VVD'ers vechten om roer over te nemen van Opstelten bij Justitie

Geen categoriejan 28 2015, 9:08
De kans bestaat dat Ivo Opstelten na de Provinciale Statenverkiezingen met pensioen gaat.
Volgens De Telegraaf zijn hooggeplaatste VVD'ers er vrijwel zeker van dat Ivo Opstelten opstapt na de Provinciale Statenverkiezingen. Niet zo gek, want hij wordt nogal fel bekritiseerd. En - laten we wel wezen - de man is ook de jongste niet meer.
Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) ligt al maanden onder het vergrootglas. Kamerleden noemen hem warrig en door de vele beloften van ’hard aanpakken’ niet meer geloofwaardig. Hij snapt niks van moderne technieken en is misschien ’gewoon te oud’ voor het loodzware ministerschap; komende zaterdag wordt de liberaal 71 jaar.
Aangezien Opstelten niet slechts een klungelaar, maar volstrekt incompetent is kan ik me dan ook prima vinden in dat toekomstbeeld. Rutte II zonder Opstelten; het is nog altijd niet veel soeps, maar minder erg dan nu.
Het is natuurlijk wel de vraag wie hem gaat vervangen. Niet geheel verrassend lopen twee VVD'ers zich al warm.
De eerste is Fred Teeven, de huidige staatssecretaris. Teeven komt feitelijk van de Opstelten-school van Justitie. Hij werkt nu natuurlijk ook al jaren zij aan zij met de minister. Als zodanig zou het niet gek zijn als hij Opstelten opvolgt. Ook heeft hij flink wat medestanders én de noodzakelijke ervaring.
Jammer genoeg voor hem is er een 'maar'. Hoewel de hele Tweede Kamer liever had dat hij minister was in plaats van Opstelten is ook hij niet bepaald smetvrij; de Kamer heeft met enige regelmaat ook iets aan te merken gehad op zijn functioneren. Denk daarbij vooral aan de controverse rond de behandeling van asielzoekers.
Daar komt bij dat er een tweede kandidaat is: Kamerlid Ard van der Steur. Op het departement zelf wordt die naam consequent genoemd als opvolger van Opstelten. Gelukkig voor Teeven heeft Van der Steur zo zijn eigen problemen:
Collega-Kamerleden nemen geen blad voor de mond en noemen hem ronduit een bal. De lijvige liberaal doet zelf geen enkele moeite om te verhullen dat hij kakkineus is. Totdat hij lid werd van de Tweede Kamer reisde hij jaarlijks af naar de ontgroening van het Leidse corps Minerva. Daar gaf hij de ’feuten’ les over de mores: hoe heurt het eigenlijk. Het studentikoze komt ook terug in zijn Haagse werkkamer, die is ingericht alsof hij een Engelse lord is.
Aan de ene kant is dat natuurlijk fantastisch vermakelijk - en karakteristiek - maar de kans is groot dat de gemiddelde kiezer daar niets mee heeft. Zeker niet als je beseft dat hij, toen hij eens met het openbaar vervoer van zijn woonplaats naar zijn werk reed, een ware cultuurschok onderging. "Wat hebben die mensen allemaal voor kleren aan? Gaan ze daar in sporten of zo? Ik had echt de behoefte om aan mensen te vragen: ’wat voor werk doet u?’”, zei hij daar zelf over.
Mjah. Niet bepaald een fantastische houding als je 'het volk' graag wilt 'dienen' als minister. De VVD is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een echte, grote volkspartij. Het zou niet handig zijn van Rutte en co. als ze zo'n elitaire kwast een al te belangrijke positie geven.
Hoe dan ook, volgens insiders is de kans klein dat Teeven vrijwillig een stapje terug doet voor Van der Steur. Als dat klopt - als hij niet van plan is om een ander voor te laten gaan en met zijn vuist op tafel slaat - is hij wat mij betreft tóch de favoriet om Opsteltens baantje over te nemen. Hij is nu eenmaal te waardevol voor Rutte.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten