Opwarmings’pauze’ kan nog vijf tot tien jaar duren

Twee klimaatpausen ex cathedra over einde ‘hiatus’.

Klimaatalarmisten hebben ons voortdurend een spoedige hervatting van die verschrikkelijke opwarming van de aarde voorspeld. Maar die wilde tot dusver maar niet komen. Nu hebben echter twee prominente mainstream klimaatwetenschappers ex cathedra aangekondigd dat het over vijf tot tien jaar afgelopen zal zijn met de opwarmings’pauze’ ofwel ‘hiatus’: Gavin Schmidt en Mojib Latif.

Onder de titel, ‘Pause Over Within 10 Years Says NASA’s Schmidt’, rapporteerde Climate Science

Greenhouse gas warming will overcome the natural cooling due to volcanoes, reduced solar output and other factors in five to 10 years and end the pause in global warming, climate scientist tells press.

Global temperatures will resume their long term growth trend within five to 10 years ending the so called pause in global warming, a leading climate scientist has predicted.

The pause – which on some measures has gone on since the mid–1990s – continued into 2014 on the basis of global temperature data released last week by US space agency NASA and the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) of the US.

However, the warming effect of greenhouse gases such as carbon dioxide will grow sufficiently to overcome the combined impact of various natural climate cooling factors, journalists on a telephone news conference were told last week by Gavin Schmidt, director of NASA’s Goddard Institute of Space Studies.

There is evidence that volcanoes and a slightly dimmer Sun have acted to cool the Earth recently and so offset the warming impact of greenhouse gases, according to Schmidt, widely seen as a strong advocate for the case that humans are causing climate change. But Schmidt said that he did not expect the global warming pause – which he referred to as the hiatus – to persist.

This is because the warming impact, or forcing, due to greenhouse gases in the atmosphere would keep growing with continuing emissions of greenhouse gases, Schmidt said, and “in five to ten years time it is changes in greenhouse gases that will dominate”.

NASA and NOAA announced last week that 2014 was the warmest year recorded since measurements began but the fact is that the margin is so small as to be statistically meaningless. NASA itself ranks the probability that 2014 was the warmest year at 38 per cent while NOAA is slightly more confident putting the probability at 48 per cent.

The difference between global mean surface temperature in 2014 and the previous warmest years on record, 2010 and 2005, is measured in just hundredths of a degree on both the NASA and NOAA analyses. This is within the margin of error of the data which means that there is no statistical difference between global temperatures in 2005, 2010 and 2014.

The existence of the pause in global warming was acknowledged by the Intergovernmental Panel on Climate Change in its most recent report published in 2013 but there has been significant debate about the actual duration of this hiatus with some commentators alleging that the length is exaggerated by cherry-picking the start date as 1998 – a particularly warm year due to a particularly strong El Nino Pacific Ocean warming event. ….

A number of possible explanations have been put forward to explain the pause These include a build up of heat in the deep oceans, a weakening of solar activity and aerosols of volcanic ash in the atmosphere that reflect the sun’s rays back into space. However, the impact of solar activity and volcanoes does not appear sufficient to explain the problem and the accumulation of deep ocean heat appears to be somewhat elusive – the measured increase in ocean heat content being less than that required to explain the pause.

Recent research has implicated long term cycles in the oceans but there is no agreed mechanism with some papers attributing the pause to Pacific Ocean cycles, other research pointing to changes in the Atlantic and one recent paper saying that all the oceans are involved.

There is also a suggestion that the pause is an artefact of the way the data is analysed and that it only appears to exist because faster warming in the Arctic has been excluded from the various global temperature analyses. Another possibility is that the pause is an entirely natural variation in the climate cycle around an underlying upward trend in global temperatures.

None of these explanations has gained widespread acceptance. ….

Lees verder hier.

Ook de Duitse klimatoloog Mojib Latif verwacht over enkele jaren een einde aan de ‘hiatus’. In een recent interview met Der Spiegel verklaarde hij daarover:

Ein einziges Rekordjahr reicht nicht aus, um eine Trendwende auszurufen. 2014 kann auch ein zufälliger Ausreißer nach oben gewesen sein, der hauptsächlich auf natürliche Schwankungen zurückzuführen ist. Es lässt sich somit nicht ausschließen, dass die Erwärmungspause noch ein paar 3 Jahre lang andauert. Doch spätestens nach 2020 werden die Temperaturen wieder stark ansteigen.

Aldus Latif.

Het is positief te waarderen dat Schmidt en Latif nu met redelijk nauwkeurige uitspraken zijn gekomen over hun verwachtingen met betrekking tot de hervatting van de temperatuurstijging. Dan hebben ze ten minste geen uitvluchten meer als ze – opnieuw – de plank misslaan. En dan kunnen we ze ook aan de schandpaal nagelen. (Om misverstand te voorkomen: dit is figuurlijk bedoeld.)

Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. Baksteen

  De aarde warmt al sinds de kleine ijstijd rond 1600 op en ja dat gaat in cycli. Zo warm als in de hoogtijdagen van de middeleeuwen en het Romeinse rijk was, is het helaas nog niet. We kunnen dus nog wel even vooruit. Die Schmidt denkt ook, ik lieg me wel naar mijn pensioen toe.

  1. Jacobus

   Ik durf te wedden dat Baksteen ook een heuse klimaatwetenschapper is.

   1. Moose

    Ik durf te wedden dat Jacobus een heuse trol is…

 2. Elvi

  Hans,

  relateren ze dat aan de verminderde activiteit van de zon? Denken ze dat die activiteit opleeft binnen een jaar of 10? En wat bewijst dat dan?

  1. Hans Labohm

   Elvi,

   Ze houden rekening met een reeks factoren. Zie de de ‘links’.

  2. Moose

   Dat de mens geen enkele invloed heeft. Maar dat hadden ze ook kunnen zien aan historische gegevens. Alleen kun je daar geen co2 belasting meer op naheffen…

 3. carthago

  Jammer dat we over 10 jaar pas palmbomen in Scheveningen krijgen.

 4. NemTudom

  De oceanen Worden warmer!!! De beelden van tornado’s van uit zee laten zien dat zij ontstaan juist door de warmte te onttrekken uit de oceaan. En dat gaat gepaard met verschillende gradaties ten koste van de warmte in de oceaan. De oceanen koelen daardoor af. De warmte blijft niet in de oceaan, orkanen verspreiden die warmte. Daarom kunnen de oceanen niet opwarmen.

  1. Jacobus

   Je moet wel een heuse klimatoloog zijn om hiervan de logica te kunnen oppikken. Ik denk dat alleen mensen met de wetenschappelijke statuur van Hetzler en Labohm dit kunnen begrijpen.

 5. Theo345

  Ik zocht naar een berekening van die 5 tot 10 jaar maar dat kan ik niet vinden.
  Evenmin als de waarschijnlijkheid dat deze bewering juist is.
  Zou het volgens deze klimaatprofeten ook over een jaar weer warmer kunnen gaan worden?
  Onduidelijkheid alom.

  Misschien kunnen we een panel van deskundigen of politici opstellen om bij handopsteken te beoordelen of de bewering juist is.

 6. arie_jansz

  Nu is het al ingewikkeld zat, maar ik begrijp niets van de redenatie, zelfs niet wat dit uit monde van deze geleerden exact betekent en dan ook nog even in het Engels.
  Wel snap ik de woorden die het eigen gelijk alleen maar onderstrepen.

  Kortom een rare tactiek om iets onbegrijpelijks te plaatsen en je eigen waarheid er aan te plakken.

  Hoe kun je nog beter een rookgordijn opwerpen?

  1. Pieter G

   arie- jansz

   Eerst zegt u : Ik begrijp niet van de redenatie.

   Dus persoonlijk.

   Daarna komt u met: om iets onbegrijpelijks te plaatsen…….
   Maar dat iets onbegrijpelijks moet zijn: Iets wat voor MIJ onbegrijpelijk is.

   Erg ingewikkeld is het anders niet.
   2 klimaatalarmisten geven een termijn aan hoelang de opwarmingspauze nog duurt.
   Waarna het weer warmer wordt.

   Als dat niet gebeurt hebben ze het mis.

 7. Bob Fleumer

  En zo kunnen ze de druk op de ketel houden en doorgaan met miljarden in het zwarte groene gat te storten.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.