Kouachi-broers hebben Nederlands netwerk

Zitten er vrienden en kennissen van de moordbroers in Nederland? Dat is geen prettige spin-off van de gebeurtenissen van afgelopen week.

Enkele dagen na de ongelofelijke aanvallen in Parijs begint het stof neer te dwarrelen en begint de nieuwe werkelijkheid langzaam in te slijten. De twee broers die het voor elkaar kregen een halve redactie uit te roeien blijken gevierde jihadisten die contacten onderhielden niet alleen in Frankrijk, maar ook in Nederland:

De Franse terreurbroers Chérif en Saïd Kouachi hadden contacten in Nederland. Dat meldt de Duitse krant Bild op gezag van de Amerikaanse generaal Michael Flynn, tot afgelopen augustus de hoogste baas van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst.

Flynn denkt dat er nog andere aanslagen in Europese hoofdsteden dreigen. ,,We moeten ons niet meer laten verrassen. We zullen meer van deze aanslagen zien.”

Veel meer informatie dan dat wordt er niet gegeven, maar het is voldoende reden om gealarmeerd te zijn. We hebben in 2004 al gezien dat terroristische aanslagen jegens degenen die zich hard uitlaten over de islam en Mohammed óók plaats kunnen vinden op Nederlandse bodem.

Mede daarom respect voor de oproep van Sybrand Buma (CDA) bij WNL op Zondag: hij pleitte daar voor het terugdraaien van bezuinigingen op de veiligheidsdiensten. Of zoals de man het al in september van afgelopen jaar zei: “De AIVD is de ogen en oren van onze democratie.”

Duidelijk is in ieder geval dat Nederland onvoldoende voorbereid is op een dergelijke aanslag. We mogen van geluk spreken dat een aanslag zoals die zich afgelopen woensdag én vrijdag voordeed in Parijs niet al eerder in Nederland zijn gebeurd; de uitkomst hier zou waarschijnlijk vele malen bloediger zouden geweest. Maar tijd om onszelf te feliciteren dat we de dans hebben ontsprongen is er niet: het is nogal altijd een reeële optie dat een aanslag die sterk lijkt op wat we in Parijs zich op vrijwel identieke wijze in Nederland voltrekt. Niet in de laatste plaats, uiteraard, omdat de Kouachi’s hier bekend waren en wellicht hier en daar wat geworven en opgeruid hebben.

Misschien valt het allemaal mee, maar als er mensenlevens op het spel staan kan je maar beter geen gok nemen. Verdubbel dus het budget van de AIVD vandaag nog.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. Future

  Waarom denken ze in Nederland als zo klein en bekrompen. Natuurlijk kennen zij mensen in Nederland. Marokannen hebben een heel netwerk over Europa. Spanje, frankrijk, belgie, nederland, duitsland, scandinavie, etc. Dat is mij wel duidelijk geworden gesprekken met marokannen en ook de Marco maffia.

  Waarom maakt men zich alleen druk over de stempel Nederland, als er nog 50 miljoen andere moslims al binnen Europese grenzen zijn. Als de oorlog uitbreekt en NL zou hypothetisch zonder moslims zijn, dan kan er nog massaal worden binnengevallen in ons land.

  Om Europees te denken is niet erg, als het maar niet Europese Unie denken is, en deze begrippen lijken een beetje door elkaar te zijn en worden gebruikt.

 2. tipo

  Buma heeft natuurlijk gelijk om bezuinigingen op de AIVD terug te draaien en in plaats daarvan meer geld voor de AIVD ter beschikking te stellen. Maar er is veel meer nodig. Een heel pakket aan wetten, dat er voor zorgt dat jihadisten, wahabisten en salafisten `oprotten´, om het in de woorden van Aboutaleb te zeggen. En opgerot blijven… Daar is het CDA echter tegen en dat is naief en levensgevaarlijk voor Nederlanders.

  Buma heeft ook een ander probleem: Hij is tegen het recht op belediging. Hij is voor een uitbreiding van artikel 137c van het Strafrecht, zodat ook indirecte belediging strafbaar wordt. Vergeet niet dat het CDA al sinds de moord op Theo van Gogh probeert om islamkritiek strafbaar te maken door middel van Staatsterreur.

  Buma gaat ons dus niet redden. Hij komt niet op voor het recht op belediging en hij vrijwaart ons niet van jihadisten, wahabisten en salafisten. Integendeel.

 3. D. G. Neree

  “We mogen van geluk spreken dat een aanslag zoals die zich afgelopen woensdag én vrijdag voordeed in Parijs niet al eerder in Nederland zijn gebeurd”

  Buiten het feit, dat ‘zijn’ ‘is’ moet zijn, is zo’n aanslag al 10 jaar geleden in NL gebeurd, namelijk toen Theo van Gogh werd afgeslacht wegens het beledigen van de profeet. Misschien is Tim Engelbart wat kort van memorie?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.