News flash: het gaat slecht met de krantenwereld

Geen categoriejan 06 2015, 19:00
Er zullen een paar kranten moeten sneuvelen.
Het lezen van een krant begint steeds meer iets van vroeger te worden. De cijfers spreken boekdelen: alle kranten zien hun papieren oplage dalen. Met NRC Next, de krant van links-liberaal en schoolgaand Nederland, gaat het het allerslechtst. De krant is eenderde van de papieren oplage kwijtgeraakt:

Op papier gaat de oplagedaling bij sommige kranten hard. Zo zag Nrc next de betaalde gedrukte oplage met bijna eenderde dalen vergeleken met het jaar ervoor, tot 38 duizend exemplaren. Het aantal digitale abonnees groeide in dezelfde periode met duizend tot 14 duizend abonnees, wat de totale daling van next op 23 procent brengt.

NRC Handelsblad daalde op papier bijna 10 procent tot 153 duizend stuks. Met de digitale groei meegerekend, leverde de avondkrant 5 procent in. Eerder dit jaar wist NRC media de totale oplage nog ongeveer stabiel te houden met de verkoop van het nieuwe Next op zaterdag, maar ook die krant raakte in het derde kwartaal alweer 15 procent van zijn lezers kwijt. De krant bleef steken op 12 duizend abonnees.

Ook met de andere kranten gaat het slecht:
https://twitter.com/PietBakker/status/552389979415281664
De kranten halen wel nieuwe digitale abonnees binnnen die bijvoorbeeld de krant via de iPad lezen, maar genoeg is het niet:
https://twitter.com/PietBakker/status/552405826133323778
Het is wachten op een grote schoonmaak in de krantenwereld. Als de oplagen maar blijven dalen, dan is op een gegeven moment de bodem bereikt. Dan is een krant niet rendabel meer en heeft het geen enkele zin om nog door te gaan. Het is onvermijdelijk dat de komende jaren kranten zullen verdwijnen of fuseren. Ik denk dat NRC Next als eerste sneuvelt; over een paar jaar blijft er geen abonnee meer over, alle wervingsacties ten spijt.
Dat de kranten het steeds slechter doen, betekent dat er kansen zijn voor de blogosfeer. Nederlanders willen immers nog altijd dagelijks het laatste nieuws kunnen volgen en analyses en opinies lezen. Toch zou ik het bijzonder jammer vinden als er over een paar jaar nog maar een paar kranten bestaan. Ik ben een tevreden abonnee van De Telegraaf en af en toe lees ik de Volkskrant, en ja, ik zou het jammer vinden als die twee kranten verdwijnen. Kranten als NRC Next en Trouw kunnen me overigens gestolen worden.
Over het algemeen is het goed als de nieuwsconsument genoeg keuze heeft. Als hij de ene krant niet leuk vindt, kan hij een abonnement nemen op een andere krant. Helaas voor het krantenwereldje zien steeds meer lezers het nut niet in van een krantenabonnement. En geef ze eens ongelijk. Een krant moet natuurlijk wel kwaliteit leveren om bestaansrecht te hebben. Wat ook meespeelt, is dat 'oude media' maar geen goede vertaalslag kunnen maken naar online. Steeds meer lezers zijn vooral online te vinden. Gelukkig hebben we De Dagelijkse Standaard en Jalta nog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten