Schokkend: miljoenen euro's méér schade door vuurwerk

Geen categoriejan 05 2015, 16:00
Vuurwerkvandalen hebben het weer voor elkaar gekregen. Maar niet alleen met legaal vuurwerk. Integendeel.
Dit vinden ze mooi bij GroenLinks (die partij van het vuurwerkmeldpunt) en de linkse media: er is dit jaar voor maar liefst 13 miljoen euro aan schade aangericht door vuurwerkgerelateerd vandalisme tijdens Oud en Nieuw. Dat is 4 miljoen euro meer dan vorig jaar. De cijfers komen van het Verbond van Verzekeraars.

Dit jaar mocht op 31 december voor het eerst pas vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken en waren er in meer dan 35 gemeenten één of meer vuurwerkvrije zones. Dat desondanks de schade hoger uitvalt, komt volgens het Verbond doordat het in tegenstelling tot vorig jaar een droge jaarwisseling was.

Is het schokkend dat er weer voor zoveel (belasting)geld is vernield, en dat er zelfs meer is kapotgemaakt dan vorig jaar (qua bedragen in ieder geval)? Niet echt. Zoals het Verbond ook zegt: het heeft deels te maken met een droge jaarwisseling. En het is gewoon een feit dat er - helaas - ieder jaar weer vandalen die zich niet kunnen gedragen en prullenbakken, bushokjes en auto's opblazen.
Voor de vuurwerkhaters die het liefst een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk willen omdat ze maar niet kunnen accepteren dat sommige mensen de vrijheid willen hebben zélf hun vuurwerk af te steken omdat het een mooie traditie is om het oude jaar uit en het nieuwe jaar in te luiden, heb ik slecht nieuws: het groeiende vandalisme is vooral het resultaat van... illegaal vuurwerk. Vuurwerk dat verboden is en dus niet eens onze landsgrenzen over zou mogen komen.

De schadeclaims betreffen zowel relatief kleine schades als gevolg van ongelukjes in en om het huis, maar ook grote schades zoals zwaar beschadigde auto’s en daken en/of gevels. Vaak was er zwaar (illegaal vuurwerk) in het spel.

Het is, kortom, een kwestie van handhaving. Als we serieus werk willen maken van het aanpakken van vuurwerkvandalisme, dat we soms beter gewoon vuurwerkterrorisme kunnen noemen, dan moeten we de gasten aanpakken die met illegaal (dus niet legaal) vuurwerk de boel opblazen. Een totaalverbod is niet nodig, al is het maar omdat het huidige verbod op illegaal vuurwerk niet eens te handhaven is, of in ieder geval geen prioriteit lijkt te hebben bij politie en justitie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten