ECB kan eurozone maken of breken

Donderdag 22 januari 2014 zal een memorabele dag worden. Het is de dag dat de Europese Centrale Bank te veel of te weinig heeft gedaan om de deflatie te bestrijden en de economie te stimuleren.

Alle politici en (oud-)bankiers betrekken alvast stelling. Economen wereldwijd zijn verdeeld. Is het de taak van de ECB om zwaar in te grijpen en indirect de landen met een laag budgettair moraal te hulp te schieten?

Hervormen is noodzakelijk
Indien de ECB op grote schaal staatsobligaties gaat opkomen, ebt de noodzaak voor met name Zuid-Europese landen om te hervormen weg. Ook Frankrijk kijkt in toenemende mate naar Frankfurt om haar hete kolen uit het vuur te halen. Er wordt weinig tot niets gedaan om het overheidsapparaat met de proporties van een waterhoofd af te slanken, de kosten van arbeid te verlagen en de productiviteit te verhogen. De Duitsers wijzen met afgrijzen op de hoge minimum lonen in Frankrijk en de overheidssubsidies om bedrijven voor deze hoge arbeidskosten te compenseren. Rondpompen van geld door een overheid heeft nog nooit een economie geholpen.

Omstreden maatregelen
Indien de ECB inderdaad donderdag aankondigt over de gaan tot het opkopen van staatsleningen, is deze maatregel niet onomstreden. Niet alleen de Duitsers gruwen, maar ook het Nederlandse parlement. VVD, PVV, CDA, SP en ChristenUnie willen niet dat de obligaties van de landen met monetaire en budgettaire problemen op het bordje van de andere landen zoals Nederland en Duitsland terechtkomen. De PvdA daarentegen vindt dat de politiek zich niet met het beleid van de ECB mag bemoeien. Uiteraard is PvdA minister Dijsselbloem het hier volledig mee eens.
Of de ECB en de nationale politiek inderdaad zo gescheiden opereren is nog maar net de vraag. Hoe anders kan de Franse president François Hollande gisteren tijdens een bijeenkomst met ondernemers in het Elysée al gezegd hebben dat de ECB de 22ste januari gaat aankondigen staatsleningen op te kopen.

Ledigheid is des duivels oorkussen
Hollande waarschuwde wel dat Frankrijk niet alleen afhankelijk mag zijn van externe factoren zoals uitbreiding van het stimuleringsprogramma van de ECB, om de economische groei een duwtje in de rug te geven. Maar intussen is hij het wel. Er wordt namelijk niets structureels hervormt in Frankrijk. Frankrijk en de andere probleemlanden hebben naast de onnatuurlijk lage rente waartegen zij kunnen lenen ook nog als voordeel dat de olieprijs historisch laag is. Wat meer kan men wensen? Als er hervormt moet worden, dan is nu hun kans.

Niet of maar hoeveel
Inmiddels is 95% van de analisten het erover eens dat de ECB een opkoopprogramma gaat lanceren, of zoals de Amerikanen het noemde Quantitative Easing. De vraag is alleen voor hoeveel. Algemeen wordt aangenomen dat dit kan oplopen tot Euro 550 miljard. Echter sommigen beweren dat de Zwitserse Centrale Bank heeft geweten dat het bedrag eerder tegen de Euro 1000 miljard zal lopen. Dat zou dan ook de reden zijn dat ze vorige week de handdoek in de ring hebben gegooid door de Zwitserse Frank op haar beloop te laten gaan. We gaan het zien. Het kan zijn dat er een compromis is gevonden tussen de Noordelijke en Zuidelijke landen. Dit zou dan beteken dat alleen de Nationale Centrale Banken staatsleningen van haar eigen land kan opkopen en zelf het risico moeten dragen. Het klinkt leuk, maar hoe dit in de praktijk moet werken als het mis gaat is nog maar de vraag.

Als het bedrag te laag uitvalt zullen de aandelenbeurzen zeer teleurgesteld reageren. Als het bedrag hoger uitvalt dan de verwachtingen zal de beurs eerst met enig optimisme reageren. En dan geldt ….. bezit van de zaak is eind van het vermaak.

Michael Toorop
Managing Partner
Persist Global Wealth Management BV

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

22 reacties

 1. Ronald Zomer

  Net als Zwitserland heb ik mijn spaargeld omgezet in een te verhuren huis in een gewilde stad. Euro’s heb ik alleen nog voor wat huishoudelijke boodschappen.

  Wel jammer van mijn opgebouwde pensioen. Op het jaaroverzicht stonden nog leuke bedragen, maar ik weet nu dat die t.z.t. maar half zoveel waard zijn.

  Hopelijk trekt onze grote vriend Amerika ons weer uit het economische moeras. Een marshallhulpplan… zoiets. Straks na de burgeroorlogen die gaan komen.

  Dan bloeit de wederopbouw, jaren van grote groei en oeps… weer een stroom “gast”-arbeiders. L’histoire se répète, om het in het niet hervormende frans te zeggen ; )

  1. Lieftinck

   Hoop maar niet op Amerika. Obama heeft al aangekondigd mee te helpen om de EURO (en dus de EU) overeind te houden.
   http://nationalreport.net/obama-orders-fed-adopt-euro-currency/
   http://www.nu.nl/buitenland/2828855/obama-belt-eu-leiders-euro.html

   Het probleem is dat Merkel geen Duitse regeringsleider is, maar alleen pal staat voor de EU en de Euro, en daarvoor alles wil opofferen, inclusief de Duitse spaargelden.

 2. Lieftinck

  De EURO wordt gewoon een knoflookmunt. De Nederlandse spaarders gaan een zware pijp roken.

  De EURO is het prikkeldraad rond kamp EU.

 3. luis_indepels

  Deflatie hoeft niet bestreden te worden. Deflatie is gezond omdat dat betekent dat de productiviteit stijgt.
  Overheden gruwen van deflatie omdat ze dan de schuld niet kunnen laten oplopen en dus echt moeten bezuinigen. Zie hier het echte probleem, de onwil van politici om de uitgaven in de hand te houden.

 4. carthago

  Opkopen van staatsschuld door de centrale banken is uitstel van executie van de euro economie,de schuld blijft enorm en niet meer inlosbaar,het ongebreideld lenen gaat door.

 5. Philippine

  Lees ook Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

 6. reageerbuis

  Voor de bühne debatteert de Tweede Kamer hier nog over. Ze wijzen iets af terwijl ze de beslissingsbevoegdheid al lang willens en wetens uit handen hebben gegeven. De EU is een regelrechte ramp.

 7. Philippine

  Follow The Money lanceert een veel beter idee.
  Dat Draghi dáár niet eerder aan gedacht heeft.

 8. Philippine

  Op konjunktion.info. gaat het over Special Drawing Rights.

 9. Moose

  2014?

 10. Anna

  ECB heeft alle macht, Zij zullen alles gaan bepalen.
  De Nederlandse belastingbetaler betaald!!!!!!
  Wie wil nog in de euro en de EU?
  Ze stelen als raven.

  1. Jacobus

   @ Anna,

   De EU-bestuurders voeren de gemandateerde wil van de kiezer uit. Daar kun je met je minderheidsstandpunt wel bezwaar tegen maken maar dat is op de keper beschouwd dan ondemocratisch.

   1. luis_indepels

    Waar was u in 2005 toen we een referendum over de europeese grondwet hadden? Meer dan 60% stemde tegen en toch is het verdrag van Lissabon er gekomen. Dat was geen minderheids standpunt en Balkenende was ook niet gemandateerd.

   2. Anna

    Hoezo “wil kiezer”? Wie heeft er dan nog enige inbreng in het ECB?

 11. Gerben

  De ECB kan weinig maken of breken. Het probleem is nu vooral een gebrek aan vertrouwen. De ECB gaat dat vertrouwen niet herstellen door middel van QE. Het geld komt dan niet in de economie terecht en leidt niet tot hogere investeringen, of hogere consumentenbestedingen. Er is al voldoende geld en de rente is al extreem laag.
  Het is duidelijk dat landen moeten hervormen willen zij hun economische groei aanjagen. Dat geld niet alleen voor zuidelijke landen, maar ook voor Nederland. Er zal bezuinigd moeten worden om de belastingen te kunnen verlagen. Om te voorkomen dat we moeten stoppen met het bouwen van windmolens, of de ontwikkelingshulp moeten verlagen, zullen we fors moeten snijden in onze zorg, veiligheid, defensie en sociale zekerheid.

  1. toetssteen

   @Philippine
   Nederland wordt, hoe voorspelbaar, overruled. Dat heet democratie, maar is het natuurlijk niet.
   Het is puur extreem socialisme waar uiteindelijk iedereen de dupe van zal zijn behalve de happy few. Maar die zit als het extreem uit de klauwen loopt, veilig ergens in Zuid Amerika.

 12. arie_jansz

  Business class bij DDS?

 13. Philippine

  U houdt niet van Duits?

 14. toetssteen

  Thanx.
  Waarheid dat het nu/ donderdag al gaande is. Fasten your seatbelts.

  @Arie-Jansz
  Als u geen bal weet van economie, stay out of the kitchen!

 15. Lieftinck

  1.1 biljoen? Het wordt nog meer. Klaasje Knot en Rutte vinden het allemaal prima. Waarschijnlijk wordt dit door de staatsomroep gespind als zijnde: wat goed dat we de Euro hebben en de EU die ons uit de problemen gaat helpen.

 16. Philippine

  Alleen de kop zegt genoeg:

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/01/22/ezb-belaesst-leitzins-bei-005-prozent/

  “Der Fascismus soll Korporatismus heissen, weil er die perfekte Verschmelzung de Macht von Regierung und Konzernen ist”. Mussolini.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.