Nu al? EU wil Radicale Islam beter bestrijden

Screen Shot 2015-01-10 at 15.44.46
Foto:

Och jongens, komt het er nu al van? Dat is snel!

We weten immers helemaal niet al jaren dat we een levensgroot probleem hebben met de Radicale Islam. Welnee, het ging de afgelopen tijd hartstikke prima. Er zijn geen aanslagen gepleegd in Madrid en Londen, Theo van Gogh leeft nog, en – oh ja – de Twin Towers (het WTC) staat nog steeds trots in New York.

Yup.

Maar goed, even serieus: de Europese Unie heeft dus besloten om ein-de-lijk in actie te komen tegen radicale moslims.

Europese veiligheidsdiensten gaan vluchtinformatie van terugkerende Syriëstrijders uitwisselen. De Europese top van 12 februari staat geheel in het teken van de strijd tegen terreur, aldus Donald Tusk, de voorzitter van de Raad van Europese regeringsleiders.

De aanleiding is, hoe kan het ook anders, de aanslag in Parijs op Charlie Hebdo gevolgd door twee gijzelingsacties. Blijkbaar was dat ervoor nodig om Europese leiders ervan te overtuigen dat ze samen moeten werken om Syriëgangers in de gaten te houden. Het is knettergek, maar tot nu gebeurde dat blijkbaar dus niet – of in ieder geval niet vaak genoeg.

Morgen vindt in Parijs een speciale ingelaste bijeenkomst plaats van Europese ministers die over de veiligheidsdiensten gaan. Voor ons land gaat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie), zijn Amerikaanse collega Eric Holder komt ook. De aanslagen komen net op het moment dat Letland het Europese voorzitterschap overneemt. Volgens de Letse premier Laimdota Straujuma ligt er een hele lijst van maatregelen klaar om de strijd tegen terrorisme op Europees niveau te verbeteren.

Hoewel de leiders dus in actie willen komen kan het zijn dat het Europees Parlement dwarsligt. Of eigenlijk: dwars blijft liggen. De volksvertegenwoordiging verzet zich namelijk al drie jaar tegen het uitwisselen van vluchtgegevens van luchtvaartpassagiers. Om maar iets te noemen.

Waarschijnlijk klinkt het heel gek, maar het is toch niet zo gek dat Europese lidstaten samen een zwarte lijst maken van radicale moslims die in de gaten gehouden moeten worden? Je hoeft niet alle namen op passagierslijsten met elkaar te delen, maar je kunt wel een algemene blacklist maken zodat ieder Europees land ervoor kan zorgen dat bepaalde mensen niet in een vliegtuig kunnen stappen. Zo moeilijk is het niet om zoiets te organiseren.

Ook kunnen lidstaten met elkaar afspreken dat ze extremisten in de gaten houden als die de landsgrenzen overstekken. Figuren als de Kaouchi-broers reizen naar Italië? Prima: meteen een belletje met de Italiaanse autoriteiten die vervolgens een mannetje op hem zetten.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!