Gematigde Bosnische imam aangevallen door moslimextremisten

De man had de moed om een open brief te schrijven over de Radicale Islam. Dat kwam hem duur te staan.

Selvedin Beganovic is een gematigde, moderne imam in Trnovi, een klein plaatsje in Bosnië. Hoewel hij erg van zijn geloof houdt maakt hij zich ernstig zorgen over de toekomst ervan: de Radicale Islam rukt namelijk steeds verder op zijn land. Steeds meer jonge moslims worden er door beïnvloed en reizen af naar Syrië, Irak en andere landen om daar ‘jihad’ te voeren.

Beganovic is daar niet blij mee. Sterker nog, hij verzet zich er actief tegen. Moedig, maar helaas ook levensgevaarlijk. Volgens Vice News is hij namelijk enkele keren aangevallen door salafisten die het niet op prijs stellen dat hij er een andere mening op na durft te houden en een niet radicale versie van de islam aanhangt.

Islamic fundamentalists have attacked a Bosnian Muslim preacher who used his pulpit to rally against extremism three times in recent weeks, fueling concerns that a Gulf-financed Wahhabi movement active in the troubled country could be gaining ground.

Extremists repeatedly targeted Selvedin Beganovic, an imam in the small village of Trnovi in north-west Bosnia, after he wrote an open letter stating his opposition to the recruitment of young Muslim men to fight in Syria and Iraq. The cleric has also angered religious hardliners by saying that Muslim jihad should “focus on opening new jobs, not going to frontlines abroad” and warning that the Islamic State is spreading a “perverted form of Islam.”

In het verleden werd Beganovic’s auto al opgeblazen, ook heeft zijn gezin verscheidene doodsbedreigingen gekregen. De imam nam dat natuurlijk serieus, maar hield niet op met het geven van preken tegen de radicale islam. Het gevolg op 9 december?

Een gemaskerde man viel hem aan, sloeg hem op het hoofd, en stak hem drie keer met een mes, terwijl hij riep: “Nu zal ik je slachten!”

Lees verder op pagina 2: het Bosnische probleem en de dappere imam geeft de moed op.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. aquarius

  Binnenkort in dit theater .

 2. JanvanEechoud

  Tja….., nou wat??

  Dan tóch maar verklaren dat Mo zich heeft vergist en dat die haat-en moordteksten waren ingefluisterd door de Sjatan?

  Toch nog ff gauw een mondelinge schriftelijke vondst gedaan dat deze teksten bij de duivelsverzen horen??

  Mvg, Jan van Eechoud

 3. Bas E.

  Als islam in Europa verboden zou zijn,
  dan zou dit probleem niet bestaan.

 4. Joop Klepzijkert

  Japan heeft deze problemen niet, want daar is de islam verboden.

 5. Joop Klepzijkert

  En die haat teksten zijn ingefluisterd door de engel Gabriel. Er werd alleen niet verteld dat deze stijf stond van de coke, maar dat is een heel ander verhaal.

 6. Anne de Vries

  Vast weer de schuld van meneer Wilders.

 7. WWW

  Salafisme en wahabisme (beiden gevaarlijke sektes)verbieden en radicale buitenlandse imams het land uit. Extremistische moskeeën sluiten. Al Jazeera en andere haatspuwende zenders verbieden en de websites van deze haatzaaiers zoveel mogelijk verwijderen. Daarnaast zoveel mogelijk gematigde imams aanstellen(indien die er nog zijn). Alles wat al te radicaal is het land uitzetten en paspoort afnemen. Hoe moeilijk kan het zijn?

 8. Dorith

  Een recent voorbeeld elders hoe een moslim met verstand door moslims met haat werd bejegend

  http://www.israellycool.com/2015/01/17/the-high-price-of-being-a-decent-palestinian/

 9. Mowdes

  Ik sla de trom, stroomt samen, wij zijn velen.
  Mijnwerkers komt met bijlen en houweelen,
  Gij boeren scherpt Uw zeisen en Uw grepen,
  Matrozen neemt de haken van Uw schepen,
  En jagers laadt met scherp Uw jachtgeweren,
  Wij zijn de laatsten en wij moeten ’t keeren.
  Boven den knoet verkiezen wij den dood.
  Wordt wakker, want de nood is groot.

 10. Mowdes

  . De Kalifaatleiders spreken aantoonbaar de waarheid wanneer zij hun wreedheden rechtvaardigen met verwijzing naar de islamwet en naar het voorbeeldgedrag van de Profeet. Bijvoorbeeld, het verhandelen van heidense vrouwen als slavinnen is een praktijk die ook door de Profeet toegepast werd. Hun verkrachtingen worden verantwoord door de herhaalde goedkeuring van de verkrachting van gegijzelde vrouwen door de Profeet. Geen enkele islamitische rechtsgeleerde zal ontkennen dat het voorbeeldgedrag van de Profeet de grondslag van de islamwet is. Of kent u een islamschool die leert: ‘Mohammed was fout’? Dat het Kalifaat heel levendig de ware islam beoefent (die via zelfgemaakte video’s tot in de huiskamers komt), is gewoon de verifieerbare waarheid. Of omgekeerd, de frenetieke be(z)wering dat zijn daden een vertekening van de islam zouden zijn, is een begoocheling indien al geen leugen.Ten tweede, de tijd is voorbij voor oppervlakkige oplossingen. Er is veel kwaad in de wereld, en ooit moeten we dat allemaal aanpakken, maar de tijd om het islamprobleem op te lossen, is klaarblijkelijk nu. Zoals onze generatie in West-Europa bijna collectief de katholieke Kerk verlaten heeft, zo is ook bij de islam geloofsafval goed mogelijk. De islam is niet aangeboren, de moslims zijn niet van nature in de islamleer gekneed, er is aan de islam niets (behalve de besnijdenis), dat niet kan weggewassen worden

 11. WWW

  Is er wel geloofsafval onder de moslims? Er zijn in ieder geval geen betrouwbare cijfers over. Door de sterke familiebanden zal het uit de islam stappen ook niet snel gebeuren. Misschien bij de hoger opgeleide en onafhankelijke moslim, maar zeker niet bij de lagere bevolkingsgroep.

 12. Mike V.

  Het is al jaren bekend dat er zelfs trainingskampen zijn in het door Bosniers gedomineerde deel van ’t land. Dit voor ondersteuning van de islamstormtroopers in de diverse conflicten waar uiteraard de islam debet aan is of aan deel neemt. Daar hoor je nooit een bereicht over. De turkse overheersing daar duurde 500 jaar, de communistische circa 65 jaar. Nog is er geen vrede in de harten van de mensen. De islam is daar voor het grootste gedeelte de schuldige van.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.