Marine Le Pen wil Schengen afschaffen

Zonder paspoort van het ene naar het andere Europese land reizen moet stoppen, aldus de leider van Front National.

Zoals onze eigen Frank Verhoef eerder al berichtte is Marine Le Pen allesbehalve een fan van het Schengen-verdrag. Sterker nog, tijdens een interview met EenVandaag drong ze er op aan bij Nederland om zich daar onmiddellijk uit terug te trekken. Alleen op die manier, zei ze, kunnen we onze grenzen écht in de gaten houden en ervoor zorgen dat kwaadwillenden niet binnen kunnen komen.

Vandaag herhaalde ze die boodschap in het hol van de leeuw: Straatsburg.

Het paspoortvrij reizen in de Schengenlanden moet aan banden worden gelegd. Marine Le Pen van de Franse rechts-nationalistische partij Front National (FN) bepleitte dit dinsdag in Straatsburg. Le Pen is Europarlementariër en hield een persconferentie in het Europees Parlement (EP). De zeggenschap over wie een land binnenkomt, moet weer aan de landen zelf zijn, zei Le Pen. „Stop met Schengen.”

“Europa beloofde ons betere controles, ook bij onze buitengrenzen, maar zie wat er is gebeurd,” zei ze, daarmee doelend op Hayat Boumeddiene, de vrouw van Amedy Coulibaly die tegenwoordig bekend staat als ‘de supermarktgijzelaar.’ Hayat kon van Frankrijk naar Spanje reizen, en van daar met het vliegtuig naar Turkije, waarna ze de grens overstak met Syrië. Zoals Le Pen terecht stelt zou dat lastiger geweest zijn voor haar als de Spanjaarden hun grenzen goed in de gaten hielden.

Daarnaast wil Le Pen dat Syriëgangers die een dubbel paspoort hebben hun Europese paspoort automatisch verliezen. Geen slecht plan, natuurlijk. Dat soort mensen moeten, als ze ons land eenmaal verlaten hebben, nooit meer terug kunnen komen en hun rechten opeisen als Europese burgers. “We hebben er geen behoefte aan dat deze mensen terugkeren.”

Hoewel het bijzonder gemakkelijk is dat er intern niet gereisd mag worden is het mogelijke opheffen van Schengen wel degelijk een debat waard. Aan de ene kant willen we niet overdrijven door de vrijheid van Europeanen te zeer in te perken (als liberaal geloof ik niet in het beperken van rechten van normale burgers om de veiligheid te ‘verbeteren’). Zoals Benjamin Franklin eens zei: “Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.” Aan de andere kant: het invoeren van paspoortcontroles betekent niet automatisch dat de bewegingsvrijheid van goedwillende burgers beperkt wordt. Ze moeten alleen even hun paspoort laten zien, wat gecontroleerd wordt, et voila: reist u maar door. Er hoeft niet automatisch een visum nodig te zijn.

Le Pen heeft dus wel degelijk een punt – net als Geert Wilders die eerder met een vergelijkbaar idee kwam.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

26 reacties

 1. VVM

  Ben benieuwd naar de emmers stront die over Marine Le Pen gestort gaan worden aangaande dit idee.

  1. HenkieAltea

   Wat te denken van Wilders,hij heeft dat al veel eerder verkondigd,we moeten weer baas worden over ons eigen land,en niet de EUSSR,daar gaan we als Nederland mee naar de klote.

  2. HR

   Ze staat bekend als rechts, anti europa en racistisch.
   Willekeurig welk voorstel ze doet, ze wordt altijd weggehoond. Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat men het eens zou zijn met haar standpunt, wordt ze alsnog weggehoond, want anti europa, rechts en racistisch…..

 2. nick

  Dit is het eerste wat er nu zo snel mogelijk moet gebeuren! Het is niet alleen Marine Le Penn die dit zegt, velen verstandige mensen roepen dit al tijden.

  Grenzen sluiten en heel strenge controles. Geeft ook veel werkgelegenheid en zal zeker ook enorm kostenbesparend zijn.
  Gelukzoekers niet meer binnen laten, het risico dat je een terrorist het land binnen krijgt is huizen hoog. Alleen strenge procedures voor echte vluchtelingen en deze zo snel mogelijk intregeren dmv verplichte taal en cultuurlessen. Hoe simpel is het eigenlijk….

  Oh ja, de shaira verbieden met al zijn uiterlijke vertoon, streng toezicht hierop en hoge boetes bij negeren. Dat is eenvoudig want deze islamitische wetten gaan dwars tegen die van ons in dus volgens onze grondwet is verbieden zelf geboden. Dat schiet dan lekker op want de islamitische wet/shaira is de Islam. Bevalt het je dan niet in ons land, “rot je toch lekker op”…

  1. HenkieAltea

   Waarom vluchtelingen niet terug gestuurd als het in hun thuisland weer veilig is?
   Ook na 10 jaar of langer,zodra het veilig is,ga je terug,en de kindertjes die in Nederland geboren zijn ook.
   En als ouders zorg je er maar voor dat ze de taal van hun thuisland leren,en zo kunnen ze later misschien wel eens gaan handelen met Nederland.
   Verdienen wij ook nog wat terug van de gemaakte kosten.
   Maar als ze weten dat het zo in Nederland is geregeld,dan zullen er al minder hun koffers inpakken om naar Nederland te gaan.

 3. aquarius

  prima idee (al oud ) maar ja zij heeft haar naam niet mee hè . Dus wordt ze in brussel weer verketterd als zijnde racist .

 4. Twan 21

  Le Pen is machtiger dan het zwaard.

  Goed initiatief. Eerst verkiezingen in Frankrijk winnen en dan snel invoeren. En daarna werken aan het uit de EU stappen.

  En een goed voorbeeld doet volgen.

 5. V.K.

  -Frankrijk leeft van de EU, denk niet dat Marie het in haar hoofd zal halen om eruit te stappen.

 6. jangajentaan

  Frankrijk / EU.
  Let op, Frankrijk is een netto betaler. Ze krijgen iets van 13 miljard maar ze moeten 20 miljard betalen.
  Misschien nog wel meer want in dit staatje uit 2013 vind ik dat ze netto betaler zijn voor ruim 8 mijard euro.
  http://duitslandnieuws.nl/archief/2013/11/duitsland-betaalt-meeste-europese-unie-polen-grootste-ontvanger/
  In het interview van Marine Le Pen met Sven Kockelmann in 2011 kwam dit ook naar voren. Kockelmann beweerde dat Frankrijk netto ontvanger is. Vervolgens sloeg zij hem heel charmant met de juiste cijfers om de oren en zei er nog bij: we moeten anders maar wedden om die mooie das van u, meneer Kockelmann.
  Daar had hij geen weerwoord op.
  Marine heeft haar zaken aardig op orde en het is jammer voor haar dat de oude Jean-Marie telkens weer voor spuit 11 gaat spelen.

  1. toetssteen

   @Gajentaan
   Dat was een geweldig goed interview. Het viel me op hoe goed Kockelman de Franse taal beheerste en hoe charmant en innemend madame Le Pen was. Rustig en welbespraakt zoals het een juriste betaamt.
   Haar pa is geen politicus, zoekt de randen op, maar op de keper beschouwd (lees ontdaan van alle blabla van de ineen zo pro Joodse pers) moet hij kunnen zeggen wat hij zegt. Natuurlijk zijn 6 miljoen doden gruwelijk, maar afgezet tegen het totaal van 84 miljoen doden van WOII is het een punt, een gruwelijk punt, maar waarom die andere miljoenen niet uitlichten?

   Waarom is het strafbaar om zich dat af te vragen. Nee en dan heb ik het niet over de dode Joden, dat is een feit, maar de rest, waarom maalt men daar niet om?

   1. Eminem2

    Hoewel ik helemaal niet anti-Le Pen ben, vind ik de stelselmatige moord van de Nazi’s op de Joden, zigeuners, homo’s, maar bijvoorbeeld ook Russische krijgsgevangenen (3,3 miljoen van de 5,5 miljoen vermoord in Duitse krijgsgevangenschap…) van een andere orde dan het sterven van soldaten bij reguliere gevechtshandelingen. De levens van die soldaten waren absoluut niet minder waard of iets dergelijks, maar zij hadden zowel wapens om zich mee te verdedigen alsmede kameraden en zaken als artillerie- en luchtsteun met wie ze samen een kans hadden om de oorlog te overleven. Kwam daar als Jood/homo/zigeneuner/Russische krijgsgevangene in een vernietigingskamp maar eens om…

 7. Lieftinck

  Helaas denkt de politieke elite hier anders over. De politieke unie is al lang virtueel een feit, er hoeft alleen nog maar getekend te worden, en daar is Rutte flink mee bezig. Straks bij de 2e kamer verkiezingen een paar anti-EU uitspraken, en vervolgens kan Merkel hem een schouderklopje geven, net zoals bij de vorige verkiezingen. Daarna gaat Rutte of Buma gewoon verder met tekenen.

  De elite heeft haast. Er is weerstand tegen de islamisering. Om dat tegen te gaan is een way-of-no-return nodig. Met een orgie van haat zal Merkel cum suis Turkije door onze strot trappen waarna de EU openstaat voor 80 miljoen turken.

  Alleen de kiezer kan dit nog tegenhouden. Maar of deze sterk genoeg is zich niet te laten misleiden door de media? Ik waag het te betwijfelen.

  Nog een paar nachtjes slapen, en dan wordt Godsdienstkritiek van EU-wege verboden. Mark my words.

  We leven al bijna in een dictatuur, en u heeft dit allemaal te danken aan de 3 grote partijen + D666.

  1. Eminem2

   Ik vrees dat u 100% gelijk heeft…

 8. V.K.

  Bedankt, voor de correctie.

  -Begin mij af te vragen wat de bronnen van Kockelman zijn, neem aan dat hij en z’n team het interview met Marine goed heeft voorbereid.

 9. jangajentaan

  V.K. ik weet niet wat de bronnen van Kockelmann waren maar het is een leuk fragment.
  Je kunt het interview hier bekijken.
  http://www.npo.nl/oog-in-oog/01-06-2011/KRO_1449305
  Het stukje waar ze beginnen over de EU-bijdrage van Frankrijk begint op 25.00 minuten, dus je kunt evt even door scrollen.

 10. arie_jansz

  Laat haar lekker een hek om Frankrijk zetten, neem dan ook gelijk alles mee van Wallonië tot en met Griekenland,

  Laag Nederland samen met Duitsland de grenzen lekker open houden…en kijken welk land er over 5 jaar beter voor staat….

  Frankrijk zal het in ieder geval niet zijn.

  1. aquarius

   ja als jij het al zeker weet moet ze het natuurlijk niet doen . Blij dat er zulke goede advisieurs zijn .
   Je leest zeker ook elke dag de horoscoop in je partijkrant ?

   1. arie_jansz

    nee, de horoscoop haal,ik uit de Telegraaf. Vandaag zijn her veel mensen met mij ineens, stond er.

 11. Staphylocoque

  Dit idee heeft ze al eerder geopperd en het verdrag fysiek in de papiermand gegooid.
  https://www.youtube.com/watch?v=j2Aa_8uvUHY

 12. -Harry

  Arie-Jansz,

  Heb je iets tegen veiligheid ?

  Of hebben we nog niet genoeg cultuurverrijkers ?

  Denk je soms dat de economie er ernstig onder lijdt als je je paspoort af en toe eens moet laten zien ?

  1. arie_jansz

   schengen is niet alleen je paspoorten tonen bij de balie….vrij verkeer personen, goederen en diensten.

   En ik heb helemaal niets tegen cultuurverrijkers, integendeel…u zegt het goed, verrijken van onze mooie cultuur is altijd winst!

   Mocht u er informeren problemen mee hebben, het staat u als EU-burger geheel vrij om in Frankrijk te gaan wonen…wellicht een tip.

 13. jangajentaan

  Tja. In ieder geval is het een erg grappig interview / fragment. Vooral hoe Kockelmann steeds dommer begint te kijken en hoe Marine zich begint te verkneukelen als ze hem beet heeft.
  Een heel verschil met dat interview van Kockelmann met Thierry Baudet onlangs, die zich in de hoek liet zetten door Kockelmann. Had zich niet goed voorbereid denk ik. Hier is het duidelijk andersom.

  1. Epimenides

   Die Baudet en Engelen, nemen we die nog serieus…?

   Die hebben hun volgers nou werkelijk helemaal in de kou laten staan.
   Met hun Burgercomite.
   Als er nou twee geitenbreiers dik door het ijs zijn gezakt, dan deze twee toch wel.

 14. W.H.J. Reiss

  Als die Kockelman steeds dommer begint te kijken wordt het tijd dat hij advies krijgt van booslim Arie_Jansz. Dat zou de hilariteit hier sterk verhogen ! 2x Niks = Niks ! Probeer ‘die 2’ dat maar eens uit te leggen !

 15. huuskesjong

  Schengen had nooit aangenomen moeten worden! Blunder nummer zoveel van de EU.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 16. Ruud562

  Lieftinck: zeer goed verwoord!! ik zie de toekomst hier ook zeer somber in. Zeventig jaar geleden gaven velen hun leven voor onze vrijheid maar inderdaad, nog even en we zijn weer terug bij af!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.