De Zwitserse roulette

Het loslaten van de koers van de Zwitserse frank door de Zwitserse Centrale Bank heeft niet alleen vergaande consequenties voor handelaren en beleggers gehad, maar zal dit ook hebben voor de Zwitserse economie zelf.

Na de aankondiging van de Centrale Bank afgelopen donderdag wist de frank binnen enkele minuten een koerswinst van ruim 30% te boeken. Dat is inmiddels iets herstelt, maar per saldo scheelt de koers van de frank nog steeds zo’n 20% ten opzichte van de euro van voor de ingreep.

Op zich is het niet zo verwonderlijk dat de gefixeerde koers werd losgelaten. Naar mate de koers van de euro daalde ten opzichte van met name de dollar, stegen de kosten voor de Zwitsers. Steeds maar euro’s kopen en franken verkopen terwijl de koers van de euro daalt kost geld, veel geld. De overtuiging dat Mario Draghi en de ECB binnenkort meer instrumenten gaat inzetten om de Europese economie te stimuleren heeft er waarschijnlijk toe bijgedragen dat de Centrale Bank heeft gekozen voor een volledige capitulatie. Sommige boze tongen beweren zelfs dat de Zwitsers op de hoogte zouden zijn van een omvangrijkere steunoperatie van de ECB dan algemeen wordt aangenomen.

Het scenario lijkt een beetje op het Britse pond in 1992. Ook toen had de Bank of England besloten om het pond te koppelen aan de euro. Uiteindelijk bleken de krachten van de markt te sterk, zoals altijd, en stortte het pond rechtstandig in.

Zoals gezegd is de impact groot. De aandelenmarkt in Zwitserland is fors lager. Het Zwitserse bedrijfsleven krijgt te maken met 20% lagere inkoopkosten van grondstoffen, maar ook met 20% lagere opbrengsten van alles waarvan de prijs in vreemde valuta vast ligt. Bovendien worden hun producten gemeten in vreemde valuta in 1 klap een stuk duurder op de wereldmarkt. Terwijl de concurrentie een stuk goedkoper kan leveren in Zwitserland zelf. Wanneer de koers niet enigszins herstelt richting de 1,20 ten opzichte van euro, kunnen de lange termijn gevolgen catastrofaal uitpakken voor de Zwitserse economie.

Wat het geheel zo dramatisch maakt, is het feit dat niemand erop voorbereid was. Niet alleen de markt werd blijkbaar verrast, maar ogenschijnlijk ook de eigen regering. De toch al lage inflatie in Zwitserland zal door de ingreep verder dalen. De rente in Zwitserland is inmiddels fors negatief, mede door opnieuw een renteverlaging. Wie franken wil sparen moet behoorlijk bijbetalen.

Toeristen zullen zich achter de oren krabbelen wanneer ze hun nieuwe vakantie gaan boeken. Per slot van rekening is alles in het toch al dure Zwitserland met 1 klap 20% duurder geworden. Ook buiten Zwitserland heeft de stap gevolgen. Er lopen voor vele miljarden hypotheken en leningen in Zwitserse franken. In de tijd dat de hypotheekrente in vele Europese landen nog een stuk hoger waren, leek het aantrekkelijk om de lening in franken af te sluiten tegen de lage rente. Die aflossing is nu een stuk duurder geworden.

Inmiddels zijn er ook een aantal financiële instellingen (brokers) het faillissement nabij. Van Nieuw Zeeland, tot het Verenigd Koninkrijk en de VS zijn er voor miljarden verliezen geleden door de extreme en vooral onverwachte koersschommelingen.

OK, speculanten hebben gegokt en verloren maar ook de Zwitserse bank heeft erop gegokt dat ze de 1,20 grens konden verdedigen om er vervolgens met 1 pennenstreek een eind aan te maken.

Michael Toorop
Managing Partner Persist Global Wealth Management

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. Lieftinck

  Zoals op Jalta te lezen was is Zwitserland het eerste land die de Euro verlaat. Ik hang de theorie aan dat de Zwitsers het niet zagen zitten dat de ECB straks massaal schatkistpapieren gaat kopen van Zuid Europese landen, om deze overeind te houden en wat de koers van de Eur nog verder onder druk zet, aangezien er steeds meer WC papier op de balans komt te staan. Een sterke munt, daar ben ik voorstander van. Alleen een plotse stijging is natuurlijk vervelend. Maar het is niet toevallig dat landen met een sterke munt een sterke export positie hebben, en landen met een zwakke munt, ondanks dat ze concurrerend zouden zijn, niet echt meegaan in de vaart der volkeren.

  Daarbij moet worden opgemerkt dat bij export producten veel grondstoffen zitten, die juist goedkoop gekocht kunnen worden door Zwitserland. Dus de landbouw export krijgt een tik, maar andere export sectoren, met veel toegevoegde waarde, kunnen wellicht profiteren. Op langere termijn is de consument en de spaarder de grote winaar.

  1. Matthijs

   Ik ben voorstander van vrije keuze en niet van een munt die door een loop van een geweer aan je opgedragen wordt.
   Concurrentie maakt alles beter. Ook financiële systemen. Door er één te kiezen en aan iedereen op te leggen, weet je zeker dat het niet optimaal gaat werken.
   One size does not fit all.
   Dit wordt vaak sneller duidelijk hoe groter het systeem is.

 2. Ook Boos

  Veel Zwitserse ondenemingen hanteerden de USD voor hun exportklanten. Omdat de Dollar al was gestegen t.o.v. de Euro, ontstond er een rare situatie als er een vergelijk werd gemaakt met de Franc en de Euro. Daarnaast werd de balans van de Zwitserse nationale bank een beetje te groot door allerlei hypertjes die denken in de Zwitserse Franc een veilige haven te vinden.

 3. JanvanEechoud

  Begrijp de strekking.
  Verder zou ik dit moeten horen in Jip en Janneke taal…. 😉

  Kan geen expert zijn in alles…. 😉
  Mvg.

  1. Frits B

   Kijk even op Jalta. Ook niet helemaal Jip-en-Janneke maar redelijk duidelijk. Legt ook uit waarom regeringen er tegen zijn maar de consument profiteert.

 4. Paul van der Ree

  Aan te bevelen (Youtube): Wilhelm Hankel – Was kommt nach dem Euro?
  Zeer opvallend dat het debat over de “toekomst” van de euro in Duitsland juist onder hoogopgeleiden en specialisten meer lijkt te leven dan in NL. Hoewel men de politici daar dezelfde visieloosheid en gebrek aan ruggegraat verwijt als hier, dat dan wel weer.

  1. Lieftinck

   In Nederland zijn economon bang om buiten de gevestigde orde te vallen. Hetzelfde zie je bij historici met een afwijkende visie of immunologen die kritisch zijn op het vaccinatiebeleid. Deze mensen zitten en blijven in de kast, een enkeling durven hun twijfels zo nu en dan publiek te maken.

 5. Philippine

  Kijk ook eens even op Follow the Money.

 6. Matthijs

  “Zwitserland met 1 klap 20% duurder geworden”
  Hangt er maar vanaf hoe je het bekijkt.
  Een goed econoom zou zeggen; je euro is in Zwitserland 20% minder waard.
  Want de prijs van een ski vakantie, staat al tientallen jaren redelijk vast. De euro’s die je ervoor moet neertellen fluctueert. Maar dat heeft meer met de euro te maken, dan met de ski vakantie.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.