Let op! Geld uitlenen kost geld

Overheden van kredietwaardig geachte landen kunnen al tijden tegen historisch lage rentes lenen. Dat geldt voor landen als Duitsland, Zwitserland en Japan. En ook voor Nederland.

Zo vond op 27 januari de uitgifte plaats van €1,15 miljard aan staatspapier met een resterende looptijd van 32 jaar en een couponrente van 2,75%. Maar in de media werd bericht dat de staat leende tegen slechts 1,152%. Hoe kan dit? Een coupon van 2,75% betekent dat er voor elke €1.000 nominale schuld jaarlijks €27,50 aan rente wordt uitgekeerd. Dat gebeurt dus 32 keer en in 2047 wordt ook de hoofdsom van €1.000 weer afgelost.

Maar om op deze reeks betalingen aanspraak te maken zijn beleggers bereid nu meer dan €1.000 aan de staat te betalen. De zogenaamde uitgiftekoers was 142,53%. Oftewel, beleggers leggen nu €1.425,30 in om bovengenoemde betalingen te mogen ontvangen. Aangezien de inleg groter is dan €1.000, is het rendement dat beleggers maken lager dan de couponrente van 2,75%. Het percentage dat de huidige waarde van die toekomstige kasstromen gelijk maakt aan de inleg van €1.425,30 is 1,152.

Een rente van 1,152% is historisch gezien laag voor een lening met zo’n lange looptijd. En omdat in het algemeen geldt dat de rente daalt met de looptijd zien we nog veel lagere rentes voor staatspapier met kortere looptijden. En steeds vaker ook negatieve.

Eerder deze maand werd bekend dat een nieuwe staatslening met een looptijd van drie jaar een negatieve rente had. Het was niet zo dat de overheid de beleggers die negatieve rente oplegde. Ze kozen er zelf voor. Deze lening betrof een zogenaamde ‘nulcouponobligatie’. Dat is een lening die tussentijds geen rente uitkeert en aan het einde van de looptijd in één keer wordt afgelost.

In normale tijden zouden beleggers vandaag minder dan €1.000 inleggen om in 2018 €1.000 terug te krijgen. Zou een belegger jaarlijks 4% rendement willen maken, dan maakte hij vandaag €889 aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem over. Maar om in 2018 €1.000 terug te krijgen, zijn beleggers vandaag bereid om €1.001,10 aan de staat over te maken. En dat impliceert een jaarlijks negatief rendement van 0,034%.

Dat klinkt bizar. Waarom willens en wetens geld verliezen op een belegging? Lees verder op pagina twee.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. Gerben

  Het grappige is dat dit eigenlijk het tegenovergestelde van quantitative easing is. Aan de ene kant mag DNB Nederlandse staatsleningen opkopen, aan de andere kant kan de Nederlandse overheid geld verdienen door juist veel staatsleningen uit te geven. Probleem is natuurlijk wel dat de overheid iets met dat geld moet doen. Als ze het bij een bank stallen lopen ze risico dat die bank omvalt. Oude staatsleningen aflossen lijkt het meest aantrekkelijke, maar dat doen ze al een tijdje. Als duurzame energie ooit ook zonder subsidies positieve rendementen gaat opleveren, is er aan kapitaal geen gebrek.

 2. Matthijs

  De vraag is; waarom kopen beleggers deze leningen?
  Antwoord; heel simpel, omdat het moet van diezelfde staat. Anders raak je namelijk je licentie kwijt.

  Vervolgvraag; Indien banken en andere investeerders het belangen van hun klanten zo schaden, wie is dan nog wel de klant?
  Antwoord; diegene die de licentie afgeeft,…

 3. carthago

  Nog een keer is negatieve rente voorgekomen in de geschiedenis,ik meen 1948.
  Ridicuul blijft dat banken nu nog veel meer woekeren met bijv. hypotheken dan voor de zgn crisisuitbraak in 2008.Wie o wie doet er wat aan.Het negatieve “rendement” zijn we overigens allang weer kwijt aan de knoflookperiferie.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.