‘Werkloze Limburgers moeten solliciteren over de grens’

Prima idee van een VVD-gedeputeerde.

Het gebeurt niet zo heel vaak tegenwoordig, maar af en toe staat er een VVD’er op die zowaar een goed idee heeft. Case in point, Limburgse provinciebestuurder Twan Beurskens heeft zijn buik vol van zeurende Limburgers die zeggen geen baan te kunnen vinden terwijl werkgevers net over de grens juist geen mensen kunnen vinden.

“In Limburg zijn veel banen in bijvoorbeeld de dienstverlening verdwenen, maar over de grens niet”, zegt Beurskens. “Voor sigaretten, koffie en benzine gaan Nederlanders al jaren de grens over, dat kan ook voor werk”.

Werkzoekenden moeten nu binnen een straal van 100 kilometer in Nederland een baan accepteren. Maar volgens de wet hoeven werkzoekenden geen baan in het buitenland te nemen en dus zoeken mensen niet naar werk in Duitsland of België.

De Europese Unie kent niet heel veel zegeningen, maar één ervan is dat we het ‘recht’ hebben om te wonen en werken waar we willen (in de Unie). Je kunt dus zonder problemen in Limburg wonen maar in België werken.

Limburg is in gesprek hierover met de zuider- en oosterburen. Het kan dus zo zijn dat werkloze Limburgers (maar ook Twentenaren of anderen nabij de grens, in dit geval met Duitsland) uiteindelijk naar hun uitkering kunnen fluiten als ze niet over de grens solliciteren.

Uitkeringstokkies zullen wel weer zeuren dat het zo allemaal niet kan, maar daar heb ik lak aan. Als je te lui bent om te werken heb je wat mij betreft nergens recht op – ook niet op de bijstand.

Nu hopen dat andere regio’s Limburgs voorbeeld volgen en werkloze uitkeringstrekkers dwingen om over de grens te solliciteren (als ze dat kunnen: dus als ze de taal machtig zijn, wat in Vlaanderen geen problemen oplevert, maar in Duitsland mogelijk wel).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

21 reacties

 1. Mike V.

  Wie zit er in Duitsland of België op een onwillende nietsnut uit Nederland te wachten?

 2. arie_jansz

  Natuurlijk niks mis mee, zal op brede steun kunnen rekenen.

 3. ludovic

  Bij het vinden van een baan word je vanaf 2015 ook geacht te verhuizen. Kennelijk wordt hier gepleit voor minder minder ‘tokkies’.

  Hypocriet

  JE SUIS GIRT

  1. NationalSniper

   Dat verplicht verhuizen gaat wel erg ver. Misschien bij mensen die echt niet willen werken.

   Maar niet bij mensen die WEL hun best doen werk te zoeken en brief na brief schrijven. Die kun je niet zomaar uit hun vertrouwde omgeving halen en ergens neer zetten waar ze niemand kennen.

   Verder is over dat verplicht verhuizen niet echt goed nagedacht. Er zitten veel haken en ogen aan.

   Zelfs als iemand het zelf wil is het lastig.

   Als je een laag inkomen hebt of in ieder geval beneden modaal dan ben je aangewezen op een sociale huurwoning. Iets anders is niet te betalen.

   Een sociale huurwoning krijg je alleen in je eigen regio, je moet binding hebben met de regio. En dat is vaak al jaren wachten.
   Werk hebben in een regio is binding maar daarna moet je inschrijftijd opbouwen en jaren wachten.

   Probleem: Je kunt pas inschrijftijd opbouwen als je binding hebt met die regio, maar je kunt er pas gaan werken als je er woon.
   Dus dan zou de gemeente daar urgentie moeten geven aan mensen van buiten de regio. Maar dat is dan weer oneerlijk naar mensen uit de regio die al jaren wachten op een woning.

   Dus stel: voor iemand uit Groningen is werk in Amsterdam. Dan zou de gemeente Amsterdam mee moeten werken aan urgentie voor deze persoon om een gelijkwaardige woning te krijgen voor vergelijkbare lasten.
   Een vergelijkbare woning met vergelijkbare huur lukt dan al niet omdat Amsterdam zo duur is (en je moet wel je spullen kwijt kunnen).
   Daarnaast zal Amsterdam niet zo snel urgentie willen geven aan een Groninger, dat gaat ten koste van een Amsterdammer.

   En zelfs als het lukt dan weet je nog niet of je door je proefperiode heen komt. Wordt je (ondanks dat je je best doet) niet aangenomen en ben je voor niks verhuist.

   Als iemand een koopwoning heeft is verhuizen ook heel lastig. Want dan ben je afhankelijk wanneer je woning is verkocht en dat kan maanden duren. Dan is die baan die je wilde mogelijk al weer weg.

   En wat nou als 2 mensen samen wonen? Moeten die dan verplicht uit elkaar als er voor de één werk is in Maastricht en voor de ander in Den Helder?

  2. Ronald Zomer

   Dit werkt ook voor de plicht van (ex/nazaten)gastarbeiders: verplicht verhuizen en werk zoeken in land van afkomst. Dus tokkies naar Belgie en Duitsland, mocro’s naar Marrokko. Want de kans op werk is daar véél groter. En ze zijn immers al eerder eens verhuisd vanwege werk zoeken, dus nog een keer kan geen kwaad.

 4. V.K.

  -En zo worden er Europese regio’s gevormd bevolkt met ontheemde burgers. Bij oa Stalin was dat gedwongen verhuizen dagelijkse politiek.

 5. VVM

  En werkloze politici en bestuurders blijven hun riante voorzieningen behouden?

 6. aquarius

  Ja prima idee . Vooral in duitsland hebben ze géén werkelozen (slecht 3,5 miljoen) en ook in belgie is werk in overvloed . Maar niet heus !
  Onzinnig idee dus van e.o.a. domme VVD-er !

 7. Limburgse Kuifje

  Ik weet dat Michael niet in Limburg woont, want dan kende hij de situatie hier wel beter en dan schreef hij niet zo’n onzinnig verhaal op.

  In Limburg is werk genoeg, voor iedereen. Maar Michael jij wilt de werkzoekende in Limburg ‘dwingen’ om te solliciteren in Duitsland of Belgie.

  Waarom Michael, waarom? Begin eerst eens om al die ‘buitenlandse’ werknemers, Polen, Roemenen, Bulgaren en wat nog meer uit onze provincie te jagen. Ik zie ze vrijwel dagelijks: bussen vol met deze mensen die vanuit Duitsland naar Limburg rijden om daar het werk in te nemen van die door jou zo minachtend genoemde ‘uitkeringtokkies’. Bussen vol en ze wonen allemaal in Duitsland.

  In Venray staat het hoofdkwartier van van (Mon)Gool, de baas van Otto. Hij maakt dit o.a. mogelijk en de politiek is dol op hem. Snap je het nog??

  En Michael stelt nu voor dat we dus met bussen vol naar Duitsland gaan rijden met onze werklozen om daar het werk te gaan doen. Een omgekeerde wereld.

  Besteed maar eens aandacht aan die (Mon)Gool en laat iedereen maar eens horen wie hier belang bij heeft, zal die VVD’er ook wel toebehoren. Walgelijk !

 8. NationalSniper

  Wat nou als je de Duitse taal niet machtig bent? Dan wordt dat toch wel erg lastig om daar werk te gaan zoeken.

  Vlaanderen kan ik me dan op zich nog wel wat bij voorstellen. Die spreken een variant van Nederlands. Hoewel die ook niet altijd goed te verstaan zijn.

  Maar Limburgs Kuifje heeft een punt dat het een beetje krom is om Nederlanders de grens over te sturen omdat buitenlanders hier werk in pikken omdat ze het tegen een lager salaris kunnen (wat NLers niet kunnen vanwege de hoge lasten in Nederland).

 9. Jacobus

  Ja, logisch, we leven in een federaal Europa en het is raar op dit punt nog grenzen als heilig te beschouwen .

  1. aquarius

   sinds wanneer ? Heb ik weer iets gemist wat Kobus al wist ?

   1. Jacobus

    Mogelijk miste je dat de EU feitelijk een federale Europese staat is geworden.

 10. janszen

  De Dagelijkse Standaard is me toch werkelijk een site van niveau. De journalist die dit geschreven heeft lult als een kip zonder kop.
  “Te lui om te werken” zegt hij zonder omhaal. Nou dat weten we dan weer. Heb je er wel eens van gehoord dat veel mensen soms wel veertig jaar premie hebben betaald? Ook voor de WAO, Ziekenfonds en wat al niet en dat alles verplicht. Wat krijg je er voor terug uiteindelijk? Moslims en Polen hebben onze banen ingepikt en straks moeten wij zeker naar Polen, werken voor een paar zloty’s. Natuurlijk krijgen we dan ook een ruime Poolse uitkering.

 11. Wilhelmson

  Over de grens is ook Limburg. Ze spreken er ook zo lastig.

 12. Maaike

  Michael van der Galien spreekt nogal denigrerend over zijn medemens. Te lui om te werken/ uitkeringstokkies, een beetje meer respect zou je sieren. Verder sluit ik mij aan bij national sniper.

 13. Max Noppen

  De grens.

  Nederlandse overheid heeft geld te veel. Een ambtenaar (belastinggeld) die Nederlanders naar het buitenland stuurt. Een minister die groen belastinggeld (geld hernieuwbare energie) in het buitenland gaat besteden. Een kabinet dat de lagere inkomens op kosten jaagt met extra huurverhoging. Een kabinet dat de lagere inkomens niet wil verhogen omdat dat geld dan aan buitenlandse producten wordt besteed. Een overheid die het anarchisme van de banken niet wil aanpakken. Een kabinet dat accepteert dat de VS miljardenboetes oplegt aan door Nederlandse burgers betaalde banken en naar het buitenland verdwijnt. Voor wie werkt Den Haag?

  De grens van belangen tegen de burger …

 14. APvdHoeven

  Behalve dat het vaak geen onwil is dat men moeilijk werk kan vinden omdat een beetje passend werk er niet ( meer ) is, komt bij werken over de grens nog een probleem bovendrijven.
  Allerlei sociale voorzieningen en belastingen zijn en worden maar moeilijk op elkaar afgestemd.
  Voor serieuze mensen is er niet zo veel probleem om werk net over de grens te vinden,maar men krijgt het wel met allerlei belastingautoriteiten aan de stok over vele uiteenlopende onderwerpen.
  De meeste “grensarbeiders” willen natuurlijk bepaalde heffingen niet in beide landen betalen en in geen van de landen ergens recht op hebben.
  ( o.a. voor het gezin)
  Uiteraard is hiervoor een “ambtelijke commissie” ingesteld , maar de problemen zijn nog lang niet opgelost.
  Men hoeft overigens niet te verhuizen om “net” over de grens werk in België of Duitsland te vinden.
  Mensen die in Nederland moeilijk aan de slag komen , hebben het zelfde probleem vaak in de buurlanden, vooral ook de oudere werknemers.
  De taal is overigens niet het grootste probleem , het niet erkennen van elkaars “diploma’s” speelt ook nog steeds mee . Dat na meer als een halve eeuw “verenigd Europa”.
  De meeste mensen die al zeer vele jaren gewerkt hebben zouden graag tenminste in een “aanverwant ” beroep aan de slag gaan, om ten minste nog van hun echte “vaardigheden” gebruik te maken om zodoende nog een echt salaris te verdienen.

 15. jack

  In de begin jaren 60 kon ik geen goede baan vinden in Nederland. Op een dag reageerde een amerikaanse company op een van mijn vele sollicitatiebrieven. Ik vertok naar de USA (dus niet naar Antwerpen of Duisburg). Heb daar vele jaren gelukkig gewerkt en kwam in de jaren 70 weet terug (omdat het kon!). Dus zeur alstublieft niet in deze tijd of je wat moet verhuizen om je brood te verdienen. Ik wordt er onpasselijk van, wat een land en bevolking zijn we geworden.

 16. LW

  Dit is werkelijk gelul van deze VVD’er. Er komt veel meer bij kijken dan oh de grenzen zijn open en Limburgers zijn lui. Het dwingen om over de grens te solliciteren werkt niet. Bijvoorbeeld als je geen rijksregisternummer hebt in België kun je niet eens solliciteren bij Randstad België. Daar heb je de eerste blokkade al.

  Werkgevers in het buitenland nemen je helemaal niet aan als je geen adres in dat land hebt of in de buurt woont. Het is gewoon teveel gedoe voor een werkgever. Als starter is dat zowiezo niet te doen met beperkte werkervaring. Als je de mogelijkheden hebt eerst verhuizen naar Brussel of Antwerpen bijvoorbeeld en dan werk gaan zoeken is het motto. Tegen de draad in dus. Het werkt maar je moet geduld hebben en zelfstandig kunnen zijn. Ik heb het zelf ook gedaan en geloof me als je echt wil werpt het zijn vruchten af. Je leven zal veel interessanter zijn dan het ooit in Limburg zal worden.

 17. LW

  Toevoeging:

  Twan Beurskens het werkt allemaal niet zo simpel als dat jij het je voorstelt. Ondanks dat de grenzen “open” zijn en we in 2015 leven denken teveel landen nog steeds in jij komt van daar en jij komt van daar. De bottem line is een gebrek aan een open mind dus. Er is dus een psychologische barrier waar we eerst vanaf moeten komen. En dat gaat nog jaren duren.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.