Verwende minima niet blij met gratis computers en televisies

De computers en televisies zijn niet goed genoeg.

Ik weet niet wat schokkender is: het feit dat mensen met een laag inkomen niet blij zijn met de gratis tweedehands computers en televisies die krijgen van de gemeente Groningen, of het feit dat de gemeente Groningen gratis tweedehands computers en televisies uitdeelt aan mensen met een laag inkomen.

Citaat via Dagblad van het Noorden:

Ze ontvangen liever nieuwere pc’s en platte tv’s.

De gemeente heeft een onderzoek laten uitvoeren wat de minima – mensen met een minimumloon of lager – vinden van de ‘witgoedregeling’, die op 1 maart van dit jaar is begonnen. Minima kunnen echt vanalles krijgen, niet alleen computers en televisies, maar ook koelkasten en wasmachines.

Als je echt helemaal geen geld hebt om zoiets te kopen, dan zou je blij moeten zijn met alles dat je kan krijgen om het leven wat aangenamer te maken, toch? Niet dus. De minima zijn zwaar ontevreden over het aanbod:

De computers en televisies zijn al snel te oud, vinden de minima. En daardoor loopt de gratis apparatuur te veel achter op de ontwikkelingen. Ze willen liever een snellere computer.

Meerdere cliënten geven ook aan ontevreden te zijn over het gratis aanbod, vooral in kringloopwinkels. “Helaas was het niet mogelijk om een platte televisie te krijgen”, reageerde een van de respondenten die gebruik maakt van de regeling.

Gelukkig zijn ze wél tevreden over de wasmachines en koelkasten. Dat moest er nog bij komen, zeg. Dat een computer niet snel genoeg is, of een televisie niet plat genoeg, zegt alles over hoe verwend we, en in dit geval de minima, zijn geraakt in Nederland. Ja, ik zeg het maar gewoon. Verwend. Alsof een televisie, wat voor soort televisie dan ook, een eerste levensbehoefte is, een onvervreemdbaar grondrecht. Lees verder op pagina twee.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

20 reacties

 1. jofele jood

  Over die platte televisies wil ik mij niet uitlaten maar wat betreft die pc of laptop, minima verkeren veel in een bijstand situatie waarbij verplicht solliciteren een eis is, en dat wordt men geacht te doen per pc/laptop, en als men daar niet mee op het internet kan heb je daar weinig aan.

  Maar natuurlijk kan men dit ook doen in de bibliotheek…

  1. LantR.fant

   Computers van rond het jaar 2000 waren al geschikt voor het internet. Laat het om een computer gaan van 2008. Technisch niet meer de standaard, maar beslist goed genoeg om een sollicitatiebrief mee op het internet te versturen.

 2. V.K.

  -Blijkbaar is het aanbod op tv dan wel weer geen reden om te klagen. 🙂

  -Overigens ga maar eens naar de media-markt en probeer maar eens een ouderwetse tv/computerscherm te scoren. geef je weinig kans.

 3. Matthijs

  En terecht, voor het geld wat al die regelingen kosten, moet je makkelijk een 80″ per Groninger kunnen bekostigen en nog geld over hebben om de wereld honger te stillen!

 4. Kuifje

  Op deze manier worden mensen verwend; net als kleine kinderen die van alles krijgen snel verwend zijn.

  Men moet blij zijn met deze tweede hands artikelen; computers die bij de kringloop winkel staan zijn zeker krachtig genoeg voor internet en dat soort zaken.

  Ik denk dat met dit soort maatregelen de werkethiek van de mensen word ondermijnd.

  Want waarom gaan mensen nog werken als ze toch veel krijgen zonder er iets voor te doen.

  Genoeg mensen hebben liever wat minder geld maar heel de dag vrij + spullen krijgen van de gemeenschap dan 8 uur per 5 dagen in de week te werken voor spullen.

  1. toetssteen

   @Kuifje
   Zo is dat! Een kennis van mij die op haarzelf ging wonen is naar de kringloop winkel gegaan. Ik stond perplex hoe zij voor weinig geld alles aan had kunnen schaffen wat nodig was.
   Mijn vrouw naaide wat leuke gordijnstof tot gordijn en voilá voor 2000 euro plus was krijgertjes was de jongedame klaar.
   Ze verdient in de verzorging niet riant, maar hé, ze heeft het met haar bescheiden middelen prima voor elkaar.
   Kleding? Idem, ze gaat naar een winkel waar je kleding kunt ruilen. Veel mensen dragen een kledingstuk een paar keer en vinden dat ze er zich niet meer in kunnen vertonen, of het past niet meer. Gouden kansen om wat leuks aan te schaffen.

 5. arie_jansz

  Een PC?

  Ik gebruik op de belastingaangifte na, alleen nog een tablet.

  Wacht met smart op de belastingapp. 2015!

 6. janszen

  Ja Frank, jij zorgt er zelf wel voor. Ik denk dat jouw salaris wel een beetje hoger uitvalt en dan ook nog door domme stukjes te schrijven, dan een minimum uitkering. Een alleenstaande ontvangt 50% van het minimumloon, dan ben je echt niet verwend. Ik weet zeker dat jij daar niet mee rondkomt. Wel heb je gelijk dat men een gegeven paard niet in de mond moet kijken.

  1. toetssteen

   @janszen

   U vergeet alle toeslagen te vermelden.

 7. V.K.

  -Oude computers/schermen met het windows XP waardoor je het niet eens kan gebruiken om bijvoorbeeld te telebankieren. brakke kasten welke niet aan de EU-norm voor elektriciteit verbruik voldoen, computerschermen waar je als zwangere vrouw niet meer dan 1 uur per dag achter mag zitten zonder loden vest en een printer welke zich 24 per dag bezig houdt met je woonruimte te bezwangeren met fijnstof.

  -Rotzooi welke je om humanitaire/duurzame redenen al niet meer naar India kunt laten verschepen zonder aan allerlei milieu-eisen te voldoen, om het daar te verscrappen.

  Tja, als Groningers wat weggeven, dan weten ze wel wat, en aan wie ze weggeven.

  http://electronics-electrical.exportersindia.com/products/electronic-scrap/computer-scrap.htm

 8. D. G. Neree

  Eigenlijk zou er schande van gesproken moeten worden.

 9. Yato

  Als we van oudere WIndows XP computers uitgaan, die zijn nog prima te gebruiken ookal zijn ze niet meer van de standaard. Maar tegenwoordig moet alles maar luxe, ookal kan je het niet veroorloven.

  Tevens is het niet verrassend van de gemeente Groningen, ze zeggen niet voor niets “Het Rooie Noorden”

 10. arie_jansz

  Met dat rode noorden is in deze context helemaal niets mis.
  In dit draadje zijn door diverse mensen juist uitstekende argumenten aangedragen.

  Een “oude” pc en een internet-verbinding zijn onmisbaar geworden naar het zoeken van bv. een baan.
  Dat de gemeente of provincie Groningen daarin wil faciliteren, lijkt me juist correct.

  Jammer dat dat aloude VVD-toontje verborgen zit in het verhaal…er zit nl. echt een grens aan de houdbaarheids-datum van een PC en de bijbehorende (beeldschermen)

 11. staleo

  Alle reacties gelezen hebbende kom ik tot de conclusie dat er veel bij zijn uit hert Noorden, en die ook nog eens gebruik maken van de bijstand.
  In iedere grote stad is tegenwoordig wel een kringwinkel waar al deze artikelen te koop zijn, en dat moet meer dan voldoende zijn voor iedereen die het zelf niet kan betalen.
  Misschien kunnen ze iedereen in de bijstand ook de cursus hoe ga ik om met geld laten volgen, en de vervolgcursus hoe krijg ik meer inkomen.
  Er zijn tijden geweest dat iedereen die geen werk had via de werkverschaffing verplicht arbeid moest verrichten.
  Niet alles is beter geworden.

 12. jjvdberg

  Ach….. Toen ik, lang geleden, bijstandsmaatschappelijk werker was bij de sociale dienst te Rotterdam kwam ik vaak op bezoek bij “cliënten” die hadden naast hun kleuren tv een videorecorder staan. Die laatste waren nog maar net op de markt. Thuis had ik een zwart/wit t.v. zonder videorecorder. Ik kon die toen niet betalen.
  Nee! De “cliënten” waren niet kort tevoren in de bijstand. De meesten waren langdurig in de bijstand. Wat wil ik hiermee zeggen? Ach…..
  De meeste mensen willen graag het modernste. Het nieuwste. Het viel toen ook op dat de minima (mensen met een betaalde baan maar laag inkomen) dat meestal niet hadden. Vul zelf maar in wat je uitkomt.

  1. janszen

   jjvdberg
   U had de verkeerde baan. Waarom geen ander werk gezocht, dat is er genoeg, als je maar wilt.

   1. toetssteen

    @Janszen
    Wat een ongelooflijk dom antwoord op iemand die met zijn voeten in het maatschappelijke vlak heeft gestaan.
    Uw kortzichtigheid is veelzeggend en kenmerkende voor de totale blindheid inzake deze materie.
    Vd Berg had niet de verkeerde baan, u kunt niet omgaan met zijn nuchtere constatering.

    1. jjvdberg

     #janszen

     Het was geen verkeerde baan.
     Ik heb nimmer geschreven dat het “overal” zo was. “Vaak” betekent beslist geen “overal en iedereen”.
     U schrijft zoals u het uitkomt.
     Lezen is eigenlijk niet moeilijk. Oordelen zonder kennis van zake is ook niet zo moeilijk zie ik.
     Dat u zomaar aan de hand van een paar zinnen zo snel en “bekwaam” kunt oordelen.
     Hopelijk zult u niet het werk als maatschappelijk werken doen. U kunt mensen zeer snel in de hoek zetten. Dat heb ik nimmer gedaan. De essentie van mijn verhaal was dat men snel ontevreden is en compensatie wilt. Ieder op zijn eigen wijze.

     # toetsteen
     Ja, mensen weten niet altijd wat er in de maatschappij leeft. Men begrijpt het niet. In mijn vroege jeugd dacht ik dat oogkleppen alleen maar bij paarden voortkwam.
     Groet!

 13. H.Vaes

  Ik mis Sjonnie.

  1. Gielah

   Een treffender omschrijving van masochisme schiet me niet zo snel te binnen…!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.