Het befaamde Moszkowicz-imperium stort in elkaar

De derde zoon, David, is uit zijn ambt gezet. Hierdoor houdt de tweede generatie Moskowicz nog maar één vertegenwoordiger over: Max Jr.

Max jr. is één van de minst bekende Moszkowicz-broers, maar ook één van de meest stabiele. Anders dan broers David, Bram en Robert is hij nog niet in de problemen gekomen met de Orde van Advocaten.

Bram en Robert werden enkele jaren geleden uit hun ambt gezet, David moet er dit jaar aan geloven. Afgelopen maandag werd hij uit zijn ambt gezet, maar hij gaat in hoger beroep. Aangenomen dat hem dat niets oplevert is Max jr. de enige Moskowicz-zoon die overblijft. Ironisch genoeg is dat niet eens zo gek: hij is immers vernoemd naar zijn illustere (maar helaas dementerende) vader. Die overleefde Auschwitz niet alleen maar werd ook nog eens één van de beste strafpleiters van Nederland.

Hoewel hij graag wilde dat zijn zonen hem zouden opvolgen blijkt dat nu niet al te verstandig te zijn geweest. Experts zeggen tegen het Algemeen Dagblad namelijk dat de Moszkowicz-zoons zich altijd onaantastbaar waanden en daardoor vrijwel zeker regelmatig de grens van het behoorlijke hebben gezocht. Niet zo handig; de regels van de advocatuur zijn de afgelopen jaren namelijk steeds strenger geworden.

Geschrapt worden uit de advocatuur is een zeldzaamheid. Harry Lensink denkt dat de zoons zich te lang onaantastbaar hebben gewaand, net als hun vader. ,,In de tijd van Max sr. stelde niemand vragen over betalingen. Hij groeide als joodse jongen uit tot de meest toonaangevende strafpleiter van Nederland. Hij kon geen fout maken. Maar dit is een andere tijd, de regels rond betalingen zijn strenger geworden. De jongens dachten dat zij ook onaantastbaar waren. Dát is hen boven het hoofd gegroeid. Ze zijn arrogant en laks geworden.”

Toen ik – honderd jaar geleden ofzo – enkele jaren rechten studeerde was ik een bijzonder groot bewonderaar van de Moszkowicz-familie, en dan met name van Max sr. De man was ongenaakbaar; er was bijna geen andere strafpleiter die zo goed, scherp, fel en moedig was. Het maakte hem niet uit hoe hij zaken moest winnen; hij deed altijd zijn best om zijn cliënten zo goed mogelijk te verdedigen.

Lees verder op pagina 2.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. NemTudom

  Zou zo maar kunnen zijn, dat het om joden gaat. Zal best dat ze fout zijn. Maar er zijn meer fouten in de advocatuur en daar hoort men niks van.

 2. D. G. Neree

  DDS als het nieuwe roddelblad.

 3. 4Duwertje3

  Er zal best veel fout gegaan zijn in de maatschap van de fam. Moszkovicz, maar er is genoeg fout in de advocatuur op zich. Bram Moszkovicz werd al lang gezocht, hij had op heel wat tenen gestapt gedurende zijn werkzame jaren en op de achtergrond was men zeer rancuneus bij de rechterlijke macht en collegae. Naast de aangedragen feiten ingediend door het hoofd van de advocatuur is het verdedigen van Geert Wilders de klapper geweest om Bram Moszkovisc uit zijn ambt te zetten. Geen goede ondernemer, dat neem ik direct aan, maar daar zitten er heel wat in het wereldje van de politiek. Voldoen de politici niet in een kabinet, dan wordt er een prachtige baan aangeboden na een tijdje stilte en zo ook voor vele politici in de 2e kamer.

 4. bandini

  Gelukkig dat Max sr. nog niet dood is; hij zou zich omdraaien in zijn graf!

 5. Frits B

  Kunnen we eens ophouden met dat “uit zijn ambt zetten”? De advocatuur is geen ambt; buiten de overheid kun je dat alleen zeggen van predikanten, en die bekleden geen ambt, ze “zijn in het ambt”. Advocaten worden geschrapt van het tableau, hetgeen betekent dat ze een verbod krijgen om hun beroep uit te oefenen.

 6. Wachteres

  Ik kan het niet helpen, maar sinds ik Bram M. Geert Wilders heb zien verdedigen – ik heb die rechtszaak grotendeels gevolgd – heb ik grote bewondering voor hem.

  Hij zal best een ‘schurk’ zijn, maar dat zijn er meer.

  In de politiek stikt het van de echte schurken.

  Want je bent pas echt een schurk als je je cultuur en je land en volk verkwanselt en alles wat ons lief is willens en wetens terug brengt naar de voor-middeleeuwen.

  Dan ben je niet alleen een schurk, maar vooral een misdadiger.

  1. arie_jansz

   Een bijzondere wijze van beoordelen houdt u er op na..

   Het is gewoon een onbetrouwbare griezel, die zonder te knipperen met zijn ogen, iedere portemonnee zou plunderen, zelfs die van Geert.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.