Schokkend: miljoenen euro’s méér schade door vuurwerk

Vuurwerkvandalen hebben het weer voor elkaar gekregen. Maar niet alleen met legaal vuurwerk. Integendeel.

Dit vinden ze mooi bij GroenLinks (die partij van het vuurwerkmeldpunt) en de linkse media: er is dit jaar voor maar liefst 13 miljoen euro aan schade aangericht door vuurwerkgerelateerd vandalisme tijdens Oud en Nieuw. Dat is 4 miljoen euro meer dan vorig jaar. De cijfers komen van het Verbond van Verzekeraars.

Dit jaar mocht op 31 december voor het eerst pas vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken en waren er in meer dan 35 gemeenten één of meer vuurwerkvrije zones. Dat desondanks de schade hoger uitvalt, komt volgens het Verbond doordat het in tegenstelling tot vorig jaar een droge jaarwisseling was.

Is het schokkend dat er weer voor zoveel (belasting)geld is vernield, en dat er zelfs meer is kapotgemaakt dan vorig jaar (qua bedragen in ieder geval)? Niet echt. Zoals het Verbond ook zegt: het heeft deels te maken met een droge jaarwisseling. En het is gewoon een feit dat er – helaas – ieder jaar weer vandalen die zich niet kunnen gedragen en prullenbakken, bushokjes en auto’s opblazen.

Voor de vuurwerkhaters die het liefst een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk willen omdat ze maar niet kunnen accepteren dat sommige mensen de vrijheid willen hebben zélf hun vuurwerk af te steken omdat het een mooie traditie is om het oude jaar uit en het nieuwe jaar in te luiden, heb ik slecht nieuws: het groeiende vandalisme is vooral het resultaat van… illegaal vuurwerk. Vuurwerk dat verboden is en dus niet eens onze landsgrenzen over zou mogen komen.

De schadeclaims betreffen zowel relatief kleine schades als gevolg van ongelukjes in en om het huis, maar ook grote schades zoals zwaar beschadigde auto’s en daken en/of gevels. Vaak was er zwaar (illegaal vuurwerk) in het spel.

Het is, kortom, een kwestie van handhaving. Als we serieus werk willen maken van het aanpakken van vuurwerkvandalisme, dat we soms beter gewoon vuurwerkterrorisme kunnen noemen, dan moeten we de gasten aanpakken die met illegaal (dus niet legaal) vuurwerk de boel opblazen. Een totaalverbod is niet nodig, al is het maar omdat het huidige verbod op illegaal vuurwerk niet eens te handhaven is, of in ieder geval geen prioriteit lijkt te hebben bij politie en justitie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

21 reacties

 1. lic

  Het is geen kwestie van handhaving, maar van fatsoen.

  1. Moose

   Sommigen hebben geen fatsoen, dan is hardhandige handhaving nodig.

 2. econoom

  Hier wordt weer de suggestie gewekt dat alleen illegaal vuurwerk schadelijk is. Dat is niet waar, ook met legaal vuurwerk kun je vuurwerkbommen bouwen. Voorts wordt weer de redenatie gevolgd vd Amerikaansde wapenlobby: Het is niet het wapen/vuurwerk dat gevaarlijk is, maar de mensen die het bedienen. Juist daarom moet alle vuurrwerk in handen van particulieren worden verboden. Laten we eindelijk eens stoppen met deze NL gekte, waarmee we praktisch alleen staan in Europa.

 3. Gielah

  Kijk…. ik was dit jaar ook zo naïef om te denken… fijn… de herrie en de ellende beginnen pas om 18.00 uur op Oudejaarsavond.

  Maar al die opgeschoten jongens… die zich ostentatief verveelden in hun kerstvakantie… liepen al dágen van tevoren die troep in het rond te smijten… en geen agent te zien.
  Voorts ging een van de vaders hier in de buurt ( zo’n samengesteld gezin, waarvan de kinderen maar af en toe bij hem wonen… en die dan op het echte Oudejaarsfeest terug naar de ándere ouder gebracht moeten) op de avond vóór Oudjaar met al die kinderen vanaf 22.00 uur ’s avonds uitgebreid zijn eigen eindejaarsviering houden… siervuurwerk… rotjes… knaltoestanden… het hele arsenaal werd ingezet…. en alle honden en katten in de buurt hadden dus al op de 30e december de zenuwen… voordat het op de 31e opnieuw losbarstte.

  De mensen dóen maar wat!
  Gewoon wat hen het beste uitkomt.
  Anderen last bezorgen? Maakt niet uit, want zij leven naar eigen besef alleen op de wereld.

  Natuurlijk zou je in zo’n wijk, bij voortdurende afwezigheid van politie, met een stel buurtbewoners kunnen patrouilleren… maar dat mág dan weer niet, want dan speel je eigen rechter…
  hoewel moslims dat nu toch weer wél schijnen te mogen, omdat er gevaar is dat idioten hun moskeeën in de brand steken.

  Ik zou zeggen… wat zij mogen… dat mogen wij ook… en wat wij NIET mogen… dat moeten zij ook niet mogen.
  Laat de overheid in deze eens helder en eerlijk zijn!

 4. LantR.fant

  Volgend jaar is vuurwerk verboden en steken die vandalen uit verveling en balorigheid auto’s in brand etc.

 5. gerf

  Handhaven? Wie dan? Waar halen we de bemanning vandaan om dat te doen? Ik heb liever dat de politie zich met echt werk bezig houd dan vuurwerk patrouille rond oud jaar, (of voetbalhooligans op zondagen).
  En dan nog de onschuldige slachtoffers, of het een pijl in een oog is, een metaal splinter in het hoofd (vorig jaar) of een vuurwerkbom in iemands brievenbus (onlangs nog)

  Argumenten te over voor afschaffing, versus het argument voor: “traditie”

 6. Jacobus

  Het is voor elk zinnig mens duidelijk dat de ellende van dit ongebreidelde vuurwerkfestival alleen kan worden gestopt met een totaalverbod.
  Doe het zoals in Londen: van middernacht tot kwart over twaalf prachtig vuurwerk door de overheid en verder heerlijke rust zonder afgerukte handen, blinde kinderen, getraumatiseerde huisdieren en tonnen schade.

 7. aquarius

  Gelukkig was Frank erg voor die geweldige “traditie” zoals hij het noemde .
  En neem maar aan dat het niet allemaal illegaal vuurwerk was dus die dooddoener werkt niet .

 8. Mike V.

  Ik vind de influx van subversieve zieligen in Nederland toch een tikkeltje verontrustender.

 9. Sjonny

  Veel gewonden van vuurwerk komen van andere mensen en die vuurwerk afsteken. Ze liepen voorbij of zo en kregen een vuurpeil in hun oog.
  Waarom mag je wel levensgevaarlijke vuurpeilen afsteken en bijvoorbeeld niet roken in kroegen. Terwijl dat niet mag omdat het te gevaarlijk is voor anderen.

  Wie weet het antwoord.

  1. Jacobus

   Goede vraag, Sjonny, dit is de spijker op zijn kop.

  2. Cresto

   Het is beneden alle pijl, dat afsteken van die vuurpeilen, Sjonnie.

 10. Nog1

  Ik was verrast, al om 2 uur was het hier (Leeuwarden) rustig. Geen vuurwerk meer gehoord na die tijd.

  In dit tempo wordt er over een aantal jaren helemaal geen vuurwerk meer afgestoken, ook zonder verbod.

 11. Twan 21

  13 miljoen euro aan schade aangericht
  ——–
  Wat voor de een schade is, is voor de andere omzet en werkgelegenheid.

  Iets wat beschadigd is moet gerepareerd worden -> ergo: Omzet en werkgelegenheid.

  De aanleg van een nieuw voetbalveld richt ook schade aan maar we doen het toch want het geeft zoveel plezier. Maar de schade aan de omgeving is reëel. Mensen richten voor hun activiteiten continue schade aan.

  Schade is niet erg zolang er kapitaal is om het te repareren.

  1. Phoenix

   Ah, iemand die nodig eens “Economics in One Lesson” van Henry Hazlitt moet lezen. Of Bastiats “Ce qu’on voit et ce qu’on ne voit pas”, waar het op gebaseerd is. Al in 1850 geschreven, maar nog steeds actueel.

  2. Moose

   Schade is vernietiging van kapitaal en moet voorkomen worden.

 12. arie_jansz

  dus het huis van Twan slopen met inhoud (puur voor de lol hoor) is niet erg, zolang de rekening maar wordt betaald?

  Beetje kul is het niet?

 13. marks

  De vandalen de misbruiker dient hard aangepakt te worden . Als deze lieden geen vuurwerk op zak hebben gooien ze wel een bierfles door een raam. Het heeft allemaal met waarden en normen te maken , en deze zijn ver te zoeken mede door onze linkse vrienden . Vuurwerk is nog steeds wat het grootste deel van nederland zelf wil afsteken. Het grootste deel van de bevolking steekt het ook netjes af en wil van vandalisme niets weten. Pak het uitschot eens aan

 14. Ronel

  Die 13 miljoen die hier aangehaald wordt, betreft uitsluitend de materiële schade aan particulier bezit. Hier komt dus nog bij de schade aan publieke zaken zoals bushokjes, straatmeubilair etc. Dan nog de afgebrande scholen, winkels, één kerk en wat al niet meer. en dan heb ik het nog niet gehad over de kosten van de blinde ogen, afgerukte handjes en dat soort zaken. Ja Frank, leuke traditie hoor. Die moeten we zo houden…..

 15. Dinkydau

  Dat vandalisme plaatsvindt met illegaal vuurwerk is waar. Met legaal vuurwerk kun je namelijk heel moeilijk iets slopen omdat dat hier in Nederland maar weinig voorstelt. Alle (kei)harde knallen die je hoort zijn van illegaal vuurwerk.

  Maar illegaal vuurwerk is niet het probleem. Het probleem is het vandalisme wat plaatsvindt, met illegaal vuurwerk. In vele landen rondom ons is legaal te koop wat volgens de politie hier levensgevaarlijk zwaar illegaal vuurwerk is, en toch is vandalisme juist in Nederland een probleem.

  De enige oplossing voor dit probleem is een verandering in de mentaliteit van de mensen. Daar kan de politiek niet met een wet voor zorgen. De maakbare samenleving bestaat niet. Pech gehad! We moeten het hier maar mee doen.

  De liefhebbers van vuurwerk mogen dan ook niet de dupe zijn van overdreven strenge betuttelende regels. Veel meer vuurwerk zou moeten worden toegestaan, en het hele jaar door. Ik voorspel u: de overlast wordt daarmee alleen maar minder.

 16. H.Numan

  Frank, ik heb erg slecht nieuws voor jouw: zowel legaal als illegaal vuurwerk richt gigantisch veel schade aan. Juist het feit dat het soms legaal kan (3 dagen per jaar, sommige soorten vuurwerk wel, andere weer niet) en meestal niet maakt het voor de politie zo ontzettend lastig er wat aan te doen.

  Vandaar dat de beste oplossing ook de simpelste is. Verbieden, die hele zooi. Het heeft erg lang geduurd, maar nu begint gezond verstand het eindelijk te winnen.

  Jij hebt – vooralsnog – de vrijheid om andere mensen overlast te bezorgen. Geniet er van, zolang het nog kan.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.