in de gaten….

 13. peterdeRuyter

  Het gaat binnenslands voor Hussein Obama niet geweldig in den brede, maar de EU is een rokende economische en politieke puinhoop (aan het worden). Alle fut is eruit, omdat de EU een fout kind is,met aangeboren afwijkingen en handicaps. w.o. het Brusselse monstrum en de euro, om maar wat kankercellen te noemen in politiek en economie. Zo’n machtscentrum in het nauw of zonder bestaansrecht gaat dus een externe vijand zoeken of zelf produceren, de binnenlandse worden gewoon gedemoniseerd. Putin dient voor het Obamagebeuren en de Rompisten en Juckers als aanleiding, en dat hitsen begint aardig op retoriek van voor de afgelopen 2 Wereldoorlogen te lijken.De uit- en opvreters, de uitverkopers in de politieke top en kaders van het Westen zijn dus een val voor de bevolkingen aan het opzetten.Met hun MSM en PO’s. Over de journalistiek van Engelbart zeg ik maar niets meer: net zo fout als de fanatici aan de andere zijde: pathologisch,dus blind en fanatiek. Niet geschikt om ooit echte invloed of macht uit te oefenen.

 14. Noordermiede

  Putin heeft GrootGelijk met zijn legiteme politiek inzake De Krim en de nieuwe vazalstaat van de US de Ukraïne.

 15. ikwoudatiedereennadacht

  Tim heeft deze keer iets vergeten in zijn column.
  Meestal begint hij met Putin voor 100% de schuld te geven van het neerhalen van MH17. Is hier sprake van voortschrijdend inzicht? In dat geval zou het hem (en de redactie van dds) sieren om dat toe te geven en zich te excuseren t.o.v. al die kritische reageerders die hij tot nu toe heel bot heeft bejegend!

 16. pm10326340

  Rusland heeft historisch gezien goede papieren wat de Krim betreft. Geef Poetin groot gelijk dat hij zich niet laat intimideren door de in chaos verkerende NAVO waarin nota bene een grote ISIS supporter zit.

 17. Marcel Buurman

  Ik zou onderhand beter moeten weten, maar toch verbaas ik me steeds weer over de krankjoreme kletspraat die de Poetin-fanclub hier neerpent. Hoe is het mogelijk dat mensen zo’n verwrongen beeld van de werkelijkheid hebben at ze juichend achter een agressieve dictator aanlopen?
  Helaas moet ik dan toch weer constateren dat zij de NSB-ers van deze tijd zijn. Want zo mogen (of moeten) mensen worden genoemd die de eigen democratie verraden, die militaire agressie tegen buurlanden goedpraten, die schelden op dappere mensen die voor de vrijheid durven strijden.

  1. Adrianus 43

   Beste Marcel ,
   Ik weiger mij NSB’er te laten noemen!
   De enige NSB’ers zijn de hier aanwezige D66 adepten.

 18. Noordermiede

  @ Marcel Buurman

  U bent de totaal de weg kwijt of knettergek om de real denkers op DDS weg te zetten als de NSB-ers van deze tijd. Overigens zonder de alles beslissende kracht van de Russische beer in WO2 was u nu niet geheel onwaarschijnlijk, boer of tuinder in de Ukraïne en sprak u Nederduits.

 19. toetssteen

  In de basis gaat het nog niet eens om Rusland, maar om China! En de VS zijn echt niets van zin om een nutteloze oorlog op hun grondgebied uit te vechten, maar…. jaja, daar waar u leeft, Europa. Het kan de elite werkelijk geen zier schelen in hun dronken machtswellust.
  Hier een fraai stuk van een goed jaar terug:

  http://zbigniewmazurak.wordpress.com/2012/09/03/the-us-routinely-underestimates-its-enemies/

  U mag drie keer raden waarom het is geschreven, met welke intentie en hoe ongelooflijk dom men is om niet te begrijpen dat de VS echt wel weten dat de combi Rusland/China van Europa ene grote champignon zal maken als de NAVO gekkies nog maar eens een false flag zullen planten.
  Leuk mensen voor uw kinder/kleinkinderen.

  De bommen die Rusland bezit gaan die van de VS ver te boven en dat weten ze. Drie keer raden wie er straks een paar FOAB’s te slikken krijgen…..

 20. toetssteen

  @Buurman
  Komt u nu eens met bewijs! Het enige dat u hebt is een referendum waar geen doden bij zijn gevallen. Nou zeg! O ja, 25.000 marine eenheden die per contract, onlangs verlengd op de Krim zijn.
  U praat met een hautaine air alsof u de wijsheid in pacht heeft en mensen met een andere mening hun mond moeten houden. If not, zet u hen weg als NSB’ers.
  Dat is geen manier van een discussie aangaan.

 21. toetssteen

 22. Phoenix

  Je medereageerders voor NSB-ers uitschelden, tja, dat typeert wel heel duidelijk het intellectuele onvermogen van Buurman.

 23. Michael van der Galien

  Het anti-Amerikanisme onder sommige reaguurders is buitengewoon zorgwekkend te noemen, zeker omdat ze tegelijkertijd de dictator Poetin in hun armen sluiten.

  1. Willie.F

   Het heeft weinig met anti-Amerikanisme te maken maar met realisme.Overigens vind ik u anti-Russischnisme wel zorgwekkend.

 24. Cresto

  Hoe denk u meneer Van der Galien, dat al die terreurgroepen aan moderne wapens komen ? Al-quada, ISIS, Taliban zijn allemaal bewapend door de USA. Vind je het dan gek dat de sympathie voor de Amerikanen niet meer skihigh is? Al heb je natuurlijk altijd idolate navolgers, die bereid zijn zelfs de grootste misstappen van de CIA door de vingers te zien.

  Poetin is zeker geen heilige, maar hij staat voor zijn volk en voor zijn land. De annexatie van De Krim was in zijn ogen noodzakelijk, teneinde te voorkomen dat daar USA-raketten op Rusland zouden worden gestationeerd. Kan ik me wat bij voorstellen. Overigens, dat de Engelsen wat eilanden pal voor de kust van Argentinië bezet houden (en desnoods met dodelijk geweld – Falklandoorlog 1982 – verdedigen) interesseert de internationale gemeenschap dan weer geen ene moer.

  1. HenkieAltea

   Het westen,cq de EUSSR zien alles door een gekleurde bril.
   Maar O,O,wat heeft het westen zich aangedaan door Irak voor de tweede keer binnen te vallen.

 25. W.H.J. Reiss

  Als ik de reacties zo lees, dan moet de redactie van DDS bestaan uit enorme niets wetende domkoppen !
  En dat telkens weer….weer….weer en weer !!

 26. HenkieAltea

  De Krim,

  Het was van Rusland,en de oud president van Rusland Chroetsjov,deelde het in bij Oekraïne.
  Dat was een cadeau van hem aan zijn geboorte grond,Oekraïne.
  Maar het kan nooit zijn bedoeling zijn geweest om dit dan door Oekraïne aan de EUSSR uit te laten leveren.
  Dan was Rusland overgeleverd geweest aan de duivel,cq Amerika.
  Als het winter zou worden,dan zou Rusland verplicht zijn geweest om zijn gehele vloot op zee te hebben.
  Want ondanks de voorspellingen dat er via de Noord Pool gevaren zou kunnen worden,en dat doen ze al zo’n 30 jaar zeggen,is die mogelijkheid er alleen in de zomer met een sterke ijsbreker ervoor.
  Dus het was en is eigendom van Rusland,de bevolking heeft gekozen voor Rusland,en als wij in Nederland zouden mogen kiezen of we wel bij de EUSSR willen blijven,dan kan het wel eens een tegenvaller voor de elite worden.
  Want die zijn voor democratie,als het hun uitkomt,kijk maar naar het resultaat van het referendum over het Lissabon akkoord.
  Het kwam hun niet goed uit,en dus werd er niks mee gedaan.

 27. huuskesjong

  ‘….zonder de alles beslissende kracht van de Russische beer in WO2 was u nu niet geheel onwaarschijnlijk, boer of tuinder in de Ukraïne en sprak u Nederduits.’
  Toch mooi, dat er lui zijn als Noordermiede. Die precies weten hoe WO II zou zijn afgelopen als de USSR erbuiten zou zijn gebleven. Kan ik die wonderbaarlijke kristallen bol misschien een tijdje lenen?
  # Geen woord over de USA, die oorlogsmateriaal produceerde tegen de klippen op, waardoor de ‘materiaalslag’ tenslotte gewonnen werd.
  # Geen woord over de aanval van Japan op Pearl Harbour, waardoor de Britten er een machtige bondgenoot bij kregen die de balans deed doorslaan.
  # Geen woord over het kraken door de Britse geheime dienst die de strategisch code van de Nazi’s kraakte, zodat o.a. de oorlog tegen de onderzeeërs gewonnen kon worden.
  # Geen woord over de atoombom die tenslotte Japan op de knieën dwong.
  # Geen woord over het kraken van de Japanse strategische code door de Amerikanen.
  # Geen woord over de persoon Winston Churchill, zonder wie de Britten waarschijnlijk het onderspit hadden gedolven.
  # Geen woord over de strategische blunders van Hitler, zoals het pas op 22-06-1941 tegen de USSR beginnen, waardoor de Wehrmacht er als vijand de Russische winter bij kreeg.
  # Geen woord over het als Untermenschen behandelen van Witrussen, Oekraïners, enz., waardoor hij er i.p.v. medestanders miljoenen nieuwe vijanden bij kreeg.
  # Enz, enz.

  Ofwel: ‘Noordermiede’, U lijkt wel iemand uit de gemeenteraad van Drugsdorp aan de Amstelmonding. Dus zo iemand die maar wat kletst als een kip zonder …
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.