De VVD is dood

Twee andere landen oproepen om de accijnzen te verhogen zodat de prijsverschillen tussen de landen in de Benelux ”niet teveel verschillen”.

Nee dit is geen voorstel van Emile Roemer om de pomphouders ”te beschermen”. En het is ook geen initiatief van de partij voor de dieren die elke consumptie van fossiele brandstoffen wil ontmoedigen.

Deze woorden kwamen uit de mond van een staatssecretaris van de VVD. Eric Wiebes. De partij schaart zich met deze oproep in het kamp van hen die geloven dat hogere belastingen en protectionisme gerechtvaardigd zijn.

Nu is de VVD al vaker door de knieën gegaan maar dan waren er altijd nog de excuses en de angst van een alternatief. Dan spraken we over compromissen om de PvdA, die zo aan het wankelen is, tevreden te houden. ”Als wij niet zouden regeren zou Nederland met een links kabinet zijn opgescheept.” Dat doemscenario was heel krachtig, de VVD was schade aan het beperken en voorkwam een totale socialisering van onze economie.

Maar de tijd voor realisme is aangebroken, de Nederlandse economie is sinds het aantreden van Rutte in 2010 niet vrijer geworden (bron Heritage Foundation). Daar komt bij dat de VVD twee verkiezingen op rij heeft gewonnen en dus zelf aan zet was bij beide coalitie- onderhandelingen. Hoe is het mogelijk om als grootste partij 5 jaar lang geen vooruitgang te boeken? De unieke kans voor Nederland om economisch een ruk naar rechts te maken onder leiding van de eerste liberale premier in 100 jaar is gefaald. Dit alles gesymboliseerd door de smeekbede van Wiebes aan Belgie en Luxemburg om hun accijnzen te verhogen om ons economisch te sparen. Het is het soort beleid waar iedere liberaal van zou moeten walgen. Dat de zucht naar inkomsten, ten koste van de pomphouders, zelfs het laatste beetje trots uit de VVD heeft weten te rammen is exemplarisch voor de ideologische staat van de partij. Hetgeen de partij altijd heeft onderscheiden van anderen was haar liberale economische koers, en daar is niets meer van over. Het huidige economische profiel van de VVD verschilt niet of nauwelijks van D66 of het CDA.

De VVD is een status-quo beschermende, privacy schendende, afgestompte middenpartij. De partij heeft geen moreel kompas en weegt enkel belangen af tegen electorale gevolgen. Elke liberale stem op de VVD kan enkel het resultaat zijn van sentiment en een vals begrip van loyaliteit, er is geen rationele reden te bedenken. Er is ook geen liberale opvolger van Rutte te bekennen. De VVD houdt nog wel van geld maar niet meer van het kapitalisme.

Lees verder op pagina 2: Bewijsstukken A, B en C.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. arie_jansz

  Dat is geen nieuws.

  De partij heeft geen idealen, het is een partij die wet- en regelgeving inzet om haar achterban schaamteloos te bevoordelen.

  In mijn beleving heeft dat niets met liberalisme te maken.

 2. arie_jansz

  Ik verheug me altijd op de stukjes van Yernaz Ramautarsing.

  Geen partij die zoveel macht en succes heeft gehad als de VVD in de laatste 10 jaar.
  Godzijdank was er nog een PvdA, die soms wat zand in de kapitalistische machine wist te strooien, anders had ik niet durven gokken in wat voor beroerde situatie ons land zou hebben verkeerd.

  Ik zou Yernaz willen adviseren om eens een zorginstelling of een sociale arbeidsplaats op te zoeken, wan touderen en hulpbehoevenden zijn de overheid slechts tot last!
  Of eens samen met een directeur in loondienst eens samen de graaibonus te tellen.

  Maar Yernaz is hedonist en verwardt dat met het klassiek liberalisme. Je hebt wel degelijk een verantwoordelijkheid naar de burgers toe als overheid!

  1. Staphylocoque

   Gelukkig is Yernaz’ eigen partij, Artikel50, morsdood, nog doder dan de VVD. We hoeven dus niet bang te zijn dat de hedonistische, egoïstische heilstaat van zijn idool Ayn Rand werkelijkheid wordt. Dat luchtkasteel zou in werkelijkheid horror zijn, een nachtmerrie.

 3. V.K.

  -Ach, wat verwacht je anders van een partij afgesplitst van de PvdA…ja je ideologische roots verlogen je nooit.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Volkspartij_voor_Vrijheid_en_Democratie

 4. ikwoudatiedereennadacht

  Vanmiddag bijna jankend gekeken naar de Auschwitz-herdenking.
  Zo verschrikkelijk mensonterend wat daar gebeurd is. Niet alleen Joodse slachtoffers natuurlijk, maar wel veel te veel Joodse (volkomen onschuldige!) slachtoffers.
  Mag ik de redactie van DDS vragen om alsjeblieft de komende 24 uur ( of graag nog langer) geen enkele antisemitische column en reacties toe te staan. Bij voorbaat dank !

 5. Willie.F

  Een kartel of concurrentiebeding is een afspraak tussen twee of meer bedrijven (oligopolisten) om de concurrentie te beperken. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld afspraken maken om hun producten niet lager dan een bepaalde prijs te verkopen. Dit kan een nadeel voor de consument opleveren, omdat prijsafspraken ertoe kunnen leiden dat de consument te veel voor een product moet betalen. De NMa (onderdeel van de overheid) houdt hier toezicht op………………………..
  Vervang de bedrijven door overheden en je hebt een kartel afspraak.

  1. arie_jansz

   Money of people-driven? U mag kiezen

 6. LantR.fant

  Als de buurlanden hun accijns verhogen kan Nederland weer de volgende verhogingen doorvoeren. Het verschil is immers niet zo groot meer?

  Ben benieuwd wat er voor de VVD in de plaats gaat komen.

 7. lanex

  Hoe kan het toch dat Nederland is opgescheept met dit soort wereldvreemde bestuurders?
  Is de rest van de VVD echt zo stupide om deze man zijn gang te laten gaan?
  Mijn stem krijgen ze alvast nooit meer!

 8. Ni28

  Wiebes heeft in zijn korte politieke loopbaan al de pomphouders langs de grens om zeep geholpen en nu geeft ie de schuld aan België en Duitsland. Echt een bewijs van eigen zwakte en imbeciliteit. Als de Nederlandse regering niet zo geld ziek zou zijn om met geroofde geld bodemloze putten te vullen was de situatie anders. De Belgen denken kennelijk nog een beetje aan de burgers wat in Nederland al lang verdwenen is. Kassa!

 9. Bes Tolen

  De VVD heeft jaren de linkervleugel haar gang laten gaan. Lieden met nogal ethische denkbeelden en heel vaak naïef disfunctionerend. Ze kregen niet de nodige zware kritiek binnen de partij. Het ontbrak aan denktank. Er ontbraken elkaar ondersteunende leidinggevende krachten, die de partij de nodige uitgekristalliseerde liberale denkbeelden meegaven. Bolkestein had het gekund maar zette op kritieke momenten niet door. Inderdaad bij gebrek aan steun. Al op zich verbazend dat de achterban zich niet liet horen..
  Het in de westerse wereld irreële, linksachtige tot religieuze politieke klimaat aangevoerd door politieke macht in de Verenigde Staten en ondersteund door een brede vereniging van organisaties en lieden ter bevordering van meer dan basale ondersteuning van alles wat als groep of wie als persoon zuiver in het verlengde van de groep, maar als zielig of achterlijk kan worden aangemerkt, veelal op discriminerende basis, heeft ongetwijfeld ook de VVD aangetast. Ondertussen namelijk de hele maatschappij. De overheden hebben met deze houding de overheidsfinanciën uit balans gebracht. De rekening is buiten die overheid neergelegd bij de burgers. Dit te meer omdat de financiële wereld ook op zijn kop is gezet en wel zo dat er bij gebrek aan inzicht bij de politici weinig lijn nog in is aan te brengen. Het gaat grof toe en het gevolg is wel dat er middelpuntvliedende krachten werken, die geheel in het voordeel zijn van degenen, die het momenteel in de financiële wereld voor het zeggen hebben. En dat zijn er in de huidige situatie maar heel weinig. De politieke macht lijkt grotendeels aan de democratie te zijn ontglipt en bij een aantal bepalende grootbanken en hun vertegenwoordigers terecht te zijn gekomen. De aantasting van de financiële wereld en als gevolg daarvan de economie is fors. De strijd daar tegen onbeholpen. De beer zit niet in zijn kooi maar rooft in de buitenwereld. Het laat hem koud. Hij is en blijft machtig. Er is nauwelijks nog liberalisme te ontdekken in de westerse wereld. Want echt liberalisme houdt van doordachte politieke daden en regels in de
  rechtstaat als basis voor het functioneren van een ieder. De verwildering is er evenwel helaas. Liberalisme houdt van nodige, wenselijke beperking van de macht van de staat. Je ziet dat de staat steeds machtiger is geworden. Over mensen. Anti liberaal dus.

  1. Locke

   Bes een goed stuk, de arrogante houding heeft ze blind gemaakt voor de reële economie die is al 25 jaar vooruit verhandeld via derivaten en diefstal. Nu de banden leeglopen zoekt men naar een compressor van het zwaardere kaliber. Kijkend naar verschillende zenders binnen de Eurozone komt men er al snel achter dat de media op een lijn zit betreffende de propaganda, de aansturing van dit apparaat is naar voorbeeld van Leni Riefenstahl. Als die malloot van de ECB iets zegt gaan de beurzen die al 5 jaar een consolidatie laten zien omhoog ,zou men zich die hele volg AEX aanschaffen is het effectieve rendement 2,4%, wouw dat is pas beleggen .Als men die gasten mag geloven hebben de meesten zo dadelijk nog geen belegt broodje meer.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.