SGP-bolwerk Urk op instorten

De mannenbroeders hebben knallende ruzie.

De SGP is altijd een van de grootste partijen op Urk geweest. Urk is een waar SGP-bolwerk. Bij de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart haalde de partij vijf zetels, één meer dan de nummer twee, de ChristenUnie. Nu heeft de complete SGP-fractie op Urk ruzie met elkaar.

Wat er is gebeurd? Het is vrij ingewikkeld omdat het al langer speelt, maar het komt hier op neer: een bestuurslid van de SGP heeft zijn functie neergelegd en de rest van het partijbestuur heeft het vertrouwen opgezegd in twee SGP-raadsleden en een SGP-commissielid. Citaat via het RD:

Het verschil van mening, dat al sinds juli bestaat in de SGP, leidde zaterdag tot een breuk. De SGP-fractie zegde het vertrouwen op in de raads­leden J. Hakvoort en W. Woord en commissielid J. Sinke. De raads­leden stellen hun zetel niet ter beschikking.

De aanleiding is een aangekondigd integriteitsonderzoek:

Binnen de partij was al een hele tijd ruzie over een integriteitsonderzoek dat burgemeester Pieter van Maaren instelde. Hij wil weten wie er geheime informatie over een school op Urk heeft gelekt. Het afvallige drietal wil geen inzage in hun e-mailverkeer geven, omdat daar ook andere, vertrouwelijke e-mails tussen zitten.

De SGP verklaarde zelf een paar dagen geleden:

Een SGP’er behoort eerlijk, oprecht en betrouwbaar te zijn. Zo’n politicus zal eerlijk omgaan met mensen en collega’s, de waarheid bevorderen en de leugen bestrijden. Het kan niet zo zijn dat er concessies worden gedaan ten koste van de waarheid, het vertrouwen en de betrouwbaarheid van een SGP’er en dus daarmee ook aan de partijbeginselen van de SGP.

Het zijn zware woorden van de overgebleven SGP-fractie. Als de raadsleden hun zetel gewoon zouden inleveren, was er, vermoed ik zo, weinig aan de hand geweest. Maar dat willen de opgestapte SGP’ers niet. Ze willen een eigen fractie beginnen, waardoor de SGP plotsklaps niet meer de grootste partij op Urk is.

Een gevoelige klap voor de partij, juist omdat de SGP het de laatste jaren beter en beter doet en steeds  aantrekkelijker wordt voor de rechts-conservatieve kiezer. Niet voor niets staat de SGP landelijk op vier zetels. Dat is bijzonder knap. Het gedoe op Urk is natuurlijk in de eerste plaats iets lokaals, maar het zou mij niets verbazen als er hier en daar een lichte twijfel ontstaat over een SGP-stem bij de volgende verkiezingen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. Frits B

  SGP-politici zijn ook maar gewoon politici. Is de kernvraag niet eerder dat er geheime informatie over een school bestond? Waarom eigenlijk geheim?

  1. Hans_VS

   Precies!… De school is door de overheid betaalt… Daar moeten helemaal geen geheimen zijn!…

 2. halo1

  Mooie foto.. maar laat men het daar op Urk lekker zelf uitzoeken..eigenlijk moeten we helemaal van die partijen af.. achterhaald…en in-effectief en tegenstellingen bevorderend…laat de mensen gemeente-managers kiezen..en een rechtreekse premier..meeste stemmen wordt het..

 3. Wachteres

  Het doet me goed om eens iets van Urk te horen. Ik heb zo’n dertig jaar in de NOP gewoond en Urk hoorde daarbij. Ik heb veel Urker leerlingen op de middelbare school gehad. Ik zou er een boek over kunnen schrijven.

  Eén ding is er zeker goed aan Urk: Je kunt er heerlijk vis eten.

  We hadden er kennissen en die belden soms tegen vrijdagavond of we vis kwamen eten.

 4. Cresto

  SGPers vinden dat je de overheid moet gehoorzamen. Altijd en in alle omstndigheden ! Dat had tot gevolg dat SGPleider en Tweede Kamerlid Kersten in WO2 opriep om Hitler te gehoorzamen. Hoe verknipt kun je met je principes omgaan. Kersten werd na 1945 overigens afgezet als partijleider afgezet. Dat dan weer wel.

  1. Hans_VS

   De Duitse overheid was natuurlijk niet legaal en de instructies waren ook niet legaal dus Kersten was zeker fout…

   Maar de overheid gehoorzamen (mits die overheid en instructie legaal zijn) is nog niet zo’n gek idee…

 5. Luctor et emergo

  Ik zie het toch vooral een lokale kwestie. Het is wel een gevoelige klap voor de partij en slecht visitekaartje voor een christelijke partij, maar landelijk zal het toch niet veel uitmaken.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.