Geen inflatie: toch goud of juist zilver?

Na jaren van een niet te stuiten opmars van zowel de goud- als zilverprijs, belandden de beide edelmetalen tijdelijk in het verdomhoekje.

Vorig jaar was de goudprijs 4,4% lager en zilver zelfs 23%. In de tijd dat bijvoorbeeld de Amerikaanse aandelen verdubbelden, halveerden de prijzen van de edelmetalen.

Juist op een moment dat het theoretisch niet zou moeten, beginnen de prijzen van goud en zilver – ook in dollars – weer op te lopen. De dollarkoers zelf staat momenteel op het hoogste niveau sinds jaren en de inflatie dreigt steeds om te slaan in deflatie. Beide gebeurtenissen zouden een negatieve impact moeten hebben op de grondstoffenprijzen (bijvoorbeeld olie), maar klaarblijkelijk niet op de edelmetalen.

Ondanks de sterke dollar en het gebrek aan inflatie stegen zowel de goud- als zilverprijs al behoorlijk in de eerste maand van 2015. Of er heerst angst of er zijn andere fundamentele oorzaken.

Angst is niet onlogisch. Behalve angst voor een gewapend conflict of politieke spanningen is er zeker ook angst voor de monetaire maatregelen van de centrale banken. Het begon allemaal met de Federal Reserve, toen volgde de Bank of Japan en inmiddels heeft de Europese Centrale Bank alle trossen los gegooid. De Zwitserse Centrale Bank heeft eerst jaren de koers van de Zwitserse Frank kunstmatig gedrukt en toen weer onverwachts de markt zijn vrije loop laten gaan. Terecht dat een deel van de beleggers zich zorgen begint te maken over de feitelijke waarde van het papiergeld.

Als we de zilvervraag en aanbod van de afgelopen tien jaar op een rijtje zetten valt op dat er zonder uitzondering jaarlijks een grotere vraag dan aanbod is geweest. Gemiddeld schoot er jaarlijks 98 miljoen ounces te kort. Vorig jaar stond de vraag naar fysiek zilver op een recordhoogte van 1.081 miljoen troy ounce. Het deel bestemd voor de industriële verwerking was weliswaar iets lager. Dit hangt sterk samen met de ontwikkeling van de wereldeconomie. De Chinese vraag loopt wel behoorlijk op (+ 3%).

Het interessante van zilver is dat het behalve voor munten, sierraden en beleggingen ook een grote toepassing in de industrie heeft. Zo wordt er meer dan 100 miljoen ounces per jaar gebruikt voor zonnepanelen. Een segment dat exponentieel lijkt te groeien de komende jaren. Van de jaarlijkse zilverproductie gaat momenteel ongeveer 70% naar de industriële verwerking.

Terwijl de goud- en zilvergoeroes zich opmaken voor een langdurige periode van dalende zilvervoorraden en –productie gevolgd door hogere prijzen, zijn instanties zoals de Wereldbank nog niet zo optimistisch over de prijs. Deze ziet de zilverprijs heel geleidelijk oplopen naar $ 21 per troy ounce in 2025 (16% boven het huidige niveau over een periode van 10 jaar). Goldman Sachs loopt ook al niet zo warm voor grondstoffen en is in de metalenhoek nog het meest optimistisch over palladium, nikkel en zink.

Interessant is de relatie tussen de goud- en zilverprijs. Sinds 1687 heeft deze ratio bewogen tussen de 14 en 100. Volgens geologen is de ongedolven voorraad zilver ongeveer 17,6 groter dan de ongedolven voorraad goud. Niet dat dit automatisch betekent dat prijstechnisch de relatie ook 17,6 zou moeten zijn, maar het biedt enig perspectief.

Sinds 2000 fluctueert de ratio tussen de 45 en 80. Momenteel is het 71 en als het meer opschuift naar een lange termijn gemiddelde van 60 zou bij een onveranderde goudprijs, de zilverprijs kunnen stijgen naar $ 21 per troy ounce. Een niveau al eerder genoemd door de Wereldbank.

Al met al lijkt de zilvermarkt in beweging en staat het weer in het spotlicht.

Michael Toorop
Managing Partner Persist Global Wealth Management BV

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. arie_jansz

  Het wekelijkse praatje van de “Harry Mens” op DDS?

  Dit is geen standpunt of politiek, maar een doodordinair verkooppraatje. Netjes zou zijn om (advertentie) boven het artikel te zetten.

  1. MT

   Verkopen van?

 2. Matthijs

  Bent u nou zo gek, of ik zo slim?

  Kijk, als je jarenlang geld bijdrukt alsof er geen morgen is, dan stijgen de prijzen. Dat heeft niets met zilver of goud an sich te maken, dat blijft stabiel in waarde. Maar dat heeft te maken dat de centraal bankiers aan het kloten zijn met de rentestanden en de hoeveelheden geld in omloop.
  Dat wanneer je stopt met drukken van geld de waarde van goud, zilver, olie, etc. etc. ineens ineenzakt, is logisch. Het is een correctie van de markt.
  Dat heeft niets met de waarde van de grondstoffen te maken, die blijven gelijk.
  Als je appels ergens mee wil vergelijken, is het leuk dat je iets waardevast pakt als een peer. Maar je kan niets vergelijken met euro’s en dollars, omdat die dingen simpelweg niet vast staan. Die bewegen continue door het politieke proces en de centraal banken.
  Inflatie dreigt niet, dat is een feit. Inflatie is namelijk het uitbreiden van de hoeveelheid geld in omloop. Net heeft Draghi toegezegd dit met 1.000 miljard te gaan doen.
  Deflatie is niet aan de orde, want deflatie is het uit de roulatie nemen van geld. Dit gebeurt niet.
  Allemaal prietpraat.
  Hoe kan het uitgeven van papieren briefjes nou lijden tot economische groei?
  En als dat zo is, waarom geven we dan niet iedereen zo’n stapel briefjes?

  1. MT

   En ik maar denken dat de olieprijs daalt door de Amerikaanse schalie-olieproductie van zo’n 6 miljoen vaten per dag.
   Overigens worden er helemaal geen bankbiljetten gedrukt. Wat de Centrale Banken doen is niet meer dan het vervangen van assets van de banken door andere assets (obligaties in ruil voor tegoed). Netto komen er geen nieuwe assets in omloop.

   1. Matthijs

    Die vaten zullen snel verdwijnen, aangezien ze niet kunnen concurreren tegen $40 per vat.

 3. Theo345

  Kan iemand mij eens uitleggen waarom het streven van de ECB naar 2% inflatie per jaar zo’n goed beleid is?
  Dit is natuurlijk voor spaarders funest.

  Het doet mij vooral denken aan diefstal door de overheid.

  1. MT

   Men is bang dat bij deflatie mensen aankopen uitstellen en bij inflatie eerder geld spenderen. Inflatie is inderdaad funest voor spaarders als de rente lager is dan de inflatie.

 4. Theo345

  Heb ik een Kamerdebat gemist waarin de voor- en nadelen van dit streven naar 2% inflatie werden bediscussieerd?
  Het is toch een beleidsuitgangspunt met grote gevolgen voor het financiële lange termijn beleid van iedere burger?

 5. D. G. Neree

  Het artikel begint al met onzin, dus de rest moet ook met de nodige achterdocht bekeken worden.

  “Vorig jaar was de goudprijs 4,4% lager en zilver zelfs 23%. In de tijd dat bijvoorbeeld de Amerikaanse aandelen verdubbelden, halveerden de prijzen van de edelmetalen.”

  4,4% lager dan wat? vergeleken met een week daarvoor?

  in 1980 begon goud aan een halvering, maar dat was nadat door het loslaten van de goudstandaard door Nixon de prijs voor goud als een raket omhoog was geschoten. Decennialang bleef de prijs rond de 10,= euro per gram schommelen, waar het daarvoor circa 1 euro de gram kostte.
  in 2005 begon weer een plotselinge opmars naar zelfs 44 (!!) euro de gram, tot er in 2013 een plotselinge daling inzette, die in januari 2014 bij ca 28,= e/g eindigde, in de loop van 2014 steeg de prijs (vrij langzaam) naar ca. 32,= per gram, tot nu in januari de prijs omhoogschoot naar 37,=.

  Waarschijnlijk een gevolg van de totaal onverwachte ontkoppeling van de Zwitserse Franc en de Euro, de aankondiging van de 1,1 biljoen euro Quantitative Easing en de onzekerheid van de positie van Griekenland na de laatste verkiezingen.

  Het artikel is zeer onvolledig en met onduidelijke ijkpunten. Inderdaad: wat stijgt of daalt er eigenlijk? stijgt de waarde van goud? Of daalt de waarde van het geld waar de waarde van goud in wordt uitgedrukt?

  Overigens moeten alle voorspellingen hierover met een kilo zout genomen worden, want als het slecht gaat jammeren de profeten en als het goed gaat zijn ze in extase. Als het te voorspellen zou zijn, zouden we allemaal stinkend rijk zijn.

 6. D. G. Neree

  excuus, ik vergat de link naar de grafieken:
  http://degoudkoers.nl/actuele-goudkoers.html
  op de onderste grafiek is de historische goudprijs te zien vanaf 1972.

 7. D. G. Neree

  “Terwijl de goud- en zilvergoeroes zich opmaken voor een langdurige periode van dalende zilvervoorraden en –productie gevolgd door hogere prijzen, zijn instanties zoals de Wereldbank nog niet zo optimistisch over de prijs.”

  De banken en toonaangevende financiële instanties zijn altijd pessimistisch over de goud/zilverkoers, maar dat moeten ze ook wel, want alles staat en valt op dit moment bij de (petro)dollar.
  De schrijver schrijft in het artikel al voorzichtig, dat de stijging van goud (en zilver) een teken is van minder vertrouwen in de valuta, het papieren geld. Met andere woorden: Goud is een thermometer. Een graadmeter van de wereld. Als het slecht gaat stijgt de prijs van goud met name door de ontstane onzekerheid. Goud is een veilige haven voor spaarders en beleggers, dus als het vertrouwen afneemt in de huidige financiële toestand zoekt men naar een veilige belegging.

  Het is niet voor niets dat veel landen hun goud willen repatriëren en zelfs waar het kan goud (en zilver) bijkopen. Kijk naar hoeveel Rusland en China en India de laatste jaren hebben ingekocht. Tonnen!
  Het is dus geen wonder, dat men ‘voorspelt’ dat de goudprijs weer gaat dalen. men heeft immers alles op de Dollar en aandelen gezet en de stijging van goud is de weerslag van het afgenomen vertrouwen in fiatgeld..

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.