Het befaamde Moszkowicz-imperium stort in elkaar

Geen categoriejan 17 2015, 16:00
De derde zoon, David, is uit zijn ambt gezet. Hierdoor houdt de tweede generatie Moskowicz nog maar één vertegenwoordiger over: Max Jr.
Max jr. is één van de minst bekende Moszkowicz-broers, maar ook één van de meest stabiele. Anders dan broers David, Bram en Robert is hij nog niet in de problemen gekomen met de Orde van Advocaten.
Bram en Robert werden enkele jaren geleden uit hun ambt gezet, David moet er dit jaar aan geloven. Afgelopen maandag werd hij uit zijn ambt gezet, maar hij gaat in hoger beroep. Aangenomen dat hem dat niets oplevert is Max jr. de enige Moskowicz-zoon die overblijft. Ironisch genoeg is dat niet eens zo gek: hij is immers vernoemd naar zijn illustere (maar helaas dementerende) vader. Die overleefde Auschwitz niet alleen maar werd ook nog eens één van de beste strafpleiters van Nederland.
Hoewel hij graag wilde dat zijn zonen hem zouden opvolgen blijkt dat nu niet al te verstandig te zijn geweest. Experts zeggen tegen het Algemeen Dagblad namelijk dat de Moszkowicz-zoons zich altijd onaantastbaar waanden en daardoor vrijwel zeker regelmatig de grens van het behoorlijke hebben gezocht. Niet zo handig; de regels van de advocatuur zijn de afgelopen jaren namelijk steeds strenger geworden.

Geschrapt worden uit de advocatuur is een zeldzaamheid. Harry Lensink denkt dat de zoons zich te lang onaantastbaar hebben gewaand, net als hun vader. ,,In de tijd van Max sr. stelde niemand vragen over betalingen. Hij groeide als joodse jongen uit tot de meest toonaangevende strafpleiter van Nederland. Hij kon geen fout maken. Maar dit is een andere tijd, de regels rond betalingen zijn strenger geworden. De jongens dachten dat zij ook onaantastbaar waren. Dát is hen boven het hoofd gegroeid. Ze zijn arrogant en laks geworden."

Toen ik - honderd jaar geleden ofzo - enkele jaren rechten studeerde was ik een bijzonder groot bewonderaar van de Moszkowicz-familie, en dan met name van Max sr. De man was ongenaakbaar; er was bijna geen andere strafpleiter die zo goed, scherp, fel en moedig was. Het maakte hem niet uit hoe hij zaken moest winnen; hij deed altijd zijn best om zijn cliënten zo goed mogelijk te verdedigen.
Helaas is er tegenwoordig maar bar weinig over van die familie. Ik blijf een zwak houden voor Bram Moszkowicz - niet in de laatste plaats omdat hij rechts is én omdat hij voor de duivel niet bang is - maar je kunt er niet omheen dat hij er een enorme puinhoop van heeft gemaakt toen zijn vader met pensioen ging. Dat komt ongetwijfeld door zijn (voor mij inspirerende) arrogantie (waarin hij jammer genoeg veel te ver ging), maar ook door zijn gebrek aan ondernemerschap. De man is een advocaat, geen ondernemer. Helaas moet je dat wél zijn als je je eigen kantoor wilt runnen.

Volgens kleinzoon Yehudi Moszkowicz, zoon van Robert, was grootvader Max 'allesbepalend' en zo achteraf bekeken zelfs onmisbaar voor de maatschap. ,,Mijn grootvader had tot aan zijn beroerte écht de leiding. Hij behoedde ze voor fouten. Toen hij wegviel, zag je het misgaan. Als eerste met Bram. Een advocatenkantoor runnen betekent ook dat je moet kunnen ondernemen.''

Voorlopig is Max jr. dus de hoop van de broers. Ironisch genoeg is hij, volgens het AD, ook "de droogstoppel" van de Moszkowiczes. Organisatorisch is hij veel sterker dan zijn broers. Als hij zo doorgaat kun je zeggen dat hij de familienaam nog iets van gered heeft.
Gelukkig is niet alle hoop op hem gevestigd. Er zijn namelijk twee Moszkowicz-kleinzonen die ook een carriere nastreven in de politiek. De eerste is Yehudi, die er geen enkel probleem mee heeft om zijn ooms (en vader Robert!) te bekritiseren. Deze kleinzoon heeft zijn eigen kantoor opgezet, lijkt anders in het leven te staan dan zijn ooms, maar blijkt toch niet goed overweg te kunnen met Max jr. en David. Die twee ooms stuurden hem namelijk meteen een dagvaarding toen hij zijn kantoor opende; hij zou de naam Moszkowicz niet mogen voeren.
De andere kleinzoon is Chaim en wordt juist weer gehaat door oom Bram. Schijnbaar heeft hij gewerkt voor zijn oom en riep hij op zijn eerste werkdag: "Hier is de nieuwe Moszkowicz." Aangezien Bram een ego van jewelste heeft was hij daar niet zo blij mee.
Toch hangt de professionele toekomst van de familie helemaal aan deze twee telgen. Of de Moszkowicz-familie komt bekend te staan als een levende ruïne, of ze pakken zich bij elkaar en kunnen weer een prominente rol spelen in het advocatencircuit. Voor de kleur, de flair en de stijl van de advocatuur hoop ik het laatste.... maar helaas zou het me niet verbazen als de kleinzonen uiteindelijk ook te ver gaan en zichzelf (figuurlijk) opblazen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten