Natuurlijk heeft prostitutie alles te maken met dwang

Doen alsof dat niet zo is, is ronduit naïef.

De prostitutie-industrie is schimmig en er is sprake van dwang, heel veel dwang. Tv-journalist Jojanneke van den Berge heeft twee jaar gewerkt aan haar vierdelige EO-serie over prostitutie. Ze heeft met talloze prostituees, raamexploitanten, pooiers, etc. gesproken, zowel op de Amsterdamse Wallen als in andere Nederlandse prostitutiegebieden. Vanavond wordt het eerste deel uitgezonden op NPO3. Het belooft een serie te worden met een kritische blik, en dat vinden sommige – met name hedonistische – mensen niet zo leuk.

De linkse goegemeente plus de prostitutie-industrie zijn woedend, nog voordat de serie is uitgezonden. Ze hebben geen enkel idee wat Jojanneke allemaal heeft ontdekt in de twee jaar dat ze onderzoek heeft gedaan voor haar serie, maar ze proberen haar nu al kapot te maken. De reden: ze heeft in interviews herhaaldelijk gezegd wat de landelijke coördinator mensenhandel van het Openbaar Ministerie tegen haar heeft gezegd: dat 70 procent van de vrouwen op de Wallen “onder een vorm van dwang” staan.

“Wat is daar nou gezellig aan?” aldus Jojanneke. In het AD zegt ze niet graag op de Wallen te komen:

“Vaak hoor je dat de Wallen de veiligste en gezelligste buurt van Amsterdam is. Dat is echt niet waar,” zegt Van den Berge resoluut. “Nu is het nog rustig, maar ’s nachts, zeker in het weekend, is het bijna een oorlogsgebied. Dronken toeristen en vrijgezellenfeestjes beschimpen en beledigen de vrouwen die achter de ramen staan. En je bént al kwetsbaar als je daar in je ondergoed staat.

Jojanneke weet zeker dat er van vrijwilligheid bijna nooit sprake is:

Als vrouwen voor de prostitutie kiezen, rijst de vraag hoe vrij de keuze is. In het programma vertelt een Roemeense prostituee dat ze het werk doet om haar dochtertje te onderhouden. Voor het weinige geld dat ze overhoudt voor zichzelf, moet ze jaarlijks met duizenden mannen naar bed. “Ik heb geen enkele vrouw ontmoet die probleemloos in Nederland is opgegroeid, haar diploma heeft gehaald, uit allerlei beroepen kon kiezen en dacht: ‘goh, ik ga lekker de prostitutie in’.”

De serie maken viel Van den Berge soms wel zwaar. Zo bezocht de journalist een tippelzone in Utrecht. “Daar rijden dan van die dure auto’s rond op zoek naar zwaar verslaafde meisjes om voor een tientje seks met ze te kunnen hebben. Daar word je wel zwartgallig van. Ik had vooraf niet verwacht dat het zo naar zou zijn. Een vrouw werd letterlijk zonder haar jas terug te krijgen uit de auto getrapt.”

Het zijn verschrikkelijke verhalen die we niet zouden moeten wegwuiven onder het mom van ‘vrijheid’, want dit heeft niks meer met vrijheid te maken. Zoals Jojanneke, die zelf vorig jaar moeder is geworden van een dochtertje, zegt: veel mensen die prostitutie een normaal beroep vinden, gaan steigeren als je ze vraagt of ze zouden willen dat hun dochter prostituee wordt. “Wat zegt dat? Dat het misschien niet zo normaal is.” Lees verder op pagina twee, onder andere voor een voorproefje van de serie van Jojanneke.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

28 reacties

 1. Anna

  Ik zou het niet weten. Misschien kunnen we het vragen aan de oudere tweeling in Amsterdam.

 2. Frank

  Volgens deze redenering heeft iedere arbeidsovereenkomst te maken met dwang. Dan wordt de roemeense stukadoor of tomatenplukker die hier werkt om zijn gezin in Roemenië te onderhouden ook ‘gedwongen’. Jojanneke was al een verklaard tegenstander van prostitutie, die invoering van het Zweeds model nastreeft, en zuigt alles uit haar duim. De cijfermatige onderbouwing van haar standpunten zijn volstrekt verzonnen en de meiden die willen werken helpt zij alleen maar dieper de prut in: werkplekken worden steeds schaarser en dus duurder. Als een vrouw seks met vreemde kerels wil voor geld, wie is de overheid dan om dit te verbieden? Het huidige strafrechtelijk instrumentarium is ruim voldoende om mensenhandel aan te pakken. De politieke wil moet er alleen zijn.

  1. Staphylocoque

   “Jojanneke was al een verklaard tegenstander van prostitutie”
   En u bent al een verklaard voorstander van prostitutie.
   Dit soort redeneringen vallen in de categorie genetische drogredeneringen of circumstantial ad hominem, dat overlapt mekaar.

   1. Matthijs

    Dat zou eenvoudig te controleren moeten zijn.
    Zeggen dat het niet zo is, omdat het niet zo is volgens u, is ook een drogreden.
    De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet,.

    1. Staphylocoque

     ‘dat het niet zo is, omdat het niet zo is volgens u’

     Kunt u aangeven waarop u reageert?
     Wat is ‘het’?

 3. Jacobus

  Toen Asscher, die dit al langer weet indertijd probeerde de Wallen van deze criminaliteit te ontdoen was de wereld te klein.

 4. Staphylocoque

  Dit mag je inderdaad niet zeggen van progressief en ‘tolerant’ Nederland. Jojanneke: ,,Als je dat hier doet (je uitspreken tegen misstanden in de prostitutie), krijg je meteen met een berg vooroordelen te maken. Je bent dan een moraalridder, een preutse trut of christenhond. Dat vind ik jammer. Het gaat helemaal niet over moraal. Het gaat erom dat er elke dag vrouwen ernstig lijden in dit land.”

  Zo voert men de discussie, met gescheld, stokpaardjes en drogredenen.
  Het argument/stokpaardje: “Prostitutie is het oudste beroep ter wereld, dat kun je niet stoppen!” vindt men goed genoeg om schouderophalend de beerput genaamd prostitutie dicht te laten. Een beroep op tijd is een drogredenering. De beroepen van moordenaar en dief die net zo oud zijn accepteren we ook niet omdat die nou eenmaal zo oud zijn, waarom accepteren we dan wel dat pooiers weerloze vrouwen de prostitutie in meppen?
  Nog zo’n stokpaardje ‘door het te legaliseren kun je het beter reguleren’. Het toverwoord is ‘reguleren’, maar wat het inhoud wordt nooit duidelijk. In elk geval verdwijnen de misstanden niet door dit ‘reguleren’. Bij een verbod zou het ‘ondergronds’ gaan, ik geloof echt niet dat er nu geen schimmige ondergrondse praktijken zijn. Ondergronds zou het aantal vrouwen veel kleiner worden, want de ‘gewone man’ zal zijn weg buiten het openbare circuit niet vinden.
  Ook populair: ‘Als je prostitutie verbiedt vinden er meer verkrachtingen plaats’. Alsof dat duizenden jaarlijkse commerciële verkrachtingen en uitbuiting zou rechtvaardigen. Verkrachting moet niet bestreden worden door commerciële verkrachting. Beide is even verwerpelijk.
  Niemand wil vrijwillig duizenden keren per jaar seks met evenzoveel wildvreemden. Zelfs mannen zouden dat niet willen. Dat kun je me gewoon niet wijsmaken.

 5. Frank

  Wat is de drogredenering in mijn betoog, stafylokok? Leg eens uit? En dat men jou iets niet kan wijsmaken wil natuurlijk niet zeggen dat het niet waar is.

  1. Staphylocoque

   Ik heb u al uitgelegd wat de drogreden is. Je beroepen op iemands achtergrond is geen geldige redenering.

 6. Gielah

  Het is verschrikkelijk, wat die vrouwen en meisjes meemaken.
  En het is onbegrijpelijk dat mensen enig genoegen weten te beleven aan seks met iemand, met wie ze helemaal niets hebben… zelfs niet het begin van een relatie.

  Dan zit er echt iets helemaal scheef bij hen.

 7. Joop Klepzijkert

  Veel vrouwen in de prostitutie leiden aan promiscuïteit of hebben een andere psychische aandoening. Veel prostituees hebben ernstig geld gebrek of zijn nymfomaan.
  De rest word gedwongen door souteneurs.
  Met andere woorden niet alles gebeurt onder dwang. Het is voor beleid makers wel het makkelijkst om alles op 1 hoop te gooien.

  1. Maaike

   Het gaat ook niet zozeer om de redenen van de prostitutie, maar hoe wij als maatschappij naar prostitutie kijken. Het is inderdaad een aantal decennia als een normaal beroep beschouwd, en dat is het natuurlijk niet. In de sector komt bovendien veel uitbuiting, angst, verkrachting en mishandeling voor. Vreselijk. Goed dat er een aandacht aan wordt besteed door de EO. Ik ga zo kijken.

 8. arie_jansz

  Haha, die Joop, gelijk als zijn morsige naamgenoot uit de strips.

  Dus heel veel hoeren zijn volgens u gewoon nymfomaan???!

  Dat zullen veel klanten willen geloven, dat hoeren het voor de lol doen.

 9. Joop Klepzijkert

  Inderdaad arie een gedeelte dus niet veel.

 10. Jacobus

  En dan te bedenken dat het het oudste beroep betreft.

  1. Staphylocoque

   Flauwekul. Beroepen die écht in het levensonderhoud voorzien (jagen, vissen, landbouw etc.) zijn ouder. Net zo oud zijn het ‘beroep’ van moordenaar en rover. Die gedogen we ook niet.

 11. V.K.

  -Tsja, die zelfde vraag kan je natuurlijk ook aan je zelf afvragen, waarom zitten er dan vooral Oost-Europeanen achter de ramen van al die voorbijrijdende vrachtwagens, die mensen zien er ook niet zo blij uit, werkend voor schimmige uitzendburootjes.

  1. Staphylocoque

   Zie je serieus het verschil niet tussen het rondrijden in een vrachtwagen en het verkopen van je lichaam?

   1. V.K.

    -Heb een langere tijd een buurvrouw gehad welke zich langere tijd liet onderhouden door iemand welke er een vrouw op na kon houden. Nou, deze mevrouw kon natuurlijk ook als vrachtwagen chauffeur oid haar geld verdienen.

  2. Limburgse Kuifje

   Die vrachtwagen-chauffeurs worden niet elke dag meerdere keren verkracht. Dat is het wezenlijke verschil!

   Verder begrijp ik uit het verhaal dat vooral links tegen het aan de kaak stellen van prostitutie is. Mag ik dan voorzichtig concluderen dat vooral links blij is met prostitutie en deze dames veelvuldig bezoekt?

   Immers iets wat je genoegen aan beleeft wil je niet zomaar teniet laten gaan.

   1. V.K.

    -Het is juist links welke prostitutie verbied Asscher/Wallen, Utrecht/grachten etc.

    -Het ultra linkse Zweden heeft ook de prostitutie verboden.

    -Maar ja, met een prostitutie verbod verdwijnen de uitwassen niet.

    1. Staphylocoque

     -Het is dan ook geen linkse hobby, maar een hobby van lieden die zich progressief noemen. D66 en co.

     -Prostitutie is één grote uitwas. Met een verbod kun je het verkleinen.

 12. H.Numan

  Frank, je moet je niet alles laten wijsmaken. Prostitutie is van alle tijden, komt voor in alle culturen. Soms gedwongen, meestal niet. Wat jij beschrijft is een tak van prostitutie waar, inderdaad, dwang vaak voorkomt.

  Wat je niet beschrijft zijn de vele dames die zich part time te huur aanbieden. Of de vele jongemannen die dat doen. Open eens een krant, en verbaas je hoeveel advertenties er staan die deze ‘service’ aanbieden. Zijn dat allemaal gedwongen slachtoffers?

 13. Nog1

  Noch in het programma, noch in dit artikel kan ik bewijs vinden voor de boute stelling dat alle prostitutie gedwongen is.

  Het is een aanname, en in het geval van Jojanneke is ook duidelijk dat ze die aanname al had voordat ze aan het maken van de serie begon, waardoor deze aflevering een oninteressante zoektocht naar het eigen gelijk is.

  1. Staphylocoque

   Voor ‘alle’ ga je inderdaad geen bewijs vinden. Voor een groot deel wel.

   1. Nog1

    De politie probeert met inzet van vrij veel middelen dit aan te pakken, maar iedere keer blijkt na invallen dat het gedeelte BEWIJSBARE gedwongen prostitutie juist bijzonder klein is.

    Zo klein dat het in % verwaarloosbaar is. Ook belangenverenigingen van hoeren menen dat het voorkomen van gedwongen prostitutie veel minder vaak voorkomt dan het vooroordeel wil.

 14. Alicia

  Ik heb voor 16 jaar op de Wallen gewoond als burger en ik kende de buurt goed. Ook sommige prostituees die er vast zaten. De meeste Nederlandse meisjes waren zelfstandig en betaalden de eigenaar van de hoerenkast huur per 8 uur. De huur was s’nachts duurder dan overdag. Vele deden dit om bij te verdienen of ze waren beroeps. Een vrouw werkte alleen tijdens kantooruren en haar vaste klanten waren vaak ambtenaren van het stadhuis.

  De import van buitenaf veranderde veel, die hadden pooiers en ze zitten in hun ondergoed. Wie weet wat pezen betekent? Dat is geld vragen voor ieder kleding stuk die de klant uit wilde hebben. Als je al in je ondergoed zit valt er weinig te pezen.

  Natuurlijk heeft iedere vrouw een verhaal maar ik kende vrouwen die het een fijn beroep vonden. Verdienden veel en ze waren zelfstandig. Een hoerenkast was van een oude vrouw, die dit pand betaald heeft met haar werk achter de ramen. Maar de meeste verbrassen hun geld.

  De Wallen is veilig of was veilig, er was sociale controle en ik liep daar veilig over straat zonder lastig gevallen te worden. Iets wat bv op het Leidse Plein anders is.

  Door mijn kater ben ik in een bordeel geweest. Hij zat namelijk achter de ramen op schoot van een hoer. Ik klopte op het raam en vroeg of ik mijn poes terug kon krijgen en we kregen allebei de slappe lach. Ze nodigde mij uit voor koffie en zei dat mijn kater iedere dag langs kwam voor koffiemelk. Ze is later eruit gestapt en ik kwam haar jaren later tegen in de Apenheul samen met haar man en dochtertje.

  Gesloten seks clubs lijk mij eng, gesloten deuren, de meisjes krijgen later betaald en vaak onder betaald. Of de seks boerderijtjes op het platte land, dat is echt luguber.
  Maar de Wallen? Nee echt niet, maar met het sluiten van de bordelen is het wel veranderd. Het was een ruige buurt maar meestal veilig. Er woonden veel bekende Nederlanders maar er sliepen ook daklozen op hun stoep en er waren junkies, de dealers probeerden ze uit de buurt te houden. De seks theaters zoals Casa Roso die de buurt in de gaten hield, de wijk agent die iedereen kende. Een buurt die bruiste en waar alles door elkaar woonden. In een woord uniek. Verpest door de import van Yuppies die opeens eisten dat alles om 23 uur stil was, inclusief de horeca en door de politiek zoals Asscher.

  1. Alicia

   Wie is een prostituee en wie is het niet?

   The story is about a socialite and her escort who were at a party, discussing women’s virtue and the value placed on it. The gentleman had a theory, and to test it he asked the following question, “Would you spend the weekend with me, alone, at my country estate.” (…) The woman, after some hesitation, admitted that she probably would. Then came the next question, “Would you come up to my room with me later this evening for $5.00?” “Certainly not!” stormed the infuriated lady. “What do you think I am?” “We’ve established that,” replied her escort, “now we are trying to determine your price.”

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.