Kouachi-broers hebben Nederlands netwerk

Geen categoriejan 11 2015, 13:00
Zitten er vrienden en kennissen van de moordbroers in Nederland? Dat is geen prettige spin-off van de gebeurtenissen van afgelopen week.
Enkele dagen na de ongelofelijke aanvallen in Parijs begint het stof neer te dwarrelen en begint de nieuwe werkelijkheid langzaam in te slijten. De twee broers die het voor elkaar kregen een halve redactie uit te roeien blijken gevierde jihadisten die contacten onderhielden niet alleen in Frankrijk, maar ook in Nederland:

De Franse terreurbroers Chérif en Saïd Kouachi hadden contacten in Nederland. Dat meldt de Duitse krant Bild op gezag van de Amerikaanse generaal Michael Flynn, tot afgelopen augustus de hoogste baas van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst.

Flynn denkt dat er nog andere aanslagen in Europese hoofdsteden dreigen. ,,We moeten ons niet meer laten verrassen. We zullen meer van deze aanslagen zien.”

Veel meer informatie dan dat wordt er niet gegeven, maar het is voldoende reden om gealarmeerd te zijn. We hebben in 2004 al gezien dat terroristische aanslagen jegens degenen die zich hard uitlaten over de islam en Mohammed óók plaats kunnen vinden op Nederlandse bodem.
Mede daarom respect voor de oproep van Sybrand Buma (CDA) bij WNL op Zondag: hij pleitte daar voor het terugdraaien van bezuinigingen op de veiligheidsdiensten. Of zoals de man het al in september van afgelopen jaar zei: "De AIVD is de ogen en oren van onze democratie."
Duidelijk is in ieder geval dat Nederland onvoldoende voorbereid is op een dergelijke aanslag. We mogen van geluk spreken dat een aanslag zoals die zich afgelopen woensdag én vrijdag voordeed in Parijs niet al eerder in Nederland zijn gebeurd; de uitkomst hier zou waarschijnlijk vele malen bloediger zouden geweest. Maar tijd om onszelf te feliciteren dat we de dans hebben ontsprongen is er niet: het is nogal altijd een reeële optie dat een aanslag die sterk lijkt op wat we in Parijs zich op vrijwel identieke wijze in Nederland voltrekt. Niet in de laatste plaats, uiteraard, omdat de Kouachi's hier bekend waren en wellicht hier en daar wat geworven en opgeruid hebben.
Misschien valt het allemaal mee, maar als er mensenlevens op het spel staan kan je maar beter geen gok nemen. Verdubbel dus het budget van de AIVD vandaag nog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten