Groene gekte: minister Blok verplicht energielabel voor huis, anders hoge boete

Was minister Stef Blok (Wonen) geen VVD’er?

Hier snap ik nou helemaal niks van:

Woningbezitters die geen verplicht energielabel regelen, riskeren voortaan een boete tot 405 euro. Dat staat in plannen van minister Blok (Wonen). Bij verkoop of verhuur van een huis wordt straks actief gecheckt of het ‘groene’ certificaat aanwezig is.

De VVD-minister waar ik op heb gestemd bij de vorige landelijke verkiezingen omdat ik hoopte dat hij zijn aanvallen op links niet zou stoppen (dat deed hij namelijk heel aardig toen hij fractievoorzitter was in de Tweede Kamer), heeft het idee opgevat dat het oké is om huizenbezitters te pesten en zelfs keihard aan te pakken met boetes tot 405 euro als ze géén energielabel aanvragen voor hun huis.

Het verplichte energielabel, dat laat zien hoe zuinig en ‘groen’ een huis is, gaat iedere huizenbezitters tientallen euro’s kosten. Huizenbezitters krijgen de komende maanden een voorlopig energielabel thuisgestuurd die ze dan zelf moet aanpassen via internet. Eerst was het plan om geen enkele huizenverkoop door te laten gaan zonder dat verplichte energielabel, maar dat plan is aangepast. Nu kunnen huizenbezitters ‘slechts’ een boete krijgen.

Alles om de agenda van de groene gelovigen erdoorheen te drukken. Zou de fopminister, want dat is hij, solliciteren naar een baantje bij een of ander ‘groen’ bedrijf na het ministerschap? Hij denkt vast dat het zin heeft om in het kader van zijn toekomstige loopbaan nu alvast de grootste klimaathystericus van de Nederlandse politiek, coalitiepartner Diederik Samsom, tevreden te houden.

Kijk, ik ben niet tegen energielabels, helemaal niet zelfs, maar ik ben wél tegen verplichte energielabels waar iedere huizenbezitter voor moet gaan dokken. Een huizenbezitter kan prima zelf beoordelen of hij een energielabel wil, bijvoorbeeld om zijn huis sneller te kunnen verkopen (omdat een energiezuinig huis goedkoper is op het gebied van energieverbruik). Over het ontbreken van een energielabel valt zelfs te onderhandelen tijdens het kopen van een huis. Zonder energielabel kan de prijs omlaag, mét energielabel kan de prijs omhoog.

Blok is alleen een VVD’er in naam, want van de vrije markt heeft hij geen kaas gegeten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

34 reacties

 1. Matthijs

  Links of rechts twee kanten van dezelfde munt.
  Waar je naar zou moeten kijken is wie tegen vrijheid is en wie voor.
  VVD, PvdA, GroenLinks, zelfs de PVV zijn allemaal tegen vrijheid.
  PVV iets meer voor vrijheid op economische vlakken, iets minder voor vrijheid als het om geloof gaat.

  1. toetssteen

   @Matthijs
   Uitermate dom antwoord. Wat hebben economische factoren nou weer met religie te maken?

   1. V.K.

    -Nou Toets,

    -het is een af en aan vliegen van ministers naar oa Saudi-Arabie etc om te vertellen dat het in NL toch wel snor zit met de vrijheid van religie.

   2. loritta

    Goede repliek

 2. V.K.

  -Dat energie-label heeft tot doel dat de staat er weer een reden bij heeft om ongevraagd bij u over de vloer te komen.

 3. pietkremer

  Als ik de milieuklassering van mijn huis wil opwaarderen van F naar B, ben ik 26.000 euro kwijt. Ik ben 83 en de tijd die mij rest in levensverwachting is te kort om die investering terug te verdienen aan minder energieverbruik. Economisch is die investering dus niet verantwoord, tenzij mijn erfgenamen voor mijn geïsoleerde huis meer dan 26.000 euro zouden krijgen dan voor het huis als het niet geïsoleerd is. Maar wie garandeert me dat dat het geval zal zijn ? Bovendien kan ik als ik langer leef dan verwacht, maar voor de terugverdientijd, een deel van die niet terugverdiende 26.000 nodig kunnen hebben voor levensonderhoud. Op mijn spaargeld moet ik toch al meer interen dan mij lief is, doordat ik meer belasting over mijn spaargeld betaal dan ik rente ontvang. Laat Blok ons oudjes dus niet beboeten als we geen milieucertificaat aanvragen.

 4. The Fox

  Wat hier gebeurt is nog veel geraffineerder. Binnenkort moeten we aan de slimme energiemeters. In combinatie met labels zal de overheid over niet te lange tijd in staat zijn om personen die (te) veel energie gebruiken binnen de norm van het label extra belastingen op te leggen. Ook zal de overheid kunnen vaststellen of huizen bewoond zijn en met hoeveel personen. (De slimme watermeter zal ongetwijfeld volgen).

  En net als met auto’s kan er gedifferentieerde huurwaardeforfait en OZB belasting worden opgelegd.

  Een groeiende overheid zal op een 1 of andere manier gefinancierd moeten worden en dit is een volgende zet om het vrij besteedbaar inkomen van de burger te verlagen. Hoe onoverzichtelijker het belastingstelsel gebaseerd op verdeel en heers, hoe meer er binnengeharkt kan worden zonder opstand.

  1. Avander

   Scherp gezien FOX. Spijker en kop.

  2. Le Pro 58

   100% de spijker op de kop

  3. maarten

   die slimme meters zijn vooralsnog niet verplicht

   http://www.wijvertrouwenslimmemetersniet.nl

   ze brengen het wel zodanig dat je wat moeite moet doen om het niet te willen. bij mij komen ze er niet in.

  4. loritta

   Prima analyse. De (R)overheid heeft maar 1 doel en dat is, de “Nederlander” een zo groot mogelijke poot uitdraaien.

 5. L. Michielsen

  En ik dacht nog wel dat we minder regeltjes zouden krijgen? Weer een reden om nooit meer op de verschrikkelijke VVD te stemmen.

 6. Le Pro 58

  Maart 2015 verkiezingen , jee wat duurt dat nog lang , maar geloof mij de dag van afrekening gaat toch echt komen , ( of toch weer niet ).
  Vaak is veel het zelfde , en veel is vaak het zelfde stemmen , potdorie heeft de opinie peiling van Maurice de Hond toch weer zijn zin gekregen .
  Is er toch nog iets standvastig nl. het stemvee .
  Welterusten Nederland en snaveltjes toe .

 7. G-krul

  In Duitsland wordt isolatie voorgeschreven, zie hier wat dat een ellende oplevert:
  http://www.eike-klima-energie.eu/energie-anzeige/energische-volksverdaemmung/

  Overheids-bemoeienis, om gek van te worden.

 8. Baksteen

  Fox, helemaal gelijk.
  komt nog iets bij, nl chippen.
  iedereen zal binnen afzienbare tijd gechipped worden. De “het is zo handig” verhalen zijn al op de staatsmedia, blijkbaar moet de bevolking warm gemaakt worden. Dan is iedereen ook individueel te volgen in al zijn of haar relaties en handelingen. Het teken van het beest.
  Want zonder het teken van het beest geen geld, onderwijs, voeding, vervoer, energie en ziekenzorg.
  De gevolgen van die macht, gekoppeld aan de ethiek van onze overheden, hoeft geen verdere uitleg.

 9. tonzwart

  Elk middel wordt toegepast om geld binnen te harken. Geld is de enige drijfveer. Hang er het modewoord “groen” aan en het is gerechtvaardigd.
  Even checken op de site van Essent leert mij dat een energielabel daar € 149 kost. De BTW voor de roverheid, kassa….

 10. tonzwart

  @ Baksteen
  Daar lijkt het idd veel op. Maar dan moet die chip op de rechterhand of in het voorhoofd geïmplanteerd worden, anders klopt de voorspelling niet….

  1. cmsuijkerbuijk

   Een barcode op het voorhoofd lijkt me ook wel geinig……….

   1. Baksteen

    Dat moeten ze tatoeëren en dat doet te veel aan zekere tijden denken…..de mensen mochten eens gaan denken dat…..

 11. Baksteen

  Zou de Islam het daarom heel de tijd over dat afhakken hebben 🙂

 12. carthago

  Hoi Frank,wil je alstjeblieft nooit meer op een tokkie stemmen?
  Hartelijk dank!

  1. loritta

   Welke “tokkies” doelt U op??

 13. V.K.

  -Straks mag iedereen per jaar een bepaald aantal K-calorien erdoor jassen tegen een bepaalde prijs, daarboven wordt een boete geheven. met een slecht energielabel aan je huis val je automatisch al in het het groene straftarief, energie slurpende auto, straftarief, vliegvakantie, straftarief meer dan 200 ltr benzine gebruikt, straftarief, grote TV ,straftarief, 20 douce-uren straftarief na ja vul zelf maar in.
  -Hoe zo’n groene maatschappij eruit zal zien, tsja.

 14. Phoenix

  Totale waanzin, dat energielabel. Toen ik een paar jaar geleden mijn huis in Nederland verkocht, vertelde mijn makelaar me dat niemand in energielabels geïnteresseerd was, kopers noch verkopers. Logisch ook, als je een huis gaat kopen, kun je ook al goed inschatten hoe het met de energiehuishouding van zo’n huis zit, eventueel geholpen door je makelaar. En een overzicht van de energienota’s van afgelopen jaren geeft ook al een goede indicatie. Een energielabel is niets anders dan een stupide bureaucratische maatregel die totaal geen effect heeft, behalve op de portemonnee van de burger.

  Maar dan komt er een of andere vvd-idioot met een dom blokhoofd om er even wat nieuwe regeltjes en bijbehorende boetes door te drukken, waar ambtenaren reuzegeil van worden. Want de vvd staat voor méér bureaucratie, méér regels, méér boetes. En dat noemt zich een liberale partij, ha ha!

 15. Nou2maar

  Dit maakt het meer dan duidelijk dat wij niet door ministers geregeerd worden maar door PvdA ambtenaren. Het maakt niet uit welke partij aan het roer staat.

 16. V.K.

  -Nu hoor ik net op het journaal dat er nog meer traject controles aan zitten te komen, heeft ook iets met groene gekte te maken, althans, zo wordt het aan de man gebracht.

 17. Bes Tolen

  Blok lijkt me een voortdurend omhoog gevallen bureaucraat, die te weinig kritisch vermogen heeft. Dat gebrek aan kritisch vermogen staat al tientallen jaren voor de VVD. Mensen met kritisch vermogen hebben het bij de VVD al lang moeilijk. De VVD heeft wel erg veel politiek correcte lieden als leider of vooraanstaand politicus gehad en daarmee het land geschaad. Het belangrijkste kenmerk van de VVD is waarschijnlijk de interne gezelligheid en het ons-soort-mensengevoel, die het de leden brengt.

 18. Mike V.

  Ik heb net mijn huis verkocht (het kan heus wel) en een ander huis gekocht. Ik moet nu dus geld betalen om een papiertje te bemachtigen die ik aan de nieuwe bewoner van mijn huis geef waarop iets staat of het huis wel milieuvriendelijk is en dubbele ramen heeft et cetera. Zitten die mensen niet op te wachten. Vervolgens krijg ik een stuk papier waar iets soortgelijks opstaat van degene van wie ik mijn nieuwe huis gekocht hebt, die daar ook geld voor heeft betaald. Verderop in het jaar moet er een orgaan komen die toeziet op de mensen die huizen mogen certificeren waar ook weer een boel geld in omgaat. Certificering kost geld. Kortom, mij klinkt het in de oren als geld over de balk smijten (verwacht je echt niet). Waar bemoeit de overheid zich in vredesnaam mee. Mensen die een huis verkopen hebben meldingsplicht van zaken die niet goed zijn. Ook heb je als koper onderzoeksplicht. Mensen kunnen zelf wel beoordelen of ze een huis de moeite waar vinden of niet. Daar kan geen enkel certificaat tegenop.

 19. Pietje Precies

  het blijft een economische beslissing voor de verkoper: wat is duurder, een certificering of de kans op 405 euro boete. Inderdaad weer een zinloze geldklopperij.

 20. zomaar

  grote kul van Blok , ik woon in een wijk die al ruim 35 jaar geleden gebouwd is , betaal 6% per jaar aan huurverhoging (ben immers een scheefwoner volgens de heer Bolk ), en in heel de buurt 6 wijken, zit boven geen dubbele beglazing , binnen waait het net zo hart als buiten !!.

  de bouwvereniging is namens het concept van de heer Blok uitgekleed , en is het voor ons wachten of er ooit nog geld vrijkomt voor hoog nodige renovatie .

  1. zomaar

   vervolg , dus waarom moeten particuliere woningen , een energie label hebben , en de duur betaalde huurwoning weer niet .

 21. Moose

  Gewoon terug sturen dat voorlopige label, retour afzender als spam mail..
  Opzouten met die oplichtersbende..

 22. Hetzler

  Het Eco-kalifaat wordt steeds zichtbaarder onder de tirannie van de milieubeweging. Dit land verloedert steeds meer. Stuur dus de politieke voorstanders ervan naar huis en doneer nooit meer aan de milieubeweging. Breek de milieubeweging tot de grond toe af.

 23. Klimaatviool

  Met een Energielabel worden woningen niet energiezuinig, de kosten voor zo’n label zijn dan ook alleen leuk voor de bedrijven die gecertificeerd zijn om Energielabels te mogen verstrekken. Maar dat past prima in de doelstelling van de overheid om de aardgasbaten op peil te houden.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.