Antirookbeleid: straks smerige foto’s op pakjes sigaretten

Roken wordt steeds minder leuk gemaakt.

Of het effectief is, is nog maar de vraag, maar het kabinet gaat steviger inzetten op het antirookbeleid door smerige foto’s op sigarettenpakjes te zetten. De bedoeling is dat binnen een jaar pakjes sigaretten en shag voor minstens 65 procent bestaan uit de bekende waarschuwingsteksten (‘roken is dodelijk’) én smerige foto’s, bijvoorbeeld foto’s van de longen van iemand die zijn hele leven heeft gerookt. Reken maar dat dat geen prettige plaatjes oplevert.

Daarnaast wil staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dat elektronische sigaretten voortaan alleen nog maar mogen worden gekocht door volwassenen. Aanstaande vrijdag bepaalt het kabinet tijdens de ministerraad hoe de aanscherping van de Tabakswet er precies uit komt te zien. Het kabinet doet het eigenlijk allemaal op aanraden van Brussel:

Volgens de Europese richtlijn moet de verpakking van sigaretten, shag en waterpijptabak onaantrekkelijk worden. De waarschuwingsteksten die sinds 2002 in Nederland op pakjes rookwaar staan, moeten worden vervangen door foto’s en tekst. Voor de foto’s stelt de Europese Unie een databank op waaruit de lidstaten een selectie aan tabaksproducenten kunnen opleggen om te gebruiken.

Nederland 100 procent rookvrij maken gaat nooit lukken. Er zullen altijd verstokte rokers zijn. En hoe oneens ik het ook ben met het idee van dictaten uit Brussel, ik vind het wél verstandig om de consument veel meer te wijzen op de gevaren van roken. Roken is dodelijk en veroorzaakt kanker, niet alleen bij de roker zelf, maar ook bij meerokers. Dat valt niet te ontkennen.

En wie mag de torenhoge zorgkosten ophoesten (pun intended) voor mensen die hun hele leven hebben gerookt? Inderdaad, de belastingbetaler. Als rokers helemaal zélf zouden betalen voor de gevolgen van een levenlang roken, dan mogen rokers zich wat mij betreft doodroken. Boeien. Maar zolang ik de portemonnee moet trekken omdat anderen zo overduidelijk onverantwoordelijk met hun lichaam omgaan – ja, ik vind dat dat óók geldt voor mensen die lijden met obesitas – wil ik dat er alles aan wordt gedaan om het aantal rokers terug te dringen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. LantR.fant

  En weet je wat er gebeurt, Frank, als je niet (mee)rookt?
  Dan wordt je oud. Daardoor worden pensioenen en AOW onbetaalbaar. Dan wordt je krakkemikkig, wat de kosten voor de zorg laat exploderen. Als je pech hebt, dan blijft het printplaatje tussen je oren goed functioneren, maar kan je lichaam niet meer, zodat je in een kamertje in een bejaardenhuis gevangen zit. Jaren.
  Als je geluk hebt, gaat dat printplaatje kapot, maar blijft je lichaam ok.
  Mijn dochter liep daar voor haar HBO stage. Mensonterend.

  Ik wil niet zeggen dat je je maar moet kapot roken, maar voor de zorguitgaven is dat wel stukken goedkoper. En op je 94e na een gezond actief leven in je slaap sterven is ook maar weinigen gegeven.

  Overigens rook ik 5 goede sigaren in de week. In de zomer iets meer, in de winter vaak niet.

 2. LantR.fant

  En wat ik nog wilden melden.
  Ik koop straks een mooie doos voor mijn sigaren en dan gooi ik het doosje met die grappige fotootjes weg. Dat gaan sigarettenrokers ook doen en dan is het hele effect van die waarschuwingen compleet weg.

 3. Ingwaz

  Roken, obesitas… wat dacht je van anorexia? Of al die niet vlees vreters die zichzelf de broodnodige bouwstoffen ontzeggen. Wat de denken van die mafkezen die zomaar overdag stoppen met eten en drinken, en dan in het maanlicht zich vol lopen te proppen. Om na een maand dit tafereel te hebben volgehouden zich vol laten lopen met suiker…

  Om nog maar te zwijgen over al die jojo’s in de auto, met hun fijnstof… Of of of joggers en fietsers, die voor hun “ontspanning” hun hartslag naar grote hoogten laten stijgen. Zijn de nadelen daarvan wel bekend?

  Nee rokers… dat is het probleem, die betalen slechts een luttel bedrag aan accijnzen over ieder pakje smokers die ze kopen. De schoften… weer ze uit de kroegen. Exile NU!!!!

 4. Avander

  Al die rokers betalen overigens via de accijns en BTW zeer forse bedragen aan de overheid. Om dan de verhoudingsgewijs kleine groep die long- of andere kanker krijgt te laten stikken is een brug te ver.
  Wat doen we met leverziekten bij alcohol gebruik, stoflongen van mensen die bij fabrieken, kolencentrales of snelwegen wonen/werken? Wat gebeurt er met obesitas patiënten die elke week ( dag? )even bij een burgertent langsgaan? Limonadedrinkers en fruiteters die rotte tanden krijgen. Verzin er nog maar een paar groepen bij.
  George Orwell 1984.

 5. Evora

  Zoals in landen waar dit al is uitgevoerd is gebleken, staat de tabaksindustrie te popelen om mooie omdoosjes te maken om het gore sigarettenpakje in te doen. Want aangetaste organen op de salontafel is niet fijn.

 6. arie_jansz

  ik ben nu een half jaar geleden gestopt met roken, ruim 30 jaar x +/- 30 sigaretten per dag.

  Neem van mij aan dat een echte roker alles rookt en dat een plaatje niets uitmaakt.

  In Rusland en Indonesië pafte ik net zo makkelijk de goedkope “kankerstokken” weg, zolang ik mijn Nicotine maar binnenkreeg.

  Voorlopig zijn de inkomsten nog veel te belangrijk..

 7. V.K.

  -Eerst op sigarettepajpkjes

  -Eemaal gewend op:

  -Vliegtickets
  -kern energie
  -vet
  -suiker
  -plofkippen
  -autorijjden voor je pliezier

  Etc, een lange lijst waar ik me straks schuldig aan moet voelen.

 8. Mike V.

  “En wie mag de torenhoge zorgkosten ophoesten (pun intended) voor mensen die hun hele leven hebben gerookt? ¨.
  Hoeveel belastingen en accijnzen zijn betaald door de roker in de decennia voorafgaand aan zijn ziekte, die, zo heb ik in mijn omgeving al vaak gezien, vaak van korte duur is. Ik denk dat de overheid roken zou moeten stimuleren. Het levert veel meer op dan het kost. Denk ook eens aan de AOW en pensioenen, waarvan er ook veel minder hoeft te worden uitgekeerd. Win Win Win.

 9. J. C. Th. Kohler

  “…smerige foto’s op sigarettenpakjes …”

  Foto’s van Pechtold? Samsom? Rutte?

  j.c.th.kohler@online.nl

  1. AJGRaalte

   LOL

 10. Henk.B

  Als er dan antibeleid moet worden toegepast dan kan je beter beginnen met antiregeringsbeleid antiEUbeleid
  daarmee heeft iedereen voordeel .

 11. Daniel

  Rookt Geert Wilders eigenlijk, weet iemand dat en wat is het standpunt van de PVV inzake het rookbeleid?
  Is de PVV van mening dat roken een onderdeel is van de vrijheid van meningsuiting (ik denk wat ik wil en rook als ik dat wil).
  Is het anti-rookbeleid sinds er hier steeds meer moslims wonen aangescherpt door de regering(en)?
  En is daar een verband tussen?
  Dan ga ik nu weer over tot de orde van de dag een neem een kop koffie en steek een peuk op.

  1. Maaike

   Ja Daniel, Wilders rookt, maar eigenlijk moet dat niet van invloed zijn op het anti-rookbeleid. Ik dacht dat de minister die begon met het weren van rokers uit de horeca, Ab Klink, ook rookt. Maar goed, of Wilders dat onderscheid kan maken, dat weet ik niet.

 12. Maaike

  Twee jaar geleden ben ik gestopt met roken, en mensen wat is het fijn om vooral niet meer afhankelijk te zijn. Ik denk dat het anti-rookbeleid wel degelijk effect heeft, vooral dat je bijna nergens meer mag roken. In ieder geval, ik ging nadenken of ik wel steeds in de kou wilde staan voor een peuk. Ik weet niet of enge afbeeldingen helpen, aan de waarschuwingen die er nu op staan, raak je ook wel gewend.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.