Marine Le Pen wil Schengen afschaffen

Geen categoriejan 13 2015, 17:00
Zonder paspoort van het ene naar het andere Europese land reizen moet stoppen, aldus de leider van Front National.
Zoals onze eigen Frank Verhoef eerder al berichtte is Marine Le Pen allesbehalve een fan van het Schengen-verdrag. Sterker nog, tijdens een interview met EenVandaag drong ze er op aan bij Nederland om zich daar onmiddellijk uit terug te trekken. Alleen op die manier, zei ze, kunnen we onze grenzen écht in de gaten houden en ervoor zorgen dat kwaadwillenden niet binnen kunnen komen.
Vandaag herhaalde ze die boodschap in het hol van de leeuw: Straatsburg.

Het paspoortvrij reizen in de Schengenlanden moet aan banden worden gelegd. Marine Le Pen van de Franse rechts-nationalistische partij Front National (FN) bepleitte dit dinsdag in Straatsburg. Le Pen is Europarlementariër en hield een persconferentie in het Europees Parlement (EP). De zeggenschap over wie een land binnenkomt, moet weer aan de landen zelf zijn, zei Le Pen. „Stop met Schengen.”

"Europa beloofde ons betere controles, ook bij onze buitengrenzen, maar zie wat er is gebeurd," zei ze, daarmee doelend op Hayat Boumeddiene, de vrouw van Amedy Coulibaly die tegenwoordig bekend staat als 'de supermarktgijzelaar.' Hayat kon van Frankrijk naar Spanje reizen, en van daar met het vliegtuig naar Turkije, waarna ze de grens overstak met Syrië. Zoals Le Pen terecht stelt zou dat lastiger geweest zijn voor haar als de Spanjaarden hun grenzen goed in de gaten hielden.
Daarnaast wil Le Pen dat Syriëgangers die een dubbel paspoort hebben hun Europese paspoort automatisch verliezen. Geen slecht plan, natuurlijk. Dat soort mensen moeten, als ze ons land eenmaal verlaten hebben, nooit meer terug kunnen komen en hun rechten opeisen als Europese burgers. "We hebben er geen behoefte aan dat deze mensen terugkeren."
Hoewel het bijzonder gemakkelijk is dat er intern niet gereisd mag worden is het mogelijke opheffen van Schengen wel degelijk een debat waard. Aan de ene kant willen we niet overdrijven door de vrijheid van Europeanen te zeer in te perken (als liberaal geloof ik niet in het beperken van rechten van normale burgers om de veiligheid te 'verbeteren'). Zoals Benjamin Franklin eens zei: "Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety." Aan de andere kant: het invoeren van paspoortcontroles betekent niet automatisch dat de bewegingsvrijheid van goedwillende burgers beperkt wordt. Ze moeten alleen even hun paspoort laten zien, wat gecontroleerd wordt, et voila: reist u maar door. Er hoeft niet automatisch een visum nodig te zijn.
Le Pen heeft dus wel degelijk een punt - net als Geert Wilders die eerder met een vergelijkbaar idee kwam.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten