Waarom er niks mis is met gezond wantrouwen

Het wantrouwen is het grootst in Flevoland en Limburg.

Wat doet u als u ’s avonds laat alleen door de grote stad loopt en een steegje in moet waar u van een afstandje al een groepje van vijf hangjongeren ziet wachten op de volgende prooi? Loopt u dan gewoon dat steegje in omdat die jongens misschien niks kwaads in de zin hebben? Of denkt u: laat maar, ik loop liever niet het risico beroofd te worden.

Ik weet het wel. Ik zou het steegje mijden. Gezond wantrouwen noem ik dat. Linkse mensen kunnen er niet tegen als ik zeg dat ik het steegje zou mijden, maar dat komt omdat zij nog niet zijn beroofd (vooral zo doorgaan!) en nog geloven in de goedheid van de mens. De naïeve wereldverbeteraars.

Ik haal het voorbeeld aan omdat ik lees dat de inwoners van Limburg en Flevoland het meest wantrouwig zijn van Nederland. De helft van de inwoners van 15 jaar en ouder zegt dat u en ik niet voorzichtig genoeg kunnen zijn in de omgang met andere mensen.

Daarmee is het vertrouwen in anderen in deze twee provincies een stuk lager dan in de meeste andere provincies. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Ook het vertrouwen in rechters, het leger en de politie is in Limburg lager dan in andere provincies.

In Zeeland, Friesland en Utrecht is het vertrouwen in andere mensen het grootst. Daar geeft ongeveer 64 procent van de inwoners aan dat andere mensen wel te vertrouwen zijn.

Flevolanders en Limburgers zijn wijze mensen. Natuurlijk heeft het geen zin om paranoïde te doen en iederéén altijd te wantrouwen (alsof iedereen kwade bedoelingen heeft), maar nogmaals, er is niks mis met gezond wantrouwen.

Ik ken genoeg verhalen van mensen die een onbekende vijftig euro hebben geleend om er vervolgens nooit meer wat van te horen. Alleen mensen die geloven in de goedheid van de mens doen zoiets.

Mij niet gezien. Leer mij de mens kennen. Ik vertrouw mensen pas als ik ze persoonlijk ken en weet wat hun achtergrond is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. Limburgse Kuifje

  Grappig dat de media nu WEL ONS LIMBURGERS allemaal op een hoop mag gooien! Als we het hebben over moslims dan ineens ben je een racist of zo, maar over limburgers mag je dus dit gewoon zeggen.

  En ja ik ben wantrouwig tegenover alles wat er in die verfoeilijke randstad gebeurt. Die randstad zou niet eens kunnen bestaan zonder ons en zonder de Groningers. Eerst hebben ze in onze mooie provincie de mijnen leeggeroofd en ons berooid achter gelaten met een fooitje. We kregen werkgelegenheid terug in de vorm van DSM en Afcent. Lang niet voldoende natuurlijk want hier is onze werkgelegenheid alleen maar achteruitgegaan na die streek van Den Uyl. En in Groningen rooft men nu al het gas en laat de mensen achter met aardbevingen en diepe ellende.

  Oh ja ze krijgen ook nog een fooitje van die Kamp. En dan kop dicht !

  Begrijp je nu dat er wantrouwen is? En Frank dit heeft niks met een steegje te maken hoor! Daar weet je tenminste wat je te wachten zal staan als je daarin gaat lopen, maar de sluipmoordenaars in de randstad zijn van een hogere klasse, die beroven je en laten je ontredderd achter. Limburg en Belgisch Limburg samen en we eisen HERSTELBETALINGEN. Laat de randstad ons maar eens schadeloos stellen. Een bedrag van zeg 200 miljard kan helpen.

 2. Jasterke

  en die Frank Verhoef vertrouw ik óók niet…

  1. Frank Verhoef

   Nou, nou, nou… 😉

 3. JanvanEechoud

  “Ik ken genoeg verhalen van mensen die een onbekende vijftig euro hebben geleend om er vervolgens nooit meer wat van te horen”.
  Je vergeet een natuurwet, Frank. Die mensen hebben dat al láng terug gekregen…. uit een totaal andere hoek!
  Je moet het echter wel terug verwáchten, maar meestal komt het dan niet inderdaad niet van die persoon.

  1. JanvanEechoud

   nietnietnietniet……

  2. Frank Verhoef

   Dus jij bent elke dag briefjes van 50 euro aan het uitdelen?

 4. joga

  Zoals bekend is de politie vrijwel volledig samengetrokken in de steden van de randstad,terwijl in de provincie er hier en daar nog een diender verdwaasd ronddoolt. Zou daarom het wantrouwen daar niet het grootst zijn?

 5. Seneca

  De familie komt weliswaar niet uit Limburg of Flevoland, maar er is binnen het gezin een gevleugeld gezegde dat luidt: ‘vertrouwen is een schone zaak, maar wantrouwen is meestal raak….’ Ik ben het overigens wel eens met Jan van Eechoud wat hij schrijft over de beroemde natuurwet!

 6. bandini

  Gezien het grote aantal pastoors en andere Roomse Gluipers in die provincie kan ik me het wantrouwen van de gemiddelde Limburger wel voorstellen!

 7. Locke

  Vertrouwen komt te voet en gaat te paard als men veel met mensen omgaat van verschillende rangen en standen dan weet men wel waar Abraham de mosterd haalt. Als men nu nog niet weet waar het grootste dievengilde zit en er ook nog vol vertrouwen zich aan overlevert dan moet men wel wantrouwen en de ergste zijn die, die het goed met je voor hebben. Het begint al s `morgens bij de brievenbus. Dus hou maar op over vertrouwen ik heb er al gezien die geloofde hun eigen leugens en kwamen er nog mee weg ook, daarom zitten wij ook met grote problemen er zijn er die hebben geen mensenkennis en geloven nog in de goedheid van een ander. Get Real !!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.