Gematigde Bosnische imam aangevallen door moslimextremisten

Geen categoriejan 17 2015, 20:00
De man had de moed om een open brief te schrijven over de Radicale Islam. Dat kwam hem duur te staan.
Selvedin Beganovic is een gematigde, moderne imam in Trnovi, een klein plaatsje in Bosnië. Hoewel hij erg van zijn geloof houdt maakt hij zich ernstig zorgen over de toekomst ervan: de Radicale Islam rukt namelijk steeds verder op zijn land. Steeds meer jonge moslims worden er door beïnvloed en reizen af naar Syrië, Irak en andere landen om daar 'jihad' te voeren.
Beganovic is daar niet blij mee. Sterker nog, hij verzet zich er actief tegen. Moedig, maar helaas ook levensgevaarlijk. Volgens Vice News is hij namelijk enkele keren aangevallen door salafisten die het niet op prijs stellen dat hij er een andere mening op na durft te houden en een niet radicale versie van de islam aanhangt.

Islamic fundamentalists have attacked a Bosnian Muslim preacher who used his pulpit to rally against extremism three times in recent weeks, fueling concerns that a Gulf-financed Wahhabi movement active in the troubled country could be gaining ground.

Extremists repeatedly targeted Selvedin Beganovic, an imam in the small village of Trnovi in north-west Bosnia, after he wrote an open letter stating his opposition to the recruitment of young Muslim men to fight in Syria and Iraq. The cleric has also angered religious hardliners by saying that Muslim jihad should "focus on opening new jobs, not going to frontlines abroad" and warning that the Islamic State is spreading a "perverted form of Islam."

In het verleden werd Beganovic's auto al opgeblazen, ook heeft zijn gezin verscheidene doodsbedreigingen gekregen. De imam nam dat natuurlijk serieus, maar hield niet op met het geven van preken tegen de radicale islam. Het gevolg op 9 december?
Een gemaskerde man viel hem aan, sloeg hem op het hoofd, en stak hem drie keer met een mes, terwijl hij riep: "Nu zal ik je slachten!"
Lees verder op pagina 2: het Bosnische probleem en de dappere imam geeft de moed op.
Echt vrolijk word je daar niet van, natuurlijk. Het is gemakkelijk om zo'n aanval op het conto te schrijven van één of andere individuele gek - of een lone wolf zoals dit soort types maar al te vaak worden genoemd in Amerika - maar helaas is dat een ontkenning van de werkelijkheid. Bosnië heeft namelijk een serieus radicalismeprobleem.
Zoals Vice uitlegt bestond de Radicale Islam lange tijd eigenlijk niet in Bosnië. Dat veranderde in de jaren '90 toen moslimextremisten de oorlogen in de regio gebruikten om a) wapens naar Bosnië te verschepen, b) jonge moslims te indoctrineren met het Radicaal Islamitische gedachtegoed en c) zoveel mogelijk jihadisten naar Bosnië te laten verhuizen onder het mom van 'de jihad.' In plaats van zich daar tegen te verzetten lieten de Bosnische autoriteiten het gebeuren: 1500 buitenlandse jihadisten kregen de Bosnische nationaliteit.
Het begon dus met een stuk of 1500 radicalen, maar tegenwoordig is het probleem veel groter. De ene na de andere Bosnische moslim sluit zich aan bij de beesten van ISIS die, zoals u weten, bezig zijn met het plegen van een genocide op christenen, yezidi's en alle andere minderheden in de gebieden die zij bezetten.

According to the Bosnian police, in the last three years up to 180 Bosnian citizens, including women and children, have traveled to Syria — presumably to join radical groups such as al Qaeda and the Islamic State fighting in the region.

Ondertussen doet Bosnië haar best om de Radicale Islam te bestrijden, maar het heeft er alle schijn van dat we het point of no return al gepasseerd zijn. Niet zo gek aangezien door Saoedi-Arabië gesteunde islamisten de jaren na de Balkanoorlog hebben gebruikt om zoveel mogelijk radicale imams naar Bosnië te brengen én om vervolgens - met behulp van oliedollars - madrassas en moskeeën op te zetten.
De problemen zijn zo groot geworden dat imam Beganovic de moed heeft opgegeven. Hij vertelde een lokale website onlangs dat hij "zich terugtrekt van alle debatten op sociale netwerken" omdat hij er "simpelweg de kracht niet meer voor" heeft. Zo hebben radicalen hun zin dan toch gekregen: ze hebben een gematigde islamitische geestelijke zo bang en hopeloos gemaakt dat hij het bijltje erbij neergooit.
Triester dan dit wordt het niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten