Waarom goede voornemens best wel belangrijk zijn

Iedereen heeft wel goede voornemens voor het nieuwe jaar. En terecht.

Eerlijk is eerlijk: ik kan me niet herinneren wanneer de laatste keer was dat ik goede voornemens had voor het nieuwe jaar. Ik vond het altijd een beetje onzinnig, omdat ik ergens wel wist dat ik me er toch niet aan zou houden, en omdat je met goede voornemens niet hoeft te wachten tot het jaar voorbij is. Je kunt net zo goed vandaag al beginnen.

Dat is hartstikke waar, maar ik wil dit jaar en volgend jaar af van het cynisme dat het geen enkele zin heeft om goede voornemens te hebben. Waarom? Omdat ik ervan overtuigd ben dat goede voornemens mijn leven beter kunnen maken, zeker als ik ze niet alleen in het begin van het nieuwe jaar heb, maar ook in de rest van het jaar en misschien wel voor de rest van mijn leven. Daar is wel wilskracht voor nodig, veel wilskracht.

Ik zag de poll over goede voornemens op de site van het Katholiek Nieuwsblad en ik dacht: nu is het genoeg. Ik ga weer meedoen met het hebben van goede voornemens – en ik ga mezelf eraan houden ook. Ja, het zal niet gemakkelijk worden, maar wie heeft gezegd dat het leven makkelijk is? Inderdaad, helemaal niemand.

Goede voornemens zijn voornemens die uitgaan van (permanente) gedragsverandering. Iedereen heeft wel zijn slechte kanten. Ik ook. Ik sport bijvoorbeeld niet genoeg (één keer per week basketbal). Ik mag wel wat meer bewegen, want dan krijg ik een betere conditie, zit ik beter in mijn vel en voel ik me uiteindelijk gelukkiger. Daar draait het uiteindelijk allemaal om bij goede voornemens. Geluk.

Zo heb ik wel meer goede voornemens. Gezonder eten bijvoorbeeld. Minder snoepen. Nog meer werk maken van mijn beroep als freelance-blogger en -journalist. Ik wil bijvoorbeeld vaker naar het Binnenhof toe om daar verslag te doen van wat er gebeurt in de plenaire zaal, de commissiezaaltjes en de wandelgangen. Et cetera. Dat zijn zomaar een paar van mijn goede voornemens.

Ik ben vooral benieuwd of de DDS-lezer ook goede voornemens heeft, en welke dan precies. Ik verwacht van wel. Dan is mijn vervolgvraag aan u allemaal: verwacht u dan ook dat u zich aan die goede voornemens weet te houden, of weet u stiekem nu al dat het een verloren zaak is? Ik ben razend benieuwd. Laat van u horen in de commentsectie hieronder.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

2 reacties

  1. Staphylocoque

    Goede voornemens vind ik onzin en bovenstaand artikel heeft mijn mening niet doen veranderen.

    1. Frank Verhoef

      Jammerrr.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.