‘Utopia wordt gemanipuleerd’

Goh van de dag.

Ik was alweer vergeten dat het realityprogramma van SBS6 Utopia nog wordt uitgezonden, maar kennelijk is dat wel zo. Zwerver Rienk, die zich acht maanden lang heeft laten opsluiten op het terrein van Utopia, zegt in een interview in het Nederlands Dagblad dat het hele programma wordt gemanipuleerd voor betere kijkcijfers.

De programmaleiding doet dat door bepaalde dingen van de deelnemers te ‘vragen’:

“Soms adviseren ze: je moet dat of dat even zeggen, want dat past beter bij de verhaallijn. Ze sturen af en toe op ruzie aan. Je moet geen ruzies ontketenen. Je moet het gewoon laten gaan. Mensen maken toch wel ruzies, dus maak daar gewoon tv van.”

Rienk zegt zelf nooit mee te hebben gedaan aan de manipulatie: “Dat hebben ze een paar keer geprobeerd, maar dat werkt bij mij heel erg averechts. Als je mij probeert te manipuleren, gaan de hakken in het zand.” Ja, ja. Waarom geloof ik dat niet? Als je aan de ene kant beweert dat het programma steevast wordt gemanipuleerd, maar tegelijkertijd volhoudt er zelf niet aan mee te hebben gedaan, dan klopt er iets niet.

Hoe dan ook: het verbaast me niet dat het productiehuis Talpa, dat verantwoordelijk is voor de productie van Utopia, de boel manipuleert. Dat is ook heel logisch. Zoals Rienk zelf – gelukkig – ook inziet: “Het hoort erbij, ze moeten tv maken. Je moet de dingen alleen niet ontkennen. Als het zo is, zeg het dan.” SBS6 blijft volhouden dat alles 100 procent echt is, maar dat is de grootste nonsens die er bestaat.

De meeste tv-programma’s, zeker reality shows, worden op de een of andere manier gemanipuleerd. Een productiehuis als Talpa gaat echt niet afwachten tot er iets gebeurt in Utopia. Ze zorgen er gewoon voor dat er iets gebeurt, het liefst iets dat zo spectaculair is dat het kijkcijfers, en dus geld, oplevert. Daar is helemaal niks mis mee, als de gemiddelde tv-kijker maar niet gelooft dat alles wat op tv wordt uitgezonden 100 procent authentiek en niet op een of andere manier gemanipuleerd is.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

1 reactie

  1. onnejk

    Gelukkig kun je alles wat Rienk zegt serieus nemen; vooral nadat SBS heeft geweigerd hem terug te plekken in Utopia. Zelden iemand ( of een deel van hem) gezien die zo normatief & star is. En nu ligt de verantwoordelijkheid voor zijn eigen gedrag bij SBS??

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.