Goedbetaalde ambtenaren: wij haten ons werk

Ze hebben een baan, ze verdienen goed en het beeld is dat ze er niks voor hoeven te doen. En toch klagen ze steen en been.

Tjongejongejonge:

Nederlandse ambtenaren zijn negatiever over hun werk dan andere medewerkers in de publieke sector. Ze zijn vooral ontevreden over hun werkgever, bekwaamheid en betrokkenheid.

Ambtenaren die bij gemeenten en het rijk werken zijn het meest ontevreden van alle ambtenaren in Nederland, blijkt uit onderzoek van ambtenarenblad Binnenlands Bestuur. Ze gaan met tegenzin naar hun werk wegens een gebrek aan bevlogenheid, omdat ze niet trots zijn op hun werk en omdat ze steeds minder snel geïnspireerd raken door hun functie en werkomgeving.

Rijksambtenaren zijn verreweg het meest ontevreden onder alle ambtenaren. Ze volgen de ontwikkelingen in hun vakgebied minder goed en doen ook minder hun best op hun werk dan andere medewerkers in de publieke sector.

Het is me allemaal wat. Wat zijn onze (PvdA-)ambtenaren toch zielig. Ik zou bijna medelijden met ze krijgen. Terwijl honderdduizenden Nederlanders niet eens een baan kunnen vinden, klagen ambtenaren dat hun werk niet leuk genoeg is. Terwijl ze binnenkort nog een loonsverhoging krijgen ook. Dan heb je er echt helemaal niets van begrepen.

Nee, dan medewerkers in het basisonderwijs: daar vind je volgens het onderzoek de meest tevreden medewerkers in de hele publieke sector. Het kan dus wel. Wees gewoon blij met je baan, werk hard en doe je best. Klaag toch niet zo. En als je een baan als ambtenaar niet leuk vindt, dan ga je maar op zoek naar een andere baan. Heel makkelijk zal dat niet zijn in deze tijden, maar ambtenaren hebben tenminste de luxe om vanuit de huidige baan iets nieuws te gaan zoeken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. Matthijs

  In de Sovjet Unie had ook iedereen werk, maar niemand vond het leuk.
  Zou daar een overeenkomst liggen?

 2. aquarius

  Ze kunnen hun werk niet haten want ze werken niet !
  Ze zijn er slechts .

 3. lic

  Niemand wordt echt vrolijk van het doen van nutteloos werk.

  1. Twan 21

   @lic
   ik denk dat dat de kern van de zaak is.

   Daarbij vermoed ik dat de leidinggevenden voornamelijk bezig zijn met het handhaven van de status quo. Voor werknemers met innovatieve ideeën moet dat erg frustrerend zijn.

 4. ikwoudatiedereennadacht

  Beste Frank,
  De kritiek zou zich uitsluitend of vooral moeten richten op al die (dik)betaalde “foute” (kantoor- en vergader)ambtenaren die onze economie en ons welzijn een groot plezier zouden doen door ontslag te nemen. Zelfs heel lang betaald verlof zou al een goede zaak zijn. Maar laten we niet vergeten dat er ook heel veel “goede” ambtenaren zijn die veel minder verdienen en veel harder werken, en die we wel degelijk zouden missen als ze zouden stoppen. Denk maar aan de reeds genoemde leraren, en aan de ambtenaren die hard werken bij de vuilnisdienst, in de wegenbouw en waterbouw, denk maar aan militairen en echte politieagenten die hun leven op het spel zetten voor onze veiligheid, en bedenk zelf maar andere voorbeelden van “goede” ambtenaren.
  Tenslotte: als er een onderzoek naar zou komen (in aanvulling op al die flutonderzoeken op kosten van de belastingbetalers) verwacht ik dat de “foute” ambtenaren vooral fan zijn van pvda,gl,d66 en CDA, terwijl de “goede” ambtenaren overwegend pvv-fans zijn.

  1. Matthijs

   Goede ambtenaren bestaan niet.
   Immers worden ze betaald met geld dat met dwang wordt afgenomen.
   Dat ze er daarna hard voor werken en een nuttige dienst voor de maatschappij afleveren, veranderd niets aan het eerste feit.
   Eén keer fout en twee keer goed, maakt die eerste fout nog niet goed.

 5. ikwoudatiedereennadacht

  sorry, iets weggevallen: in de laatste regel moet “pvv-fans” nog worden aangevuld met SP en pvda-ers van de oude stempel.

 6. Zander

  Ik ben ook een ambtenaar maar goed betaald word ik niet. Verder heb ik een topbaan!!!!

  Ik ben een zoals ikwoudatiedereennadacht noemt hardwerkende ambtenaar!! Geen fan van de PVV, doe mij maar VNL!!

 7. econoom

  Het niveau van DDS neemt de afgelopen weken behoorlijk af. Zit de kwaliteit nu bij Jalta? Dit soort goedkope onderbuik verhalen trof je vroeger alleen aan bij WUZ van de Telegraaf. Ik raad alle overheidshaters en Ayn Rand fans aan een enkele reis naar Somalië te nemen. Dat is een land zonder functionerende overheid, en moet dus voor deze lieden dus bijna een paradijs zijn.

 8. Bes Tolen

  ikwoudatiedereennadacht. Goed verwoord. Het is met de ambtenarij beslist bergafwaarts gegaan vanaf begin tachtiger jaren en dat is heel zeker de schuld van de politiek en ook op veel plekken de hoogste leiding bij de ambtenaren, die immers vaak op basis van hun politieke of serviele ideeën zijn aangesteld. De politiek heeft er een potje van gemaakt door voorrang te geven aan allerlei dwangideeën. Hiertoe behoren ook zogeheten bezuinigingen, die een groot averrechts effect hadden en hebben. Veel groepen juist primair onmisbare ambtenaren en vooral rijksambtenaren zijn het zwaarst gedupeerd. Het onderwijs en juist de basisschoolleraren zijn trouwens het meest ontzien (dat is omdat de huidige politiek wil indoctrineren en dit soort mensen, basisschoolleraren, in de regel naïef is en daarmee politiek correct en erg vatbaar voor overdracht van opgelegde opvattingen aan de leerlingen. Dat weet de politiek en daarom! (Dat Engellbart dat waarschijnlijk niet beseft, zal door weinig ervaring met de materie komen.) en zo ook de politie waarvan er veel meer rond lopen dan vroeger. Dat geldt ook voor allerlei buiten de ambtenarij maar wel uit de algemene middelen van de rijksoverheid betaald. Het mag geen verwondering maar wel verontrusting wekken dat alles wat met immigratie te maken heeft er goed vanaf komt. De verhoudingen waaronder beloning zijn volledig scheef getrokken. Het landsbelang en persoonlijke belangen zijn zwaar geschaad. Er valt onnoemelijk veel over te verhalen maar juist omdat het zo vreselijk veel is, zie ik daarvan af.

 9. Bes Tolen

  Sorry. Ik schrijf Engelbart maar ik bedoel Frank Verhoef.

 10. David

  In 1993 verruilde ik na 25 jaar mijn werkgever in de computerindustrie voor de overheid.
  Opvallendste verschil achteraf is, dat in het bedrijfsleven een werknemer weet wat hij/zij waard is. In het onderwijs bleek dat resultaten niemand iets interesseerde: of een klas nu gemiddeld 5,6 of 8 voor je vak stond deed er nooit toe. Wel belangrijk was het aantal kopieën dat je uitdraaide.
  Ook was de collegialiteit in het bedrijfsleven beduidend hoger dan tussen ambtenaren.
  In menige leraren kamer begroette men elkaar met : “ha Karel, hoe lang moet jij nog?”
  Het CBS had ook zo’n cultuurtje: op de kamerdeuren waren affiches geplakt met teksten als : “Oh God jongen, werk je hier…en je kon zo goed leren…..” Of : “bij dit bedrijf werken is als in je broek piesen met een donker pak aan, het geeft je een warm gevoel, maar niemand merkt er iets van…”

 11. David

  Ik werkte ook een paar jaar voor het ROC van Amsterdam, de meest bureaucratische moloch, Moskou aan de Amstel.
  Daar werden we door het management bestookt met evaluatieformulieren. Mijn collega’s drukten mij op het hart, die papieren altijd zo positief mogelijk in te vullen. Immers, bij kritiek stond het docentencorps verplichte deelname aan verbetertrajecten te wachten. Dat was eens maar nooit meer!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.