Kiezer wil Wilders in kabinet als PVV grootste wordt

geertwilders_poster
Foto: PVV

Een cordon sanitaire is geen oplossing.

De nieuwste peiling van Maurice de Hond laat twee dingen zien: VVD en PvdA staan samen nog maar op een schamele 28 zetels, en de PVV zou de grootste partij van Nederland worden met 31 zetels. Er is de laatste weken wat dat betreft weinig veranderd, maar wat interessant is aan de peiling van deze week, is hoe de kiezer aankijkt tegen een kabinet met Geert Wilders als premier of minister. Allereerst, zo ziet de volledige peiling eruit:

peiling_dehond

De Hond heeft een paar interessante vragen gesteld over eventuele regeringsdeelname van de PVV. Dat scenario komt namelijk steeds dichterbij als we naar de peilingen kijken. De eerste vraag luidt als volgt: “Vindt u dat als de PVV bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen de grootste zou worden, Wilders de premier van Nederland zou moeten worden?” 34 procent van de kiezers zegt ja, 62 procent zegt nee.
wilders1

Het antwoord op die vraag is weinig verrassend, maar het antwoord op de vraag of de PVV in de regering moet worden opgenomen als Wilders’ partij de grootste wordt bij de volgende landelijke verkiezingen, is dat wel. De meerderheid van de ondervraagden zegt in feite geen cordon sanitaire te willen. De PVV moet gewoon meeregeren, aldus 49 procent. 46 procent wil dat overigens niet. Vooral CDA’ers en D66’ers willen de PVV niet in het kabinet, zelfs niet als de PVV de grootste wordt.

wilders2

De Hond heeft ook nog gevraagd of de kiezer denkt dat de PVV echt in het volgende kabinet zit. Slechts 25 procent denkt dat dat gaat gebeuren. Waarom dat zo is, blijkt niet uit de peiling, maar één belangrijke reden is ongetwijfeld de volgende: de kiezer wil geen cordon sanitaire, maar de politiek het liefste wel. Er zijn bijna geen partijen in de Tweede Kamer die samenwerking met de PVV tot de mogelijkheden zien. De kans dat Wilders premier wordt of dat zijn partij in het volgende kabinet zit, is daarom bijzonder klein, en de kiezer weet het.

wilders3


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!