Nederlanders massaal de grens over voor goedkope boodschappen

Boodschappen zijn veel goedkoper in België en Duitsland.

Dat krijg je ervan als het meest linkse kabinet sinds het kabinet-Den Uyl in de jaren 70 steeds weer de accijnzen verhoogt op alcohol, benzine, tabak, etc.: steeds meer Nederlanders doen boodschappen in een van de buurlanden. Daar zijn boodschappen gemiddeld goedkoper door lagere accijnzen en een lagere btw.

Volgens onderzoeksbureau GfK is de ‘omzetlekkage’ (lees: het percentage Nederlanders in de grensstreek dat niet langer in Nederland boodschappen wil doen) met 15 procent gestegen vergeleken met 2013. Dat is lullig voor de ondernemers in het grensgebied – zij draaien immers steeds minder omzet en zijn genoodzaakt werknemers te ontslaan om boven water te blijven of zelfs helemaal te slutien – maar dat is de schuld van het kabinet.

Gemiddeld doen huishoudens woonachtig in het grensgebied negen keer per jaar boodschappen in het buitenland. Per bezoek wordt er gemiddeld € 34,77 uitgegeven.

En:

Vorig jaar werd 2,54% van de totale levensmiddelenbesteding over de grens uitgegeven. In 2013 was dit 2,20%.

Volgens het onderzoek gaan de Nederlanders in de grensstreek vooral de grens over om wijn, bier en sanitaire producten te kopen. Slimme Nederlanders gooien ook nog even de tank vol als ze in België of Duitsland zijn. De benzineprijzen zijn hier misschien wel laag, maar in de andere is een litertje benzine nog altijd twintig tot dertig cent goedkoper. Dat tikt aan bij een volle tank.

Als het kabinet zo blijft doorgaan met het verhogen van de belastingen, zal het ook voor Nederlanders buiten de grensgebieden interessant zijn om boodschappen te doen in het buitenland. Wat mij betreft gaan we dat nog veel vaker doen met z’n allen. Niet alleen omdat het goedkoper is, maar ook omdat we het kabinet moeten laten merken dat we het niet pikken dat hardwerkende Nederlanders steeds verder worden uitgemolken om PvdA-beleid uit te voeren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

36 reacties

 1. Wachteres

  Dat klopt. Bij ons struikel je, als je in het weekend boodschappen gaat doen, over de Nederlanders.

  Vooral wijn en drank en ‘echte’ cola is veel goedkoper.

  Eerlijk gezegd, niet altijd even prettig. Lekker voordringen bij de kassa, bij het passeren de ander opzij duwen enz.

  Een keer per jaar, voor oud en nieuw, krijgen we letterlijk een invasie vanwege het vuurwerk.

  Honderden Nederlanders rijden dan van Aldi naar Lidl en alle andere zaken waar vuurwerk te koop is.

  De Duitsers zorgen er wel voor dat ze voor die tijd hun boodschappen in huis hebben.

  Wij worden weleens gepest: Jullie gaan zeker wel naar ‘Nederlanders kijken’ vandaag?

  1. carthago

   Nog veel beter als jullie de boodschappen komen brengen.

   1. Wachteres

    Niet al te lui worden, @carthago 😉

 2. Joop Klepzijkert

  Ach wachteres, nederlanders zijn net mensen. je hebt goede en slechte. Volgens het cbs wordt de meeste criminaliteit gedaan door islamieten. Is dat in belgie ook zo?

  1. Wachteres

   IK heb het over de Duitsers, @Joop. En die huiveren van onbeleefd gedrag.

   Wij merken nu, als we in Nederland komen, hoe bijvoorbeeld de rijstijl van de Nederlanders verschilt van die van de Duitsers. Zij kunnen wel hard rijden maar zijn veel minder agressief in hun rijgedrag dan de Nederlanders..

 3. Wachteres

  En gelukkig hebben wij hier weinig of niets met criminele moslims te maken. Hier wonen so wie so bijna geen moslims. In de grote steden is dat natuurlijk anders.

  Houden zo, denk ik maar!

 4. Joop Klepzijkert

  Ik heb duitse vrienden, wat betekend dat je goede en slechte hebt. Op vakantie zijn de russen het onbeschoftst. ik heb geen russische vrienden. wel 2 vrienden uit balarus.

 5. tonzwart

  Ik ben ook zo’n grensbewoner die de bekende artikelen in Duitsland koopt. Overigens nauwelijks benzine, want ik rijd op LPGen dat is weer in Nederland goekoper.
  Maar waar het me om gaat, is dat ik vooral zaterdags horden Duitsers (of zijn het Neder Duitsers?) bij de Nederlandse supermarkten hier in ter Apel zie. Ik vraag me af, wat die hier dan komen doen. En het heeft niets te maken met die ene zaterdag per masnd, dat de Duitse winkels dicht zijn, want de horden komen elke zaterdag en ook in mindere mate door de week.

  1. Wachteres

   Even gezellig de grens over, @Tonzwart.

   En Grönning’n is toch mooij, of nait soms?

   Oeps! Lastiger voor mij te schrijven dan te spreken.

   https://www.youtube.com/watch?v=72fgZd174YQ

 6. Avander

  Ik maak er samen met mijn echtgenote, zwager en schoonzus gewoon 1x in de twee maanden een ontspannen dagje uit van. Ongekend vriendelijke bediening, onze tafelwijn 45% goedkoper, mijn whiskey 35% goedkoper, de dames enthousiast over de vleesprijzen, de benzine momenteel € 1.20. Kortom genieten. Geen hoofddoeken achter de kassa en nauwelijks tussen de schappen. Woonde ik maar dichter bij de grens.

  1. Limburgse Kuifje

   Nou Avander, je kunt verhuizen, toch ?! Huizen genoeg te koop.

 7. W.H.J. Reiss

  Ik tank in België !

 8. tonzwart

  @ wachteres

  Mooi filmpje over de “ommeland’n”. Tis goud…

  1. Wachteres

   Ik kom oet Delfsiel. ’t Hoogelaand dus.

 9. Ni28

  Al bijna een jaar ank ik in België en incidenteel in Duitsland. Al die tijd heb ik niet meer in Nederland getankt. Dat geldt ok voor drank en andere boodschappen. Het voordeel s voor mij kleiner wegens de afstand maar des te groter het prettig gevoel. Ik steun dit kabinet niet!

 10. Klimaatviool

  Vandaag nog voor € 200 boodschappen gehaald. Voornamelijk wijn, sterke drank, bier, vleeswaren en benzine. Uiteraard ga ik niet in het weekend want dan sta je in de file, buiten en binnen. Maar op maandagmorgen valt het allemaal wel mee, lekker rustig en je komt nog echte Duitsers tegen.

 11. Limburgse Kuifje

  Morgen ga ik weer lekker naar Kevelaer toe. We brengen eerst alle postpakketten naar de Deutsche Post (pakketje tot 500 gram kost wereldwijd slechts 3,45 euro en tot 1 kg wereldwijd slechts 7 euro – ter vergelijking hier kost dit vanaf 9 euro – binnen de eu – tot 23 euro als je buiten de eu verstuurd).

  Daarna naar de Aldi Sud voor de boodschappen. Flesje wijn 1 liter 1,69 euro. Bloemkool 1,29 euro. Hondenvoer 59 cent, fles cola 1,5 liter voor 39 cent enz.

  En als laatste nog even de tank vol tanken bij het plaatselijke tankstation voor 1,23 euro per liter.

  Reken uit uw winst. We doen dit al zeker 18 maanden nu en altijd 2 keer per week. En het heeft veel effect. We lachen weer en hebben alle boodschappen (niet voor niks) maar wel bijna voor niks zeggen we. Tja zo heeft de EU met zijn open grenzen dan toch nog een pluspuntje.

  Veel plezier daar in de Randstad. Blijf vooral op die idioten stemmen.

 12. Jacobus

  Macro-economisch is dit zeer klein bier. Vanuit Europees verband ook geen probleem.

 13. observer

  en dan de cigaretten, shag niet te vergeten: pakje Van Nelle in NL 7,20 Euro voor 40 gram, zelfde pakje van Nelle, maar dan met 50 gram voor Euro 5,90: 20 % meer shag voor 15% minder geld. Tel uit je winst, als meteen een maand inslaat.

  1. Jacobus

   Dar zullen Rutte en Dijsselbloem welzeker van wakker liggen.

  2. Maaike

   Ben blij dat ik niet (meer) rook!

 14. VVM

  Het enige waar die twee landverraders over wakker liggen is hun toekomstige vet betaalde EU baantje.

 15. arie_jansz

  Het is maar weer duidelijk wie er hier persoonlijk de dolk in de rug steekt van de Nederlandse ondernemers… En dat voor een paar rotcenten.

  1. W.H.J. Reiss

   Nee Arie, dit heet principe ! Je wou een discussie bij het Pegida artikel. Ik heb daar een stukje geschreven, maar ik zie niks ? Pijn aan de vingers ?

   1. Maaike

    Discussie met jou Reiss? Je kunt alleen maar schelden Reiss, discussieren kun je niet. Weldenkende mensen hebben op een gegeven moment geen zin meer om serieus te reageren.

    1. W.H.J. Reiss

     @Maaike heb ik stront geroepen !!!
     .
     !!! (3x wordt een rage, wat zou het zijn).

 16. ikwoudatiedereennadacht

  @ arie..
  Dus het is jou intussen ook duidelijk geworden dat Rutte en Dijsselbloem samen de dolk hebben vastgehouden.
  En vlgs mij ben je totaal niet geinteresseerd in het lot van de bijna-dood-belaste kleine ondernemers in NL.
  Als de door jou gehielenlikte policor-elite het maar goed heeft, en alle NL-hatende islam-immigranten.

 17. Philippine

  Zou het in Duitsland wel zo goedkoop blijven als Draghi donderdag as zijn 400 miljard euro in de EU pompt?

 18. LantR.fant

  Als die toverkol Thieme, met haar poesjemauwpartij straks inderdaad 5 zetels krijgt, dan MOET je over een poosje ook naar Duitsland of België om vlees te kopen.

  Valt me overigens op dat ook steeds meer ondernemers, steeds openlijker ervoor uitkomen dat ze PVV stemmen.
  Vrijwel niemand onder heb is bepaald gecharmeerd van Geert Wilders, maar van alle bagger in 070 wordt hij nog als minst slechte beoordeeld.

 19. Philippine

  Hieronder staat precies het bedrag wat Draghi 22 januari aanstaande in de EU pompt.
  Veel plezier ermee.
  Misschien kan iemand op DDS er een discussie over beginnen? Lijkt me toch wel belangrijk.

  http://www.bloomberg.com/news/2015-01-19/draghi-s-big-push-seen-delivering-635-billion-with-qe-this-week.html

 20. toetssteen

  @Philippine
  Daar waarschuwde Jean Wanningen en tipo en ik al maanden geleden voor. Natuurlijk komen die eurobonds er, Europa moet toch kapot voor de VS ten onder gaat?
  De VS halen nog uit naar Rusland en China, maar de Titanic zinkt. Terwijl de hypocrisie hoger, hoger hoger stijgt.
  China heeft gisteren een verbod op speculeren met geleend geld uitgevaardigd. Terecht en ze zullen daar op termijn de vruchten van plukken.

  De boycot met Rusland is helemaal een giller. Mijn zwager is door buitenlandse zaken uitgezonden om daar in de toendra de zuivelfabriek nog sneller draaiende te krijgen. Zeg maar zwaai zwaai tegen de export.

  Ach, het gaat maar over miljarden, dus kan Dijselbloem schamperen over een paar miljoen.

 21. Sjipke

  Ik woon inmiddels zeven jaar in het Duitse Emsland , ik heb me vanaf het begin verbaasd over het feit dat niet alleen het dagelijks levensonderhoud op een veel lager niveau ligt dan aan de Nederlandse kant. Uitgaan, uit eten gaan is hier ook veel en veel goedkoper. Mentaliteit van de Duitsers is veel prettiger om mee om te gaan dan die vergaar bak van culturen wat we Nederland noemen (hallo, wil de laatste Nederlander even het licht uit doen bij vertrek!!)
  Dus kwaliteit van zowel huizen als levensonderhoud en ziektekosten zijn beter in vergelijking met Nederland.
  Ik heb vanaf het begin een blog bij gehouden waarin ik mijn verbazing beschreef ( http://sjipkes-place.webnode.nl/belevenissen-/wonen-in-duitsland/ )

  Inmiddels zijn we bezig om te remigreren, met bloedend hart en gedwongen door privé situatie Gaan wij Esterwegen verlaten. Interesse kijk dan even hier:
  http://te-koop-huis-in-esterwegen.webnode.nl/
  dan weet je meteen wat ik bedoel met een betere prijs kwaliteit verhouding!

 22. Wachteres

  Hoi Sjipke oftewel Rob. Oude bekende van het internet uit de tijd van AP. Leuk weer iets van je te horen.

  Ik mail je privë.

  1. Sjipke

   Kijk even op sjipke’s place voor het juiste mail adres!

 23. huuskesjong

  Noem je dit NIEUWS?
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.