Natuurlijk heeft prostitutie alles te maken met dwang

Natuurlijk heeft prostitutie alles te maken met dwang

Doen alsof dat niet zo is, is ronduit naïef.

De prostitutie-industrie is schimmig en er is sprake van dwang, heel veel dwang. Tv-journalist Jojanneke van den Berge heeft twee jaar gewerkt aan haar vierdelige EO-serie over prostitutie. Ze heeft met talloze prostituees, raamexploitanten, pooiers, etc. gesproken, zowel op de Amsterdamse Wallen als in andere Nederlandse prostitutiegebieden. Vanavond wordt het eerste deel uitgezonden op NPO3. Het belooft een serie te worden met een kritische blik, en dat vinden sommige - met name hedonistische - mensen niet zo leuk.

De linkse goegemeente plus de prostitutie-industrie zijn woedend, nog voordat de serie is uitgezonden. Ze hebben geen enkel idee wat Jojanneke allemaal heeft ontdekt in de twee jaar dat ze onderzoek heeft gedaan voor haar serie, maar ze proberen haar nu al kapot te maken. De reden: ze heeft in interviews herhaaldelijk gezegd wat de landelijke coördinator mensenhandel van het Openbaar Ministerie tegen haar heeft gezegd: dat 70 procent van de vrouwen op de Wallen "onder een vorm van dwang" staan.

"Wat is daar nou gezellig aan?" aldus Jojanneke. In het AD zegt ze niet graag op de Wallen te komen:

"Vaak hoor je dat de Wallen de veiligste en gezelligste buurt van Amsterdam is. Dat is echt niet waar," zegt Van den Berge resoluut. "Nu is het nog rustig, maar 's nachts, zeker in het weekend, is het bijna een oorlogsgebied. Dronken toeristen en vrijgezellenfeestjes beschimpen en beledigen de vrouwen die achter de ramen staan. En je bént al kwetsbaar als je daar in je ondergoed staat.

Jojanneke weet zeker dat er van vrijwilligheid bijna nooit sprake is:

Als vrouwen voor de prostitutie kiezen, rijst de vraag hoe vrij de keuze is. In het programma vertelt een Roemeense prostituee dat ze het werk doet om haar dochtertje te onderhouden. Voor het weinige geld dat ze overhoudt voor zichzelf, moet ze jaarlijks met duizenden mannen naar bed. "Ik heb geen enkele vrouw ontmoet die probleemloos in Nederland is opgegroeid, haar diploma heeft gehaald, uit allerlei beroepen kon kiezen en dacht: 'goh, ik ga lekker de prostitutie in'."

De serie maken viel Van den Berge soms wel zwaar. Zo bezocht de journalist een tippelzone in Utrecht. "Daar rijden dan van die dure auto's rond op zoek naar zwaar verslaafde meisjes om voor een tientje seks met ze te kunnen hebben. Daar word je wel zwartgallig van. Ik had vooraf niet verwacht dat het zo naar zou zijn. Een vrouw werd letterlijk zonder haar jas terug te krijgen uit de auto getrapt."

Het zijn verschrikkelijke verhalen die we niet zouden moeten wegwuiven onder het mom van 'vrijheid', want dit heeft niks meer met vrijheid te maken. Zoals Jojanneke, die zelf vorig jaar moeder is geworden van een dochtertje, zegt: veel mensen die prostitutie een normaal beroep vinden, gaan steigeren als je ze vraagt of ze zouden willen dat hun dochter prostituee wordt. "Wat zegt dat? Dat het misschien niet zo normaal is." Lees verder op pagina twee, onder andere voor een voorproefje van de serie van Jojanneke.

Eigenlijk zou iedereen die denkt dat prostitutie hartstikke normaal en zelfs leuk is zichzelf moeten afvragen: "Wil ik dat mijn dochtertje dit later gaat doen of wil ik dat ze een ander beroep gaat doen?" Is het antwoord nee, en dat zal het in de meeste gevallen zijn, dan moeten we nog eens goed nadenken over de prostitutiepraktijken in ons land.

Wie over de Wallen loopt, vooral 's avonds, ziet inderdaad een oorlogsgebied. Het is helemaal niet prettig om daar te zijn, behalve misschien als je een op seksbeluste dronken toerist bent die het allemaal niets kan schelen wat er gebeurt. Voor de vrouwen is het een hel. Als prostitutie zo leuk en gezellig is als voorstanders van prostitutie beweren dat het is, waarom zitten er dan vooral Oost-Europeanen achter de ramen op de Wallen?

We moeten af van het idee dat er niks aan de hand is in de Nederlandse prostitutie-industrie. Prostitutie is vrouwenvernedering. Het is tijd voor een nationale discussie. Misschien moesten we maar eens helemaal stoppen met 'legale' prostitutie, omdat het vooral pooiers en mensenhandelaren in de kaart speelt. De vrouwen worden onderdrukt, vernederd en misbruikt. Dat is onwenselijk en onacceptabel.

Met het stoppen van gelegaliseerde prostitutie verdwijnt het niet ineens allemaal - zoiets los je niet 1, 2, 3 op - maar het lijkt erop dat dat de enige mogelijkheid is, als we tenminste ook maar een moer geven om de vrouwen die op de welke manier dan ook worden gedwongen achter de ramen te staan om hun lichaam steeds maar weer te verkopen aan hitsige mannen. Als we deze vrouwen kunnen helpen, dan moeten we dat doen. Ik vind dat we die plicht hebben.

Hieronder een trailer van de tv-serie van Jojanneke. Nogmaals, vanavond om 22:00 uur wordt het eerste deel uitgezonden op NPO3.

https://www.youtube.com/watch?v=BzwGdghcSWg

Lees meer over:
prostitutie EO Wallen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties