Raad van Europa: Europese landen en NSA vertrappen recht op privacy

Geen categoriejan 28 2015, 10:00
Iedereen wordt continu in de gaten gehouden.
In de oorlog tegen het terrorisme (of eigenlijk: tegen de Radicale Islam) is het van het grootste belang dat de autoriteiten zoveel mogelijk middelen inzetten om extremisten in de gaten te houden en - wanneer nodig - op te pakken. Ik zal de eerste zijn die dat toegeeft.
Toch betekent dit niet dat alle burgers hun rechten maar moeten opgeven. Daarom is het volstrekt onacceptabel dat de NSA en diens Europese bondgenoten (onder andere in Nederland, maar ook in alle andere Europese landen) het recht op privacy op enorme schaal aan hun laars lappen.
Dat is in ieder geval de conclusie van een rapport van de Raad van Europa, geschreven onder leiding van onze eigen Pieter Omtzigt.
Het CDA-Kamerlid en zijn commissiegenoten baseren zich daarbij vooral op gesprekken die zij gevoerd hebben met Edward Snowden, de voormalige medewerker van de CIA die later klokkenluider werd omdat hij zich ernstig zorgen maakte over de praktijken van de Amerikaanse inlichtingendiensten.
Uit die gesprekken concluderen zij dat de schaal waarop de Amerikaanse inlichtingendienst de NSA en andere inlichtingendiensten informatie opslaan "gigantisch" is. Sterker nog, volgens het rapport komen het recht op privacy, de vrijheid van meningsuiting én het recht op een eerlijk proces ernstig in gevaar door deze praktijken.
"These rights are cornerstones of democracy. Their infringement without adequate judicial control jeopardises the rule of law."
De onderzoekers concluderen dat de onthullingen overtuigend bewijs hebben geleverd "van het bestaan van verregaande, technologisch geavanceerde systemen" om niet alleen communicatie in de gaten te houden, maar ook de inhoud te bestuderen. Dit gebeurt op massale schaal bij "talloze mensen bij wie geen grond is dat ze ook maar iets verkeerd doen".
Zorgwekkend, natuurlijk, maar het wordt nóg erger.
Volgens het rapport brengen de inlichtingendiensten de internetveiligheid namelijk bewust in gevaar. Zoals het Britse The Guardian uitlegt:
It says the assembly is deeply worried by the fact that intelligence agencies have deliberately weakened internet security by creating back doors and systematically exploiting weakness in security standards and implementation. Back doors can easily be exploited by “terrorists and cyber-terrorists or other criminals”, it says, calling for a greater use of encryption.
Daar komt bij dat de autoriteiten steevast gebruik maken van geheime rechtbanken, geheime wetten én geheime interpretaties van die wetten (u ziet: alles wordt in het geniep gedaan) die door (vrijwel) niemand gecontroleerd worden. Er is dus weinig tot geen sprake van overzicht.
Dat laatste is niet eens zo gek als je in gedachten houdt dat het rapport óók stelt dat de politiek geen idee meer heeft van wat inlichtingendiensten precies doen en welke technieken ze gebruiken om informatie te verzamelen. Zoals Obama ooit zei, it's above [their] pay grade.
Political leaders have lost control over their own intelligence agencies. The result is a “runaway surveillance machine”. Moreover, most politicians can no longer understand the immensely technical programmes involved, the report says.
Nu hoor ik u denken, 'nou ja, dat is allemaal onprettig, maar als het werkt, tsja. misschien dat we dit er maar over moeten hebben.' Nou, ik heb nieuws voor u: het rapport concludeert ook dat deze massasurveillance van gewone burgers totaal niet helpt om terrorisme te bestrijden.
Citing independent reviews carried out in the US, it says there is little evidence that mass surveillance has stopped terrorist attacks. It notes: “Instead, resources that might prevent attacks are diverted to mass surveillance, leaving potentially dangerous persons free to act.”
Korter gezegd, we leveren dus massaal onze grond- en mensenrechten in en we krijgen er precies drie keer niets voor terug.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten