Politiek uit winterslaap: ‘AIVD moet op oorlogssterkte’

octopussy
Foto: Towpilot / Wikimedia Commons

De jihadi’s hebben ons de oorlog verklaard. Laten we er klaar voor zijn.

Langzaam maar zeker begint het bij de Nederlandse politiek door te dringen dat we slecht voorbereid zijn op de groeiende aanwas van jihadi’s die aanslagen willen plegen in West-Europa. Het is ongelofelijk dat daar eerst een terreuraanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo voor nodig is, maar zo zijn politici nu eenmaal. Die komen pas in actie als er eerst iets vreselijks is gebeurd.

Gisteren hield PVV-leider Geert Wilders terecht een pleidooi om het leger in te zetten om bepaalde objecten te beveiligen (de beveiligers zonder wapens met enkel een portofoon aan hun broekriem zijn echt niet geschikt om bijvoorbeeld de ingang van de Tweede Kamer te verdedigen), vandaag wordt de rest van de politiek ook wakker uit haar winterslaap:

Met de gruweldaden in Parijs in het achterhoofd wijzen Kamerleden er nog eens op dat er helemaal niet op veiligheidsdiensten mag worden bezuinigd. Eerder werd al onder druk de snoeioperatie bij de AIVD die het kabinet had gepland, verkleind van 34 miljoen naar 9 miljoen euro per jaar.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg heeft geen zin om af te wachten wat er gaat gebeuren nu er steeds meer jihadi’s terugkeren naar Nederland. Ze hebben gevechtservaring opgedaan in Syrië, Irak of een ander land waar islamitische terreurorganisaties actief zijn. Misschien zijn ze wel getraind en aangespoord een aanslag te plegen. De terreurverdachten van Parijs waren ongelofelijk professioneel en moeten wekenlang training hebben gehad. Die gasten wil je niet over de Nederlandse straten hebben lopen.

Van Toorenburg beseft dat we niet helemaal, of beter gezegd, helemaal niet voorbereid zijn op wat ons te wachten staat: “En dan zie ik een AIVD die niet op oorlogssterkte is en die mensen moet lenen van de politie, die ook al overbelast is.” Dat kán natuurlijk niet. Er moet veel meer worden geïnvesteerd in de geheime diensten om alle teruggekeerde afreisjihadi’s 24 uur per dag in de gaten te kunnen houden. Wilders ziet het gevaar ook: “We moeten op z’n minst de jihadi’s die hier zijn allemaal vastzetten. Het zijn lopende tijdbommen.”

Zo, nu de politiek eindelijk wakker is, kan er dan alsjeblieft deze maand nog méér geld naar het monitoren van jihadisten door de geheime diensten? En ja, laten we de beveiliging van openbare gebouwen als de Tweede Kamer, ministeries, etc. ophogen voor het te laat is. Als we nu niets doen, slaan we onszelf straks voor de kop dat we de terreurdreiging niet serieus namen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!