De drie wijzen en de postmoderne jihad

Wat krijg je als drie linkse columnisten hun licht laten schijnen op de jihadistische aanslag Charlie Hebdo? Je krijgt een mengelmoes van ontkenningen, nuanceringen, bizarre samenvoegingen en valse alternatieven.

Hoewel het drie verschillende reacties zijn, lijken ze ontsproten aan dezelfde verrotte wortels. Ze geven ons een inzicht in de linkse psyche en de destructieve invloed die het postmodernisme en dan vooral het moreel relativisme heeft op onze intellectuelen.

Rob Wijnberg trapt deze trilogie af met een de facto besmeur-artikel gericht aan Annabel Nanninga in het bijzonder en aan critici van de islam in het algemeen. Islamcritici zouden het probleem groter maken dan het is, en gezien terrorisme angst wil veroorzaken moeten we vooral niet bang zijn, stelt Wijnberg.

“Maar hoezeer Wilders, Le Pen of Nanninga het gevaar van islamitisch fundamentalisme tot karikaturale proporties probeert op te blazen, feit blijft dat de aanslag op Charlie Hebdo precies het omgekeerde laat zien: hoe krachteloos terreur en hoe weerbaar democratie eigenlijk  zijn.”

Vooral de woorden “feit blijft” zijn enorm intrigerend. Terwijl de hele wereld getuige was van een slachting zag Wijnberg een  provocatie en een weerbare democratie.

Dan belanden we bij de climax van Wijnbergs analyse. Een reeks van valse alternatieven die de bedoeling hebben de lezer af te schrikken en in het kamp van Wijnberg te krijgen. Wijnberg schetst een onvermijdelijk doembeeld, de aanslag zien als  een oorlogsverklaring staat gelijk aan:

1. Ons land hermetisch afsluiten.
2. Opofferen van fundamentele burgerrechten in ruil voor schijnveiligheid.
3. Het aangaan van peperdure oorlogen.

Wijnberg die beweert van nuance te houden is juist zelf extreem dogmatisch bezig, en hij presenteert een vals alternatief voor angst negeren. Wijnberg is angst aan het zaaien voor het hebben van angst, maar angst voor mannen met kalasjnikovs is geheel terecht en geheel  rationeel. Wil je als individu overleven, dan is een gezonde angst voor concrete dreigingen noodzakelijk en een gebrek hieraan suicidaal. Wijnberg offert realiteit op aan het altaar van politieke correctheid in de illusie dat hiermee “de goede vrede” wordt bewaard.

Lees verder op pagina twee.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

40 reacties

 1. luis_indepels

  Zolang we onze beschaving niet verdedigen zal de vijand denken dat het niet het verdedigen waard is. Wat niet verdedigd wordt gaat verloren.

 2. Kuifje

  “Om aanslagen te verklaren, is een blik op het leven van de Profeet voldoende. Hij rechtvaardigde de politieke moord voor het heil van de islam. En mensen bang maken, terreur uitoefenen, werd voorgeschreven als een nobele methode om paniek te zaaien onder de vijanden van het geloof.”

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1542152/2006/08/18/De-gematigde-islam-bestaat-niet.dhtml

 3. jonasdehaai

  Yernaz lijkt mij een uitstekend persoon om de Nederlandse PEGIDA-afdeling op te richten. De islam is immers de grootste bedreiging van het kapitalisme. Tevens lijkt hij mij een wijs man, die voor een breed publiek kan zorgen en weet waar hij het over heeft. Ik hoop dat hij dit bericht leest. Lijkt mij tijd om in Nederland ook te beginnen!

  1. Theo345

   Natuurlijk leest hij dit, Jonas. Maar een pegida-afdeling oprichten is een hele klus waar je niet makkelijk aan begint. En ik zou, als ik Yernaz was, er ook niet aan beginnen, ook al wordt dat in commentaren aanbevolen.
   Laat hij maar analyses schrijven, dan ben ik geheel tevreden.

 4. Jacobus

  Wat een uitzonderlijk warrig betoog. is dit een nieuwe intellectuele aanwinst van DDS?

  1. W.H.J. Reiss

   @Jacobus
   Preken doe je in de moskeet !!!

  2. Liefhebber

   Een warrig betoog. Zou u, als onderkenner van datgene wat intellectueel is, dit nader kunnen duiden. Of is het slechts uw intentie een inhoudelijke discussie te saboteren met uw voortdurende beledigingen?

   1. cmsuijkerbuijk

    @Liefhebber
    21 januari 2015 at 21:11
    “Een warrig betoog. Zou u, als onderkenner van datgene wat intellectueel is, dit nader kunnen duiden. Of is het slechts uw intentie een inhoudelijke discussie te saboteren met uw voortdurende beledigingen?”
    Alle réchtse betogen zijn voor Kobus warrig, want die snapt hij met zijn linkse hersencel niet. Daar moet hij namelijk bij nadenken en dat gaat bij Linkschmenschen niet zo goed af. Ze leggen dan de schuld bij de schrijver/betoger, maar in feite is het gewoon hun eigen linksheid, die intellectuele beperkingen oplegt. Vandaar dat zij het warrig vinden en totaal niet snappen wat er bedoeld wordt!

  3. GerardMarinus

   @Japik

   Hij publiceerde hier al ruim voordat jij dit forum kwam verrijken met je uitzonderlijke bijdragen 🙁

   1. Jacobus

    Wie is Japik?

    1. W.H.J. Reiss

     @Jacobus
     Een randdebiel !!!

     1. -Harry

      Valt het je niet op Reiss , dat Jacokut op dezelfde manier “discussieert” als een moslim ?
      Eerst poneert ie een “stelling” daarna zwakt ie dat weer af en probeert er met valse argumenten weer onderuit te wurmen .

      Zou die islam zó besmettelijk zijn ?
      Erger dan Ebola ?
      Terwijl dat laatste het voordeel heeft dat het zichzelf verwoest .
      Die eerste categorie moet je daarbij helpen .

   2. Jacobus

    De inhoudelijke argumenten van Harry zetten me altijd weer aan het denken.

    1. Maaike

     Nee, dan Harrie, die heeft van die intellectuele bijdragen.

     1. Henk.B

      Een stukje van andre .
      Jaaaa hooor daar is ze weer jufvrouw de mier .

  4. aquarius

   ja dat jij het niet begrijpt is logisch . Geeft niet hoor we leggen het je nog wel een keer uit .

   1. Jacobus

    Ik wacht de uitleg met belangstelling af.

   2. Maaike

    En ook aquarius is echt een intellectuele aanwinst.

  5. Pieter G

   @Jacobus.
   (heeft niets met islam te maken)
   IK zou me als ik u was me eerder druk maken over alle pvda kiezers die naar de PVV overgaan.

   Uw PVDA …..en toekomstige minipartij wordt- zoals het er nu voorstaat- opgegeten door de PVV.
   De PVDA kan wel een intellectuele boost gebruiken waar u beslist voor in aanmerking komt om dat te bewerkstelligen.
   Gewoon helpen om het verhaal beter te vertellen zoals u hier regelmatig doet.

  6. Maaike

   Ach Jacobus, ken je de uitdrukking ‘ieder land krijgt de president die het verdiend’. Dat is hier zeker van toepassing.

   1. Baksteen

    met “t” ken ik hem wel.

  7. Beukman

   Oh, je bent nieuw hier?
   Het probleem met Yernaz’ schrijfsels is dat ze zo richtingloos zijn en zo vol met onduidelijke aannames zitten, dat het vrijwel ondoenlijk is om er de tanden in te zetten. Neem deze passage:

   “En waar twee irrationele filosofiën [sic] strijden zal de meest consequente winnen. Daarom is de islamitische terreur zo gevaarlijk, het is een consistente filosofie en politieke ideologie die ons bedreigt. Het Westen is filosofisch van de kaart”

   Wat moet je ermee?
   Een deel van het probleem is dat deze auteur een fixatie heeft op de term “links”, zonder dat hij in staat is om het te definiëren. Als het begrippenkader zwabbert, wat valt er dan nog inhoudelijk voor zinnigs over zijn argumentatie te zeggen?

  8. Taljaard

   Gewoon te moeilijk voor u.
   Yermaz schrijft hier op academisch niveau en het is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd om dit te kunnen volgen en te begrijpen.
   Misschien had u vroeger op school een beetje beter moeten opletten en echte boeken lezen in plaats van te kletsen over jazz en rock & roll en hitweek lezen.
   En wanneer u daarna uw hersens, onder uw vieze lange haar, niet had verblowd zou er wellicht nog hoop voor u zijn geweest.
   Maar voor mensen als u, die het al intellectuele topprestatie achten om een boekje van Rene Stoute of Hans Plomp door te ploegen, is het natuurlijk ondoenlijk om een nogal descriptief en abstract betoog als hierboven te kunnen vatten.

 5. Joop Klepzijkert

  Soera 9:33 Hij is het Die Zijn Boodschapper [Mohammed] heeft gezonden met de leiding en de ware godsdienst, om deze te doen zegevieren over alle godsdiensten, ook al hebben de veelgodenaanbidders [ Moesjhrikoen: dat wil zeggen polytheïsten, ongelovigen, afgodsdienaars, zij die niet in de eenheid van Allah geloven]er een afkeer van. (Siregar, de aantekeningen tussen teksthaken zijn van ons)

  Dit vers wordt woord voor woord twee keer herhaald, in soera’s 61:9 en 48:28

 6. reageerbuis

  De islam heeft ons de oorlog verklaard en de EU-bonzen willen nu iedere kritiek op de aanvaller verbieden.

 7. carthago

  Perfecte analyse van de linkse gotspe,Yernaz !
  Dit soort intellectuele gedrochten zijn op zijn minst net zo bedreigend en gevaarlijk als het gehele islamitisch extremisme,omdat ze inderdaad in feite legitimiteit van moord en doodslag beredeneren.

 8. Jantje

  Moslims zijn alleen maar moslims omdat hun voorvaderen de keuze kregen: Kop eraf of moslim.
  Het is verder een satanisch geloof met het hulpje van satan aan het hoofd.

 9. toetssteen

  Ik weet niet wie de samensteller is van deze column, maar dit moet echt veel beter kunnen.
  Mijn redelijk geoefend oog kan lezen wat Ramautarsing bedoelt, maar als hij dit zelf heeft geschreven als artikel……, dan vrees ik het ergste.

  1. Jacobus

   Ja, een zodanig warrig geschreven betoog dat we moeten vrezen dat de inhoud ook beter kan worden genegeerd.

   1. Pimsch

    Kennelijk ben je al een intellectueel als je het verplichte vak Nederlands op het VWO hebt genoten.
    Daarnaast is intellectueel niet synoniem voor wijs.
    Wat kan het leven toch moeilijk zijn, Janszen.

 10. Pimsch

  Kwestie van begrijpend lezen en samenvatten. Dit zijn de drie misvattingen van de drie dwazen:
  1) Links = vrede door wegkijken. Angst en afschuw ridiculiseren tot een karikatuur.
  2) Socialisme voorkomt aanslagen behalve als het natiestaten zijn.
  3) Ontken je identiteit, verlies je ruggengraat en waai mee met de wind

  Waar blijven talkshows met drie wijzen? Kan DDS of Jalta zendtijd kopen?

  1. toetssteen

   @Pimsch
   En een ieder die wat ander denkt is guur rechts…
   Ben niet helemaal Ayn Rand, maar de drie punten die u noemt…

   Kortom Pimsch, u en ik kunnen dit artikel duiden, maar voor menigeen zal dit een gemist schot voor open doel blijven.

   1. janszen

    Ach, jullie twee roepen je zelf uit tot de intellectuelen hier? Schrijf dan zelf eens duidelijk stuk.

    1. Pimsch

     Kennelijk ben je al een intellectueel als je het verplichte vak Nederlands op het VWO hebt genoten.
     Daarnaast is intellectueel niet synoniem voor wijs.
     Wat kan het leven toch moeilijk zijn, Janszen.

 11. janszen

  “The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants”

  – Thomas Jefferson

 12. Wachteres

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/01/kloosried_pechtold_nrc.html

  Een DODELIJK stuk over Pechtold. Zijn leeghoofdigheid op sublieme wijze gefileerd. In heel veel woorden zegt hij helemaal NIETS.

  God-sta-ons-bij, als we hem als premier krijgen. Zonder blikken of blozen zullen we aan het Midden-Oosten worden verkocht.

  Want we zijn allemaal gelijk toch? En we willen allemaal het goede, toch?

  Inderdaad, een land krijgt de premier die het verdient.

  Arm Nederland, als deze man premier wordt.

  Schitterend: “En Wilders wordt al ruim tien jaar persoonsbeveiligd tegen een Groene Olifant in de Kamer”.

  O warempel, Pechdrol ziet toch wel iets!

 13. poltxt

  Waar Wijnberg een elegante redeneertrant heeft, helder argumenteert en toewerkt naar een duidelijk punt (namelijk: boze islamofoobjes moeten niet in de val trappen die radicale moslims voor ze zetten) zwalkt Yernaz echt alle kanten op. In de eerste alinea diskwalificeert hij zichzelf al met een rare generalisatie over ‘links’. Daarna wordt het niet veel beter. Yernaz’ probleem is dat hij erg slecht schrijft en dat dit waarschijnlijk komt omdat hij ook niet zo goed kan nadenken. Hij is de typische polemische onbenul die grote woorden verwart met stevige argumenten. Het is hem vergeven. Yernaz is nog jong. Over een tijdje zal hij wel inzien dat hij er met z’n rare gedachtekronkels helemaal naast zat.

 14. Nico

  Voor een universitair student is dit stuk bedroevend slecht geschreven. De samenvatting van Pimsch zou moeten volstaan.

  Verder heb ik het idee dat Yermaz alles waar hij het oneens mee is automatisch als “links” kwalificeert. Dit merk ook ook bij zijn facebookpagina “linkse indoctrinatie op mijn universiteit”

 15. robocop

  Weet je Yemaz, je zou je licht eens moeten laten schijnen in ‘barretje Bukowski’:

  http://www.ravage-webzine.nl/2015/01/22/barretje-bukowski-botsende-beschavingen/

 16. Antivenin

  Aan de ene kant hebben we het streven om de lieve vrede maar te bewaren door de islam niet te beledigen.

  Aan de andere kant heb je het naakte feit dat je de islam al beledigt door geen moslim te willen worden. (arabist Hans Jansen)

  Tja, dan is die keuze toch niet zo moeilijk? Wie wil er nou bij dit achterlijke “geloof” gaan horen om de lieve vrede te bewaren?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.