‘Werkloze Limburgers moeten solliciteren over de grens’

Screen Shot 2015-01-13 at 14.44.04
Foto: Phillip Capper (bron: Flickr)

Prima idee van een VVD-gedeputeerde.

Het gebeurt niet zo heel vaak tegenwoordig, maar af en toe staat er een VVD’er op die zowaar een goed idee heeft. Case in point, Limburgse provinciebestuurder Twan Beurskens heeft zijn buik vol van zeurende Limburgers die zeggen geen baan te kunnen vinden terwijl werkgevers net over de grens juist geen mensen kunnen vinden.

“In Limburg zijn veel banen in bijvoorbeeld de dienstverlening verdwenen, maar over de grens niet”, zegt Beurskens. “Voor sigaretten, koffie en benzine gaan Nederlanders al jaren de grens over, dat kan ook voor werk”.

Werkzoekenden moeten nu binnen een straal van 100 kilometer in Nederland een baan accepteren. Maar volgens de wet hoeven werkzoekenden geen baan in het buitenland te nemen en dus zoeken mensen niet naar werk in Duitsland of België.

De Europese Unie kent niet heel veel zegeningen, maar één ervan is dat we het ‘recht’ hebben om te wonen en werken waar we willen (in de Unie). Je kunt dus zonder problemen in Limburg wonen maar in België werken.

Limburg is in gesprek hierover met de zuider- en oosterburen. Het kan dus zo zijn dat werkloze Limburgers (maar ook Twentenaren of anderen nabij de grens, in dit geval met Duitsland) uiteindelijk naar hun uitkering kunnen fluiten als ze niet over de grens solliciteren.

Uitkeringstokkies zullen wel weer zeuren dat het zo allemaal niet kan, maar daar heb ik lak aan. Als je te lui bent om te werken heb je wat mij betreft nergens recht op – ook niet op de bijstand.

Nu hopen dat andere regio’s Limburgs voorbeeld volgen en werkloze uitkeringstrekkers dwingen om over de grens te solliciteren (als ze dat kunnen: dus als ze de taal machtig zijn, wat in Vlaanderen geen problemen oplevert, maar in Duitsland mogelijk wel).


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!